United föll tungt på Goodison

Trots ett tidigt ledningsmål av Dimitar Berbatov kunde United inte hålla i för att ta poäng på Goodison Park. Matchen slutade 3-1 efter att Evertons unga talanger klivit in och avgjort i den andra halvleken. Chelsea kan nu vid vinst idag kliva upp fyra poäng före United i tabellen.

United orkade inte stå emot ett Everton i kanonform. Det började dock bra när Dimitar Berbatov efter en kvarts spel tog emot Antonio Valencias låga inspel och pangade bollen i mål via ribban. Everton svarade direkt genom Bilyaletdinov som bara tre minuter efter Uniteds ledningsmål utjämnade med ett välplacerat kanonskott från 20 meter.

Hemmalaget tog över mer och mer och kanske var det rentav veckans resa till Milano som satt kvar i huvudet och lemmarna på Unitedspelarna. Kämpaglöden fanns inte och benen såg tunga ut. United satte stundtals press, men de riktigt vassa chanserna uteblev under de stunder de tryckte ned Everton i eget straffområde.

MISSLYCKAD ROONEY
Wayne Rooney gick från stekhet till iskall på fyra dagar, kunde inte leverera, orkade inte mot felfrie Sylvain Distin och förblev mållös. I 25:e minuten kom han fri efter en en fin framspelning av Berbatov. Han rullade bollen förbi Howard, men hann inte upp den innan kortlinjen. Det skulle bli Rooneys kanske bästa chans i matchen.

Inte heller fanns mycket understöd att tillgå. Dimitar Berbatov hade trots målet ingen lyckad dag, drog ned tempot och såg ofta uppgiven ut.

Mittfältet som dominerat stort den senaste tiden förlorade dueller och tappade boll. Kantspelet var okej och United kom ofta runt, men inläggen höll ingen vidare kvalitet idag. Bollarna fastnade på Evertonspelare eller gick till ingen alls i straffområdet.

Sir Alex Ferguson försökte få till en ändring genom att introducera Paul Scholes och Gabriel Obertan, men det var istället Evertons unge inhoppare Dan Gosling som klev in och gjorde 2-1. Gary Neville rullades upp på kanten och Steven Pienaar spelade in en boll som Gosling lyckades stöta i mål.

DESPERAT FÖRSÖK
Med tio minuter kvar kastade SAF i desperation in Owen, men vad hjälpte det när Evertons andre inhoppare Jack Roswell sprang ifrÃ¥n Johnny Evans och avgjorde matchen med ett distinkt avslut – efter bara tvÃ¥ minuter pÃ¥ planen.

Everton höll mest boll i matchen och vann innehavet 56-44. United vann hörnorna 12-4 men kan fortfarande inte göra mål på fasta situationer. Närmast kom Wayne Rooney vars sena frispark via en Evertonspelare skruvades tätt utanför det högra krysset. Men närmare än så kom inte United.

HÖJDPUNKTER I FÖRSTA HALVLEK
United började bäst och tog sig gÃ¥ng pÃ¥ gÃ¥ng runt försvaret pÃ¥ Antonio Valencias högerkant. Darren Fletcher skapade Uniteds första chans i matchen med ett bra skottläge pÃ¥ straffomrÃ¥desgränsen. Park Ji-Sung tog en penetrerande löpning pÃ¥ högerkanten och hittade in till Dimitar Berbatov, som i sin tur hittade Fletcher centralt – men skottet gick högt över.

Därefter skapade Everton en fin chans genom Saha, som välkomnade Edwin Van der Sar in i matchen med en hårt skott.
1-0 kom istället när Valencias inspel nådde Berbatov, som utan nåd pangade bollen ribba in. Everton svarade direkt genom Bilyaletdinov. Kanonskott från 20 meter, otagbart för VDS.

Valencia bjöd efter 23 minuter på en klumpig frispark från 25 meter, som dock som tur var togs rakt i muren. Bilyaletdinov fick sedan en bra chans framför mål efter ett av otaliga inspel från Baines på kanten. Skottet gick dock utanför från nära håll. Gary Neville spelades ut vid ett flertal tillfällen.

I 25:e minuten fick United kanske sin bästa chans i matchen. Rooney kom fri, rundade Howard men hann inte upp bollen innan den gick ut till en inspark.

Efter 28 minuter fick Park smaka på lagkompisarnas frustration då han själviskt tog ett tamt skott när flera medspelare följde med upp i bra lägen.

Landon Donovan fick en jättechans i boxen, men missade bollen helt. United fick knappt låna bollen i slutet av den första halvleken.

ANDRA HALVLEK
Tidigt i andra skapade Fletcher en chans med skottet gick en halvmeter utanför. Berbatov nickskarvade tätt utanför på Rooneys inlägg efter 54 minuter. Jag noterade att United tagit över mer och mer efter en timmes spel. Rooney hade en boll i ribban, men domaren bedömde att bollen innan dess varit över kortlinjen.

Fletcher nickade Valencias inlägg utanför i 67:e minuten. Strax efter att Berbatov och Park fått ge plats för Scholes och Obertan. Rooney hade därefter ett skott utanför.

I 74:e tvingades Evra som sista utpost till en tackling på Gosling som fick bollen i fritt läge. Två minuter senare kom 2-1. Evra hängde inte med Gosling, som fick utrymme och stötte in bollen bakom VDS.

Minut 79 och Obertan fick yta till vänster, men Distin gled in och lade in en klockren tackling. I 88:e hände tvÃ¥ saker – Rooneys frispark tätt utanför, och bytet där Jack Rodwell ersatte Pienaar. TvÃ¥ minuter senare avgjorde han matchen genom en soloräd där han rundade Evans och prickade in trean, som självklart avgjorde matchen.

Everton tar i och med segern över platsen som ligans formstarkaste lag – med betoning pÃ¥ lag. Det var ingen individuell stjärna som slog United idag, utan ett välspelande lag. Alla gjorde en kanonmatch. Donovan, Pienaar, Arteta, Baines, Bilyaletdinov, Distin, Osman och Saha, United hängde inte med.

”We were well beaten, it’s as simple as that. Maybe we left something in Milan, there certainly looked to be a lot of tiredness in the team. But we’re going for a championship and we expect Manchester United to respond to the importance of the game”.

”The players had all been bouncing in the week, but there’s a small possibility that we left something in Milan. Certainly we looked really tired. The real effect came in the second half, we were second best to everything. We started the game well enough, but you don’t want to lose a goal so quickly after taking the lead, and Everton’s goal galvanised them and gave them some incentive. In the second half they were the better team, it’s as simple as that.”

”I’m disappointed, and of course the players are disappointed. They play for Manchester United and don’t like losing. We’ve been doing that [responding] for a long time, so I don’t expect a problem that way. It’s a bad result for us at this time of the year. You can’t afford results like that. We hope others drop points, and that’s the way the league has been this season. Hopefully it turns out right again, but I don’t think we’ll panic.” – Sir Alex Ferguson.

Redan pÃ¥ tisdag spelas nästa match – mot West Ham. Wolverhamton kunde inte rubba Chelsea och förlorade 2-0 hemma pÃ¥ Molineux.