Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Basel (les grandes equipés, the champions)

14:17

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer den första Champions League-matchen för säsongen. Manchester United ställs mot Basel på Old Trafford. Vi uppdaterar även från lagens Uefa Youth League-möte, där United vann med 4-3. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Basel 3-0 (2-0)

Uefa Champions League, gruppspel, 1:6 • 2017-09-12, 20.45 • Old Trafford, Manchester • publik: tbc • domare: Ruddy Buquet, Frankrike


     (28) Éder Balanta
 1-0 (35) Marouane Fellaini (Young)
     (38) Ashley Young
 2-0 (53) Romelu Lukaku (Blind)
     (58) Daley Blind
     (61) Michael Lang
     (82) Taulant Xhaka
 3-0 (84) Marcus Rashford (Fellaini)


Manchester United: De Gea; Young, Lindelöf, Smalling, Blind; Pogba (Fellaini 19), Matic; Mata (Rashford 77), Mkhitaryan, Martial (Lingard 69); Lukaku
Avbytare: Romero, Darmian, Valencia, Carrick

Basel: Vaclik; Akanji, Suchy, Balanta; Lang, Xhaka, Zuffi, Riveros (Oberlin 77); Steffen, Van Wolfswinkel (Bua 66), Elyounoussi
Avbytare: Salvi, Gaber, Fransson, Schmid, Callà 

Mikael Österdahl | 23:33 Pogba på kryckor

Det rapporteras nu att Paul Pogba lämnade Old Trafford på skador. Nu ska vi givetvis inte dra några stora slutsatser av det men det är knappast ett gott tecken. Det får anses vara osannolikt att han kan spela på söndag men en vet ju aldrig.

Men då får ju Marouane Fellaini kliva fram igen. Det brukar ju gå bra när Fellaini lirar.

Med de orden stänger vi den här matchdagsbloggen. Snackisarna är ute, läs dem!

Tack för att visat intresse!

Mikael Österdahl | 23:28 Mourinho: Vi slutade spela, slutade tänka

José Mourinho tycker att Manchester United gjorde en bra match till och med 2-0-målet. Han var däremot inte alls nöjd med sättet som United avslutade matchen på.

Mourinho hade ingen information att ge om Paul Pogbas skada.

”Tre poäng är viktigt när du börjar hemma. Till 2-0 spelade vi stabilt, med självförtroende och tålamod, med bra beslut. Vi spelade ganska bra tycker jag,” sa Uniteds manager till BT Sport.

”Efter det förändrades allt. Vi slutade spela, vi slutade tänka, vi slutade spela seriöst och slutade fatta rätt beslut. Vi kunde ha satt oss själva i problem. Men de gjorde inte mål och det tredje målet kom.”

Vad gjorde dig frustrerad? ”Dåliga beslut, Fantasy Footboll, Playstation-fotboll, trick. När du slutar spela seriöst, jag gillar inte det, du gamblar. Spelarna kände nog att de hade kontroll. Men fotboll är fotboll, du måste respektera motståndaren.”

Missade ni en chans att skaffa bra målskillnad: ”Jag vet inte om målskillnad kommer spela någon roll. Jag kände bara att besluten var fel efter 2-0, vi tappade våra positioner, gav bort bollen, vi slappande av. Jag gillade inte det. Men totalt var prestationen solid, det är viktigt med tre poäng.”

Om Fellaini: ”Jag säger samma, samma, samma. Han är speciell med speciella kvaliteter. Han gör saker som andra spelare inte kan. Han ger mig flera områden av aktioner, positioner och filosofier på planen. Jag skulle säga att han är en av mina viktigaste spelare, även om han inte alltid startar.”

Om Ashley Young: ”Han gjorde det bra, han är vältränad nu. Ibland spelar lag med fem försvarare, det är svårt och Ashley ger oss det Antonio skulle ha gett oss. De båda är väldigt bra. Jag kände att Ashley kunde göra jobbet och han gjorde det perfekt.”

Om Pogbas skada: ”Jag vet inte, det ser ut [som en hamstring]. Jag har inte pratat med honom eller läkarteamet.

”Truppen är för det truppen, truppen är för skador och avstängningar. Vi har en bra trupp. Ingen Paul på söndag så har vi Herrera, Carrick, Fellaini och vi har Matic.”

Mikael Österdahl | 23:13 På annat håll

Förutom Basel återfinns som bekant Benfica och CSKA Moskva i Uniteds grupp. De lagen möttes ikväll i Lissabon och där vann ryssarna aningen överraskande med 2-1. Således blir det två lag på tre poäng som möts i Moskva i nästa omgång.

