Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Fenerbahce

19:05

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Europa League-match mot Fenerbahce på Old Trafford. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United 4
Fenerbahce 1

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 3:6
Tid: Torsdagen den 20 oktober 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik:
Domare: Benoît Bastien [Frankrike]
• assisterande: Haquett, Zakrani
• målområde: Millot, Miguelgorry
• fjärde: Pacelli

Matchhändelser

31Paul Pogba (straff)
assist: Mata
1-0
34Simon Kjaer
34Anthony Martial (straff)2-0
45+1Paul Pogba
assist: Lingard
3-0
48Jesse Lingard
assist: Rooney
4-0
83Robin van Persie4-1

Manchester United

De Gea
Darmian, Bailly, Smalling, Shaw
Carrick, Pogba
Lingard, Mata, Martial
Rooney
Rojo för Smalling (46)
Memphis för Lingard (66)
Fosu-Mensah för Pogba (75)
Avbytare: Romero, Rojo, Mata, Lingard, Carrick
Manager: José Mourinho

Fenerbahce

Demirel
Özbayrakli, Skrtel, Kjaer, Kaldirim
Topal, Neustädter, Souza
Potuk, Van Persie, Sen
Emenike för Kjaer (46)
Köybasi för Sen (69)
Avbytare: Fabiano, Civelek, Koca, Stoch
Manager: Dick Advocaat
Mikael Österdahl | 23:16 Mourinho: Det var vad vi behövde

José Mourinho hade följande att säga när han snackade med BT Sport efter matchen.

Nöjd? ”Visst! Tre poäng. Det var vad vi behövde. Efter förlusten i första behövde vi tre segrar hemma.

Det var bra. De kom med en bra defensiv plan och stoppade oss första perioden i matchen. Sedan fick vi två klara straffar och kunde spela ut. Efter det fjärde målet slappnade vi av. Jag är aldrig nöjd med insläppta mål, framför allt inte om det beror på dålig koncentration.

Om straffarna: ”Den första straffskytten var Paul, det är beslutet vi har tagit. Sen ville han kanske inte ta en till. Och då Martial blev fälld så var det okej att han tog den, han är också en bra straffskytt och spelarna bestämmer på planen.

Är Paul Pogba etablerad som Unitedspelare nu? ”Det är en bra fråga. För två dagar sedan var han Premier Leagues sämsta spelare och 48 timmar senare var han fenomenal. Han behöver tid. Jag var i Italien och vet hur det är att gå till England. Det kommer, även toppspelare behöver tid ibland. Idag gav han oss vad vi behövde och Michael gav oss balans. Jag är glad globalt.

Och med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste.

Mikael Österdahl | 23:07 Pogba: Vi ville ha den segern

Paul Pogba och Jesse Lingard var segerorganisatörer när United vann med 4-1 mot Fenerbahce. De var på bra humör när de pratade med BT Sport efter matchen.

Paul Pogba:

Vi ville ha den segern. Det var viktigt. Nu toppar vi gruppen. Nu ser vi fram emot nästa match.

Här har Pogba faktiskt fel, Feyenoord toppar på grund av bättre inbördes möte.

Vem bestämde att du skulle ta straffen? ”Det var jag själv. Jag sa till honom att jag ville ta den och han lät mig ta den. Att få den av kaptenen Wayne Rooney visar stor respekt.

Är du inne i det nu? ”Jag känner mig bekväm med laget. Vi är fortfarande i början på säsongen, det är lång väg kvar. Vi vill toppa ligan.

Jesse Lingard:

De offensiva spelarna har licens att spela och byta positioner. Det skapar problem för motståndarna.

Bra uppladdning inför söndag? ”Självförtroendet är högt nu. Vi får förbereda oss för söndag i två dagar och gå för tre poäng.

Mikael Österdahl | 23:02 Manchester United – Fenerbahce 4-1

Manchester United behövde inte förta sig för att ta tre poäng mot Fenerbahce på Old Trafford. Paul Pogba och Anthony Martial gav United en 2-0-ledning med varsitt straffmål.

Sedan samarbetade trion Pogba, Rooney och Lingard för två vackra mål, med Pogba och Lingard som avslutare.

Slutresultatet blev 4-1 då Robin van Persie tilläts reducera.

Mikael Österdahl | 20:45 Oh Robin van Persie

Jösses, han var bra. Det är lätt att glömma med tanke på att det bara varade i en säsong (säsong två var medioker och säsong tre värdelös).

Men slutet är oväsentligt. Robin van Persie behövde bara en säsong på sig för att skriva in sig i Uniteds historia. När Manchester United vann nummer 20 var det Van Persies titel. Utan Van Persies mål hade United näppeligen vunnit den säsongen.

Idag kommer han tillbaka. Vi får chansen att säga tack.

Mikael Österdahl | 20:40 Mourinho: Vi vill inte kasta bort det

Det är inte den viktigaste turneringen för oss men vi vill inte kasta bort det,” säger José Mourinho till BT Sport inför matchen.

Om vi inte respekterar motståndarnas kvalitet är det en risk att vi inte går vidare. Inte bästa laget, inte laget som hade spelat om vi inte hade match på söndag. Men bra spelare och bra balans i laget. Vi hoppas på ett bra resultat mot ett bra lag.

Måste ni anfalla ikväll?Jag är lite trött på den diskussionen. Först och främst för att matchen var och vi har en ny idag och en till på söndag. Varför är er inställning inte att det fantastiska laget inte kunde göra mål?

