Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Luke Shaw

Efter en lång tids spekulation blev vänsterbacken Luke Shaw i slutet av juni 2014 äntligen klar för Manchester United. Shaw, bara 18 år gammal, lämnade Southampton för 27 miljoner pund (plus ytterligare en miljon i ett tilläggspaket), vilket gör honom till en av tidernas dyraste tonåringar och en av tidernas dyraste försvarsspelare. Shaw har skrivit på för fyra år i United, med en option på ytterligare ett år.

Det är en fantastisk känsla. […] United är den största klubben i världen, du vet, och de kommer alltid att vara det. […] Jag tycker att den främsta anledningen till att jag kommer hit är att de vill vinna titlar och det vill jag också. Som en ung grabb när jag växte upp strävade jag efter att vinna titlar.
Luke Shaw, efter att han hade skrivit på för United

Biografi

Född i Kingston upon Thames, som tyvärr inte är en ort som magiskt svävar ovanpå Themsen utan tråkigt nog bara är en ort som ligger i närheten av floden, i sydvästra London, är det ingen större överraskning att Luke Shaw växte upp som Chelseasupporter. Han tränade också med Chelsea som åttaåring, men han blev inte erbjuden en plats i Londonklubbens akademi, då han ansågs vara för liten.

Jag tror att det först var när jag var runt 14 eller 15 som jag blev längre och större,” har Shaw berättat.

Istället inledde Luke Paul Hoare Shaw sin karriär i Southampton, som han kom till redan 2004. Karriären gick spikrakt framåt och han tog en ordinarie plats i klubbens U18-lag redan då han var 15 år gammal.

Den första smaken av a-lagsfotboll fick han som 16-åring, då han, den 21 september 2011, var oanvänd avbytare i ligacupmatchen mot Preston. Shaw fick vara med i truppen för andra gången i FA-cupmatchen mot Coventry. A-lagsdebuten skulle bara dröja några veckor till. Den 28 januari 2012 ersatte han Jason Puncheon efter 77 minuter i bortamatchen mot Millwall i FA-cupen. Tyvärr för Shaw så skulle Millwall trycka in ett kvitteringsmål under tiden som 16-åringen var på planen.

Det blev inga ytterligare chanser i a-lagstruppen den säsongen. Shaw fick emellertid se sin klubb ta sig till Premier League via en andraplats i Championship.

Sommaren 2012 skrev han på sitt första proffskontrakt och när säsongen 2012/13 drog igång belönades han med en plats i a-lagstruppen och han tilldelades tröja nummer 23. Dessförinnan hade han under transferfönstret i januari kopplats samman med klubbar som Arsenal, Chelsea och Manchester city. Med noll seniormatcher i kroppen rapporterades han vara värderad till fyra miljoner pund.

Efter att ha suttit på bänken i klubbens två första Premier League-matcher fick Luke Shaw göra sin första match från start i ligacupmötet med Stevenage, som Southampton vann med 4-1. Han försvann sedan från truppen en tid, innan han i november fick göra Premier League-debut med ett inhopp mot West Brom den 5 november 2012.

Sedan gick det fort. Mindre än en vecka senare gjorde han sin första Premier League-match från start och han startade också de följande 13 matcherna, innan han fick nöja sig med ett kort inhopp då Southampton reste till Old Trafford. Totalt startade han 22 Premier League-matcher i sin första säsong som seniorspelare. Ett enastående facit för en 17-åring.

När han fyllde 18 år den 12 juli 2013 skrev han på ett nytt femårskontrakt med Southampton. Det var nog få som trodde att han skulle stanna i klubben så länge. Om han använde säsongen 2012/13 till att etablera sig i Premier League så gick han säsongen 2013/14 från klarhet till klarhet. Han startade 35 av 38 matcher i ligan och ryktades ständigt vara aktuell för de största klubbarna i England. Han nominerades till priset som årets unga spelare i ligan (Eden Hazard vann) och tog hand om vänsterbacksplatsen i årets lag.