Men innan dess ska vi städa av Everton, Burton (ligacupen) och Southampton.

Mikael Österdahl | 23:07 Världens bästa debutant

Marcus Rashford gjorde idag debut i Champions League. Gjorde han mål? Självklart. Det är ju så han gör när han debuterar. Förutom Champions League-debuten har han gjort mål i Europa League-debuten, Premier League-debuten och ligacupdebuten för United. Givetvis gjorde han också mål i landslagsdebuten.

Vill vi kan vi addera debutmål för diverse ungdomslag också.

Romelu Lukaku gjorde också mål idag och har nu två mål på huvudet, två mål med högerfoten och två mål med vänsterfoten.

Mikael Österdahl | 22:58 Några bilder från matchen

I väntan på kommentar från José Mourinho tar vi några bilder från matchen.

Mikael Österdahl | 22:50 De långa belgarna pratar

Marouane Fellaini och Romelu Lukaku nickade in varsitt mål i Uniteds 3-0-seger och fick som belöning prata med BT Sport efteråt.

Marouane Fellaini:

Viktigt att vinna? ”Absolut, det var en viktig match för oss. Det var bra att vinna [den första matchen].”

Om Mourinhos kommentarer: ”Det känns bra. Han vet vad jag kan göra, mina kvaliteter. Han litar på mig. Jag gör mitt bästa.”

Romelu Lukaku:

”Jag är glad att laget vann. Vi behövde studsa tillbaka efter oavgjort mot Stoke.”

Du gjorde mål igen… ”Vi jobbar hårt, alla gör mål. Defensivt släpper vi inte in. Det är ett pågående arbete.”

Viktigt att alla bidrar… ”Alla behöver vara i form och ta sin chans. Just nu gör alla det bra.”

Mikael Österdahl | 22:42 United – Basel 3-0

Manchester United inledde Champions League-äventyret med en bekväm 3-0-seger mot ett svagt Basel. Ytterbacken slog inlägg som den långa belgaren nickade in för 1-0 och 2-0 och sedan avslutade världens bästa debutant målskyttet.

Först var det Ashley Young som slog inlägg till Marouane Fellaini och sedan var det Daley Blind som hittade Romelu Lukakus panna. Marcus Rashford avslutade målskyttet, framspelad av Fellaini.

Totalt en utmärkt insats av United!

Mikael Österdahl | 21:44 Halvtidstankar

  • United leder fullt välförtjänt efter den första halvleken. Med bättre skärpa i avslut (ja, jag tittar på dig Mkhitaryan) och i de sista passningarna (som ibland blir skott, herr Lukaku) hade matchen varit död och begraven.
  • Givetvis oerhört trist att Pogba måste kliva av skadad. Är det en spelare som United inte klarar sig utan så är det Pogba…
  • …ja, om det inte är Fellaini, förstås. Den stora belgaren (nej, inte Lukaku) har nu fem inhopp den här säsongen. Uniteds resultat med Fellaini på planen? 5-0-0 och 9-0 i målskillnad.
  • Fellainis mål kommer på ett perfekt inlägg från Young. Om Uniteds yttrar konsekvent skulle leverera sådan inlägg borde United göra nickmål på löpande band.
  • Young måste dock skärpa sig i defensiven. Borde varit varnad tidigt och då hade den solklara, och onödiga, varningen i slutet varit rött kort. Jaja, han kanske hade undvikit den tacklingen då, men ändå.
  • Defensivt skakigt vid några tillfällen men Basel känns inte överdrivet farliga ändå. United är helt enkelt ett par klasser bättre.
  • I andra halvlek hoppas jag att Martial involveras mer i spelet.
  • Hur kan ett lag vara så konsekvent farliga på offensiva fasta situationer och så oerhört skakiga på defensiva fasta?
Mikael Österdahl | 20:42 Up Where We Belong

Så är det dags. Champions League på Old Trafford. Victor Lindelöf, Ashley Young, Paul Pogba och de andra pojkarna ska tvåla dit Basel och få deras försvar att se ut som en schweizerost.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 20:34 Mourinho: Tillbaka till det normala

José Mourinho gav BT Sport en kort intervju inför kvällens match.

Ni är tillbaka i Champions League: ”Tillbaka till det normala. För oss som en grupp, efter en säsong i Europa League, är det en förändring. Mer motivation men också svårare.”

