Har Rooney rätt?!

I dag kommenterade Wayne Rooney för första gången sitt kontroversiella beslut att inte förlänga sitt kontrakt (går ut efter säsongen 2011/12) med Manchester United. Efter Sir Alex minnesvärda presskonferens i går faller meningarna isär om vems parti fansen skall ta. Mitt i all bedrövelse finns det något i det Rooney säger som är ett mycket illavarslande tecken för klubben.

I Rooneys uttalanden i dag framkommer, kort sammanfattat, att han inte blivit garanterad återinvesteringar (av klubbens ordförande David Gill) i truppen för att trygga framtida titlar. Rooney berömmer vidare Sir Alex och tackar för den tid som varit. Fattas annat efter att Sir Alex varit en stor del i Rooneys oerhörda framgång de sista åren.

Rooneys uttalanden är ett slag i ansiktet på de flesta fansen. Värdegrunder såsom moral och respekt sätts på något vis ur funktion genom engelsmannens uppträdande. Under Rooneys tid i klubben har han spelat med spelare som Keane, Scholes, Giggs, Neville, van Nistelrooy, Neville, Ronaldo, Tévez med flera. Ett antal av dessa finns i dagsläget inte kvar i klubben och sedan vinsten i Champions League den underbara maj-kvällen 2008 har främst två tunga avbräck drabbat klubben: Ronaldos flytt till Real Madrid och Tévez till folkets lag i Manchester. Under förra säsongen bar Rooney i princip United på sina axlar, med fint stöd från toppresterande medspelare. Kollektivet och lagmaskinen United slog det mesta i sin väg. Vad som hänt om Rooney inte skadat sig i den första kvartsfinalen mot Bayern München kommer aldrig någon att veta, men kanske hade United i nuläget haft fler titlar…

Denna säsong har klubben inlett osedvanligt svagt och bland annat tappat flera säkra ledningar i matcher som skulle ha vunnits med lätthet. Känslan hos många fans är att klubben varit dåliga då det kommer till att ersätta många av de spelare som nämnts ovan. Detta är även något som framkommer i Rooneys uttalande. Samtidigt är United en klubb som bygger lag på sikt och förlitar sig på ungdomens kraft. Är de bra nog, är de gamla nog som Sir Matt Busby uttryckte saken.

Precis som Sir Alex sade under gårdagens presskonferens är världen i dag annorlunda jämfört med för tio år sedan. Agenter och pengar är begrepp som i större omfattning är viktiga parametrar vid kontraktsförhandlingar. Vad som är bäst för klienten är inte nödvändigtvis det bästa för agenten. Många spelare förs bak ljuset och luras till snabba lösningar i en värld där kassaflöde är den enda sanna värdegrunden…

Sir Alex är, objektivt sett, den största tränaren i fotbollens historia. Ingen är större än honom och ingen har byggt fler lag, vunnit titlar på ett mer rättvist sett. Mannen är Manchester United. Han andas Manchester United från det att han stiger upp till dess att han sluter sina ögon för några timmars sömn. Han skulle dö för klubben. Att han står i stark kontrast till de falska värdegrunder som framkommer ovan är en självklarhet.

Undertecknad kan inte till fullo uttala sig om huruvida Sir Alex är rätt ute i sitt nuvarande lagbygge, men en sak skall fansen veta: Gubben ger sig aldrig och förlorar sällan. Rooneys agerande är i många aspekter förkastligt och framförallt fegt när en betänker att truppen är relativt ung om van der Sar, Neville, Scholes och Giggs räknas bort. Att lämna klubben i en uppbyggnadsfas är inte gentlemannamässigt. Ett sådant beteende röjer snarare en humbug (läs: pengar).

Samtidigt finns det en viss poäng i det Rooney säger. United har under de sista åren inte värvat riktigt mogna toppspelare. Ersättare till främst Scholes, men även Giggs och Ronaldo står i dagsläget inte att finna. Det är märkligt att klubben under de sista åren varit så passiva då det kommit till spelare som Özil (Real Madrid), Sneijder (Inter), van der Vaart (Tottenham Hotspur) och kanske Khadira (Real Madrid). Detta är spelare som, för inte megalomaniska summor, gått till andra klubbar och gjort bra ifrån sig. En mix av egna spelare från akademin och värvade spelare som är mogna torde vara det mest optimala för att lyckas och undertecknad kan förstå den frustration som många fans känner inför det faktum att United inte tyckts nära att värva några sådana spelare. Istället har klubben satsat på helt oprövade nyförvärv som Smalling, Hernández och Bébé. Dessa kan mycket väl bli toppspelare och en dag vinna CL, men i dagsläget är de inte mogna för något större ansvar. Ett sådant ansvar kräver lite mer rutinerade spelare. Förvisso har United värvat storstjärnor som Dimitar Berbatov, men i ärlighetens namn (och den fina säsongsinledningen till trots) ersätter inte han Giggs, Scholes eller Ronaldo. Sett ur denna aspekt kan en viss förståelse finnas för Rooneys uttalanden.

