Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester city – Manchester United (knick-knack paddywhack, give a dog a bone)

13:19

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds derby borta mot Manchester city. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester city – Manchester United 0-0 (0-0)

Premier League, omgång 26 • 2017-04-27, 21.00 • City of Manchester Stadium, Manchester • publik: tbc • domare: Martin Atkinson


     (83) Maroaune Fellaini
     (84) Maroaune Fellaini (våldsamt uppträdande)
     (89) Gabriel Jesus

Manchester United: De Gea; Valencia, Bailly, Blind, Darmian; Herrera, Carrick, Fellaini; Mkhitaryan, Rashford, Martial
Avbytare: Romero, Fosu-Mensah, Tuanzebe, Shaw, Rooney, Lingard, Young

Manchester city: Bravo; Zabaleta, Kompany, Otamendi, Kolarov; Touré, Fernandinho; Sterling, De Bruyne, Sané; Agüero
Avbytare: Caballero, Sagna, Fernando, Navas, Clichy, Jesus, A García

Mikael Österdahl | 23:46 Tack och godnatt

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Snackisarna dyker upp snart och imorgon följer vi upp matchen med betyg och diverse annat.

Tack för att ni läste!

 

Mikael Österdahl | 23:38 Guardiola: Vi försökte

Pep Guardiola hade följande att säga när han pratade med Sky Sports efter matchen.

”Resultatet 0-0. Såg du? Vi försökte. Vi vet att de är farliga på kontringar, det förklarade vi.” Han säger att city hade många fler chanser.

Du har sagt det förut… ”Nästa säsong är vi bättre.”

Guardiola säger att hans ytterbackar inte klarar av att löpa upp och ner. Han sa också att han inte vill spela med anfallare och han gillar Gabriel Jesus.

Mikael Österdahl | 23:33 Mourinho: Vi slåss till slutet

José Mourinho har snart inga spelare att välja bland. Marouane Fellaini blev utvisad och är avstängd i tre matcher. Dessutom blev Timothy Fosu-Mensah skadad i slutet på matchen.

”Vi ville göra mer offensivt, vi ville kontra bättre. Vi hade kontroll i första halvlek, andra var svårare. I slutet med en man mindre ännu svårare. Vi fick en poäng,” sa Mourinho till Sky Sports efter matchen.

”De började starkt och pressade hårt. Vi kunde inte ha bollen och röra den bra. Jag lovade att inte prata om de som inte spelar. Kvaliteten av spelarna på planen… vi saknar lite för att få igång offensiven. I första halvlek var vi direkta, de stoppade oss med fouls som domaren inte gav. I första halvlek kände jag att vi var farliga. I andra halvlek hade vi inte det, vi förlorade för många bollar. city var bättre än oss.”

Om utvisningen: ”Jag säger inte, för jag såg det inte på teve. Marouane säger att det är rött för att det var Marouane. Martin [Atkinson] säger att det var rött Jag kan tänka mig att det var lite rött och lite en erfaren argentinsk spelare.”

Fosu-Mensah skadad: ”Fosu-Mensah är allvarligt skadad. I den sista tacklingen i matchen. En allvarlig skada.”

Om laget: ”Jag hade inga spelare att byta in [på mittfältet]. Vi hade problem. Att spela ett derby så här visar karaktär. Vi vet att vi spelar för våra liv i Vigo. Den viktigaste matchen är semifinalen. Men Swansea på Old Trafford kommer vi att försöka. Vi slåss till slutet.”

Gary Neville har också blivit utvisad mot city… ”Jag gick hårt åt Fellaini. Sen kom jag på att jag gjorde så…” sa Neville i Sky Sports studio.

Mikael Österdahl | 23:21 Några bilder från matchen

Noll mål och väldigt få målchanser. Manchesterderbyt får underkänt. Ännu mer underkänd var Marouane Fellaini som passade på att bli utvisad för idioti.

Mikael Österdahl | 23:09 Carrick: En vunnen poäng för oss

Manchester United slog till med 31 procents bollinnehav, det sämsta sen Opta började bokföra statistik 2003. Michael Carrick tyckte efteråt att att det var en vunnen poäng för United.

”Det är det. Det är en vunnen poäng för oss. Vi siktade på att vinna men vi behövde försvara oss. Det gjorde vi väldigt bra,” sa Carrick till Sky Sports.

