Hey Now What You Doing

Silly season är mer silly än någonsin. Samtidigt som Real Madrid värvar allt som rör sig undrar en hel fotbollsvärld vad Sir Alex Fergusons planer är.

United har förlorat Cristiano Ronaldo och Carlos Tevez p.g.a. att dessa två herrar har för få fungerande hjärnceller. Tack för målen och tack för titlarna. Lycka till? Ha! Fuck off! och, för all del, misslyckas gärna. Det går att lämna en klubb som United med hedern i behåll, Ronaldo och Tevez misslyckades med detta.

Så, vad händer nu? Vi har värvat Antonio Valencia och Michael Owen. Michael Owen? En jävla Liverpoolspelare. Det känns inte rätt någonstans. Liverpoolspelare ska inte spela i United och Unitedspelare ska inte spela i Liverpool. Fotbollsmässigt och ekonomiskt kan man argumentera för att det är en bra värvning. Men fotboll handlar om mer än pengar och resultat. Nåväl, får han vara frisk kommer Owen naturligtvis att göra mål, han har ett fantastiskt målsinne och i United kommer han att få bra bollar att arbeta med. Men risken är att Owen kommer att spendera alldeles för mycket tid i sjukstugan tillsammans med en annan Owen. Uniteds nutida historia rapporterar inte många positiva historier när det gäller omhändertagandet av skadedrabbade spelare.

Antonio Valencia däremot är en mer naturlig och normal Unitedvärvning. Han kommer från en liten klubb och har imponerat när han har spelat mot United. Det enda som är överraskande är hur positiva tongångarna har varit från Wigans sida. Normalt brukar United utmålas som världens fiende nummer ett när man vill värva en spelare från en mindre klubb men från Wigan har jag mest hört lyckönskningar och kommentarer om vilken fantastisk värvning United gör. Måhända är det Steve Bruce vi ska tacka.

En sak som är säker är att United nu måste förändra sitt anfallsspel. De senaste åren har Uniteds anfallsspel varit byggt runt Ronaldo. Det är en riskabel strategi att bygga sitt anfallsspel runt en enda spelare men tre raka ligaguld visar att Fergie satsade på rätt kort. Ronaldo är helt enkelt överjävligt bra och när en spelare når en viss nivå kan laget faktiskt gynnas av att anpassa sig efter individen. Utan Ronaldo finns det ingen i United som är nära den nivån. Många hävdar att Wayne Rooney är den mannen men då är det hjärtat och inte hjärnan som talar.

Hur som helst är det nu Wayne Rooney vi fokuserar på. Gör inte Rooney sin bästa säsong någonsin kommer United inte att slåss om ligaguldet i maj nästa år. Rooney kommer att vara vår viktigaste anfallsspelare nästa säsong men han kommer, till skillnad från Ronaldo, inte att vara vårt anfallsspel. Att Ronaldos defensiva ovilja är borta betyder att Rooney kommer att slippa offras i en defensiv roll vilket ger Rooney en utmärkt chans att faktiskt göra sin bästa säsong någonsin.

Bredvid Rooney kommer rimligtvis Dimitar Berbatov att husera som förstaval. Berbatov har alla förutsättningar att bli en hjälte på Old Trafford och att Tevez och Ronaldo numer inte är Unitedspelare kommer sannolikt att gynna bulgaren. Berbatovs bollkontroll är magisk och nu vet han vad det innebär att vara en Unitedspelare. Acklimatiseringsperioden är över, jag förväntar mig att Berbatov kommer att prestera bättre än förra säsongen.

Jag tror på Rooney och Berbatov som anfallspar, med Owen som backup. Därmed tror jag också att vi kommer att få se United återgå till ett mer traditionellt 4-4-2. Valencia torde vara den ena kantspelaren medan det på den andra kanten är mer öppet. Jag tror att vi kommer att få se mindre av Park Ji-Sung säsongen som kommer. Inte för att Park är dålig utan för att Parks defensiva egenskaper är mindre nödvändiga när Ronaldo är borta. Ryan Giggs kommer fortsatt att vara en viktig spelare för United men hans dagar som offensiv kantspringare är över, när Giggs spelar kommer det att vara i en central roll. Övriga alternativ idag är Zoran Tosic och Nani. Jag tror inte på Nani för fem öre och det är inte troligt att Fergie kommer att satsa på Tosic.

Nej, spelaren på andra kanten kommer att vara Uniteds nya nummer sju. Vem? Inte en aning men det kommer att vara, eller rättare sagt det måste vara, en kreativ spelare. En spelare som kan slå sin gubbe, servera våra anfallare med fantastiska passningar och göra mål. Den här spelaren saknas i dagens trupp och utan den här spelaren tror jag inte att United kommer att vara nära ligaguld nummer 19.

