Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Anderlecht (but we seldom score ten)

15:33

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Europa League-retur mot Anderlecht. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Anderlecht 2-1 [e.förl.]

Uefa Europa League, kvartsfinal, 2:2 • match 1: Anderlecht - United 1-1 • 2017-04-20, 21.05 • Old Trafford, Manchester • publik: tbc • domare: Alberto Undiano Mallenco


 1-0 (10) Henrikh Mkhitaryan (Rashford)
     (11) Youri Tielemans
 1-1 (32) Sofiane Hanni
     (97) Dennis Appiah
 2-1 (107) Marcus Rashford (Fellaini)

Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Rojo (Blind 23), Shaw; Carrick, Pogba; Lingard (Fellaini 60), Mkhitaryan, Rashford; Ibrahimovic (Martial 91)
Avbytare: De Gea, Herrera, Young, Rooney

Anderlecht: Rubén; Appiah, Mbodjui, Spajic, Obradovic; Tielemans, Deondoncker, Hanni (Stanciu 64); Chipciu (Bruno 64), Acheampong, Teodorczyk (Kiese Thelin 79)
Avbytare: Boeckx, Deschacht, Bruno, Nuytinck, Capel

Mikael Österdahl | 00:15 Rashfords segermål

Vi stänger den här matchdagsbloggen med en titt på Marcus Rashfords segermål. United är i semifinal i Europa League och Stockholm är nu bara två matcher bort.

Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 00:12 Video: Intervjuer med Rashford, Carrick och Mourinho

Så intervjuerna efter matchen även i videoformat. Vi börjar med matchvinnaren Marcus Rashford tillsammans med dagens kapten Michael Carrick. Av någon oförskämd anledning valde reportern att prata med Carrick först.

Mourinho snackade också efter matchen.

Mikael Österdahl | 00:06 Semifinalklart

I semifinalen i Europa League får Manchester United sällskap av Lyon, Ajax och Celta Vigo. Lottning imorgon (fredag) 13.00 och resultatet av den får ni förstås här på Muss.se (lottningen kan även streamas på Uefas hemsida).

 

Mikael Österdahl | 00:02 Mourinho: Jag litar på Marcus

José Mourinho sa att han litar på Marcus Rashford när han pratade med BT Sport efter matchen. Uniteds manager var mer dyster när han pratade om skadorna på Rojo och Zlatan men han ville inte säga för mycket.

Jag tror att vi hade 16 skott och tio på mål. Men det var en svår match. De började mycket bättre än oss. Trots att vi hade chanser hade de kontroll. När vi tog in en mittfältare till tog vi över och därifrån hade vi kontroll. Det handlade bara om att göra mål och inte släppa in.

Rashford var bra…Hans mentalitet. Okej, vi pratar om hans kvaliteter och de är fantastiska. Men trots att han inte gjorde mål fick han alltid chansen. Jag litar på Marcus, oavsett om han gör mål eller inte. Ansträngning och attityd.

Om skadorna:Jag tror inte att det är lätta skador. Men jag föredrar att vänta tills alla test är gjorda. Jag kan inte säga det jag säger för jag är bara manager. [Men känslan är] ganska negativ.

Tuff semifinal:Vi fortsätter försöka tills det inte längre är matematiskt möjligt. Idag fick vi exempel på hur svårt det är. Nu har vi ett spanskt lag, ett franskt lag och Ajax. Inget är enkelt.

Mikael Österdahl | 23:54 Några bilder från matchen

Mer dramatiskt än vi hade räknat med, men det kvittar ju när United vinner. Vid en förlust hade det varit 120 tunga minuter. Nu blir det istället 120 härliga minuter och en skön seger att ta med sig inför nästa match.

Här följer några bilder från matchen.

Mikael Österdahl | 23:49 Lineker gillar Rashford

Mål, assist och hur många maxlöpningar som helst. Marcus Rashford var onekligen briljant ikväll! En som håller med är Gary Lineker…

Mikael Österdahl | 23:46 Rashford: Allt du kan göra är att fortsätta försöka

Allt du kan göra är att fortsätta försöka. Det var vad vi gjorde. Vi fick målet till slut och alla är glada,” sa matchvinnaren Marcus Rashford till BT Sport direkt efter Uniteds seger. Han sa mer än så, men jag hängde inte riktigt med, då han pratar lika fort som han springer.

I matcher som den här måste du bara fortsätta. Vi skapade många chanser från andra halvlek och framåt.

Michael Carrick intervjuades tillsammans med Rashford.

Vi tog oss dit till slut. I första halvlek spelade vi inte alls bra. I andra halvlek tryckte vi tillbaka dem. Det kändes som att det var en sån där dag men tack för Rashford.