Ni fick kämpa hårt… ”Det gör det alltid, det är svårare med tio. När sex minuter kommer upp… vi lyckades. Det är tätt i toppen. Vi går vidare.”

Vad betyder det för ligan? ”Många fick för sig att det var mellan oss och city men Liverpool är också med. Det är mycket kvar att göra.”

Vi ska kanske inte glömma Arsenal, som bara är fyra poäng efter United med en match till godo. Traditionen säger ju att Arsenal alltid slutar topp fyra, hur det än ser ut.

Carrick fick sedan en meningslös fråga om citys manager och därefter tog intervjun slut.

Mikael Österdahl | 22:58 Manchester city – Manchester United 0-0

Manchester United gjorde sitt bästa för att förlora men Manchester city vägrade vinna och därmed slutade säsongens sista Manchesterderby mållöst.

I lite drygt 80 minuter var det hela en ickehändelse. Sedan slutade Marouane Fellainis hjärna fungera och hastigt var United en man mindre sedan Fellaini lutat sitt huvud mot Agüero som aggressivt slängde sig till marken.

Stäng av båda på livstid säger jag.

I det stora hela var United värdelösa men city lyckades med konststycket att inte vara markant bättre.

Mikael Österdahl | 20:55 Nu kör vi!

Avsparken närmar sig med stormsteg. Manchester United ska visa att Manchester är en röd stad. Manchester city ska besegras.

Hello! Hello!
We are the Busby boys,
Hello! Hello!
We are the Busby boys,
And if you are a city fan surrender or you’ll die,
We all follow United.

Mikael Österdahl | 20:51 Guardiola: Det är en svår match

Pep Guardiola har växlat några ord med Sky Sports inför avspark.

Det är en stor match. Jag är glad att vara här och få uppleva det.

Om United: ”Det är en match mot ett svårt lag som är aggressivt i duellerna och snabba på topp. Det är ett tufft lag. Det är viktigt för kvalificering till Champions League.”

Hur stoppar ni Uniteds kontringar?Att vara på rätt plats när vi förlorar bollen.

 

Mikael Österdahl | 20:31 Rooneys cykelspark

Det är en halvtimme till avspark. Det är tillräckligt med tid för att kolla på Wayne Rooneys cykelspark mot city ur alla vinklar tio gånger.

Mikael Österdahl | 20:18 Mourinho: De har nog större bollinnehav

José Mourinho har snackat med Sky Sports inför kvällens match. Manchester Uniteds manager tror att motståndaren kommer att ha det större bollinnehavet men han går givetvis för seger.

Fyra förändringar… ”Mitt tänkande är att Paul inte kan spela för han är skadad. Det är en given förändring. Mkhitaryan, Carrick, Rashford, Valencia spelade inte senast. Vi försöker rotera och vila spelare när vi kan. Nu är det deras tid.”

Martial får chansen igen… ”Även taktiskt. Han var bra. Han har inte ackumulerat trötthet då han inte har spelat så många matcher. Vi vill givetvis ha Martial och Rashford fräscha.”

Om taktiken: ”Jag förväntar mig att de har [bollen]. Det är så de brukar spela och har utvecklat sitt spel. Vi vill också ha bollen men jag räknar helt ärligt med att de har mer av bollen.”

Hur ska ni spela? ”Mentaliteten är att försöka glömma det som kommer och fokusera på kvällen. Jag förnekar inte att Europa League är vårt primära mål.”

Är du nöjd med oavgjort? ”För tillfället är det att vinna. Men om city är mycket bättre är det okej med oavgjort.”

Mikael Österdahl | 20:11 Mourinho satsar på kontring

I Sky Sports sändning tror Gary Neville att José Mourinho kommer att backa hem och satsa på kontring. Med Mkhitaryan, Rashford och Martial längst upp finns det åtminstone snabbhet i kontringarna.

Det viktiga är att vinna bollen i rätt läge och sedan vara på tårna i omställningarna. Det fungerade mot Burnley och det är så Manchester United ska spela.

Annars inte överdrivet mycket att säga om startelvan. Mourinho har helt enkelt inte mycket att laborera med.

Att city kommer till spel utan David Silva är givetvis ett plus för United. Å andra sidan får city en boost av att Gabriel Jesus är tillbaka i truppen.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 20:03 city utan Silva

Så har även Manchester city orkat dra fram en startelva. Gabriel Jesus får nöja sig med en plats på bänken. David Silva är utanför truppen. Bravo står i mål.