Om Smalling och Lindelöf: ”De har jobbat tillsammans varje dag. Sedan vi visste att de skulle vara det givna valet för den här matchen har de tränat tillsammans. De förstår varandra.”

Om Ashley Young: ”Han är normalt sett i bra form, han arbetar hårt. Det är inte svårt för honom att nå formen.”

Mourinho menar att det var rimligt att ge Antonio Valencia vila efter landskamperna och den korta vila han hade inför matchen mot Stoke.

Mikael Österdahl | 20:10 Kapten Pogba

Då ordinarie klubbkapten Michael Carrick inte har varit nära startelvan under säsongsinledningen har Antonio Valencia vikarierat fem gånger av fem. Detta trots att United inte har någon uttalad vicekapten enligt José Mourinho.

Idag är även Valencia förpassad till bänken och då är det Paul Pogba som tar över kaptensbindeln. Pogba gör idag sin 64:e match för United. Det är hans första i Champions League (för United) och hans första med kaptensbindeln.

Franska kaptener har vi förstås haft förr. Eric Cantona var ju klubbkapten 1996 till 1997 medan Patrice Evra frekvent fick bära kaptensbindeln under sin tid i klubben. Även Laurent Blanc har startat matcher som lagkapten för United.

Upp till bevis för Pogba. Det här ska vara hans lag och med kaptensbindeln får han ytterligare mandat att vara den dominerande spelaren.

Mikael Österdahl | 19:58 Nykomponerad backlinje

Vi visste att Victor Lindelöf och Chris Smalling skulle starta som mittbackar men det var inte alls väntat att Ashley Young skulle kliva in som högerback. Då Daley Blind kompletterar backlinjen betyder det att den är helt utbytt jämfört med 2-2-matchen mot Stoke i lördags.

Det har tidigare rapporterats att Antonio Valencia har problem med ett knä, vilket skulle kunna förklara att han inleder på bänken idag.

Offensivt går United som väntat tillbaka till 4-2-3-1. Ander Herrera försvinner inte bara från startelvan, han försvinner även ut ur truppen. Marouane Fellaini och Michael Carrick är mittfältsalternativen på bänken. Huruvida Herrera är skadad eller petad har vi ingen information om.

Offensivt är Anthony Martial och Juan Mata tillbaka från start, vilket betyder att Marcus Rashford får nöja sig med en plats på bänken. Henrikh Mkhitaryan ser i allt större utsträckning ut att ha skaffat sig en fast plats i startelvan.

Att Basel väljer 3-4-3 kan möjligen överraska United. De startade säsongen så men har den senaste tiden spelat 4-2-3-1.

Mikael Österdahl | 19:45 Startelvorna i grafisk form

Så här ser startelvorna ut i den laguppställning som Uefa levererar. Det ser ut som att Basel spelar med trebackslinje.

Mikael Österdahl | 19:43 Basels startelva

Basel har också dragit fram en startelva. Om Simon Peach är att lita på så spelar de 3-4-3 idag.

Mikael Österdahl | 19:37 Young i startelvan

Ashley Young är den stora överraskningen i dagens startelva. Han missade försäsongen på grund av skada och har sedan inte varit med i truppen under säsongsinledningen. När United går in i Champions League får han emellertid chansen från start.

Young går troligen som högerback, då Valencia saknas i startelvan. Därmed tar Paul Pogba kaptensbindeln.

Offensivt startar Martial men inte Rashford.

De Gea
Young, Lindelöf, Smalling, Blind
Pogba, Matic
Mata, Mkhitaryan, Martial
Lukaku

Mikael Österdahl | 19:11 Great skill Martial…

Idag är det på dagen två år sedan Anthony Martial debuterade för Manchester United. Det var i en hemmamatch mot Liverpool.

Martial fick hoppa in för Mata efter 65 minuter. United ledde då med 1-0, genom Blind. Herrera gjorde 2-0 men Liverpool hittade en reducering efter 84 minuter.

Det började bli nervöst men…

Mikael Österdahl | 18:18 Young i startelvan?

Med uppvärmningen avklarad kan vi nu fokusera fullt ut på a-lagets match. Det är två och en halv timme till avspark och det rapporteras om förändringar i Uniteds startelva.

Vi vet att Victor Lindelöf och Chris Smalling kommer in i mittförsvaret men det spekuleras också i att Ashley Young går in från start.

Startelvan ska presenteras halv åtta men det händer att det dröjer några minuter, då Uefa inte är lika bra som Premier League på att hålla klubbarna till ett bestämt klockslag.

