Matchrapport: United – Swansea 2-1

Seger i Sir Alex sista match på Old Trafford

Det blev en känslosam eftermiddag i går på Old Trafford. Det voluminösa mottagandet för Sir Alex Ferguson innan match och hans fina tal efter match var huvudpunkterna i säsongens sista hemmamatch. Matchen (2-1 till Manchester United) i sig var en relativt lugn tillställning, vilken Rio Ferdinand avgjorde från nära håll med cirka tre minuter kvar av ordinarie speltid.

Sir Alex valde att utelämna Rooney helt från truppen. Orsaken framkom efter match – Rooney vill för andra gången på tre år lämna United. Låt oss hoppas att hans önskan denna gång slår in. Ingen spelare är större än klubben. Större spelare har lämnat oss.

Eftermiddagen handlade emellertid inte om engelsmannen utan istället Sir Alex Ferguson. DÃ¥ han äntrade Old Trafford var det till Frank Sinatras My Way och ett jättelikt vrÃ¥l frÃ¥n hemmapubliken. United hade pÃ¥ förhand delat ut cirka 70 000 flaggor som viftades frenetiskt dÃ¥ Old Traffords störste gick in pÃ¥ planen. BÃ¥da lagen stod uppställda och applÃ¥derade skotten. Ett gigantiskt tifo med siffrorna 20 och 13 pÃ¥ kortsidorna flankerade Champions-texten pÃ¥ Sir Alex Ferguson Stand. PÃ¥ tavlan för byten stod siffrorna 26 och 20 och Sir Alex skrattade gott när han gick upp mot avbytarbänken…

Efter fem minuter kunde Chicarito ha givit United ledningen. Mexikanen tog emot ett pass från RvP till vänster i straffområdet och sköt ett skott (med vänstern) som tog i ribban. Strax därpå var en framskridande Jones nära att få till ett fint avslut efter ett magnifikt väggspel med Chicarito. Engelsmannen missade emellertid bollen i slutskedet av den fina sekvensen. Van Persie hade även ett par chanser, kanske framförallt ett fint vänsterskott som målvakten Tremmel räddade vid sin högra stolpe. United hade full kontroll på skeendena i första halvlek och det verkade stundtals som att Swansea var paralyserade av stämningen på arenan.

Med sex minuter till halvtidsvilan kom så 1-0 genom Chicarito. Van Persie slog en frispark, från höger, vilken Williams rensade rakt ut i banan. Den för dagen spelsugne Chicarito kunde påpassligt skjuta in 1-0, lågt i Tremmels högra hörn. Nämnas skall Kagawas fina insats i första halvlek med ett rappt och kreativt passningsspel.

I andra halvlek spelade gästerna från Wales bättre och var ständigt farliga på kontringarna. Redan efter fyra minuter kvitterade de genom Michu. Efter en situation där Jones rensat ett inlägg kunde Dyer lyfta in bollen mot Michu. Spanjoren skarvade, mycket vackert, in 1-1 med utsidan av sin fot och de Gea var chanslös. Strax efter kvitteringen kunde Swansea ha tagit ledningen då Routledges låga avslut gick något utanför de Geas vänstra stolpe. I en kontring något senare spelade Dyer fram Hernandez som sköt ett hårt skott mot mål, men de Gea kunde säkert rädda vid sin vänstra stolpe. Gästerna var mer än värda sin kvittering och spelade fin fotboll.

Efter 66 minuter byttes så Scholes ut mot Anderson och fick en stående ovation från publiken på Old Trafford. Engelsmannen hade ingen större eftermiddag, men stod för en relativt pigg första halvlek. I samma veva byttes den ineffektive Welbeck ut mot Valencia. United fick med Anderson mer löpkapacitet på mittfältet och kunde höja tempot igen. Anderson vevade flera gånger med armarna mot publiken och kysste klubbmärket. Kanske var det även brassens sista föreställning på Old Trafford? Han var inspirerad. Strax efter det att han blev inbytt var han nära att bli målskytt, men det fina volleyskottet gick precis utanför den högra stolpen. Med kvarten kvar byttes Giggs in till förmån för målskytten Chicarito. Vidic skulle något senare ha förvaltat en hörna från RvP bättre, men hans nicktouch gick utanför Tremmels högra stolpe.

Passande nog kom United segermål med cirka tre minuter kvar. Ännu en hörna från RvP rensade slarvigt bort av försvaret i Swansea. Vid den bortre stolpen stod Ferdinand och kunde resolut dundra in 2-1 i det vänstra krysset. Stjärnbackens glädje gick ej att ta miste på och han blev Uniteds 20:e målskytt (känns siffran igen?!) för säsongen. I tillägg var det hans första mål i United sedan säsongen 2007/08.

Efter matchen

Efter matchen höll Sir Alex Ferguson ett sista tal till publiken på Old Trafford. Innebörden av talet var att United supportrar skall ha tålamod och stå bakom den nye tränaren David Moyes och att långsiktighet bär frukt. Sir Alex betonade att supportrarna och hans medarbetare alltid stått bakom honom när det blåste snålt. Han lovordade klubben Manchester United. Någonstans går det att läsa in en av hans grundläror: Ingen är större än klubben. Mot slutet av talet önskade han Darren Fletcher lycka till i sin kamp mot den tråkiga sjukdom mittfältaren drabbats av. Detta visar vilken kaliber det är i människan Sir Alex Ferguson. Likaså lyfte Sir Alex fram Scholes och tackade en magnifik spelare för en fin karriär.