Krönika: Katastrofen i Manchester

Ska vi börja från början eller slutet? Äh, det spelar ingen roll. Vi förlorar mot lillebror City med 6 mål mot 1. På Old Trafford, på vår hemmaborg där vi inte förlorat sedan våren 2010. Det är fullkomligt oacceptabelt. Det finns ingen klubb i världen som skall kunna göra 6 mål mot oss i Manchester.

Varför förlorar vi då? Gör Mancini några genidrag? Nej. Förlorar vi pga. Balotellis briljans? Nä. Dålig domarinsats? Nix. Av de 27 stycken spelare som var involverade på plan så är det en spelare som på egen hand avgör matchen. En ensam spelares aktion ser till att avgöra den match som Ferguson kallade ”det största derbyt på 25 år”. Det finns egentligen bara en enda spelare som är värd att diskutera efter dessa 90 minuter. Och han heter inte Balotelli, Dzeko eller Agüero. Utan det är den 23-årige nordirländaren Jonathan Grant Evans. Betydelsen av hans hjärnsläpp är monumental. Det finns absolut ingenting han kan skylla på – det är ett solklart rött kort. Han lyckas på ett nästan skickligt sätt välja helt fel tidsläge att bli utvisad på, närmare bestämt i den 47:e minuten i underläge 0-1.

Den första kvarten av matchen, egentligen ända fram till Citys ledningsmål i den 22:e minuten, är det stor klasskillnad mellan lagen. Det känns som att vi spelar mot ett lag på den nedre halvan av tabellen. Men efter 0-1-målet jämnas spelet ut och City börjar spela bättre, men fortfarande inte bättre än oss. Vare sig innan matchen eller ens i halvtidsvilan är jag speciellt orolig. Trots underläge med en boll så är jag säker på att vi kan, och kommer, att vända på det här.

Konsekvenserna av Evans beslut av riva ner Balotelli blir förödande. Det hade varit hundra gånger bättre att låta honom göra 2-0. Även ett tvåmåls-underläge hade vi hämtat upp. Utan problem. Det är jag helt säker på.

Det som sedan sker efter utvisningen är verkligen en berg- och dalbana. Vi trycker på och skapar flera chanser att utjämna till 1-1. Men istället kommer ett förödande 2-0-mål och inte långt efter, ett om än värre 3-0-mål. Det hela slutar som bekant 6-1. Eller om rätt skall vara rätt, 1-6.

Det svider något kopiöst att släppa in så många mål i ett derby. Och efter Agüeros 3-0 mål så väljer flertalet fans att lämna arenan. När det återstår 20 minuter! Dessa s.k. fans är inga fans. Du kan inte kalla dig själv fotbollssupporter om du lämnar ditt lag med tjugo minuter kvar att spela. Det spelar ingen roll vad det står på resultattavlan. Vi är fans som älskar vårt United. Vårt mäktiga Manchester United. Vi står bakom vår klubb i med- och motgångar. Punkt slut.

Ferguson medger att det var hans ”värsta förlust i sin karriär, både som spelare och tränare” samt att det var ”mycket skam i omklädningsrummet” efteråt. Det är bara att konstatera att denna förlust svider och kommer att svida framöver och det skall den också få lov att göra. Nu finns det två alternativ, antingen så tar man med sig denna skam, ilska och besvikelse in i de kommande matcherna och går ut och visar varför Man Utd är mesta mästare i England. Eller så gräver man ned sig och riskerar att tappa ännu mer i toppstriden.

Citys insats då? Tja, de får allting gratis. Efter utvisningen så tar inte tillräckligt många av våra spelade det ansvar som krävs för att kunna stå emot. Vi saknade en ledare i dag. Ferdinands insats är rakt igenom en besvikelse. Med all hans rutin och talang så är han en sådan som skall få i gång laget och visa att vi kan spela med en man mindre. Nanis insats i dag är bedrövlig och jag tycker att det är ett dumt beslut att starta med Welbeck. Slitvargen Rooney jobbade på matchen igenom och han är också den av få, som tar ett större ansvar efter utvisningen. Tyvärr, gör han det nere på det defensiva mittfältet och därifrån gör han inga mål. City gör en bra match, man kan inte säga annat om ett lag som gör 6 mål. Men jag är fortfarande så besviken och arg på Evans, laget och resultatet att jag inte ens orkar reflektera över hur duktiga Man City var.

Detta var en katastrof utan dess like men jag tror och hoppas att vi kan gå starkare ur detta.


