En dag att minnas

I vanliga fall skriver jag inte krönikor, utan håller mig endast till matchrapporter och nyheter, men detta är inget vanligt fall. Idag känner jag att jag måste få skriva av mig. Igår såg jag för första gången, ja det är så, mitt United spela live!

Jag började gårdagen med en tidig uppgång för att jobba. Kände mig sådär spänd som man bara kan vara när man ska göra något man har längtat efter så länge.

För flertalet där ute, Unitedfans eller icke, har det funnits en längtan sedan nyheten släpptes om att man skulle möta Barcelona på svensk mark. För mig har det funnits en längtan i 15 år. I 15 år har jag väntat på ett tillfälle att kunna se United live, och det var därför jag tog till alla möjliga medel för att få tag på en biljett till matchen. I slutändan var det min brors chef som satt vid sin dator på jobbet för att säkra två biljetter till mig och min bror, det blev sittplats på den så kallade Unitedsektionen (vilket i själva verket var väldigt blandat). Lyckan var ändå total när jag fick samtalet under förmiddagen att vi lyckats få tag på biljetter!

Tillbaka till gårdagen.
Jag hade egentligen velat vara ledig så att jag kunnat åka med vår lokala supportergrupp i Linköping, Red Devils Club Lkpg, som alla satt tillsammans på en utav SweBus:s bussar redan efter elva, men så var inte fallet. Efter att sedan ha slutat jobbet klockan tolv åkte jag hem för att få något i magen, innan vi skulle sätta segel mot Göteborg. Min bror kom och hämtade upp mig vid tvåtiden, och den där nervösa känslan kom krypande. Jag kunde fortfarande inte tro att det är sant!

Vi kom efter lite förseningar, på grund av vägarbeten överallt, fram till Göteborg och åkte omkring för att hitta någonstans att parkera, till slut hamnade vi i Örgryte och gick sedan därifrån.
När vi kommit in till stan bestämde vi oss för att sätta oss på någon restaurang längs Avenyn. Föga förvånande var det fullt överallt, speciellt på Hard Rock Café som min bror så gärna ville äta på.
Jag ringde sen min kusin som inte svarade, när min bror märkte att han stod bland hundratals andra livade Unitedfans, och medlemmar ifrån Red Devils Club Lkpg, på John Scott’s Pub på andra sidan gatan.

Efter att ha gått över till puben och samtalat en liten stund bestämde vi oss för att söka vidare efter någon restaurang, och hittade ett ställe ett äta på i Parken. När jag sitter och äter på min Ceasarsallad ser jag plötsligt några Barcafans som står och väntar i korsningen till Avenyn, och hör Unitedfansen stämma upp i sång från John Scott’s. Det var alldeles underbart att höra!

Sedan följde en promenad mot Ullevi, och väl utanför arenan möts man av vänliga själar från MUSS som står och delar ut fanzinet Manchester United Supporterens specialtryckta utgåva för deras skandinaviska turné. Vilken tur man har att få vara en del utav denna härliga supporterklubb!

Väl inne Ullevi blev jag alldeles till mig när jag fick se laget jogga ut på planen för att värma upp och se dom i verkligheten! Jag stod och pekade ut spelare som ledare, bara för att jag kunde! Rob Swires, Eric Steele, Kagawa, Rooney. Det var så härligt att se!

Matchen började efter ett tag, och detta är inte menat att vara en rapport. Unitedfansen på ståplats stod och hejade på bäst de kunde, även om det inte var mycket mer än ”United, United”, och jag önskade att jag hade varit där. När man sedan överröstar Barcas klack ryser det till i kroppen. Applåderna och jublet när Scholes tacklar, Nani dribblar eller De Gea räddar gör att man känner sig så lycklig som man tror är omöjligt!

Matchen i sig var kanske ingenting att jubla över, men ytterst intressant att kolla på, det var ju trots allt en träningsmatch. Några bakom oss satt och sa att de aldrig borde ha lagt ut pengar på matchen, jag tycker däremot tvärtom. Jag skulle utan problem lagt ut pengar för att göra om det här flera gånger. Denna resa var inte för att se en match mellan två bra lag, utan för att uppfylla mina drömmar och se mitt favoritlag i verkligheten!

I framtiden kan jag även säga: Jag var där! För att om man ska vara seriös, så kommer det nog inte komma en sådan här chans att kolla på match mellan United och ett storlag i Sverige på många, många år!

I skrivande stund längtar jag bara efter att åka till Old Trafford och kolla på en riktig tävlingsmatch bland lite mer höglivade engelsmän och passionerade fans, vilket jag kommer göra i slutet av säsongen mot Chelsea. Det är ytterligare en dröm som besannas!


MANCHESTERGUIDE
 • Anders

  Förlåt men denna krönika från matchen var pinsam. ”Jag var där”!
  En del har inte upplevt något i sitt liv. Det var en pinsam skitmatch med noll stämning och till för småbarn och deras pappor som hävde i sig smörja från kioskerna.
  Detta var helt klart det största lågvattenmärket i Uniteds historia både för klubben och deras svenska fans.
  Jag mår fan illa.