Efter den explosionen i blått måste vi titta på något rött. Detta i form av Uniteds bekräftade startelva.

Mikael Österdahl | 19:53 Martial och Darmian startar

Laget är nu ute på Twitter och det ser ut som att Mourinho har valt en 4-3-3-formation. Martial startar, liksom Darmian.

Mikael Österdahl | 19:48 Martial från start

Fortfarande några minuter kvar tills vi får startelvan. Ryktet säger emellertid att Anthony Martial går in i startelvan, vilket betyder avbytarbänken för Jesse Lingard.

Mikael Österdahl | 19:39 Halv halvlek till startelvan

Premier League låter Frank Lampard spekulera i hur José Mourinho tar sig an kvällens fight. Lampard tror att Mourinho fokuserar på att täta defensivt och sedan slå till på kontring.

Valet av Martial allra längst fram känns dock aningen främmande för undertecknad. Om Rashford, Mkhitaryan och Martial startar i ett tremannaanfall förutsätter jag att det blir Rashford centralt.

Men Lampard borde ju ha en ganska bra inblick i hur Mourinho tänker…

Mikael Österdahl | 19:35 Unless you’re red and white

I see the Stretford End arising,
I see trouble on the way,
So don’t go out tonight,
Unless you’re red and white,
I see there’s trouble on the way.

På derbydagen är det de fina färgerna rött, vitt och svart som gäller. De som gillar blått får hålla sig hemma.

Give a dog a bone, började vi den här matchdagsbloggen. Och jo, hunden har förstås klätt sig i rött, vitt och svart. Inte ens pälsen är blå!

Mikael Österdahl | 19:23 Rios lag

Spekulation om startelvan är alltid populär. En som spekulerar idag är Rio Ferdinand. Unitedlegenden vill se en offensiv balans med Wayne Rooney i rollen som tia. Ferdinand väljer förstås Marcus Rashford på topp och tror även att Rashford gör matchens första mål.

Rios lag:

De Gea
Valencia, Bailly, Blind, Shaw
Carrick, Herrera
Mkhitaryan, Rooney, Lingard
Rashford

Håller ni med?

På tal om ingenting alls så är det Martin Atkinson som dömer ikväll. Positivt för den som gillar goda omen. Även om min högst personliga känsla är att Atkinson ofta har visslat mot United (framför allt i matcher mot Chelsea).

Mikael Österdahl | 18:51 Scholes och Van Persie

Nostalgitrippen fortsätter. Den här gången tittar vi på tre av de allra bästa målen som har gjorts på City of Manchester Stadium.

Vi börjar med Paul Scholes som var på rätt plats när Patrice Evra slog inlägg. Som tack fick Scholes hångla med Gary Neville.

Vi fortsätter med Robin van Persie. Året var 2012 och Manchester city hade hämtat upp 0-2 till 2-2 efter att domaren blundat för en solklar straff för United. United fick dock frispark i det absoluta slutskedet och då klev Van Persie fram. Som tack blev han fotograferad med blå rök.

Avslutningsvis Marcus Rashford. Men det har vi faktiskt redan behandlat i den här matchdagsbloggen.

Mikael Österdahl | 18:19 Senast på en torsdag

Manchesterderbyn brukar inte spelas på torsdagar. Förra gången det var derby på en torsdag var i november 1994.

Andrei Kanchelskis hade stor uppvisning den dagen och slog till med ett hattrick. Eric Cantona och Mark Hughes ville också delta och bidrog med varsitt mål. Motståndarna? De bidrog inte alls.

Mikael Österdahl | 17:25 Beckham på frispark

Timmarna före en riktigt viktig match tenderar klockan att krypa fram. Sen brukar det rusa fram mot slutet och personligen känner jag mig sällan helt redo när en match sparkar igång.

En som inte kröp fram det var David Beckhams frispark när United ställdes möt city på Maine Road i november 2000. Då hade det gått fyra och ett halvt år sedan det senaste Manchesterderbyt.

Matchen började. Alf-Inge Håland sparkade ner Paul Scholes. Beckham la upp bollen.

Det målet var tillräckligt för att vinna matchen.

