Nytt format för U21-serien

Än en gång gör Premier League om formatet för U21-lagen. Nu kommer 22 lag att spela i en serie där alla möter alla en gång, hemma eller borta och de fyra bästa lagen möts sedan i en playoffsemifinal där vinnarna möts och gör upp i en final. United är regerande mästare.

Inför förra säsongen gjorde Premier League om U21-serien rejält, man bytte namn på serien och ändrade i stort sett allt. Uppenbarligen var man inte helt nöjda med resultatet och gör nu om serien igen. Det nya inför säsongen är att 22 lag spelar i samma serie och alla möter alla en gång, hemma eller borta. De fyra bästa lagen möts sedan i en playoffsemifinal likt fjolårssängen där ettan möter fyran och tvåan trean. Dessutom ska lagen spela minst tre av sina hemmamatcher på sin hemmastadion, vilket för Uniteds del innebär att det blir minst tre matcher på Old Trafford.

De 22 lag som deltar i serien är dessa: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Chelsea, Everton, Fulham, Leicester City, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Newcastle United, Norwich City, Reading, Southampton, Stoke City, Sunderland, Tottenham hotspur, West Bromwich Albion, West Ham United och Wolverhampton Wanderers.

United inleder borta mot Arsenal den 13 augusti. Det återstår att se om matchen verkligen spelas då eller om den kommer att spelas på ett annat datum. Hemmapremiären blir mot Liverpool den 19 augusti.

Källa: www.premierleague.com


MANCHESTERGUIDE
 • Det blir ju färre matcher. Förra säsongen 24-28 plus slutspel mot 21 nu. Är inte det väldigt korkat?

  Nu är det ju förvisso inte så viktigt med resultatet (dock är ju tävlingsmomentet i sig en viktig del av utbildningen) men det är ändå skrämmande att man kör ett så uppenbart orättvist system där hälften av lagen har fördel av en extra hemmamatch. Dessutom kan ytterligare orättvisor uppstå beroende på vilka lag man råkar få möta hemma eller borta.

  Vidare blir ju kommer det ju rimligtvis tämligen snart vara ett antal lag som är borta från slutspel och då inte har något att spela för (i och med att nedflyttning inte finns och det inte lär vara några prispengar involverade är det i praktiken ingen skillnad på 5:e och 22:a plats). Vilket också bäddar för orättvisor och icke-existerande tävlingsnerv.

  Jag tror också att det är positivt för utbildningen med så många matcher som möjligt mot lag som är på ungefär samma nivå. Detta skapades, i alla fall till viss del, av förra säsongens system. Nu var förra säsongens system förvisso inte perfekt eller fullständigt rättvist men förändringen är från mitt perspektiv bara dålig.

  Förresten, vet vi något om Uniteds eventuella deltagande i Uefa Youth League? http://www.uefa.com/uefayouthleague/index.html

  • Tydligen kommer det dock att spelas en U21-cup så det är i alla fall lite positivt.

  • Mikael Krekula

   Det blir helt klart konstigt när lagen inte har något att spela för. Ifjol försökte man ju med att de sämre lagen hade chans på slutspel, men det blev ju inte helt rättvist. Känslan är väl att de fortfarande inte vet hur de vill ha det, därav ändrandet från säsong till säsong. Är väl inte helt orimligt att de ändrar formatet igen till nästa säsong.

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.
Muss.se