Carrick tror att det kan vara en moraliskt viktig seger.

Givetvis. Vi pratade om det den här veckan, vad prioriterar ni? Vi går för båda. Det är fantastiskt för självförtroendet när du går vidare så här.

Skador på Rojo och Zlatan…Det är en besvikelse. Vi har spelat många matcher och flera av grabbarna hade ont här och var inför matchen.

Hoppas kunna bjuda på intervjuerna i videoformat innan vi stänger den här matchdagsbloggen.

 

Mikael Österdahl | 23:39 Manchester United – Anderlecht 2-1

Manchester United är i semifinal i Europa League. Detta efter 2-1 mot Anderlecht efter förlängning. Marcus Rashford blev matchvinnare då han behärskat satte segermålet i förlängningens andra halvlek.

Det blev dock en kostsam seger. Både Marcos Rojo och Zlatan Ibrahimovic klev av med otäcka knäskador (som vi förstås inte vet något om i skrivande stund).

Matchinledningen var exakt som United ville ha den och Henrikh Mkhitaryan – framspelad av Rashford – skickade in 1-0 redan efter tio minuter. United hade sedan ett par bud på att döda matchen.

Sedan släpptes Anderlecht in i matchen och när Hanni kvitterade efter en halvtimme var det inte orättvist. I slutet av första halvlek var det gästerna som dominerade.

Andra halvleken blev mer och mer en match som dominerades av United. Som så ofta hade hemmalaget dock svårt att göra mål och det gick till förlängning. I förlängningen fortsatte det på samma sätt men utan mål…

…tills Rashford klev fram!

Mikael Österdahl | 20:59 Avspark om fem

Så är det bara fem minuter till avspark. Manchester United ska bara undvika ett fiasko för att ta sig till semifinal i Europa League.

Mikael Österdahl | 20:41 Mourinho: Det är viktigt att rotera

José Mourinho snackade med BT Sport inför matchen och menar att det är viktigt för United att rotera laget.

Det är omöjligt att spela varje match om du inte är den enda mittbacken vi har i laget. Bortsett från det massor av matcher. Jag tycker att det är viktigt att rotera lite för att ha fräscha ben. På söndag kommer det en ny viktig match.

Paul Pogba tycks inte existera i det resonemanget. Fransmannen var förvisso ute med en skada men har bortsett från det spelat i stort sett varenda match.

Om offensiven:Har vi samma attityd, pressar högt och är starka och intensiva, är det också enklare för de offensiva spelarna att få bollen. Det handlar inte bara om de offensiva spelarna.

Rooney på bänken: ”En erfaren spelare, på bänken.

Shaw i startelvan: ”Luke är en mer offensiv spelare än Matteo. Matteo är fenomenal defensivt men Shaw är en naturlig vänsterfotad spelare. Vi vill vinna.

Mikael Österdahl | 20:36 Scholes tror på United i Europa League

Paul Scholes, som idag är expert i BT Sport, räknar med att Manchester United ska vinna Europa League den här säsongen.

Jag kan inte se något för dem att vara rädda för,” säger tidernas bästa mittfältare.

Mikael Österdahl | 20:22 4-0 till United

Här har vi det i svart och vitt: United vinner med 4-0. Motiverat med bokstäver, rottecken, trianglar och bråkstreck med mera. Går liksom inte att argumentera mot det!

https://twitter.com/MagicalAnder/status/855120066278551552

Bara inte Mourinho visar ekvationen för sina spelare före avspark. Mkhitaryan skulle möjligen kunna lösa den men jag misstänker att det matematiska kunnandet i Uniteds trupp annars inte är så värst bra.

Ja, den där tweeten såg visst inte så bra ut på hemsidan. Ni får helt enkelt klicka er fram till originalet.

Mikael Österdahl | 20:06 Döda matchen tidigt

José Mourinho väljer idag en startelva som ska kunna avgöra den här matchen i första halvlek. Balansen är väldigt offensivt, vilket kanske tydligast illustreras då Shaw startar som vänsterback.

På mittfältet skulle en ännu offensivare balans ha kunna skapats med Herrera istället för Carrick. Men i det stora hela är det de offensivaste alternativen på varje position.

Notabelt är att Lingard återigen tar plats i startelvan. Slutsatsen av det är att Mourinho just nu ser Lingard som en startspelare.

Zlatan är tillbaka på topp, vilket betyder att Rashford får flytta ut på vänsterkanten. Om det nu inte blir någon 4-2-2-2-variant. Men det har vi i stort sett inte sett från Mourinho.

