Ingen Ljajic till United

Adem Ljajic kommer inte till Manchester United efter att den engelska klubben mycket överraskande har valt att dra sig ur affären.

Serben Adem Ljajic, 18 år gammal och med meriter från det serbiska U21-landslaget, skrev på för United samtidigt som Zoran Tosic gjorde det i januari i år, från Partizan Belgrad. Alla rapporter om affären har sagt att det har varit en genomförd affär och ingen har ens antytt att något annat än att Ljajic skulle bli en Unitedspelare i januari 2010 var aktuellt.

Men nu kommer alltså nyheten om att United har dragit sig ur affären. En talesman för United säger följande: ”Vi hade en option på att köpa spelaren, men efter att noga ha följt hans utveckling de senaste tolv månaderna och haft de unga spelare som kommer fram från ungdomsverksamheten i klubben i åtanke, har vi valt att inte fullfölja övergången.” I övrigt väljer United inte att kommentera det hela.

Att United drar sig ur affären är mycket överraskande. Sir Alex Ferguson har flera gånger uttalat sig i mycket positiva ord om Ljajic medan Uniteds hemsida har beskrivit spelaren som Serbiens mest lovande. Vidare bekräftade United så sent som för någon månad sedan att man sökte arbetstillstånd för spelaren.

Mycket spekulation förekommer i fallet och det viskas från flera håll om att det handlar om att United helt enkelt inte har några pengar, även om klubben förnekar detta. Det verkar emellertid konstigt att klubben skulle göra en u-sväng på så kort tid – någon månads tid är ju knappast tillräckligt för att säga att en 18-årings utveckling har stagnerat.


MANCHESTERGUIDE
 • Lönnquist

  Varför i helvete är det helt omöjligt att hitta Uniteds årsredovisning på nätet? Någon som har ett länktips eller vill skicka den på fil till mig?

 • K

  För att det United inte längre är ett Aktiebolag. Familjen Glazer är som bekant ägare.

 • Mikael Österdahl

  United (eller mer korrekt Red Football Limited) är ett aktiebolag. Däremot är United inte längre börsnoterade (vilket innebär att redovisningsplikten är mindre men långt ifrån icke-existerande).

  Diverse företagsrapporter från Red Football finns att köpa (£1 styck) här: http://wck2.companieshouse.gov.uk/90d83a63b4978e62614177ef5d355cb6/compdetails (MUSS tar inget ansvar för… blabla… osv.). (Förutom Red Football Limited finns också företagen Red Football Shareholder Limited, Red Football Junior Limited och Red Football Joint Venture Limited, men deras roll i det hela har jag ingen koll på.)

 • jocke

  detta har nog inte med att united inte skulle ha pengar.. tror helt enkelt att de hittats mer intressanta spelare där ute och att ljajic inte riktigt kanske e så bra som dom trott. jag menar tosic är ju en riktigt flopp värvning. tror dom skulle få betala dryga 60 miljoner till och de var dom väll inte berädda att göra.

 • Lönnquist

  Micke: Stort tack.

  K: För att man byter ägare innebär det inte att man byter bolagsform. Glazers övertagande innebar dock att United avnoterades från börsen och att det därmed blev mycket svårare att få tag i deras finansiella rapporter. Dock, i Sverige är alla årsredovisningar offentligt material, oavsett om du är publikt eller icke-publikt bolag, och eftersom United är ett Limited, vilket är Englands motsvarighet till Aktiebolag, så gäller även de offentliga reglerna dem då de ingår i EES-området. Därav min fråga.

  Jocke: Kanske inte, men jag vill ändå nu en gång för alla se hur illa situationen är, för att veta om man redan nu skall börja förbereda sig på att bli ett nytt Leeds eller om det finns hopp om finanserna!

 • Jimmy

  Han Zoran såg ju konstig ut i u-21 em, ja såg direkt att han inte appar trycket och att han osade flopp…men konstigt att han inte ens får chansen i b matcher som alla andra lovande…Men däremot Obertan e på gång nu tycker ja..

 • Henka

  Detta gör absolut ingenting. ManUs finanser kan omöjligt vara dåliga i och med att man har legat i topp udner en längre tid vad gäller rikaste klubbarna. Detta måste bero på att United antingen har sett en tydlig stagnation på Ljajics utveckling eller att seben helt enkelt har gjort något typ av diciplinärt snedsteg som fick kosta honom platsen i ett av världens mäktigaste lag.

  Fred mina väner…

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.
Muss.se