Bebe klar för United *uppdaterad 12/8*

Den 20 år gamla portugisiska offensiva mittfältaren Tiago Manuel Dias Correia, i fotbollsvärlden känd som Bebe, blev idag klar för Manchester United (givet att han klarar läkarundersökningen på fredag). Bebe kommer närmast från den portugisiska klubben Vitória de Guimarães och United betalade 7,4 miljoner pund för anfallaren.

Bebe blir Uniteds tredje värvning inför den här säsongen och det kan mycket väl vara den mest överraskande värvningen i Uniteds historia. Ingen som helst spekulation har föregått värvningen och Bebe är en okänd spelare även för de som är insatta i portugisisk fotboll. Det vi vet kommer från Guardians Daniel Taylor som var den journalist som offentliggjorde nyheten. Inte ens Uniteds officiella hemsida (Manutd.com) har någon matnyttig information att komma med på onsdagskvällen (med reservation för att artikeln på Manutd.com uppdateras med mer information).

Bebe föddes den 12 juli 1990 i Agualva-Cacém. Han växte upp på ett barnhem efter att ha spenderat delar av barndomen som ett gatubarn och har representerat Portugal i VM för hemlösa.

För fem veckor sedan lämnade Bebe det portugisiska tredjedivisionslaget Estrala da Amadora och skrev på ett femårskontrakt med Vitória de Guimarães. Där har han enligt uppgift imponerat stort under försäsongen och efter att Carlos Quieroz – Portugals förbundskapten och Sir Alex Fergusons före detta assisterande manager – rekommenderat United att köpa spelaren (Ferguson och Quieroz träffades i veckan då Ferguson vittnade för Quieroz i en rättegång) slog United till direkt och mötte Bebes kontraktsstadgade utköpspris på 7,4 miljoner pund. Kanske för att förekomma Real Madrid som enligt spansk media var nära att köpa spelaren.

Bebe beskrivs som en snabb och teknisk ytter eller offensiv mittfältare. Han mäter 188 cm och ska också vara en bra nickspelare.

Köpet är på alla sätt och vis överraskande. Framför allt känns det märkligt att United köper en anfallare när man redan har sju kontrakterade seniorspelare på positionen och under de senaste säsongerna ofta har valt att spela med endast en utpräglad spjutspets. Förvisso är Mame Biram Diouf utlånad till Blackburn och Danny Welbeck kommer också att bli utlånad innan säsongen startar men det lämnar ändå United med sex anfallare när säsongen börjar – om det inte är tänkt att Bebe ska bli utlånad direkt förstås. Under morgondagen lär vi få veta mer.

Uppdatering den 12 augusti: Det har framkommit att Bebe inte spelar anfallare, han spelade tidigare som ytter men Guimarães tränare har under försäsongen använt Bebe som offensiv mittfältare. Förvirringen beror troligen på att man i Portugal traditionellt listar yttrar som anfallare. Att Bebe alltså är en offensiv mittfältare gör värvningen mer begriplig och torde också innebära att chansen att United ska värva Özil minskar till i det närmaste obefintlig. MUSS återkommer med mer information om Bebe under kvällen eller morgondagen.

Världens Unitedsupportande internetanvändare har letat upp ett par videoklipp där Bebe figurerar…

Bebe @ 2.20.


Bebe @ 0.25.


MANCHESTERGUIDE
 • Tobbe

  den här killen har säkerligen enorm potential och är förmodligen enormt begåvad med tanke på att Sir Alex fastnade för honom!

 • Erre

  …Som en blixt från klar himmel, men varför betala 7,6 miljoner pund för ännu en anfallare?
  7,6 miljoner pund är ändå väldigt mycket, även i storklubbarnas mått, ungefär samma summa som Real betalade för Carvalho här om dagen.

