Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Southampton (Friday Night Lights)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester United mot Southampton i Premier League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United 2
Southampton 0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Fredagen den 19 augusti 2016, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 326
Domare: Anthony Taylor
• assisterande: West, Holmes
• fjärde: Marriner

Matchhändelser

36Zlatan Ibrahimovic
Assist: Rooney
1-0
52Zlatan Ibrahimovic
Assist: Shaw
2-0

Manchester United

De Gea
Valencia, Bailly, Blind, Shaw
Fellaini, Pogba
Mata, Rooney, Martial
Ibrahimovic

Mkhitaryan för Mata (76)
Herrera för Martial (82)
Smalling för Rooney (89)

Avbytare: Romero, Young, Rashford, Schneiderlin
Manager: José Mourinho

Southampton

Forster
Soares, Van Dijk, Fonte, Targett
Romeu
Hojbjerg, Davis
Tadic
Long, Redmond

Clasie för Romeu (12)
Austin för Davis (67)
Rodriguez för Long (84)

Avbytare: McCarthy, Yoshida, Ward-Prowse, Pied
Manager: Claude Puel
Mikael Österdahl | 23:25 Video: Zlatan, Pogba och Mourinho

Intervjun med Zlatan och Pogba gör sig mycket bättre i videoformat än i textformat. Kolla!

Också en minut med Mourinho i MUTV (den i text nedan är från Sky Sports, alltså inte samma):

Skål och puss! Två matcher, sex poäng, fyra plusmål. Nu stänger vi butiken för ikväll. Mycket mer imorgon. Det känns som att United är tillbaka!

Mikael Österdahl | 23:21 Mourinho: Tillräckligt bra för att förtjäna segern

José Mourinho var förstås nöjd när han snackade med Sky Sports efter matchen.

Om insatsen:Tillräckligt bra för att förtjäna segern och ha kontroll. De hade perioder av bollinnehav men jag visste det. Med den kompakta diamanten är det enkelt att hålla bollen. Vi vann bekvämt och resultatet kunde ha varit större

Om laget:Det är omöjligt att vara [bra] snabbare än vi är hittills. Fotbollen vi vill spelar gör vi inte alltid. Det är ett helt annat sätt att spela, nu kör vi zonförsvar som är mycket svårare än man-man. Det kommer steg för steg. Det är omöjligt att kräva mer. Bra känsla, jag är nöjd.

Om Zlatan:Han är väldigt bra i luften. Men han är väldigt bra på marken, han håller bollen bättre än någon annan. Jag är väldigt nöjd med hans insats. Men kollektivt var det bra. Det gör ont att utelämna vissa spelare. Det är bara en match per vecka. Jag är desperat för fler matcher. Alla förtjänar att spela.

Om Pogba:Jag tycker att han var så bra. Allt som var individuellt var så bra. Kollektivt lär han sig spela med oss. En dag kan han spela mer offensivt än idag. Han behöver friheten han hade. Du ser områdena han täckte, offensivt och defensivt. Enligt mig var Fellaini superb. Jag har en stor trupp med kvalitetsspelare.” Här nämndes även Carrick och Herrera i positiva ordalag.

Om läktarstödet:Kunde inte vara bättre. Jag fick det spelarna behövde och förtjänade. Att de inte är nöjda med vissa detaljer hör till klubben. Fotbollen förändras. Det här är inte Southampton från 20 år sen, inte ens med Matt Le Tissier. Men vi hade delar av Uniteds kultur.

Mikael Österdahl | 23:08 Zlatan och Pogba om matchen

Direkt efter matchen snackade Zlatan Ibrahimovic, utsedd till matchens bästa spelare, och Paul Pogba med Sky Sports.

Zlatan Ibrahimovic:

Jag menar, om laget gör det bra. Jag försöker göra det är jag bäst på. Jag är glad för laget, två matcher två segrar. Det är en bra start. Vi behöver vänja oss vid att vinna. Vi är glada för de tre poängen.