På tal om David Beckham…

Mikael Österdahl | 16:48 Rashford och Martial

I Zlatans frånvaro är det Marcus Rashford och Anthony Martial som ska kliva fram. Rashford gjorde det mot Chelsea och mot Anderlecht. Några dagar senare levererade Martial i Burnley.

Rashford har letat sig in i Mourinhos hjärta, det har länge varit tydligt. Över på Facebook kan ni lite av det bästa som Rashford har sysslat med den senaste tiden.

För Martial har det varit svårare men mot Burnley gjorde han som managern vill.

Martial har som traditionen bjuder snickrat ihop en matchposter på matchdagen. Det brukade vara en indikation på att han ska vara involverad men det stämmer inte undantagslöst.

Mikael Österdahl | 16:26 United har det bästa gräset

Förr i tiden, då Manchester city var så bra som Manchester city borde vara, skröt de om de mest konstiga saker. En sak som gjorde grannen stolt var att de hade de högsta elljusen i landet. De körde också med blå ketchup för att understryka sitt mindervärdeskomplex.

Nu har tiderna ändrats. Men fortfarande är United bättre, oavsett om vi räknar just nu eller om vi räknar historiskt. Ja, city kan komma före i ligan men United lämnar säsongen med medaljer i bakfickan (ligacupen är redan där, liksom Community Shield om vi vill räkna den och fortfarande kan vi addera Europa League). Och det är medaljerna som räknas. Att delta är inte det viktiga, det viktiga är att vinna. Det här är fotboll, inte OS.

Tyvärr för citys del har de inte ens de konstiga sakerna att slå sig för bröstet med längre. Igår delades nämligen pris ut till den bästa gräsmattan i Premier League. Vilka vann? Manchester United förstås. Annars hade inte det här skrivits.

Mikael Österdahl | 15:16 Senast det begav sig

Det är nu ett år, en månad och en vecka sedan det senast spelades derby på City of Manchester Stadium. Den gången var det en av de allra finaste stunderna vi har haft sedan Fergie lämnade oss.

Marcus Rashford hade lekstuga. Martín Demichelis var förvirrad. United vann med 1-0.

Mikael Österdahl | 14:29 Mourinho: Spelarna gör det lilla extra

Inför kvällens derby har José Mourinho hyllat den motivation som hans spelare har.

”Jag tror att det faktum att vi kämpar om viktiga saker fortfarande är en stor motivation för att hålla folk samman, för att få folk att göra det lilla extra,” säger Mourinho enligt ESPN.

”Träningarna börjar klockan tre. Jag kom hit halv elva och när jag kom var några av spelarna redan här, de tog hand om små detaljer i sin återhämtning och gick till bassängen och tog hand om sina kroppar. Det är motivation.”

Mourinho passar på att berömma Anthony Martial och Wayne Rooney extra: ”De kom till en match vi verkligen behövde vinna [mot Burnley] och gav mer än förväntat. Och Wayne, jag trodde inte det var möjligt att spela i 90 minuter och han gjorde det.”

Mourinho har utmanat Phil Jones och Chris Smalling att göra sig tillgängliga. Så blev det inte. På en fråga om de två engelska försvararna har någon framtid i United svarar han dock: ”Givetvis har de det. Jag hoppas den här säsongen. Jag hoppas den här säsongen.”

Att de inte är tillgängliga ikväll ser managern som en del av ett större problem.

”Det handlar inte bara om dem. Det handlar om filosofin och mentaliteten runt dem. Det handlar inte bara om dem och vi kommer med spelarna vi har. […] Bara ett försiktigt angreppssätt. Det är en profil, det är en arbetsfilosofi. Bara det.”

Manchester citys manager Pep Guardiola spenderade sin del av försnacket med att hylla Michael Carrick.

”Han är en av de bästa defensiva mittfältarna jag har sett i mitt liv, utan tvivel,” säger Guardiola, vars trophy days are over.

Mikael Österdahl | 13:41 Lagnyheter

Ibrahimovic, Jones, Mata, Pogba, Rojo och Smalling är ute. Alla andra är tillgängliga. Det var beskedet från José Mourinho på gårdagens presskonferens.

Det fanns förstås vissa som tänkte att Mourinho minsann luras och att Pogba skulle komma till spel trots allt. Det förefaller emellertid vara önsketänkande. För när Manchester Uniteds spelare checkade in på Lowry Hotel igår (Manchester Evening News) syntes Pogba inte till.