Vintern 2013/14 rapporterades han vara mycket nära en övergång till Chelsea. När transferfönstret för januari stängde var han dock kvar i Southampton. Under våren 2014 blev det istället tydligt att Manchester United var favoriter att signera tonåringen.

Den 28 juni blev det så officiellt, Luke Shaw var en Manchester United-spelare. Rapporterna säger att United betalade 27 miljoner pund, med ett tilläggspaket på ytterligare en miljon pund, till Southampton. Detta gör honom till en av världens dyraste tonåringar någonsin, kanske den allra dyraste (det är svårt att veta säkert med tanke på växelkurser och tilläggsklausuler). PSG rapporteras ha betalat 27 miljoner pund för Marquinhos medan Manchester United, beroende på källa, betalade allt mellan 20 och 30 miljoner pund för Wayne Rooney. Shaw är samtidigt den fjärde dyraste försvarsspelaren någonsin, efter David Luiz, Thiago Silva och Rio Ferdinand.

Luke Shaw

Namn: Luke Paul Hoare Shaw
Född: Den 12 juli 1995 i Kingston upon Thames, England
Längd/vikt: 185 cm/75 kg
Position: Vänsterback
Till United: Den 27 juni 2014, från Southampton (27 miljoner pund)

Karriär

SouthamptonMatcher [2]Mål
2011/120 (1)0
2012/1324 (4)0
2013/14380
Totalt Southampton62 (5)11
LandslagMatcherMål
England2 (1)0
England U21 [1]30
England U17 [1]81
England U16 [1]61

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Avser alla tävlingsmatcher.

Landslagskarriär

Luke Shaw har alltid varit tidig i sin utveckling och han har förstås hunnit med spel i de olika engelska ungdomslandslagen. I februari 2011 debuterade han i U16-landslaget och i augusti samma år debuterade han i U17-landslaget. Han gjorde 2-0-målet i sin första tävlingsmatch för U17-landslaget då Lettland besegrades med 4-0 i kvalet till U17-EM.

Den 5 september 2013 debuterade han i U21-landslaget, då England vann med 1-0 mot Moldavien. Debuten hade sannolikt kommit redan i mars samma år om han inte hade varit skadad. Han gjorde ytterligare två U21-landskamper under hösten 2013.

När U21-landslaget samlades igen våren 2014 var Shaw emellertid inte med. Istället var han en av spelarna i a-landslaget. Han gjorde landslagsdebut den 5 mars 2014 då han ersatte Ashley Cole i halvtid i landskampen mot Danmark.

När Roy Hodgson meddelade den engelska truppen för VM 2014 kom det inte som någon överraskning att Shaw var en av spelarna. Han gjorde sin första landskamp från start i träningsmatchen mot Ecuador. I VM var han reserv till Leighton Baines men då England gjorde en bedrövlig VM-turnering fick han starta i den betydelselösa matchen mot Costa Rica.

Koppling till Manchester United

Luke Shaw har spelat mot United tre gånger. Närmast minns vi honom från en härlig duell mot Adnan Januzaj i säsongsavslutningen 2014, då United spelade 1-1 i Southampton. Shaw startade också i höstmötet på Old Trafford, som även det slutade 1-1. Han gjorde också ett kort inhopp då Southampton reste till Old Trafford i januari 2013.

Under våren 2014 ryktades han ständigt vara aktuell för Manchester United. Dessförinnan har han dock i större utsträckning kopplats samman med andra klubbar.

En ytterligare Unitedkoppling för Shaw är att han känner flera av klubbens spelare från U21-landslaget och från a-landslaget. I U21 har han spelat tillsammans med Michael Keane, Will Keane, Jesse Lingard och Wilfried Zaha. I sommarens VM hade United som bekant fyra representanter i den engelska truppen, Phil Jones, Wayne Rooney, Chris Smalling och Danny Welbeck. Inför träningslandskampen mot Danmark stötte han även på Michael Carrick och Tom Cleverley.

Shaw är glad över att han fick lära känna några av sina nya lagkamrater under VM:

Ja, massivt. Det är en viktig sak för mig. För om jag kommer hit utan att känna någon är det en tuff omgivning för en ung grabb. Att känna fyra av grabbarna kommer att vara bättre för mig.