Vad kan bli bättre? “Allting. Vi har bara varit här i en månad. Vi måste lära känna alla. På planen och utanför. Vi måste lära känna tränarens filosofi också. Vi jobbar oss genom allt.

Svårare i England: “Jag menar, det är ett annat spel här. Du får inte så många chanser som jag fick i Frankrike. Spelet är tuffare. När möjligheterna dyker upp måste du vara fokuserad. De tre poängen är det som spelar roll.

Om Rooney: “Bra match. Han är vår kapten och hjälper alla.

Den här borde ha imponerat,” säger Zlatan och blinkar åt Pogba.

Paul Pogba:

Det är fantastisk. Min första match, vi vinner. Jag är glad för segern och hoppas fortsätta så här, fortsätta vinna.

Hur kändes kroppen? “Jag känner mig väldigt bra. I slutet saknade jag lite. Mina ben var bra.

Om matchen: “Jag tycker att första 20 startade vi långsamt. Sedan skapade vi chanser. Det är vad vi kan göra.

Mikael Österdahl | 22:59 United – Southampton 2-0

Det här med fredagsfotboll var ju rätt skoj! Zlatan Ibrahimovic sänker Southampton med två mål i hemmadebuten. Det första efter ett briljant inlägg från Rooney och det andra på en straff som Shaw fixade.

Plusbetyg till Zlatan förstås. Jag vill såhär direkt efter matchen också plussa för Antonio Valencia och Paul Pogba.

United står för en mycket positiv insats. Det var ingalunda perfekt – med en bättre anfallare än Long i motståndarlaget hade nollan varit hotad – men det var över 90 minuter en mycket positiv insats. Stundom spelade Manchester United väldigt bra fotboll och det finns givetvis massor av utvecklingspotential för det här laget.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl | 20:42

I Manchester dominerar sångerna om Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba. Förstås.

Mikael Österdahl | 20:25 Pogba och Fellaini på mitten

José Mourinho väljer ett fysiskt mycket starkt mittfält bestående av Marouane Fellaini och Paul Pogba. Det blir mycket intressant att se. Mot Bournemouth och även mot Leicester var Fellaini den rörligare av de två mittfältarna men idag kan vi förutsätta att det blir Pogba som rör sig över störst ytor.

Pogba för Herrera är enda förändringen i startelvan jämfört med senast. Fortfarande är det Valencia, Bailly, Blind och Shaw i backlinjen och Mata, Rooney, Martial och Zlatan längst fram.

På avbytarbänken noterar vi framför allt Chris Smalling och Ashley Young, som båda saknades mot Leicester. Michael Carrick, Memphis Depay och Marcos Rojo försvinner från truppen.

I Southampton återfinns Unitedryktade lagkaptenen José Fonte i startelvan.

(Det här inlägget skulle ha publicerats för en kvart sen, men det var visst något som strulade.)

Mikael Österdahl | 20:17 Pogbas första match från start

Så, 1795 dagar (eller 4 år, 10 månader och 30 dagar) efter sin a-lagsdebut för Manchester United får Paul Pogba äntligen chansen från start i Manchester United.

Totalt gör han sin åttonde match idag. Förhoppningsvis kan han också stänka in sitt första mål.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl | 20:01 Pogba startar!

Paul Pogba och Marouane Fellaini på mittfältet. Det är dagens stora nyhet i Uniteds startelva.

Mikael Österdahl | 19:29 Mourinhos hus

Idag blir Old Trafford José Mourinhos hus. “Jag vill njuta av matchen på mitt hus, Old Trafford,” sa Mourinho när han var på Old Trafford tidigare i somras i samband med en välgörenhetsmatch.

Inför matchen har Mourinho försökt trigga igång Uniteds supportrar. Det var hans stora budskap på presskonferensen igår.

Historiskt har det gått bra för Mourinhos lag på hemmaplan.

