Matchrapport: Manchester United – Manchester City

I en match med förvånansvärt få heta målchanser trots två relativt anfallsglada lag förlorade Manchester United med 1-2 mot city. Milner gav bortalaget ledningen i början av den andra halvleken, men knappt tio minuter senare fick United in ett kvitteringsmål efter en finfin frispark av van Persie som resulterade i ett självmål. Aguero kunde dock avgöra i den 78:e matchminuten efter en soloprestation som kombinerat med undermåligt försvarsarbete från Uniteds backlinje låg till grund för målet.

United kom till start med en elva (och en bänk) helt utan Vidic, Evans och Smalling. Istället fick Phil Jones vikariera som mittback bredvid Rio Ferdinand. Noterbart var även att Rafael och Rooney var tillbaka i startelvan och att Kagawa bänkades till förmån för bland annat Young som många nog inte väntade sig i startelvan.

Första halvlek

Omedelbart efter avspark skruvas tempot upp till max och publiken svarar med att skapa ett fantastiskt tryck. City mäktar med ett skott på mål redan efter 3 minuter då Milner lämnats omarkerad på högersidan. De Gea lämnar en retur som studsar lite onödigt farligt på avslutet som kommer ur en snäv vinkel. United får dock tag i bollen och visar direkt att man inte tänker hålla tillbaka i kontringsspelet.

Robin van Persie visar tidigt goda intentioner med sin alltid lika fina bollbehandling och har även United första möjlighet med ett skott som rullar några meter utanför stolpen. Efter en dryg kvarts spel har tempot mattats något i takt med att city tar över det mesta av bollinnehavet. Det drivs emellertid upp igen varje gång United erövrar gången.

Matchens första målchans värd namnet dröjer dock till den 21:a minuten och det är city som skapar den. Silva har sprungit sig fri i straffområdet utan att någon i Unitedförsvaret märkt något. När inlägget når honom lyckas Rio i alla fall stå i vägen tillräckligt för att omöjliggöra ett avslut direkt mot mål. Silva styr bollen mot Tevez som finns placerad framför målet. Ett säkert mål stoppas genom en makalös tackling av Jones i greven tid. City behåller trycket men Rio kan till slut bryta och starta en kontring som avslutas med ett blockerat RvP avslut.

Ett par minuter senare står just van Persie för lite ögongodis när han öppnar för ännu ett kontringsläge för United med en vacker klackpassning. City svarar genom ett Nasriavslut strax utanför De Geas vänstra stolpe som föregåtts av en hands på Giggs strax utanför straffområdet som Dean missat. Ett guds hand-försök från Silva resulterar i matchens första, men absolut inte sista varning. Både Rooney och Kompany hinner göra Silva sällskap i domarens lilla svarta bok före halvtidsvisslan ljuder efter varsin vårdslös tackling (Kompanys var värre även om han, turligt nog, missade Youngs fötter).

Under ytterligare en kontringsmöjlighet lurar Young upp Zabaleta på läktaren, men han visar återigen att kvaliteten när det gäller den där sista avgörande passningen inte finns där, och möjligheten renderar i en av totalt nio Unitedhörnor under matchen. Precis före halvtid ligger Carrick, RvP och Rafael bakom matchens absolut bästa anfall och dittills bästa målchans. Efter att ha fått bollen från Rooney slår Carrick ett direktinlägg som nickskarvas av RvP varpå Rafael tåar bollen i utkanten av kryssribban. City hinner med ett anfall till före paus sedan Rooney först vunnit boll och sedan slarvat bort den igen. Dean sätter dock pipan till munnen och blåser av innan cityinlägget når Uniteds straffområde.

En tempomässigt bra första halvlek med United som det något hetare laget. Hemmalagets sista passning sitter dock i regel inte, vilket resulterar i att antalet heta målchanser stannar vid en för vardera lag. Jones, Rafael och Carrick är bäst i United.

