Snackisar efter VÃ¥lerenga – Manchester United 0-3

Manchester United åkte till Norge och checkade in på ett fullsatt Ullevål. Två nickmål, lika många spelsystem, elva byten och ett fint avslut av McTominay gav United en stabil 3-0 seger på söndagskvällen.

Det var ett formstarkt Vålerenga som United ställdes mot. Laget ligger visserligen bara sjua i serien, men har åtta matcher som obesegrade och är dessutom mitt i sin säsong till skillnad från United. Men det var egentligen aldrig något snack, United var det bättre laget utan att för den sakens skulle glimra.

Första halvlek

United höll på att få en drömstart. Redan i den andra minuten fick Henrikh Mkhitaryan fritt läge snett från vänster, men målvakten räddade. Returen hamnade ute hos Pogba som sköt ett bra skott, några decimeter över ribban. Pogba fick ytterligare ett läge senare i matchen, där han fortsatte sin ovana att pricka stolpen.

United fortsatte dominera halvleken, Vålerenga hade egentligen ingenting framåt men däremot gjorde de ett bra jobb defensivt genom att krympa ytor och göra det väldigt svårt för United.

Första målet föll i den 44 minuten, då Mkhitaryan slog ett mycket bra inlägg där Fellaini dök upp på bortre stolpen. En liten styrning på Vålerengaförsvarare ställde målvakten helt och 1-0 var ett faktum.

Det lilla orosmoln man kan ta med sig är att United, mot ett lag som backar hem, återigen hade svårt att göra mål. Det kom till slut, men inte genom det kombinationsspel vi önskar oss. Men som sagt, målet kom ju till slut.

Andra halvlek

United gjorde nio byten och dessutom en planerad ändring från 4-3-3 till 5-3-2 i halvtid. Och halvleken inleddes på bästa sätt, en hörna från Andreas Pereira två minuter in nickades in av Romelu Lukaku för 2-0, vilket naturligtvis gav Unitedspelarna en kick och till viss del sänkte norrmännens kraft inför resten av halvleken.

För, precis som i första var det United rätt igenom. Som sagt, utan att glänsa, men klasskillnaden mellan lagen blev tydligare ju längre matchen led och norrmännen tröttnade. Med halvtimmen kvar bytte Mourinho Romero mot Pereira och Pogba mot McTominay och hela laget var då bytt.

Och det var just McTominay som punkterade matchen, då han i 70 minuten visade både styrka och kyla genom att först trycka undan Vålerengas mittback för att sedan kyligt placera bollen förbi Marcus Sandberg som kommit in i norrmännens mål. McTominay fick även ett gyllene läge för att göra 3-0 då Sandberg vid ett uselt agerande hamnade ur position, dock kom en av försvararna in och styrde undan McTominays skott, så den unge engelsmannen fick nöja sig med sitt första Unitedmål.

De som förtjänar ett plus

Det var inte direkt någon spelare som verkligen stod ut i matchen, motståndet var inte bra nog för det. Men jag vill ändå nämna tre spelare:

• Juan Mata var tillbaka för 45 minuter, vilket var oerhört kul att se. När man pratar om vilka som skall starta i Manchester United nämns Mata sällan, och sÃ¥ har det varit i nÃ¥got Ã¥r eller tvÃ¥. ÄndÃ¥ spelar han väldigt mycket, och en anledning till det visade han idag, nämligen hans rörelse utan boll. När United har bollen pÃ¥ egen planhalva är han i stort sett alltid i rörelse för att hitta ny position att göra sig spelbar. Att han dessutom är skicklig med bollen när han väl fÃ¥r den, och dessutom har utvecklats till en spelare som alltid jagar hemÃ¥t när det behövs tror jag gör att han kommer spela mer än vad mÃ¥nga tror även den här säsongen.
  • Timothy Fosu-Mensah skulle startat idag, men en kort stund före match fick vi veta att Darmian spelade istället. Dock var det ingen skada, istället verkar det ha varit taktiskt för att Fosu-Mensah skulle fÃ¥ spela som wingback i en fembackslinje istället för till höger i en fyra. Och han gjorde det riktigt bra, vÃ¥gade utmana hela tiden och var bra med boll.
  • Henrikh Mkhitaryan. Nej, Mkhitaryan stack inte ut enormt idag. Men hans inlägg till Fellainis 1-0 var världsklass, och nÃ¥got som United kommer har oerhörd nytta av är hans oerhörda snabbhet med boll. Det är som att han springer lika fort med boll som utan, och när han fÃ¥r bollen i kontringar är han direkt livsfarlig med den snabbheten och sina fina passningar.