MANCHESTERGUIDE
 • Rasmus

  Fruktansvärd match, det var länge sedan jag mådde så dåligt. Håller med om mycket i krönikan, men tycker det är fel att skylla allt på Evans. Visst, matchbilden förändrades mycket efter hans utvisning och det hade troligtvis varit bättre att låta Balotelli gå igenom där. Vi hade kunnat hämta upp 0-2, det har vi gjort förr mot lag av Citys kaliber. Vi ska dock inte glömma att det fortfarande fanns 10 Unitedspelare på plan, och det var flera av dessa som inte gjorde sitt jobb.

  Anderson hade (även innan utvisningen) problem att hålla koll på mittfältet. Det var många felpass från hans sida och han hängde ofta inte med i svängarna.

  Evra gjorde en av säsongens sämsta matcher från sin vänsterbacksplats, något som inte blev bättre av att han ofta helt saknade understöd från andra spelare.

  I anfallet saknade vi helt spets, och spelade ofta runt bollen i straffområdet på ett sätt som mer liknar Arsenal än United. Vi har många spelare med väldigt bra skott, och dessutom spelare som ofta är pigga på returer, men vi använde inget av det mot City. Vi nådde aldrig den potential vi har, och enligt mig berodde det inte på att Citys försvar var bra. Ingen av våra offensiva spelare vågade ta ansvaret för att det skulle hända något.

  Låt oss heller inte glömma att det tog väldigt lång tid innan något byte kom efter utvisningen. Man vill självklart inte gärna skicka in en ouppvärmd spelare (och framförallt inte en ouppvärmd back) mot ett lag med de anfallskvalitéer City trots allt har, men när vi spelade med Fletcher på högerbacken och Rooney på mitten förlorade vi allt vi hade framåt. Framförallt förlorade vi förmågan att hålla i bollen och lyfta upp försvaret, något vi tappade mycket på.

  Hoppas att matchen, precis som Ferguson antytt, blir en väckarklocka för spelarna. Den kommer efter flera oinspirerade insatser, och vi behöver komma tillbaka till den fart och fläkt vi hade i början av säsongen för att hålla oss där uppe där vi vill vara!

 • Robert

  Spot on! Håller verkligen med i allt du skriver, Oliver. Jag var rosenrasande på Evans när West Ham slog ut oss på bortaplan för ganska precis ett år sedan ur Ligacupen (var det va?). Jag trodde han gjort sitt efter det, men Fergie tog honom till slut i nåder och han avslutade faktiskt bra, tycker jag. Men någonstans har oron funnits där, jag glömmer inte i första taget. Tyvärr var det befogat. Jonny Evans kommer aldrig kunna spela som ordinarie mittback i Manchester United, jag kan bara inte se det.

  Sen måste jag hänga ut Rio och Patrice, visst Evans blir utvisad, men jag kräver att framförallt Evra ska stå för en bättre defensiv insats. Jag vet att Danny framför inte gjorde ett hästjobb efter utvisingen men Evra MÅSTE stå emot bättre defensivt, Evras nonchalans vid 3-0 skär i mitt hjärta. Så agerar inte en lagkapten i Manchester Utd.

  Sen måste Fergie sluta rotera, framförallt defensivt. Jag förstår att säsongen är mördande lång, men ändå. Tycker det är jävligt taskigt mot en ung spanjor att ständigt ha en helt ny backlinje framför sig. Som De Gea inte redan har det tufft att acklimatisera sig?

 • Elias Dietrichson

  Glöm inte Andersons fruktansvärda försvarsinsats…

 • Marcus

  kan man inte kalla sig fans om man lämnar arenan? Då har du inte samma ilska i dig som mig. Jag stängde av mobilen i 2 dagar, var inte inne på datorn på 2 dagar. enda jag gjorde var att gå till jobbet, bara det sved nog. Skulle aldrig vilja gå ut samtidigt som cityfansen och få höra det ena och andra. Känner inga cityfans i sverige som tur är. men jag kan tänka mig hur det är i manchester. Så vem fan är du och säga att man inte är en supporter bara för man lider så ooootroligt jävla mycket att man inte vill stå och ja… antingen komma i bråk eller ja komma i bråk. sen är det ju ett perfekt sätt att visa sitt missnöje på. Men tydligen så är din jävla moral hög för klubben som skämmer ut sig och inte ber om ursäkt för det ens. MICHAEL OWEN är den spelare som har kommit det närmaste en ursäkt av det jag läst. Hade jag varit där på old trafford hade jag varit en av dem som gått. Sen hade jag tyckt att en ersättning av alla för alla Manchester united supportrar som vad där vore rimlig. Typ som ALLA lag efter en sån där utskåpning gör. Arsenal m.fl.

  Sen har det inte med saken att göra. MEN VAFAN får inte phil jones spela!!!!

 • nani

  ingen berba inget vinst

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se