På bänken hittar vi Martial. Kul för honom. Förhoppningsvis får han chansen att spela också.

Även Rooney är tillbaka på bänken, efter några veckors skadefrånvaro.

 

Mikael Österdahl | 19:52 Anderlechts startelva

I Anderlecht kommer Rubén till spel i mål, till trots för att han har varit skadad. Mer notabelt är kanske att den polska anfallaren Teodorczyk startar. Teodorczyk är Anderlechts bästa målskytt men har haft skadeproblem och började på bänken i första mötet.

Mikael Österdahl | 19:49 Shaw, Zlatan och Mkhitaryan från start

José Mourinho gör en del förändringar jämfört med senast. Romero in i mål, Shaw tar vänsterbacksplatsen. Herrera, Fellaini och Young återfinns också på bänken. Istället kliver Zlatan, Mkhitaryan och Carrick in i laget.

Mikael Österdahl | 19:33 Mkhitaryans turnering

Startelvorna borde dyka upp om ungefär en kvart. En gissning är att Henrikh Mkhitaryan får chansen från start idag. Armeniern vilade, liksom Zlatan Ibrahimovic, mot Chelsea (efteråt förklarade Mourinho att laguttagningen var taktisk, undertecknad misstänker att det hade låtit annorlunda vid ett annat resultat).

Mkhitaryan från start kan oavsett vara en bra idé. Han tenderar nämligen att göra bra ifrån sig i Europa League, med fyra mål de fem senaste matcherna (däribland Uniteds mål i Anderlecht).

Mikael Österdahl | 19:20 Detta borde vara värt ett eller två mål för United

I det första inlägget i den här matchdagsbloggen refererade jag till 10-0-segern 1956. Den gången använde United sitt matchprogram för att fjäska för motståndaren.

Som en vänlig gest till Anderlecht kommer en stor del av den här tecknade serien vara på franska. Detta borde förbrylla alla, framför allt Anderlecht, och vara värt un eller deux mål för United.

Mikael Österdahl | 18:50 Förutsättningarna

Matchen i Belgien slutade 1-1. Det betyder att 1-1 ikväll är det enda resultatet som kan ge förlängning. Det betyder också att förutsättningarna är väldigt enkla. United behöver hålla nollan eller vinna. Anderlecht måste göra mål och undvika förlust.

Laget som lyckas går till semifinal och får sällskap av tre andra lag. Ajax har bäst förutsättningar att gå vidare, detta efter 2-0 hemma mot Schalke i den första kvartsfinalen. Lyon vann med 2-1 mot Besiktas vilket historiskt betyder att det är helt öppet inför returen. Celta Vigo inledde med 3-2 mot Genk, ett resultat som faktiskt gynnar Genk i det historiska perspektivet.

Eftersom jag har sett övriga lag uppskattningsvis noll gånger den här säsongen känner jag mig högst kvalificerad att tippa utgången. Så här blir det:

  • Manchester United – Anderlecht 3-0
  • Schalke – Ajax 3-1
  • Genk – Celta 0-2
  • Besiktas – Lyon 1-1

Det betyder att Manchester United, Ajax, Celta och Lyon går till semifinal.

Lottningen är svårare att förutse men jag vet att den börjar 13.00 imorgon.

Mikael Österdahl | 17:56 Grattis Red News

Idag säger vi grattis till Manchester United-fanzinet Red News som fyller 30 år. Onekligen är det en otrolig bedrift att hålla ett fanzine levande i 30 år. Redaktör Barney Chilton med medarbetare förtjänar all respekt!

De fanzine som finns är ett viktigt inslag i supporterkulturen. Så när ni vandrar mot Old Trafford så rekommenderar jag att ni lämnar några pund till en försäljare i utbyte mot papper.

Förutom Red News så finns United We Stand att tillgå. Dessutom numer den nostalgiska uppstickaren 1878 Magazine.

Mikael Österdahl | 17:22 Hårda straff för Lyon och Besiktas

Ifall United går vidare till semifinal är Besiktas eller Lyon möjliga motståndare. Som ni säkert fick med er var det väldigt stökigt när lagen möttes i Frankrike förra veckan. Uefas dom kom igår och det blev kraftiga böter för de båda klubbarna.

Mer anmärkningsvärt att är både Lyon och Besiktas riskerar att kastas ut från Uefaspel ifall de fortsätter att missköta sig (i nuläget dock inte aktuellt att de ska kastas ut från årets Europa League). Ändå något att ha med sig ifall det rapporteras om mer problem ikväll.