Spelarkaraktär

Då Shaw är en ung vänsterback från Southampton är det enkelt att göra kopplingar till Gareth Bale. Men den som tror att Shaw ska göra som Bale och i framtiden utvecklas till en ytterforward är förmodligen fel ute. Shaw är förvisso en offensiv vänsterback, men i en jämförelse med Bale har han inte samma målsinne och inte samma förmåga att skapa målchanser. Tittar man i statistiken ser man att Shaw ännu inte har gjort mål som senior och på 60 Premier League-matcher har han bara gjort en enda assist.

Istället har Shaw sin styrka i det balanserade ytterbacksspelet, där offensivlustan kombineras med ett stort defensivt arbete.

Själv föredrar han att spela offensivt: ”Det är fantastiskt att spela för ett lag som spelar så här och framför allt på det sättet som managern gillar att hans ytterbackar spelar högt och brett. Jag tycker att det är en av mina kvaliteter som en offensiv ytterback,” berättade han när han spelade i Southampton.

Men även om han framhäver det offensiva ytterbacksspelet som sin främsta egenskap, så var han i sin första intervju som Unitedspelare också noga med att påpeka att han har ett defensivt ansvar: ”Ja, jag tycker att det [offensiva spelet] är min främsta egenskap i mitt spel. Men som en ytterback måste du också försvara.

I Louis van Gaals Manchester United kommer han sannolikt att få större möjligheter att spela offensivt än vad han har haft i Southampton. Det får anses vara troligt att han kommer att bli effektivare med tiden och rimligtvis ska det vara enklare att producera mål och assist i United än i Southampton.

Shaw är snabb, väldigt snabb och har bra uthållighet. Han är bra på att dribbla och han gör det gärna. Förra säsongen försökte han sig på 1,6 dribblingar per match i Premier League, vilket kan jämföras med Patrice Evra som hade 0,8 dribblingar per match. Shaw är bra på att tackla och han är en bra passningsspelare. En sak han dock behöver förbättra är hans inlägg.

Övergångssumman kommer att diskuteras till leda. Ja, han var dyr. Men om Shaw uppfyller sin potential innebär det att United har säkrat vänsterbacksplatsen för de kommande tio till femton åren. När Rooney blev världens dyraste tonåring 2004 var hans övergångssumma omkring 60 procent av det dåvarande transferrekordet, medan Shaws övergångssumma motsvarar lite drygt 30 procent av den nuvarande rekordsumman.

Säsongen 2014/15 får Shaw konkurrera med Evra om vänsterbacksplatsen i United. Shaw är på förhand storfavorit att vinna den kampen. För Shaw borde det emellertid vara en stor fördel att Evra fortfarande finns i klubben, något som han själv tycks hålla med om:

Jag är verkligen exalterad att få arbeta med [Evra]. Det är något som jag verkligen ser fram emot, att få träna med honom. Förhoppningsvis kan jag lära mig massor av honom.

Han är förstås inte en färdig produkt än, men Luke Shaw är villig att lära. Han är intelligent och han har redan skaffat sig erfarenheter och egenskaper som tonåringar sällan har.

Att vara där han är på så kort tid är otroligt,” har Rickie Lambert sagt om Shaw. ”Han har allting. Inte många människor tar sig förbi honom, de bästa yttrarna i Premier League kommer inte att få övertaget på honom. Jag kan inte minnas en enda. För en sådan ung grabb är det egentligen skrämmande. Jag tycker att Southampton förtjänar mycket stort beröm för den mentala styrkan hos de som kommer in i a-laget och tar det som det kommer. Jag har aldrig sett någonting liknande.


Källor: Bbc.co.uk, Bleacherreport.com, Manchestereveningnews.co.uk, Metro.co.uk, Mirror.co.uk, Premierleague.com, Skysports.com, Soccerway.com, Telegraph.co.uk, Thefa.com, Thepeoplesperson.com, Transfermarkt.de, Whoscored.com, Wikipedia (1), Wikipedia (2).