Matchrapport: Real Madrid-Manchester United 1-1

En match som hela fotbollsvärlden hade längtat efter, som supporter ännu mer så. United åkte ner till Madrid och Santiago Bernabeu för att spela det första mötet av åttondelsfinalen. Man tog ledningen genom ett hörnmål av Danny Welbeck innan Cristiano Ronaldo kvitterade till 1-1, som även blev slutresultatet. Utan tvekan ett bra resultat att ta med sig till returen på Old Trafford.

Första halvlek

United försöker redan frÃ¥n avspark visa upp ett lugn i passningsspelet och dra ner pÃ¥ det uppskruvade och förväntade höga tempot, men det är lite nervöst till en början. Det är Real som skapar de första mÃ¥lchanserna, först ut Di Maria som avlossar skott utanför straffomrÃ¥det som gÃ¥r gÃ¥r strax utanför. Ronaldo driver sedan ned längs sin vänsterkant, där han var ett ständigt hot under den första halvleken, spelar in bollen som sedan studsar ut till Coentrao som skjuter och träffar insidan av stolpen. PÃ¥ reprisen ser man att De Gea sträcker ut sig och fÃ¥r en liten, men helt avgörande, touch pÃ¥ bollen – en fantastisk räddning.

När United går framåt är det främst genom kontringsspel, som även ledde till flertalet (8 stycken) hörnor. Det var även här målet kom, i den 20:e matchminuten efter en perfekt slagen hörna av Rooney, Welbeck backar ifrån den alltid lika vidriga Sergio Ramos och nickar in den. Glädjen är relativt kortvarig, tio minuter senare kvitterar Cristiano Ronaldo. Inlägget av Di Maria och Ronaldo visar på en helt galen spänst likt finalen i Moskva 2009, en meter över Evra hänger han kvar i luften och en stenhård nick förbi en chanslös De Gea i mål.

United får ett par farliga målchanser innan halvtid, först är det Welbeck som touchar Van Persies inlägg, men Lopez lyckas styra ut den till hörna. Efterföljande hörna dimper ner i straffområdet till Rooney som först skottfintar innan han skjuter en halvmeter utanför. Strax innan halvlek vill Real ha straff, då Di Maria driver igenom Unitedförsvaret och kommer in i straffområdet där han stoppas av Phil Jones kropp. Den 22 kilo lätta Di Maria flyger givetvis iväg, men det är aldrig straff.

Andra halvlek

När United kommer ut i andra halvlek visar man upp ett ännu mer kompakt försvarsspel. Halvleken blir därför inte alls lika öppen och händelserik som den första, Real tvingas istället gÃ¥ pÃ¥ skott utanför straffomrÃ¥det – dock inte genom Ronaldo, som är ständigt uppvaktad. Istället är det Di Maria som testar ett par lÃ¥ngskott, det ena utanför och det andra rakt pÃ¥ De Gea. FrÃ¥n ingenstans kommer sedan ett av fÃ¥ inlägg frÃ¥n Real Madrid, Khedira spelar in den lÃ¥gt till Coentrao pÃ¥ bortre stolpen som glidandes fÃ¥r iväg ett avslut, varpÃ¥ De Gea gör en makalös räddning. Avslutet kommer frÃ¥n väldigt nära hÃ¥ll och bollen kommer mot De Gea i midjehöjd, som räddar bollen med FOTEN.

United kommer senare fyra mot tre i ett kontringsläge, Rooney släpper ut den till Van Persie som skjuter mot första krysset men Lopez styr bollen upp i ribban. Real rensar iväg bollen mitt i plan, Jones nickar den över backlinjen till Van Persie som knappt fÃ¥r en halvträff pÃ¥ bollen – den gÃ¥r över Lopez i mÃ¥l, men Xabi Alonso hinner ifatt bollen och fÃ¥r iväg den en halvmeter frÃ¥n mÃ¥llinjen. I slutskedet fÃ¥r Van Persie iväg ett skott pÃ¥ volley ur dÃ¥lig vinkel, som mÃ¥lvakten styr ut till hörna. United tilldelas hörnan, men hinner inte slÃ¥ den dÃ¥ domaren istället väljer att blÃ¥sa av matchen. De tre minuters tilläggstid hade visserligen gÃ¥tt, men oftast brukar man fÃ¥ slÃ¥ hörnan.

Tankar efter matchen

Matchbilden vi fick se var väl ganska väntad. Ett offensivt Real Madrid som gick för seger och fler mÃ¥l, mot ett kontrande United som var nöjda med oavgjort, och ännu gladare över ett bortamÃ¥l. I inledningen av matchen kändes det farligt sÃ¥ fort Ronaldo fick bollen, men ju längre matchen gick desto mindre ytor fick han. Speciellt i den andra halvleken, där United kommer ut med ett kompakt försvarsspel som till viss del pÃ¥minner om den berömda ”Chelsea-bussen”. Ingenting jag klagar pÃ¥, Real hade mycket boll men skapade egentligen ingenting farligt förutom Coentraos läge. Enligt mig helt rätt väg att gÃ¥ efter den första halvleken när man har 1-1. Samtidigt hade man Kagawa, Rooney, Welbeck och inte minst Van Persie framÃ¥t, som är väldigt bollskickliga pÃ¥ smÃ¥ ytor, men som även har snabbheten när större ytor för kontringar finns.

Den här taktiken och spelsättet är ingen ovanlig syn när United börjar pÃ¥ bortaplan i slutspelsmatcherna. Ännu ”värre” var det i semi-finalen borta mot Barcelona 2008, där man gör en makalös insats och fÃ¥r med sig 0-0 för att sedan avgöra mötet pÃ¥ hemmaplan. Nu hade man dessutom de fyra offensiva spelarna framÃ¥t som var farliga när kontringar och tillfälle gavs, tittar man pÃ¥ matchens highlights hade United i princip lika mÃ¥nga farliga mÃ¥lchanser som Real Madrid. En fantastisk laginsats och ett bra resultat till returmötet pÃ¥ Old Trafford. Real Madrid-Manchester United 1-1, José Mourinho-Sir Alex Ferguson 0-1.