Visst, om Mourinho verkligen vill förvirra motståndarna så kan han ju låta Pogba sova hemma. Men det känns långsökt. Vi får utgå från att Pogba saknas.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Fosu-Mensah, Darmian, Bailly, Tuanzebe, Blind, Shaw
Mittfältare: Fellaini, Carrick, Herrera, Young, Lingard, Mkhitaryan
Anfallare: Rashford, Martial, Rooney

Gissa startelva är enkelt ibland. Ikväll känns det nästan hopplöst. Inte ens formationen är given. Med Rojo, Jones och Smalling borta känns det dock inte troligt att det blir en trebackslinje, även om Darmian skulle kunna göra ett hyggligt jobb med Bailly och Blind.

Jag gissar istället att Darmian tar vänsterbacksplatsen. Valencia, Bailly och Blind är givna. På mitten måste Mourinho välja Herrera, Fellaini och Carrick om han ska spela 4-3-3. Och jag kan inte se managern välja en offensivare balans än så ikväll.

Det lämnar plats för tre anfallare. Rashford är odiskutabelt förstaval. Bakom är det knivigare men Mourinho har primärt vänt sig till Lingard och Mkhitaryan i den här typen av match. Tufft för Martial efter insatsen senast.

Ett alternativ är förstås att slänga in Young för … ja, egentligen vem som helst av de sex offensiva. Detta för att ytterligare stärka den defensiva balansen.

Oavsett gissar jag att det är de tolv som slåss om de tio platserna i elvan (målvakten exkluderad). Det betyder i så fall bänkplats för Tuanzebe, Fosu-Mensah, Shaw och Rooney.

Mikael Österdahl | 13:20 Knick-knack paddywhack, give a dog a bone

Give a dog a bone. Hunden i det här fallet blir då Manchester United. Benet? Ja, det är en Champions League-plats.

Hur mycket vi än gnager på benet så blir vi inte mätta. Men det är bättre än ingenting. Och framför allt är realiteten att om vi roffar åt oss benet så betyder det att Manchester city – eller Liverpool – blir utan.

För Mourinho handlar det nu om att göra det bästa av en dålig situation. Ingen Pogba. Ingen Zlatan. Ingen Rojo, Jones, Smalling. Ingen Mata. Då får andra kliva fram. Rashford och Martial framför allt har gjort det den senaste tiden.

Ett derby är ett derby och alltid viktigt. Kvällens derby är extra viktigt. För vinnaren ser det ganska bra ut. För förloraren ser det ganska hopplöst ut.

Om José Mourinho har studerat tabellen på rätt sätt vet han att en seger är nödvändig ikväll. Är det oavgjort mot slutet förväntar jag mig offensiva byten. Det handlar inte bara om att ta tre poäng, det handlar om att ta tre poäng samtidigt som en direkt konkurrent tar noll poäng.

Samtidigt är det ett derby mellan två lag som i ligan har misslyckats. Ja, city har även misslyckats i cuperna. För Pep Guardiola kan vi redan stämpla säsongen som ett fiasko. Frågan är bara om vi ska stämpla den bara som ett fiasko eller faktiskt som ett fullständigt fiasko.

Det är svårare att stämpla Mourinhos säsong. Ror han hem en tredjeplats i ligan och kryddar det med Europa League – dessutom med ligacupen i bakfickan – så är det ändå rätt okej. Skulle vi däremot sluta på en femteplats och misslyckas i Europa League… Ja, då är det fiasko även för United.

En märklig känsla inför kvällens match är att vi på fullaste allvar kan tala om bortaplansfördel för United. Att United är starkare på bortaplan än på hemmaplan den här säsongen har vi konstaterat gång på gång. Faktum är att även city har fler poäng på bortaplan än på hemmaplan (dock på färre matcher, deras poängsnitt hemma och borta är lika).

Det speglar av sig i en empirisk undersökning bland Unitedsupportrar. Inför hemmamatchen mot Chelsea trodde de flesta på förlust. Nu tror de flesta på seger.

Manchester city på bortaplan borde passa Mourinho. Han kan låta sitt lag sitta tillbaka och utnyttja citys misstag.

Blir det seger? Klart att det blir!

U-N-I, T-E-D,
United are the team for me,
With a knick-knack paddywhack, give a dog a bone,
Why don’t city fuck off home?