Matchrapport: United-Everton 0-1

United åkte på sin första förlust sedan i september då David Moyes och Marouane Fellaini var med och förlorade mot sin gamla klubb.

United kom till spel med en något förändrad elva jämfört med söndagens möte mot Tottenham. David De Gea fortsatte i mål med en backlinje framför sig bestående av Rafael, Chris Smalling, Nemanja Vidic och Patrice Evra. Extra glädjande att Rafael var tillbaka i laget. På mitten saknades avstängde Phil Jones, vilket innebar Antonio Valencia, Marouane Fellaini (mot sin gamla klubb), Ryan Giggs och Danny Welbeck. Det blev ingen Robin van Persie alls i truppen så Shinji Kagawa fortsatte bakom Wayne Rooney.

Everton kom till spel med:
Howard
Coleman-Jagielka-Distin-Oviedo
McCarthy-Barry
Mirallas-Barkley-Pienaar
Lukaku

Första halvlek

Everton inledde piggt utan att skapa några riktiga chanser. United kom sakteliga igång och hade sin första farliga målchans efter en dryg kvart när Wayne Rooney avslutade. United arbetade sig många gånger fram till farliga positioner men hade svårt att skapa de riktigt heta lägena.
Farligast blev det när Wayne Rooney avlossade ett skott som touchade på både Phil Jagielka och Sylvain Distin innan det tog i stolpen och studsade ut. Ryan Giggs hade en farlig nick på ett bra inlägg från Rafael, men den gick utanför.

Everton stack upp vid flera tillfällen och David De Gea tvingades till några vassa räddningar, framförallt på avslut från Kevin Mirallas och Romelu Lukaku.

Marouane Fellaini kom in i matchen mot sitt gamla lag bra och vann mycket boll centralt i banan,

Andra halvlek

Andra halvlek börjar med att Patrice Evra avlossade ett tungt skott som Howard tippar över ribban. Everton dominerar bollinnehavet kraftigt i andra halvlek och United förlitar sig mest på kontringar. I den 58:e minuten gör United ett dubbelbyte när Shinji Kagawa och Rafael lämnar plats för Nani och Adnan Januzaj, vilket innebär att Antonio Valencia flyttade ner som högerback.

United skapar en hel del chanser, bland annat har inbytte Januzaj ett riktigt bra skott som Howard än en gång räddar till hörna. Den bästa chansen tillfaller dock Patrice Evra och Danny Welbeck då Evra når högst på en hörna från Rooney och nickar en boll som Howard reflexräddar. På returen nickar Welbeck i ribban ur ett läge där han absolut borde gjort mål.

Med cirka tio minuter kvar gör United sitt sista byte, Javier Hernandez ersätter Welbeck. Han får dock ingen chans att sätta avtryck då jag tvivlar på att han någon gång ens rörde bollen. Istället är det Everton som får sista ordet efter ett långt anfall som startades av Mirallas frispark i stolpen. Lukakus misslyckade skott går igenom Unitedförsvaret och bort till Bryan Oviedo som enkelt placerar in 0-1. Extremt svagt av Antonio Valencia att sluta spela i skottögonblicket och det ger Oviedo möjligheten att ensam avgöra matchen.

 

Sammanfattning

En okej insats under hela matchen av United men ineffektiviteten blev avgörande och svagt försvarsspel vid målet blir avgörande. Då samtliga övriga topplag vann ser det jobbigt ut tabellmässigt, och poängen måste börja trilla in om det ens ska bli något Champions League-spel nästa säsong.

 


MANCHESTERGUIDE
 • Champ

  Nånting måste ju hända jag är less moyes! Vi har spelat bra en match i år. Tycker man ska ställa högre krav. Detta är förbannat jävla dåligt!! Inget snack om att det är ett nytt spelsätt och att han ska lära känna sina nya spelare. Chelsea, city, Everton mm har nya managers för iår. Titta på hur deras spel och tabelläge ser ut. #moyesout

  • Mathias Asplund

   De som gapar om att sparka tränaren efter inte ens en halv säsong framstår som ignoranta och bortskämda supportrar av Chelsea och Man City, klubbar som med oljepengar bygger kortsiktigt för snabba framgångar och högst ett par säsonger på toppen. Visst, Moyes tog över ett mästarlag. Men nu ser allt för många spelare mätta ut på planen. Försök inte inbilla oss att United spelat bländande fotboll under SAF de senaste säsongerna, även om det är lätt att bli nostalgisk efter förra säsongens segertåg. Det har varit många gnetsegrar efter ganska taskiga insatser, men vi har ofta räddats av en kombination av vinnarmentalitet, Robin van Persie och tur. Det har varit sprickor i fasaden redan innan Moyes tog över, och det blir tyvärr inte bättre med RvP och Carrick på skadelistan, samtidigt som spelare som Chicharito och Welbeck är iskalla (i ordets negativa betydelse) när det kommer till att göra mål. Men vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna i går, och nio gånger av tio hade vi nog också gjort det. Klart det är surt att inse att vägen mot titel 21 är sjukt lång just nu, men den dåliga försäsongen till trots måste Moyes få åtminstone ett par säsonger på sig att bygga ”sitt” lag.

   • Bazil

    Som jag skrev så är det några andra, SAF inkluderat, som underlåtit att stärka laget under de senaste åren. Men idag är det trots allt Moyes som tar ut laget och han väljer mittfältet och spelsystem. Jag håller med om att fergie lyckades få ut max ur truppen de senaste säsongerna och det har funnits tydliga tecken i skyn om att det inte skulle hålla i längden. Moyes bör få mer tid på sig men lag uttagningar som igår kommer fortsätta att generera kritik och kan riskera hans jobb.

   • Champ

    Håller med dig mycket av det du skriver. Jag var väldigt ilsken igår så skrev lite utan att tänka efter. Menar inte att Moyes ska få sparken, men han tycks inte ifrågasattas trots de uteblivna resultaten. Hade känts tryggare om man sett indikationer på bra spel. Men som det har sett ut på hemmaplan där vi inte lyckats köra över lag och fått till det där trycket som är signifikativt för United blir då iaf jag orolig. Sedan kan vi gå tillbaka till sommarens transferfönster som jag tycker moyes och ed skötte riktigt dåligt. Allt från värvningen av fellaini för ett överpris till ”flörten” med Fabregas. Känns som moyes inte riktigt vet hur han ska agera med superstjärnor. Ser även ut på plan som att spelarna inte tar det där lilla extra jobbet som man ibland måste. Typ Evra i defensiven. Men missar vi CL har han absolut ingenting kvar som manager.

 • Bazil

  Absolut INTE en ok insats. Att giggs är startspelare är ett underbetyg som heter duga. Vi är ett lag utan mittfält. fergie, gill och glazers har bäddat för detta, moyes är inte ursäktad länge till….

  • Tomas Andersson

   Håller med. Giggs må vara helt strålande i det offensiva spelet med yttersidor och läckra passningar. Men man kan inte ha en spelare som i 2-3 situationer igår gör helt huvudlösa passningar. Att slå en 1meterspassning i ett trångt straffområde, ge bort boll som medför att Everton kommer 3 mot 2. Har ni tänkt på att Paul Pogba var Utd-spelare för 1,5 år sedan. Tänk om SAF låtit honom spela istället för Giggs alla de gånger Giggs kom in med 15-20 minuter kvar.

 • Daniel

  Det värsta är ju att fellaini ser äldre ut än giggs. Trög, stel och allmänt långsam. Allvarligt orolig över Uniteds spel över lag. Var är passningsspelet?

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se