Räknar vi om det till säsonger på 19 hemmamatcher ger det resultatraden 14-4-1. Vilket är samma resultatrad som United hade säsongen 1998/99.

Mikael Österdahl | 19:09 Mourinho: United är toppen på min karriär

Jag försöker alltid vara trevlig och ha ett bra förhållande till fansen på Old Trafford,” säger José Mourinho, som vet att United är större än de andra klubbarna.

Jag har varit i några av de största klubbarna i världen. Det här är som toppen på min karriär. Men det kommer i ett tidigt skede i min karriär. För som manager är jag ung och jag tror att det är de bästa åren i min karriär som kommer.

Mikael Österdahl | 18:36 Ny roll för Herrera

Mot Bournemouth spelade Ander Herrera i en djupare utgångsposition än han gjorde i Louis van Gaals lag.

Jag fick spela en annan roll i laget och jag tycker att jag kan vara viktig där för managern,säger Herrera till MUTV. “Jag har pratat med managern och vi kom överens om det, att jag kan vara en viktig spelare för laget och att jag kan hjälpa laget i den positionen.

Han ser sig själv som en bra bollvinnare. Och han tycker att “nivån på laget har gått upp“.

Herrera passar på att berömma den nya lagkamraten Paul Pogba: “Pogba är bra på allting, så vi kommer att njuta av honom.

Mikael Österdahl | 18:31 Minneslöst motstånd

Letar vi efter Southampton i minnesbanken är det ärligt talat inte mycket som dyker upp, allra helst inte på Old Trafford. Det är sällan det blir klassiker när United ställs mot Southampton.

United vann med 6-1 i december 2001, men det har jag mestadels glömt.

Annars hämtas minnena mestadels från bortamatcher och ett av de bästa minnena är när Robin van Persie sköt hattrick då United avgjorde sent 2012.

I övrigt minnen av gråa tröjor och 6-3-förluster.

Fast senast på sydkusten gick det ju bra!

Bournemouth? Southampton? Whatever.

Idag skulle det vara trevligt med en rejäl seger. Säg 4-0.

Mikael Österdahl | 16:59 It’s back

Ikväll återvänder fotbollen äntligen till Old Trafford. Visst är det underbart?

Förra säsongen gjordes det inga mål i förstahalvlekarna på Old Trafford. Förhoppningsvis blir det annat den här säsongen. Manchester Uniteds allra snabbaste mål gjordes på Old Trafford just mot Southampton.

Hög tid att slå det rekordet ikväll! Säg att Pogba drar ett skott i krysset direkt på avspark, det skulle vara en acceptabel comeback.

Mikael Österdahl | 16:54 Pogba siktar på att vinna allt

Vinna ligan, vinna cupen och vinna Europa League. Vinna allting, det skulle vara perfekt,” svarar Paul Pogba när Thierry Henry* undrar vad en framgångsrik säsong skulle betyda.

Jag älskade alltid United, för att vara ärlig. Jag lämnade för att jag ville spela. Den här comebacken visade att jag lämnade United men en del av mitt hjärta var alltid här,” är Pogbas förklaring till att han återvänder till United.

Klicka er till Sky Sports för att se hela intervjun. Do it!

Pogba ser fram emot att spela med Zlatan Ibrahimovic och säger att svensken alltid skämtar. Mittfältaren säger att han har stor respekt för Sir Alex Ferguson som är “den största managern i fotbollen“. Pogba kände sig redo för att spela men Ferguson gjorde inte det. “Jag har lärt mig mycket av honom. Jag hoppas att jag träffar honom igen.

Pogba upprepar att han vill vinna Ballon d’Or. “Det är sant. Det är min dröm. Det är ett av mina mål. Jag har alltid drömt om att vinna Ballon d’Or. Jag drömmer hellre galet istället för små saker. Kanske händer det, kanske inte. Jag ska försöka uppnå det.

