Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Swansea City (den som ska vara given)

08:45

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Swansea city. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Swansea City 1-1 (1-0)

Premier League, omgång 35 • 2017-04-30, 13.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 271 • domare: Neil Swarbrick


     (15)   Leon Britton
     (18)   Anthony Martial
     (44)   Jesse Lingard
 1-0 (45+2) Wayne Rooney [straff] (Rashford)
 1-1 (79)   Gylfi Sigurdsson
     (89)   Federico Fernandez

Manchester United: De Gea; Young, Bailly (Darmian 61), Blind, Shaw (Valencia 9); Herrera, Carrick; Lingard, Rooney (Mkhitaryan 80), Martial; Rashford
Avbytare: Romero, Tuanzebe, Mata, McTominay

Swansea City: Fabianski; Naughton, Fernandez, Mawson, Kingsley; Ayew, Carroll, Britton (Montero 65, Olsson 72), Ki (Fer 61), Sigurdsson; Llorente
Avbytare: Nordfeldt, Amat, Cork, Borja

Mikael Österdahl | 15:57 Mourinhos intervju i videoformat

Föredrar ni rörlig bild och ljud så kan ni se José Mourinhos intervju efter matchen här.

Med detta stänger vi den här matchdagsbloggen. Snackisarna är ute. Betyg kommer sen och mer reaktion imorgon. Tack för att ni läste!

 

Mikael Österdahl | 15:28 Mourinho: Vi är väldigt, väldigt trötta

Många matcher och trötta spelare. Det var José Mourinhos förklaring när han pratade med BT Sport efter Uniteds poängförlust.

”Vi förlorade spelare, vi förlorade två poäng, vi kan säga att det är en dålig dag.”

Ni såg trötta ut… ”Det är inte att det ser ut så. Vi är [trötta]. Du kan inte isolera prestationen från kontexten. Det här var den nionde matchen i april. Med spelare som är väldigt, väldigt trötta. Såg Ashley Young och Jesse Lingard piggare ut? Givetvis. De spelade inte senast. Pojkarna ger allting.”

Mourinho påpekar också att United har en tunn trupp. Men det var ju hans val. Ingen tvingade honom att sälja Schneiderlin, Schweinsteiger och Memphis. Ingen tvingar honom att inte ge Tuanzebe chansen.

Om Bailly och Shaw: ”Jag vet inte. Jag tror att Luke Shaw måste vara en stor skada, när du lämnar planen efter tio minuter. Eric Bailly vet jag inte. Han har spelat [jättemycket]. Alldeles säkert måste det vara en viktig skada på Shaw.”

Ni behöver Jones och Smalling tillbaka… ”Jag föredrar att inte prata. Jag föredrar att säga att Mata är modig som gör allt för att vara tillgänglig.”

Celta på torsdag… ”Vi ger allt. När du ger allt kan du inte begära mer. Med en dag till att vila [inför Celta] är det lite mer mänskligt. Vi kommer att ge allt. Resultatet spelar ingen roll, om vi går till final eller inte. Jag är stolt över grabbarna.”

Mourinho fick ingen fråga om straffen som United fick. Det fick däremot Swanseas manager Paul Clement.

Min första tanke var att mina spelare inte tyckte att det var straff. Efter att ha sett reprisen är det tydligt att spelaren har lurat domaren.” Clement säger att Swarbrick har sagt att linjedomaren bekräftade domarens åsikt att det var straff.

[Rashford] har slängt sig långt innan det var kontakt.

Clement var annars stolt över sitt lags prestation.

Mikael Österdahl | 15:14 Några bilder från matchen

Det var en bedrövlig fotbollsmatch. Det slutade 1-1 mellan Manchester United och Swansea City. Rooney på straff och Sigurdsson på frispark gjorde målen. Här är några bilder från matchen.

Mikael Österdahl | 15:09 Klubbrekord

Oavgjort är tydligen inte förlust. Ifall det stämmer så har United nu 25 ligamatcher i rad utan förlust. Det är nytt klubbrekord. Förutsatt att vi räknar under en och samma säsong. Räknar vi över två säsonger är rekordet 29.

Inte nog med det. Dagens oavgjorda match var den 14:e i ligan den här säsongen. Det är rekord under Premier League-eran.

Räknar vi alla säsonger är det en bit upp till det riktiga klubbrekordet. Säsongen 1980/81 spelade United 18 oavgjorda ligamatcher (dock 42 matcher totalt på den tiden). Å andra sidan är det ju fyra matcher kvar den här säsongen, så vi har alla chanser att göra fyra oavgjorda till.

Så. Jävla. Meningslöst.

Mikael Österdahl | 15:00 Manchester United – Swansea City 1-1

Manchester United förlorade. Inte matchen. Men två poäng och två spelare. Det blev bara 1-1 mot Swansea på Old Trafford och nu är ligavägen till Champions League sannolikt stängd.

I en bedrövlig match fick United straff då Marcus Rashford slängde sig på tilläggstid i första halvlek. Wayne Rooney satte säkert straffen i nät och United gick till halvtidsvila i ledning.