Mikael Österdahl | 16:59 Rashford på fasta

Mot Chelsea var det aningen överraskande Marcus Rashford som tog hand om Manchester Uniteds frisparkar och fasta situationer. Det kan givetvis inte jämföras med Phil Jones på hörnor och om jag inte har fabricerade minnen gjorde Rashford en del mål på frispark för juniorlaget.

José Mourinho har ändå fått förklara varför jobbet gick till Rashford i söndags:

Marcus är pålitlig. Även för det andra målet var hans frispark väldigt hög, omöjligt att göra mål på från nick för det var vad kallar den tredje stolpen, inte första eller andra stolpen. Men han är alltid spänd, han är alltid snabb och du kan lita på den starka kontakten med bollen.

Bollen kommer alltid med fart från honom. Från andra grabbar kan bollen gå till rätt plats men långsammare. Även om du vinner duellen i luft kan det vara väldigt svårt att göra mål, så för tillfället är Marcus en av pojkarna vi litar på. Då han är så ung har han möjligheten att utveckla det dag för dag, han är alltid med en av de assisterande tränarna för att göra det ännu bättre.

Mikael Österdahl | 16:40 De Gea i årets lag

David de Gea får inte spela ikväll. Dock kan det hända att De Gea tar över målvaktsjobbet ifall United går vidare i Europa League.

Oavsett kan De Gea trösta sig med att han för fjärde gången och för tredje gången i rad har utsetts till årets målvakt i Premier League.

Som vanligt nu för tiden är De Gea ensam Unitedspelare i laget. Detta trots att Zlatan Ibrahimovic är nominerad till att bli årets spelare.

Det är spelarföreningen PFA som utser årets lag.

 

Mikael Österdahl | 16:10 Lagnyheter

Sergio Romero vaktar målet ikväll, det bekräftade José Mourinho igår. Managern sa också att Wayne Rooney sannolikt är med i truppen ikväll, det uttalandet förstärktes då Rooney checkade in på Lowry Hotel med sina lagkamrater igår kväll.

Totalt var det 19 spelare som fångades på bild, meddelar Manchester Evening News. Notabel frånvaro på Daley Blind men han tenderar att ansluta senare än övriga spelare, så det kan vara att Mourinho har ytterligare en spelare att välja på.

Saknas gör också Timothy Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe. Det får dock förmodas att Mourinho helt enkelt har valt andra spelare.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Damian, Bailly, Rojo, Shaw
Mittfältare: Herrera, Carrick, Fellaini, Pogba, Lingard, Young, Mkhitaryan
Anfallare: Rooney, Martial, Ibrahimovic, Rashford

Ifall Blind adderas kan det mycket väl vara så att Anthony Martial återigen är utanför truppen. Martial var på agendan under gårdagens presskonferens.

Att Sergio Romero står i mål är som sagt bekräftat. Målvakten snackade också igår.

Mikael Österdahl | 15:35 But we seldom score ten

We often score six but we seldom score ten, brukar Manchester Uniteds supportrar sjunga. Numer kan sanningshalten i det första påståendet diskuteras. Det är nu snart sex år sedan Manchester United gjorde sex mål i en match. Den gången nöjde sig Ashley Young och Wayne Rooney inte där utan satte även sjuan och åttan när Arsenal besegrades med 8-2.

Då var det 96:e gången som United gjorde sex mål eller fler (71 gånger på hemmaplan). För United är det ett otvetydigt framgångsrecept att göra minst sex mål: de 96 matcherna har nämligen resulterat i 96 segrar.

Att we seldom score ten är dock i alla avseenden sant. Det har nämligen bara skett två gånger i Uniteds historia (givet att vi endast räknar matcher som räknas).

Första gången minns ni säkert … om ni har god kontakt med era reinkarnationer. Det var den 15 oktober 1892, då Wolverhampton Wanderers välkomnades till North Road. Newton Heath – som Manchester United hette på den tiden – skulle spela sin blott sjunde ligamatch någonsin.

Att det skulle bli en målfest var uppenbart. Newton Heath hade inlett ligaspelet med två oavgjorda och fyra förluster och således var självförtroendet givetvis på topp. Stackars Wolves däremot hade däremot inlett med fyra segrar och två förluster och var given underdog.

Det var en miserabel dag,” rapporterade skribenten Tramp i Athletic News (via The Definite Newton Heath F.C. av Alan Shury och Brian Landamore).

Regnet droppade i intervall, luften var dunkelt molntäckt, terra firma överallt var inbäddat i ett tjockt lager av lera och regnvatten – i meteorologiska faktahänseenden verkade det ha gått till de väldiga hundarna.