 • Andreas

  Känns lite Clecio-varning på den här… ;)

 • David Andersson ”Unitedfan”

  Håller med där. ”Som blixt från klar himmel”. Den här värvningen hade man ju noll koll på, och han lär ändå spela för Uniteds reservlag (vilket även Obertan & bröderna da Silva gjorde mycket första året i United). Jag ska säga att jag igentligen inte hade brytt mig så mycket om vi inte hade värvat något mer under denna Silly Season-period. För vi har redan en kanontrupp, och behöver inga mer spelare (speciellt inga fler anfallare. Känns som man bara kladdar i truppen med den här värvningen (enligt mig iaf). Mycket onödig värvning. Macheda, Hernández & Welbeck är Uniteds framtida anfallare (av klass).

 • Sir red

  En anfallare till? Det måste ju finnas en tanke om att använda honom på mittfältet? Eller kommer någon av de rutinerade anfallarna att sluta efter säsongen?

 • Micke

  Det var ju tydligen Carlos Queiroz som tipsade SAF om denne Bébe. Hoppas att det inte var för att jävlas. :-)

 • Evro

  Chicho gjorde mål i vänskaps matchen mellan Mexico och Spanien.

  När det gäller Bebe vi måse helt enkelt vänta tills vi ser honom i action och sen kan vi bedöma honom … vi har sett lite v klipp där är det svårt o säga vilken typ av spelare han realy är.

 • pontus

  Är det verkligen sagt att han kostade 7,4 millar. Har för mig att det bara var rykten som sa att United tvingades upp till försäljningsklausulen. På officiella sidan står det ju ”undisclosed fee”, konstigt att man då vet vad han kostade.

  Tveksamt om han är tänkt till anfallare dessutom, tycker mer han ser ut som en offensiv mittfältare/ytter på klippen. Intressant dock med tanke på att han endast lirat i tredjedivisionen innan. Tycker att han ser riktigt vass ut, tänk då efter ett halvår eller ett år med Sir Alex, Giggs och grabbarna;)

 • Erre

  @pontus

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/england/article7604735.ab

  Jag kollade på manutd.com och där stod det mycket riktigt ”undisclosed fee” så jag vet inte riktigt var aftonbladet fick den summan ifrån och jag är inte heller helt säker på om den stämmer.

 • Mikael Österdahl

  Då United inte längre är ett PLC så har man heller ingen skyldighet att offentliggöra övergångssummor. Därför är uppskattningsvis nio av tio övergångssummor uppskattade av media. I brist på annan information får gå på den som finns tillgänglig. I just det här fallet är källan Daniel Taylor och med tanke på att det var han som kläckte nyheten så är det rimligt att anta att han också har torrt på fötterna om övergångssumman.

 • man[i]united

  Det står ju klart och tydligt att Bebe är ytter/offensiv mittfältare. och det är exakt det vi behöver just nu så jag förstår inte varför man är så kritisk till den här värvningen?

 • David Andersson ”Unitedfan”

  Manchester Uniteds troliga startuppställning mot Newcastle (16/8):

  van der Sar
  Neville – Vidic – Evans – O’Shea
  Valencia – Fletcher – Scholes – Nani
  Berbatov – Rooney

  Avbytare: Brown, Owen, Park, Hernández, Carrick, Rafael, Kuszczak (mv)

  Avspark: kl 21.00
  Arena: Old Trafford (76 000)
  Kanal: Viasat Fotboll/Viasat Sport HD/Viasat PL HD
  Omgång: 1
  Mitt tips: 3-0 (Rooney x2, Berbatov)

 • Sir red

  När det klarnar verkar det som han trots allt är mittfältare och då blir det ju mer begripligt. Klart spännande!

 • Evro

  Det är bara tre dagar kvar till matchen mot Newcastle United och det känns underbart.. jag tror att United vinner enkelt med 4-0.

  så slutar P league 2010/2011

  1- Manchester United
  2- Arsenal
  3- Manchester City (tyvärr)
  4- Liverpool
  5- Tottenham
  6- Chelsea
  7- Everton

  Vad tror ni?

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se