Mot ovanstående skall läsaren komma ihåg att det råder många tvivel kring klubbens ekonomi. I nuvarande skick har klubben, troligen, stora problem att konkurrera med Europas topplag (undertecknad räknar med all respekt inte dit folkets lag i Manchester) i fråga om ekonomi. Detta gör situationen ännu mera komplicerad för Sir Alex Ferguson. I förlängningen kan den tvivelaktiga ekonomin och bristen på värvningar av mogna spelare leda till att klubben inte kan konkurrera med Europas elit. Kom emellertid ihåg att Sir Alex Ferguson är ett geni och en vinnare. Det erkänner till och med den fege Wayne Rooney.

United will rise again!


MANCHESTERGUIDE
 • Stefan

  Anar vi möjligtvis ett genidrag från Rooney där han genom att vägra skriva på kontrakt i längden tvingar Glazers att öppna plånboken? Hoppas han att hans hot ska resultera i att klubben värvar nya världsspelare och åter igen kan regera Europa? Eller är det möjligtvis så att han skiter i klubben, fansen och all den hjälp Ferguson har gett honom i hop om att få mer pengar i en ny klubb?

 • Evro

  Jag tycker inte att Rooney är feg.. de riktiga fega är ju ägerna som på ett mycket fegt sätt stoppar all pengar in i sin egen ficka och betalar av sina skulder. Det som yanks gör är rent crimenelt och de måste skikas i jail för det.

  Jag förstår Rooney till hundra.. han vill vinna fler tittlar och känna mer pengar och United kan inte grantera de två sakerna just nu med Glezzzys som ägare.

  United v Borsaspor

  En halv bra match av United.. hade mycket ball men slarvig i sista delen.

  Nani, Evra, Fletcher och Rafael spelade mycket bra. Vidic hade inte mycket att göra men han kändes lite oteknisk. Park, Carick kan bättre än så.

  Sir Alex is The God
  Manchester is his heaven!

 • Evro

  köp Bale och Sniejder nu!!!!!

 • brn

  United är en klubb som blöder, såret har nu blivit än mer infekterat och görs inget åt det kommer det leda till klubbens död (om än tillfällig). Det värsta är att många vill göra något åt det men tillåts inte eftersom parasiterna än så länge stretar emot, dessa avskyvärda ägare, Glazers. De tänker kortsiktigt och girigt, de har inget hjärta för klubben eller sporten och de kör över alla människor som älskar detta lag.

  Rooney vill jag tacka för sin tid i United, jag förstår honom samtidigt som jag önskade att han stannade. En del av mig är dock besviken, riktigt besviken men jag riktar besvikelsen mot Glazers för enligt mig startade problemen när de kom och de har inte fixat det.

  Samtidigt vill jag inte sluta hoppas, vi har Nani som äntligen börjar växa in i det tomrum Ronaldo lämnade, vi har Berbatov som äntligen hittat målet och vi har några mycket intressanta ynglingar där Hernandez är på väg att riktigt blomma ut.

  Kan vi läka såret så kan jag återigen se ljust på framtiden.

 • Never trust a Scouser

  Kan bara instämma i det du skriver! Mycket bra!
  Jag måste nog ändå säga att problemen har varit
  bakåt denna säsong. Vi har tappat alldeles för
  många poäng på misstag, specielt i slutet av
  matcherna. Måste vara mera kyla och kunna knyta
  ihop och stänga en match när vi leder med 2 eller 3-0.
  Skulle vara riktigt trevligt med Ajax keeper (stavning)
  Steklenburg, nu när VDS blir 40 år.
  Tycker att Evra har varit för het och drar på sig
  många konstiga och onödiga frisparkar, fast man ser
  att han har ett hjärta iaf.
  Har så svårt att tro att Berbatov komma leverera, han
  är alldeles för ojämn,, får helt enkelt lita på Chicharito,,
  tror han kommer bli grym!!

  Glöm inte att vi fortfarande är obesegrade,,även om vi bara har mött¨
  dom lagen på den nedre halvan tyvär.

  United Forever!!!

 • Alex Man United 4life

  Skärp dig Ronney!!!

 • Dewin Best

  How we kill him i dont now, cut him up from head to toe, all i now is ….. is gonna die!

 • Lasse K

  Artikeln sammanfattar läget ganska bra, från Rooneys girighet och arrogans till vår allas oro för klubbens ekonomi.
  Men en sak herr artikelförfattare: kalla inte Man city för ”folkets lag”. Att United-anhängarna i Manchester är minst lika många som citys dito slogs fast i en undersökning fr Manchester Metropolitan University för några år sen. Låt ej cityfansens fördomar bli till sanning!

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se