Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Liverpool – United

Embed from Getty Images

Det blev taktikernas kamp som utspelades mellan Jürgen Klopp och José Mourinho under måndagskvällen. Matchen slutade 0-0 i en match där Mourinho fick matchen precis dit han ville ha den. Defensiven var under stora delar av matchen klockren. Vi fick dock beskåda en uddlös United-offensiv, där vi istället räddades av Antonio Valencia och David De Gea under andra halvlek.

Fellaini och Herrera

Den centrala mittfältstrion på Marouane Fellaini, Ander Herrera och Paul Pogba kunde egentligen formerats hur som helst på förhand. Där samtliga kunde agerat spets, eller släpande anfallare bakom Zlatan Ibrahimovic om man så vill. Hur som helst blev det Herrera och Fellaini som fick stå för de mer defensiva rollerna från start, och som de båda herrarna inledde matchen! De stängde igen Liverpools offensiv fullständigt, där de kreativa spelarna i hemmalaget inte fick något som helst utrymme. Kom de väl förbi mittfältsblocket fanns en resolut backlinje som följde upp och inte la några som helst fingrar emellan i duellerna.

Formationen

Vi fortsätter dissekera det taktiska schackdrag José Mourinho inledde med. I defensiven formerade United sina styrkor i en 4-4-1-1-formation som stundtals övergick till en traditionell 4-4-2 där Pogba och Zlatan stängde backlinjens uppspel. Detta ställde till det för Jürgen Klopps mannar och slutligen tvingades ytterbackarna trycka upp och mittbackarna bredda för att istället skapa yta för Jordan Henderson eller Emre Can att komma ner och hämta bollen i backlinjen.

Embed from Getty Images

Det löste upp Uniteds annars så solida defensiv en aning, men då valde Mourinho att backa hem laget som motdrag och spelet blev återigen låst. Däremot tog Liverpool över bollinnehavet mot slutet av första halvlek, utan att för den delen skapa några farliga målchanser. Däremot luckrades vår försvarslinje upp vid ett antal tillfällen i andra halvlek där United räddades av Antonio Valencia och David De Gea.

Offensiven

Offensiven blev oerhört lidande när defensiven skulle stängas. Det inleddes piggt och hyfsat kreativt under inledningen av matchen, men ju längre matchen led desto mer urvattnad blev offensiven. Zlatan och Pogba såg trötta, kantiga och rent ut sagt klumpiga ut med boll. United fick inte fast bollen på offensiv planhalva och när Marcus Rashford inte hade sin bästa dag på jobbet var det svårt att skapa något av vikt. Det saknades en Juan Mata som kunde luckrat upp anfallsspelet, men å andra sidan hade det blivit på bekostnad av defensiven.

Nöjda med kryss?

Helt ärligt – hur många av oss United-anhängare är nöjda med att Manchester United köper ett oavgjort resultat på förhand? Jag är hur som helst inte det. Det är en ligamatch där poäng står på spel. Visst att vi ställer upp med en formation som stänger defensiven, det köper jag absolut. Däremot att vi ska maska och slösa tid mot slutet när det står 0-0, big no! Droppen rann över lite i slutet när Ashley Young tog en strosande promenad över Anfield när han skulle ersättas av Luke Shaw.

Embed from Getty Images

Vi skapade alltså inte en enda riktigt kvalificerad målchans i matchen, detta med offensiva kanoner som Zlatan, Pogba och Rashford. Ska vi spela för kryss i dessa matcher har vi helt enkelt inte råd att tappa poäng mot lag som Stoke och Watford, that’s it!