Uniteds trumfkort är att vi har en manager som har sett och gjort allting förr. Historien har också, i slutändan, gett alla Fergies tvivlare fel. Ibland agerar han till synes konstigt eller korkat men när den feta damen sjunger brukar det vara Sir Alex Ferguson som skrattar.

Men alltså, Michael Owen i United? Det är inte rätt.


MANCHESTERGUIDE
 • Matty

  Måste väl säga att jag inte helt håller med dig i dina sågningar av Ronaldo, Tevez och Owen.

  Vad det gäller Ronaldo så förstår jag att han vill prova vingarna i Real. Om man är uppväxt i Portugal under en tid då Real var ett storlag, förstår jag att man gärna vill spela där under sin karriär. Ronaldo hade vunnit allt i United och blev helt enkelt ”mätt”. Att han sedan beter sig som en bäbis ibland, det vet vi alla :D

  Tevez-historien är jag mycket tveksam till vad som verkligen har skett. Vi kan inte veta alls vad som har hänt. OM Alex har behandlat Tevez illa eller om Tevez bara är känslig, eller helt enkelt inte passar in i United. Ett United där det råder hård konkurrens på alla platser!

  Owen då ja… Vad jag vet så är han även Everton-fan sedan barnsben. Owen spelade i Liverpool senast säsongen 2003-2004, alltså över 5 år sedan. Sedan bar det av till ovan nämnda Real Madrid och senare Newcastle, varifrån han nu anländer.

  Jag måste säga att jag aldrig kännt något ”hat” mot just Pool, kanske för att de under de senaste 20 åren aldrig varit ett hot? Visst fan är det en rivalitet, men alla känner vi olika. Jag tycker ändock att tiden läker sår i detta fallet och önskar Michel välkommen till United! Det är nu han ska lära sig vad fotboll verkligen är, och framförallt få känna på att lyfta en riktig pokal!

  Resterande del som du skrev speglar i många avseenden min egen syn på dagens situation! Jag har också svårt att se vilken roll Park ska kunna få i dagens United.

 • Jimmy

  När Ronaldo väljer att lämna är det uppenbart att inte önska lycka till. Han har spelat i United och under den senaste (de senaste?) säsongerna helt utan hjärta. Han är en fantastisk fotbollsspelare, en av de tre bästa i världen, så det är tragiskt att situationen är som den är.

  I fallet Tevez har jag mer förståelse. Som jag förstått det hade United option på Tevez fram till jul, men valde att inte förhandla om ett nytt kontrakt utan påstod att Tevez var för dyr. Han tvingades därav spela en vårsäsong utom vetskap i vilket lag han framöver ska representera. Först när säsongen är slut agerar United och sätter Tevez i en dålig sits. Tevez har fått mycket speltid i år, inget snack om saken, men i ligaspelet har Berbatov prioriterats, inget att snacka om. Jag tror dock inte han kommer få särksilt mer med speltid i city, till exempel.

  Värvningen av Owen är hysterisk. Spelaren i sig är, när han är frisk, väldigt funktionell i boxen. Som djupledsspelare är han inte lika bra som när han spelade i Liverpool, med tanke på snabbheten. Men målsine har han utan dess like. Som Liverpool-supporter borde det kännas absurt, som ett hån. Tänka sig om David Beckham lämnade USA för Liverpool…

 • Mjulven

  Mycket bra krönika som sammanfattar det mesta på ett bra sätt. Personligen har jag inga problem med att ha en ex Liverpool spelare i truppen. Men under min tid som Man Utd supporter (vilket drog igång ungefär samtidigt som Cantona kom) har Liverpool aldrig varit ett hot. Visst har derbyna varit lite extra betydelsefulla matcher än de mot lillebror, men det är ju mest för att man vet att det alltid blir sådana varje säsong och att det finns historisk rivalitet som i mitt tycke mycket hängt ihop med hur Liverpool generellt presterat i ligan.

  Det som talar för oss nästa som förra året är ju att försvaret är intakt och kanske till och med ännu bättre då Wes Brown förväntas tillbaka. Så många mål lär vi ju inte släppa in. Men mittfältet som i fler år varit våran starkaste sida har börjat fått vissa frågetecken. Beroende på uppställning så kommer vi ha ett extremt potent defensivt mittfält med Carrick, Fletcher samt Hargreaves om nu han blir hel. Problemen är om vi ska införskaffa en ny ytter, vilket borde göra att en sån som Nanis dagar i klubben är räknade. Alternativt kan han ges en nu eller aldrig chans med risken att vi behöver värva dyrt i jul. Parks slit kan vi räkna med, men han är inte den offensivt skickligaste i jämförelse. Och det finns dessvärre ingen tidsmaskin för Giggs. Det offensiva centrala mittfältspelet saknar även det lite av sin forna storhet där Scholes dominerade, det börjar dock märkas att han inte är 25 längre.