Det skulle dock bara bli oavgjort. Oavgjort igen. Rooney skänkte bort en frispark i bra läge och Sigurdsson satte den perfekt.

Inte var det nog med de två förlorade poängen. United förlorade också Luke Shaw och Eric Bailly på grund av skador och den redan tunna truppen blir ännu tunnare.

Mikael Österdahl | 12:55 Redo för match

Några minuter till avspark. Tre poäng är det som gäller. Egentligen skulle vi också kräva att det spelas in några plusmål men som läget är får det anses vara godkänt även med en uddamålsseger.

Om United gör sitt jobb och tar tre poäng går vi förbi Manchester city (åtminstone i ett par timmar) och Liverpool (åtminstone till imorgon kväll).

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 12:43 Mourinho: Vi kämpar för två saker

José Mourinho har snackat med BT Sport inför dagens match. Föga överraskande kommer antalet matcher och antalet spelare på tal…

Under lång tid, det är nionde matchen i april. Ibland två dagar, ibland tre mellan matcherna. Dessutom har truppen på 22 spelare reducerats till 14. Situationen är inte enkel för oss. Vi måste ge allt vi har. Vi glömmer torsdag och fokuserar på en match mot ett lag som behöver poäng. Vi behöver också poäng.

Om laget: ”Vi roterar, vi har inte många spelare att göra det med. Men Rooney, Ashley Young, Lingard, Luke Shaw spelade inte senast.” Managern menar att det åtminstone ger pigga ben på fyra spelare.

Scott McTominay i truppen:Axel [Tuanzebe] har redan 4-5-6 matcher på bänken. För Scott första gången. En bra erfarenhet även om de inte är på planen. Vi försöker få de som är bäst förberedda.

Mata tillbaka i truppen: ”Mata kommer tillbaka, en bra insats att vara tillbaka så snabbt. Jag tror att Paul [Pogba] är redo för nästa match.

Vi njuter av att vi med två månader kvar kämpar för två saker.

Mikael Österdahl | 12:37 Mål mot Swansea

Swansea landar inte högst upp i nostalgitabellen. Men Rio Ferdinands mål 2013 – som såg till att Sir Alex Ferguson lämnade Old Trafford med en seger – är ett fint minne.

Ashley Youngs mål från 2012 minns jag inte ens när jag ser det. Wayne Rooneys klackmål förra året är faktiskt helt okej.

Mikael Österdahl | 12:14 Stark elva

Trots sju spelare på frånvarolistan kommer Manchester United till spel med ett lag som normalt sett ska besegra Swansea utan några stora problem. Men det gäller ju att omvandla teori till praktik också.

Personligen tycker jag att det är trist att Axel Tuanzebe inte får chansen från start. Men istället får vi se Eric Bailly spela fotboll och det är få saker som toppar det.

https://twitter.com/LeFootSansFekir/status/857912984009658368

Offensivt är det Rooney som ska leda laget. Jag gissar att han tar rollen som tia i en 4-2-3-1-formation. Sedan får Lingard, Martial och Rashford springa sönder motståndarna. På vänsterkanten lär Martial få god hjälp av Shaw.

På bänken hittar vi Juan Mata. Dessutom, för allra första gången, Scott McTominay, som har fått tröjnummer 39.

Mikael Österdahl | 12:04 Swanseas startelva

Swansea har också tagit ut elva spelare till dagens match. Den innehåller inga direkta överraskningar. Leroy Fer är med i truppen men bedöms inte vara i tillräckligt bra skick för att starta. Istället startar Ki Sung-yueng.

Mikael Österdahl | 12:00 Startelvan bekräftad

Ryktet sa: De Gea; Young, Bailly, Blind, Shaw; Herrera, Carrick; Lingard, Rooney, Martial; Rashford och så blev det också.

Juan Mata sitter på bänken och Scott McTominay är för första gången med i matchdagstruppen.

Mikael Österdahl | 11:53 Bailly från start

Startelvan ramlar in om några minuter. Ryktet säger emellertid att Eric Bailly kommer till spel och återigen bildar mittbackspar med Daley Blind. Luke Shaw och Ashley Young tar ytterbacksplatserna. Ingen plats i startelvan för Axel Tuanzebe med andra ord.

Juan Mata är tillbaka i truppen. Vilket även bekräftades då spelarna anlände till Old Trafford.

Över på Manchester Evening News spekuleras det i att Paul Pogba trots allt är med i truppen.

https://twitter.com/SemperFiUnited/status/858619198104272898

Mikael Österdahl | 11:47 Resan började halv tre

I England är det avspark klockan tolv. För spelarna innebär det att rutinerna på matchdagen kastas omkull. Vissa spelare gillar det säkert (företrädesvis de som har barn), andra tycker nog inte alls om det.

Men det är givetvis inte bara spelarna som påverkas. För supportrarna kan en argumentera att det är ännu värre. För supporterklubben i Plymouth började bussresan till dagens match klockan halv tre* lokal tid.

Jag misstänker också att den tidiga avsparkstiden innebär att pubar som Sam Platts och Bishop Blaize går miste om stora intäkter.