* Ja, den före detta Arsenalspelaren Thierry Henry släpps av outgrundlig anledning in på Manchester Uniteds träningsanläggning. Uppenbart är att klubben behöver anställa nya säkerhetsvakter.

Mikael Österdahl | 15:36

Säsongspremiär på Old Trafford idag och säsongspremiär även för United We Stand. Ingen kunde ha gissat det men Paul Pogba får plats på framsidan.

Inför dagens match ska ni såklart läsa vår införrapport.

Inför: Manchester United – Southampton

Också av intresse är sammanfattningen av José Mourinhos presskonferens.

Mourinhos presskonferens: Pogba är redo att spela

Mikael Österdahl | 15:33 Hur ser dagens startelva ut?

Som alltid blir det intressant att se vilka elva spelare som Manchester United startar matchen med. Mest fokus kommer förstås att vara på om Paul Pogba börjar på mittfältet eller på bänken. Jag har ingen stark känsla åt endera hållet.

Här är ett förslag på startelva:

Jag räknar ändå med att Blind fortsätter i mittförsvaret och jag tror att Fellaini får förnyat förtroende på mitten.

Mikael Österdahl | 15:29 Får Mkhitaryan chansen?

Det har varit en del att snacka om gällande José Mourinhos startelvor i matcherna mot Leicester och Bournemouth. Mest har det handlat om att Blind, Fellaini, Mata och Lingard har varit där. Bland de som inte har varit med är Henrikh Mkhitaryan det mest intressanta namnet.

Alternativ,” var Mourinhos förklaring på den andra delen av gårdagens presskonferens. “Jag läste matchen mot Leicester och kände att vi behövde Jesse Lingards snabbhet. Och i matchen mot Bournemouth tänkte jag att de vill pressa väldigt högt och en spelare som Mata som kommer inåt i planen kan nå ytor bakom den pressande linjen och kunde vara väldigt hjälpsam för oss. Jag bestämde mig att spela Rooney båda gångerna.

En del managers när de köper spelare, när det är beslut att köpa spela är deras första tanke att skydda sig själva. Att skydda sig själv är att låta spelaren de köper spela varenda gång. Jag är inte så. Före mig kommer laget och vad jag tycker är bäst för laget.

Så jag tyckte att i de här två matcherna var Mata och Lingard bättre alternativ och bättre anpassade till Premier Leagues verklighet. Jag fattade det beslutet. Men jag säger samma sak igen, Mkhitaryan är en superfotbollsspelare. Han kommer att ge oss mycket under säsongen.

Mikael Österdahl | 15:17 Friday Night Lights

Och på den femte dagen spelades det fotboll. Självklart var det Manchester Uniteds match som valdes ut för fredagspremiären. Någon kommer säkert påstå att det är den första fredagsmatchen i Premier League, men så är det förstås inte. Till exempel spelade ju United mot Aston Villa på en fredag för ett år sedan.

Men det är ju ändå nytt med fredagsmatcher i Premier League. Numer är det ett återkommande inslag i vår vardag. Totalt rör det sig om maximalt tio fredagsmatcher under säsongen (Sky Sports köpte 28 kvällsmatcher, där minst 18 ska spelas på måndagar och resterande på fredagar). Ungefär en per månad alltså och förmodligen inte så värst många med United. Kanske blir matchen ikväll den enda fredagsmatchen under säsongen.

I England är det Sky Sports som äger fredagarna och fredagsfotbollen presenteras i det nya programmet Friday Night Football.

En av programledarna är Manchester United-supportern Rachel Riley. Att programmet kommer att ha en annan ton än Sky Sports superseriösa program Monday Night Football, där Gary Neville dominerar, inser ni om jag påpekar att Riley mest är känd som programledare för underhållningsprogram.

Ni som har kollat Player of the Year Awards på MUTV känner igen Riley, då hon brukar dyka upp där.

I just hope Zlatan likes it as well.