  Om man ser till eventuella värvningar som kan vara rimliga så borde en sån som Ashley Young ligga bra till, han har visat i Villa att han kan prestera i de stora matcherna i PL. Och de stora i CL är ju till stora delar samma typ av motstånd. Men det är ingen ide att förneka att de följande åren kan bli lika tuffa som de efter att vi tappade Beckham. Låt oss bara se till att om vi inte vinner ligan så ska då fan inte den där berömda båten heller få lägga till…

 • jocke

  Ashley young hade passat fint på vänsterkanten. värva sedan 1 till anfallare, andre pierre gignac hade vart bra. i denna krönika låter de som att united inte ska värva mer.. så är absolut inte fallet. tro mig i slutet på auusti står vi med en ännu bredare trupp än förra året.

 • jocke

  i denna *blogg* menade jag. tro mig gott folk Sir Alex vet precis vad för spelare han behöver för att behålla tittlarna. jag vill ha ashley young, snejider och gignac sen tycker jag truppen är fulländad ! :D

 • Anonym , yeah anonym

  Håller inte med dig!!! Owen kanske inte har varit bra senaste tiderna. Men han är dock ändå fortfarande vass! Bra värvning av Sir Alex tycker jag! Sorry!

 • jocke

  är de bara jag som sitter och torkar tårarna efter att mot min vilja vart tvungen att kolla på presentationen av ronaldo i madrid? allt känns så tomt utan honom, finns flera spelare i united som hade sårat mig mer vid ett försvinnande men man kan fortfarande inte komma ifrån hans sjuka prestationer i united. handla nu united ngt måste hända… vi ska fortfarande ha en av dom starkaste trupperna i europa. a dagsläget måste vi inhandla en anfallare av mkt högklass och 1 till ytter MINST

 • Andreas

  Jag önskar Ronaldo all jävla lycka i världen i Real Madrid. Jag kommer alltid nämna honom som en utav ”sjuorna” i Uniteds historia. För mig är han en legend. Det är synd att folk ska klanka ner på honom för att han vill gå till sin drömklubb. Vem blir den nya nummer sju? Varför inte Valencia?

 • SteniS

  Känns lite som att Sir Alex kanske sparar undan transferpengar tills marknaden lugnat sig lite. Den är ju helt hysterisk för tillfället.

 • Guttman

  Läste om att vi budat på Zlatan….380 milj. låter billigt, sanningshalt, ingen aning.

  Men jag vet att de måste ske nå´t snart…

  Zlatan och Ribery, då e jag nöjd, 900 milj. för båda….tackar!

  //G

 • Perra

  Hur ser mittfältet ut i år då tro?
  Är Hargreavs frisk så han ska spela?
  Jag tror på Nani i år. Han träder nog fram nu när Ronaldo lämnat. Han har stått i skuggan bakom han nu.

  Skulle vilja se mittfältet såhär:

  Nani/Giggs Anderson Hargreaves Valencia/Obertan

 • Michael

  Håller med om det mesta. :)

  Ribery skulle inte varit nåt dåligt val. :D
  Men han kan vi nog glömma. :(

  Som anfallare hade jag gärna sett Mezut Özil, som kan servera Berbatov och Rooney. Han kan få spela på ena kanten, Valencia på den andra.

  Gibson har imponerat, men är bara 6:e val på innermittfältet, och bör säljas. Beqaj är en bra målvakt och borde värvas. Kanske även Neur, imponerade under U21-EM. Även en ny mittback som backup till Vidic och Ferdinand. Kanske Heitinga.

  Med de värvningarna skulle Man United bli riktigt, riktigt bra.

 • RedDiablo

  Man United är redan riktigt, riktigt bra. Till och med fantastiskt bra. Många som kommenterar här måste sluta leva i lala-land och kanske lita på Fergie för en gångs skull. Ett mellanår är kanske precis vad vår talangfulla trupp på uppåtgående behöver.

 • Cornelis

  Till er som säger att ni förstår varför Ronaldo lämnade:

  Att Cristiano, en spelare som kom till klubben som 18:åring utvecklats av United och blivit världens bäst spelare, lämnar klubben är helt brist på respekt. Vad hade han vart utan United? Okey, han var en stor talang och klart han kunde blivit bra. Men så här bra? KNAPPAST. Det Sir Alex gjort med killen är otroligt!
  Jag minns fortfarande matchen mot Bolton. Han var otrolig och gjorde det mesta, utan mål. Han dribblade bort mer spelare än han gjorde när han var som bäst.
  Men vad var skillnaden? Jo, hans målskytte och effektivitet var mycket bättre. Istället för att göra bort 3 spelare på mittplan, gjorde han bort 2 i straffområdet och gjorde mål.

  Efter allt vad den här klubben ställt upp för honom, så lämnar man inte på detta sätt!

  för övrigt var det nog 20:de gången jag läste denna krönikan!
  Du är de bästa krönikören jag läst. Helt fantastisk!

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.
Muss.se