Andra halvlek

City öppnar piggt och det krävs bÃ¥de en och tvÃ¥ vunna nickdueller av vÃ¥ra bÃ¥da mittbackar innan Jones vid en tredje vunnen nickduell fÃ¥r frispark. Fem minuter senare försöker Giggs – kanske inspirerad av RvP i den första halvleken – sig pÃ¥ en klackpassning pÃ¥ egen planhalva. Utförandet och situationen var dock inte lika bra som när holländaren genomförde sin och city kan snappa upp bollen. Rafael bryter sÃ¥när bollen utanför straffomrÃ¥det men den hamnar istället framför Milner som dunkar pÃ¥ direkt. Skottet gÃ¥r förbi Jones och Carrick som bÃ¥da tvÃ¥ slängt sig för att försöka täcka och gÃ¥r in bakom en chanslös De Gea. Reprisbilderna visar offsidestÃ¥ende cityspelare som eventuellt försvÃ¥rar den spanske burväktarens möjligheter att se bollbanan.

United tycks inte deppa ihop på grund av underläget utan sätter tvärtom full fart framåt direkt och Van Persie har ännu en halvchans. Rafael utmärker sig genom att förhindra att Tevez får ett friläge genom en brytning som sker på den vänstra sidan av planen. Young utmärker sig i en lite mer negativ bemärkelse när han ännu en gång misslyckas med en avgörande passning.

United fortsätter att gå framåt för en kvittering och i den 58:e matchminuten bär det frukt sedan Rafael fixat en frispark i bra inläggsläge för van Persies vänsterfot. RvP laddar på ordentligt och slår en hård skruvad boll mot Harts högra kryss. Jones dyker upp och berövar (jag tyckte åtminstone att den såg ut att ha gått i nät) RvP på ett mål, men efter hans nickning på sin egen axel berövas också han själv på målet sedan Kompany fått en sista touch på bollen innan den hittat nätet. För att förtydliga: Jag tycker att det är helt rätt av Jones att försäkra sig om att bollen går i nät, vem som gör målet är mindre viktigt. Hur som helst så är det en fantastisk frispark av RvP som får ta åt sig äran för målet.

Efter mÃ¥let sjunker United – i mina ögon för mycket – tillbaka i planen. Rooney är nere i eget straffomrÃ¥de och van Persie en bra bit ned pÃ¥ egen planhalva, vilket gör att city tillÃ¥ts rulla boll. Pressen och längden pÃ¥ laget som bäddat för de mÃ¥nga kontringsmöjligheterna är som bortblÃ¥st. Bortalaget lyckas, trots bollinnehavet, inte skapa nÃ¥gonting, vilket vi bland annat kan tacka Jones uppoffrande försvarsspel för. Detta trots att domarkÃ¥ren ger city inkast som de inte ska ha och väljer att inte varna Barry när denne springer pÃ¥ De Gea vid en utspark.

Femtom minuter kvar och United anfaller mer återhållsamt nu. City skapar en hyfsad chans men räddas av Rafael täcker en kanon från Yaya som fått stå obevakad i straffområdet. Minuten senare står nyinbytte Aguero för en soloraid som avslutas med ett skott rätt upp i nättaket från ganska nära håll. De Gea är återigen chanslös men försvarsinsatsen från Jones, Rio och kanske framförallt en mycket passiv Evra kan diskuteras. Welbeck som möjligen inte heller borde vara helt utan skuld i förspelet till målet byts omgående ut till förmån för Valencia.

Efter målet gör city sitt bästa för att fördröja spelet och utöver ett läge där Giggs hittat uppvaktad RvP som ramlar i samband med avslutet, samt en nick mitt på från Evra på övertid, så skapar man ingenting och slutsiffrorna skrivs till 1-2. Detta trots att man lyckas skapa ett ganska bra tryck. Hela fem gula kort delas ut efter den 84:e minuten och det säger en del om det av city söndertrasade spelet i slutet. Chicharito byts in med fem kvar på ordinarie tid och Kagawa i den 92:a sedan Young linkat av. Bytena kommer för sent i mina ögon och Chicharito hade kunnat bytas in redan när ställningen fortfarande var 1-1 med tanke på hur svårt man hade att komma till några riktiga lägen.

Tankar efter matchen

En förlust mot city är alltid en förlust mot city och det svider. Men känslan som annars kan sitta i nästan hur länge som helst började lätta rekordfort. Prestigen syntes även hos spelarna, inte minst med tanke på det lilla bråket som uppstod under slutminuterna, men vi är fortfarande hela tolv pinnar före med sju omgångar kvar. Bäst i United var Jones, men även Rafael stod i mina ögon för en riktigt bra insats. Carricks första halvlek och RvP stundtals var andra behållningar medan Rooney har en bit kvar till formen. Evra, Giggs och Young gjorde nog inte heller särskilt många imponerade med sina insatser.