* Half two är en förkortning av half past two, vilket vi i Sverige med mycket bättre logik kallar halv tre. Det kan vara bra att ha koll på. (Jag har definitivt ingen egen erfarenhet av att ta fel på det där. Definitivt inte.)

Mikael Österdahl | 11:30 New one out today

De som vandrar längs Sir Matt Busby Way idag får besked om att ett nytt nummer av United We Stand är till salu. Som vanligt given köprekommendation!

I det nya numret får vi bland annat lära oss att Marcus Rashford ska kallas Rashy och inget annat.

Red News går givetvis också att köpa. Men där är det sista snarare än första chansen som gäller.

Mikael Österdahl | 11:05 All Red All Equal

I samband med dagens match har Manchester United lyft fram sin kampanj All Red All Equal. I grunden förstås beundransvärt. Jämlikhet, mångfald och inbegripande borde vara en självklarhet, men är tyvärr inte det.

Innan en basunerar ut vackra budskap kan det emellertid vara lämpligt att ta en titt i spegeln. Manchester Uniteds kampanj för en jämlik värld ter sig som stort hyckleri. För den obekväma och skamliga sanningen är att hälften av världens befolkning saknar möjligheten att spela a-lagsfotboll för Manchester United.

Manchester United har inget damlag. Så länge det är ett faktum har klubben ingen rätt slå sig för bröstet i en kampanj om att alla är jämlika. Gör om, gör rätt.

Mikael Österdahl | 10:26 Grattis Johnny!

Idag fyller John O’Shea år. Det vore nästan oförskämt att låta det passera utan en titt på det där målet som avgjorde mot Liverpool våren 2007.

För O’Shea är födelsedagen, den 36:e i ordningen, månne ingen anledning att fira just i år. Som ni säkert känner till spelar han numer fotboll för Sunderland. Igår spelade Sunderland fotboll mot Bournemouth. Det blev förlust och därmed är det fastställt att Sunderland nästa säsong spelar fotboll i Championship.

Ska vi kalla det karma för 2012?

Mikael Österdahl | 09:26 Mata och McTominay i truppen

Positiva skadenyheter! Det meddelas nämligen att Juan Mata är med i Manchester Uniteds trupp idag. Mata har således skakat av sig sin skada långt snabbare än prognostiserat. Viss glädje för José Mourinho, även om managern säkerligen känner viss irritation över att det är Mata som är tillbaka och inte någon av mittbackarna.

Inkluderad i Uniteds trupp är även reservlagsspelaren Scott McTominay. Det är första gången som McTominay figurerar i a-lagssammanhang. I grunden en hårt arbetande mittfältare har McTominay den här säsongen ofta vikarierat som anfallare i reservlaget.

McTominay är 20 år gammal (född i december 1996). Han kommer från Lancaster i Lancashire, en timmes bilresa från Old Trafford.

Mata och McTominay går in i truppen istället för Timothy Fosu-Mensah (skadad) och Marouane Fellaini (avstängd). I övrigt var det spelarna som var med i truppen mot Manchester city som, enligt Manchester Evening News, checkade in på Lowry Hotel igår. Detta med undantag för Daley Blind, som bor nära hotellet och därför inte brukar ansluta tillsammans med de andra spelarna.

Målvakter: De Gea, Romero, J Pereira
Försvarare: Valencia, Darmian, Tuanzebe, Bailly, Shaw
Mittfältare: Carrick, Herrera, McTominay, Lingard, Young, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Rooney, Rashford, Martial

Det mest intressanta på förhand är kanske om Axel Tuanzebe får chansen att göra sin första match från start. Sannolikheten för det bör vara god, då Eric Bailly skulle må bra av lite vila. Och som spelschemat ser ut är det den här matchen som ger Bailly bästa chansen till vila.

Mikael Österdahl | 08:47 Den som ska vara given

Det kan gå snabbt så här års. Varje match kan vara den som bestämmer vad slutresultatet blir. För Manchester United kan dagens match mot Swansea City vara en sådan match. Om Swansea lämnar Old Trafford med poäng så betyder det att topp 4-dörren slås igen med våldsam kraft. Då finns ingen återvändo.

Samtidigt betyder tre poäng att United – åtminstone tillfälligt – lämnar femteplatsen för en tredjeplats.

Och chansen för att det ska bli tre poäng idag är förstås stor. Swansea är dåliga, det mesta tyder på att de spelar i Championship nästa säsong. Framför allt är de bedrövliga defensivt, med 68 insläppta på 34 matcher.

Det enda som talar för Swansea är att United har hemmaplansnackdel.

Men inte ens det ska hjälpa walesarna idag. De kan som sagt inte försvara och med tanke på tabelläget kan de inte spela för oavgjort. Swansea behöver en seger, är det oavgjort med en halvtimme kvar kan de inte parkera bussen och hoppas att det ska hålla.

Arsenal borta, Tottenham borta och sedan Southampton borta. Det är vad som väntar United i ligaspelet efter den här matchen. De matcherna kan gå hur som helst. Där går det inte att kalkylera med vinster.

Idag ska trepoängaren bara bockas av. Klarar vi inte det kan vi lika bra kasta in handduken.