Om Mkhitaryan:Han har fit, inte skadad. En annan sak är matchfit. Jag spelar Lingard och Martial och har Memphis och Rashford på bänken. Jag kan inte spela med alla samtidigt. Micki har inte spelat på länge.

Om Rooney:Det är inte hans livs match. Han har inget att bevisa. Jag förväntar mig inte att han ska göra ett hattrick ikväll. Jag förväntar mig att han ska vara en av elva som försöker vinna matchen. Spelare som Rooney, Carrick och Shaw som har varit på bänken känner extra glädje ikväll tror jag.

Mikael Österdahl | 20:18 Saknar Fosu-Mensah

I min införrapport hade jag ett krav på startelvan: Att Fosu-Mensah skulle starta. Eller som jag uttryckte det då: ”På högerbacken blir jag förbannad om Mourinho spelar någon annan än Fosu-Mensah.” Så, ja, nu är jag förbannad. Vad är poängen med Darmian liksom?

Och vad är grejen med Mkhitaryan? Mourinho insisterar på att han är spelklar men killen får inte ens plats på bänken. Märkligt. Mycket, mycket märkligt.

Också konstigt att Memphis inte får chansen från start.

Det intressanta idag blir att se hur Carrick sköter sig bredvid Pogba. Eller kanske snarare hur Pogba sköter sig bredvid Carrick.

Mikael Österdahl | 20:01 Van Persie från start

Fenerbahce har också levererat en startelva. Det intressanta är förstås att Robin van Persie startar. I övrigt några överraskningar.

Att notera är att turkarna, vad det verkar, bara har sex man på bänken.

Mikael Österdahl | 19:54 Laget klart: Carrick och Pogba på mitten, ingen Fosu-Mensah

José Mourinho har idag valt Michael Carrick tillsammans med Paul Pogba på Uniteds mittfält. Offensiven är som tidigare spekulerats i Mata, Rooney, Lingard och Martial.

Bailly och Smalling fortsätter i mittförsvaret, Darmian tar hand om högerbacken medan Shaw som bekräftades igår startar som vänsterback. De Gea står i mål.

På bänken bland andra Timothy Fosu-Mensah, en spelare som givetvis skulle ha startat ikväll.

Henrikh Mkhitaryan är inte med i truppen. Mycket, mycket märkligt. Och när ska Memphis få chansen?

Mikael Österdahl | 19:40 När Wayne kom till stan

Det var mot Fenerbahce det började. Det som skulle bli en av de allra största Unitedkarriärerna. Wayne Rooney var bara en finnig tonåring då. Känd för ett hett temperament, ett fruktat skott och en enorm energi.

Han hade presenterat sig något år tidigare. Omedelbart var känslan att Rooney var en framtida Unitedspelare. Så blev det också, kanske tidigare än planerat. För det var när Newcastle började visa intresse som Sir Alex Ferguson agerade. Eller om det var den unga supporterns uppmaning som avgjorde…

Nåväl. Debuten blev försenad. Rooney hade blivit söndersparkad under EM. Så det kom sig att han skulle debutera först den 28 september 2004. De engelska journalisterna hade vässat sina pennor. Det kunde ju bara bli fiasko.

Hur det gick känner ni förmodligen till. Gör ni inte det så kan jag berätta att Rooney slog till med ett hattrick mot Fenerbahce.

Rooney blev blott den andra Manchester United-spelaren någonsin, och den första på 99 år, att slå till med ett hattrick i debuten. (Charlie Sagar blev först mot Bristol City i september 1905.) (Håll utkik för debutanter i september 2103!)

Sedan fortsatte det. Inte riktigt i samma takt, förstås. Det hade ju varit omänskligt.

Nu är Rooney ett hattrick ifrån Sir Bobbys rekord.

Mikael Österdahl | 19:23 Rooney på topp?

Det sägs att Wayne Rooney kommer att spela på topp ikväll. Det skulle väl inte vara någon större skräll.

Det sägs också att Henrikh Mkhitaryan inte kommer att spela från start. Istället ska Lingard, Mata och Martial spela bakom Rooney. Vi får väl se, startelvan borde dyka upp om en halvtimme ungefär (75 minuter före avspark gäller i Uefas turneringar men detta hålls inte alltid).

Mikael Österdahl | 19:18 Lite smått och gott

Manchester Evening News tror sig ha truppen till dagens match. Ja, sånär som på en utespelare i alla fall. De listar 18 spelare men tre av dem är målvakter och i matchtruppen är det ju bara två målvakter och 16 utespelare.

Målvakter: De Gea, Romero, Johnstone
Försvarare: Fosu-Mensah, Darmian, Smalling, Bailly, Rojo, Shaw
Mittfältare: Fellaini, Carrick, Mata, Lingard, Memphis
Anfallare: Ibrahimovic, Rooney, Rashford, Martial

Pogba och Mkhitaryan bor fortfarande på Lowry och behöver således inte ta sig dit. Blind, Valencia, Herrera och Young uppges vila medan Schneiderlin troligen inte är i matchform. Jones fortfarande skadad.

Fast det kan ju också tänkas att Young är indisponibel efter att ha skojat med Eric Baillys skor.

Matchprogrammet ser ut som det gör idag. Det finns säkert saker att tycka om den saken.

Däremot är det ställt utom tvivel att Uniteds Europa League-uppladdning på sociala medier är alldeles fantastisk. (Här vill jag betona att detta inte är ironiskt.)