Sedan fortsätter väderbeskrivningen i uppskattningsvis ett par hundra ord. Matchrapporter görs inte som det gjordes. En planinspektion visade emellertid att det inte var så illa ställt och domaren Tom Helme kunde blåsa igång matchen inför en publik som ”omöjligt kan ha överstigit 4000”.

Sedan var det utklassning.

En halv minut hade inte passerat när hemmaanfallarna bröt sig loss, och innan Wolverhamptons försvar hade bestämt sig för att matchen hade börjat, sköt [James] Hendry lädret i nät. […] Två mot noll till för Heathens på runt fyra minuter talade väl för dem. Grytan fortsatte kokas. […] [William] Hood gjorde vackert fyran för Newton, det enda riktigt fina målet hittills.

Och så fortsatte det. Bob Donaldson drog till med ett hattrick, liksom William Stewart. Adam Carson och Alf Farman skrev också in sig i målprotokollet och Newton Heath vann till slut med 10-1. Inte för att resultatet helt spelade matchbilden.

Det mesta av det roliga hade de definitivt, nio mål bättre i dagsform var de inte. Ja, det är faktiskt travesti på den vanligen accepterade definitionen av termen att ens kalla händelserna för en match. Det var en sorts lerfylld röra, och sällan sågs faktiskt någonting som närmade sig mil av vetenskaplig fotboll.

Nu var 10-1 mot Wolves en klen tröst. Newton Heath slutade sist i förstadivisionen men klarade sig kvar via testspel mot Small Heath (Birmingham City).

Så, vad har det med Anderlecht att göra? Jo, det var ju mot Anderlecht som Manchester United nästa gång skulle göra tio mål. Även denna gången tidigt i en turnering.

Spolar vi fram till 1956 så hade Newton Heath blivit Manchester United och istället för att vara sist i förstadivisionen var Matt Busbys lag bäst i hela England. United vann ligan 1956 och fick därmed ställa upp i Europacupen.

Lotten föll på Anderlecht och United inledde med en 2-0-seger borta.

Det var en bra start för oss,” sa Matt Busby några år senare. ”Men givetvis var Europa nytt för oss då och ingen var säker på om en 2-0-ledning var så övertygande som vi skulle anse den vara idag.

Så välkomnades Anderlecht till Maine Road (Old Trafford saknade elljus) av ett laddat United.

Så vi var alla uppeggade inför returmatchen. Och lite nervösa var vi, också, för vi spelade inte hemma. Vi var tvingade att hålla matchen på Maine Road,” fortsatte Busby.

Vi behövde dock inte ha oroat oss. Pojkarna vann med 10-0, ett otroligt resultat, som kanske fick en del folk att anta att Anderlecht var ett dåligt lag. Men det här var inget litet lag från Malta eller Island. Belgien var en stark fotbollsnation och Anderlecht dess mästare.

Tommy Taylor gav United ledningen på inlägg från David Pegg. Taylor gjorde även 2-0 innan Dennis Viollet med ett äkta hattrick såg till att det var 5-0 i halvtid.

Vid den tiden började jag vara van att se ett fantastiskt lag spela bra, men de överträffade sig själva den dagen,” kommenterade Busby.

Det var faktiskt den finaste uppvisningen av lagarbete jag någonsin hade sett från något lag, på klubb- eller landslagsnivå. Trots att resultatet byggdes på kan jag fortfarande se unge Eddie Colman springa för att hämta bollen för ett inkast, när det bara återstod två eller tre minuter, som om vi låg under och hans liv hängde på det.

Hans aptit personifierade angelägenheten hos laget den kvällen.

I andra halvlek fixade Taylor sitt hattrick för 6-0. Billy Whelan gjorde två mål, Viollet sköt sitt fjärde och Johnny Berry fastställde slutresultatet till 10-0.

I höstas var det 60-årsjubileum.

Så när vi nu tar emot Anderlecht igen så kanske det är hög tid att förbättra det där klubbrekordet?

Okej, det kanske är mycket begärt. Men United ska vinna. Marschen mot Stockholm ska fortsätta. Och det skulle inte vara tråkigt om United pangade in ett antal bollar. Matchen i Belgien visade att United är det klart bättre laget. Nu handlar det bara om att förvandla teori till praktik.

Sången? Ja, den är en av mina absoluta favoriter.

We are just one of those teams that you see now and then,
We often score six, but we seldom score ten,
We beat them at home, and we beat them away,
We’ll kill any bastard, that gets in our way.

We are the pride of all Europe, the Cock of the North,
We hate the Scousers, the Cockneys of course (AND LEEDS!),
We are United without any doubt, we are the Manchester Boys,
La la la la la la la la,
OH!