  • Simon Sani

   Nej, jag har kanske inte upplevt lika mycket som du har gjort, men kommer du ihåg din första match live? Var inte du glad över att göra det?
   Mitt syfte var som sagt inte att kolla på någon höjdarfotboll, då jag visste att det inte skulle bli någon vidare match på förhand, utan att få se laget för första gången. Få se dom när dom värmde upp, när de gick och pratade med varandra och när de skrattade med varandra.
   Att du försöker dra ner min glädje för att du har fått uppleva så mycket mer än mig, är ju bara tråkigt.
   Nån gång måste ju vara den första, och detta är min, och du kan tyvärr inte ta glädjen ifrån mig.

  • rObUr

   En upplevelse är ju per definition subjektiv och upplevs olika beroende på tidigare erfarenheter och allmän attityd och inställning. Simon skriver om sin upplevelse enligt honom och det kan ingen ta ifrån honom. Jag tycker det var en fin skildring av en för honom speciell dag. Att klanka ned på det är rätt meningslöst även om det finns många synpunkter av negativ karaktär som även jag har på spektaklet.

  • Hugge

   Anders: Din kommentar till Simon’s krönika är ett riktigt lågvattenmärke!

   Jag tycker det var bra skrivet av Simon och fångar säkert som gatan känslorna för flertalet åskådare, såväl United-fans som Barca-fans. Det är inte varje dag man får chansen att se sina idoler på nära håll i Sverige, det är bara att tacka och ta emot istället för att gnälla som du gör.

   Man kan ju alltid hoppas att United snart väljer att lägga en del av sina kommande försäsongsturnéer i Sverige igen. Det är stort att få se sina idoler spela boll.

   Jag säger som du Simon, ”Jag var där!”, detta är ett av de tillfällen som man kan berätta om och minnas, synd att du Anders med dina bittra ord uppenbarligen inte tycker det, men man behöver för den skull inte vara missunsam mot alla dem som kommer minnas denna dag som en stor upplevelse!

   Återigen Simon, snyggt skrivet och kul att du delar med dig av dina känslor kring denna match och ditt första ”möte” med United live :-) Och jag vet att du kommer fullkomligen älska ditt nästa möte med inte bara laget utan hela staden Manchester när du ska åka och se dem i Maj mot Chelsea!!! Grattis!!!

  • Lönnquist

   Hoppas något har stulit ditt konto, för det var bland det mest pinsamma jag har läst.

 • Anders

  I min bok är alla som var på detta event bannade från all vänskap och jag ser de inte som United-fans. Så skulle vi ses någon gång så kommer det vara en kuggfråga och då är svaret avgörande för hur jag kommer bemöta er. Jag skulle känna mig smutsig av att umgås med folk som smutsade ner klubbens namn i vårt eget land.
  Det får fan finnas gränser för hur låg standarden får bli när det gäller vad så kallade fans nöjer sig med. Jag vill också hälsa och tacka alla riktiga United-fans som kritiserat detta event och där en del som var närvarande i efterhand gjort en avbön och anser att de begick ett stort misstag när de deltog i denna avart till fotbollsmatch.
  Det är inte många som är riktiga fans och när en del börjat bete sig som asiater då har det gått för långt.
  Skäms på er!

  • zaki

   Jösses Anders, vilken cool kille du är. Kan du inte skriva vad man ska göra för att bli accepterad av dig, för det vill man ju så gärna!

  • Lönnquist

   Flertalet känner sig nog därmed knäckta över att ha varit på matchen. Tänk att spoilera chansen att få vara vän med en så trevlig och härlig person som dig. Där sket jag verkligen i det blå skåpet, och kommer gråta mig till sömns inatt.

  • Mikael Österdahl

   Jadu Anders, det där var en riktigt vidrig och dessutom rasistisk kommentar. Jag tycker synd om dig.

   För övrigt skulle jag vilja vara med när du berättar för de närmare 100 Manchesterbor som var på plats på Ullevi att de minsann inte är ”United-fans”.

 • Tonna

  Är väl bara att säga grattis till att du var så nöjd efter onsdagens spektakel. Ska bli kul att läsa din krönika efter att du varit över till Manchester ;)

 • Cantona

  Håller med M.Ö. fullständigt och du anders, man kan ju undra om du tillhör den grupp av människor som spyr ut sin galla på allting när du är på match, för att sedan gå hem till frugan, ta på dej förklädet dra igång med disk, städning m.m. och till dej Simon vill jag bara säja stå på dej, du kommer att få en kick för resten av livet när du besöker Old Trafford, har själv besökt O.T. ett antal gånger och får alltid tårar i ögonen när laget gör entré.

 • Man(i)United

  Anders, jag misstänker starkt att du tillhör den stora gruppen som aldrig lyckades få tag på en biljett själv och är därför jävligt bitter. Att du trycker ner Simon för att han delar med sig av sin första riktiga kontakt med United är bara sorgligt. Jag anser att det är mer du som inte beter dig som ett riktigt United fan, för annars hade du uppskattat det faktum att ditt lag besöker ditt land, oavsett resultat eller matchbild. Bra krönika Simon, jag hade precis samma känslor inför matchen!!

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se