Matchrapport: West Ham United – Manchester United 1-1

Det var mycket kamp och väldigt lite skönspel när Manchester United inkasserade ytterligare en icke-förlust då man spelade 1-1 mot West Ham i London. Uniteds poäng kom sedan Daley Blind hade kvitterat på tilläggstid. Efter kvitteringen blev Luke Shaw utvisad efter ett andra gult kort.

Första halvlek

Jag tycker att vi spelade väldigt dÃ¥ligt i den första halvleken,” kommenterade Louis van Gaal efter matchen. Det är nog ingen som har sett dagens match som protesterar mot det.

United hade egentligen bara en chans före paus, då Van Persie fick bollen till skänks i straffområdet. Han var dock inte tillräckligt alert för att kunna göra något med den chansen. Ja, Di Maria hade förvisso ett skott på mål, men det var inte farligare än att Adrian hade räddat med förbundna händer.

West Ham tvingade David De Gea till tre räddningar, även om det var räddningar som vi räknar med att De Gea ska göra. Framför allt hotade West Ham gÃ¥ng pÃ¥ gÃ¥ng pÃ¥ fasta situationer och fasta situationer fick de mÃ¥nga av – totalt under matchen fick de nio hörnor och fyra frisparkar pÃ¥ offensiv planhalva.

Det var mållöst i halvtid.

Andra halvlek

West Ham skulle ta ledningen i den 49:e matchminuten. De Gea slår en halvtaskig passning till Valencia som inte får kontroll på bollen och West Ham kan vinna den. Valencia i försvarsposition gör som han brukar och ger motståndarna en frispark. Bollen slås in i straffområdet, Rooney och Jones misslyckas med att få undan den. Bollen landar sedan hos Kouyate som håller den i luften med ett par tillslag, samtidigt som han vänder runt för att sedan avlossa ett skott som går in i mål via Blind.

Inte alls en orättvis ledning.

United lyfter sig omedelbart efter målet och det ser ut som att man ska kunna få till en snabb kvittering. West Ham lyckas dock freda sitt mål och efter en stund jämnar spelet ut sig.

Med 20 minuter kvar att spela byts Fellaini in och United satsar på en långbollstaktik. Det leder till att man vaskar fram flera hyggliga chanser.

Van Persie och Falcao samarbetar bra vid ett par tillfällen, vilket leder till att de får varsitt friläge. Tyvärr tycks de ha en inbördes kamp om vem som kan stå för den sämsta avslutningen. De två anfallarna har fler chanser under halvleken, men de är gång på gång svaga i avslutningsögonblicket. Fellaini får ett par chanser genom att vara Fellaini.

På tilläggstid ska kvitteringen dock komma. Rojo slänger in bollen i straffområdet. Jenkinson vinner bollen men nickar den rakt till Daley Blind som behärskat trycker till på volley och får se bollen gå in vid målvaktens vänstra stolpe.

Innan slutsignalen blir Shaw utvisad då han drar på sig sin andra varning. Den varningen är inte mycket att säga om, men hans första varning är löjlig, åtminstone i relation till åtskilliga förseelser under matchen som inte ens resulterar i frisparkar. Utvisningen hinner inte påverka matchen men den innebär att Shaw är avstängd mot Burnley på onsdag.

Fortfarande segerlösa när motståndarna gör första målet

Kunde ha förlorat, borde ha vunnit är min övergripande känsla efter matchen. Ja, West Ham ägde den första halvleken men dominansen till trots var det mest rutinmässiga räddningar som De Gea fick göra. De jobbar ihop sig till ett mål på alla fasta situationer men i öppet spel har de egentligen bara en chans, då De Gea gör en utmärkt räddning på Nobles skott i kontringen i slutet av matchen.

United har å andra sidan en rad kvalificerade målchanser. Man är dock för svaga i avslutningarna. Falcao och Van Persie ska göra ett par mål var på sina chanser och Fellaini har också ett par bra chanser.

Samtidigt ligger vi under när klockan tickar över 90 minuter och då är det inte mycket som talar för en kvittering. Kvitteringen kommer också till mest av en slump.

Det positiva är antalet skapade målchanser och förmågan att inte ge upp, trots att det verkar vara en match där bolluslingen inte vill in. Det negativa är spelet i stort. United har svårt att etablera ett spelövertag och det är mest slumpen och individuell skicklighet som ger chanserna.

United har tryckt in sena kvitteringar mot West Brom, Chelsea och West Ham. Det kan ses som en styrka. Vad som däremot inte är en styrka är att United inte har vunnit en match där man inte har gjort första målet på hela säsongen. Senaste gången United vände underläge till seger var i hemmamatchen mot Aston Villa i mars förra året.

Men trots ett ofta haltande spel har United nu 16 icke-förluster pÃ¥ de 17 senaste matcherna. Det kan vara värt att ta med sig. United spelar dock oavgjort alldeles för ofta – man har flest oavgjorda (8) av alla lag pÃ¥ den övre halvan i tabellen och totalt är det bara Sunderland (12), Burnley (9) och Everton (9) som har fler. DÃ¥ man fÃ¥r tre poäng för seger och en för oavgjort är det ju nästan alltid bättre att vinna en match och förlora en än att spela oavgjort tvÃ¥ gÃ¥nger (ett exempel pÃ¥ när tvÃ¥ oavgjorda faktiskt är bättre än en seger och en förlust är citys tvÃ¥ senaste matcher).

Långa bollar på Fellaini

Sam Allardyce menade efter matchen att West Ham inte kunde hantera Uniteds långbollar och han tycktes närmast klaga på att United använde sig av den taktiken. Har han en poäng? På sätt och vis, dagens United slår långbollar oftare än vad Manchester United brukar göra. Men det finns ju ingen existerande värld där Sam Allardyce har rätt att beklaga sig över att ett fotbollslag spelar för många långbollar.

Även om det inte är den fotbollen vi vill se United spela så är långbollstaktiken ändå tämligen effektiv. Dagens mål kommer ju till exempel från en långboll. Jag tycker inte att det är fel att långbollstaktiken som ett alternativ, men det måste vara en taktik som bara används i undantagsfall. Jag tvivlar på att det går att bygga ett lag som vinner mästartitlar med en långbollstaktik som grundidé. Längre passningar ger mindre precision och mindre precision ger mer slump.