Den som har tillgång till MUTV kan nu se hur United tog sig till Champions League, detta i form av höjdpunkter från Europa League-finalen mot Ajax (Cliffs Notes: United vann med 2-0).

Mikael Krekula | 17:55 FT: United vinner 4-3

Puh, där blåser domaren av och United vinner med 4-3 efter mål av Barlow, Boonen, Gomes och Bohui. Två av målen kom på straff och Basel fick dessutom en man utvisad i en mycket händelserik tillställning. Mer om matchen senare. Nu tackar jag för mig och lämnar över skutan till mina kollegor och så laddar vi för att se Nilsson-Lindelöf spela Champions League-fotboll för Manchester United på Old Trafford!

Mikael Krekula | 17:50 Sista bytet

United gör sitt sista byte, Angel Gomes går ut och Nishan Burkart kommer in. Tre minuter kvar av stopptiden.

Mikael Krekula | 17:47 Gomes styr

Gomes styr possesion-showen just nu och Baselspelarna är tämligen trötta på honom, och sparkar helt sonika ner honom. Inget tyder på att United ska tappa det här… minuten kvar av ordinarie tid nu.

Mikael Krekula | 17:43 Fem minuter kvar

United håller mest i bollen nu, och gör det riktigt bra. Basel har det jobbigt.

Mikael Krekula | 17:38 Baselspelare utvisad

Kaiser, försvarare i Basel, får sitt andra gula kort och blir därmed utvisad. 80 minuter spelade nu och det hela har lugnat ned sig lite vad gäller målchanser.

Mikael Krekula | 17:25 4-3 nu, Basel reducerar än en gång

Basel får straff, återigen har United problem på en hörna och Bohui orsakar en straff. Straffen slås säkert i mål tätt intill stolpen. 4-3 nu. Och jag får verkligen jobba.

Mikael Krekula | 17:23 65 minuter spelat

United gör sitt andra byte, James Garner ersätter Thomas Sang på mittfältet. Garner, född 2001, får verkligen en chans att visa upp sig nu!

Mikael Krekula | 17:20 Straff igen

Bohui tar straffen… och sätter den! 4-2 efter 62 minuter.

Mikael Krekula | 17:19 Straff igen

Ställningen är alltså 3-2 efter en timmes spel. Underhållande, minst sagt. Och nu får United straff igen, Gomes fälld…

Mikael Krekula | 17:18 Basel reducerar

Basel reducerar tämligen omgående, på en hörna når Basels ena mittback högst och kan nicka in reduceringen. Slarvigt men synonymt för det här laget att alltid vara sårbara direkt efter ett mål.

Mikael Krekula | 17:17 3-1 av Gomes

United ökar på till 3-1, Boonen avancerar och rycker förbi sin försvarare som inte hänger med och fäller honom. Domaren pekar på straffpunkten och Angels Gomes stegar fram, och gör inget misstag när han placerar in 3-1 vid stolpen medan målvakten går åt andra hållet.

I samma veva gör United ett byte; George Tanner ut och Jake Kenyon in.

Mikael Krekula | 17:13 2-1 United!

Indy Boonen, belgaren, sätter 2-1 från nära håll efter en frispark från Aidan Barlow…

…och en stund senare prickar Barlow stolpen efter ett fint anfall. Bra start av United!

Mikael Krekula | 16:49 1-1 i paus

Ställningen är 1-1 efter 45 minuter. Aidan Barlow gav United ledningen innan Basel kvitterade. En ganska jämn match, där inget av lagen riktigt kommit igång. Men helt öppet inför andra halvlek!

Mikael Krekula | 16:43 Fem minuter till halvtidsvila

En ganska ryckig match, Basel fick precis en bra chans på en hörna men nicken landade just över ribban. 1-1 fortfarande.

Mikael Krekula | 16:25 Sang varnas

Thomas Sang i United varnas efter 20 minuters spel. Det är något vi kommer få vänja oss vid, senast United var med i turneringen så haglade korten från Uniteds sida. Det beror förstås på att regler inte är något som domare i ungdomsfotbollen i England verkar bry sig om och omställningen till internationell fotboll blir milslång.

Mikael Krekula | 16:18 Basel kvitterar

Den ledningen varade inte särskilt länge. Basel kvitterar efter 14 minuters spel när en Baselspelare kommer fri efter att United åkt på en omställning och forwarden chippar elegant in kvitteringen.

Samtidigt kan vi konstatera att MUTV hade fel i grafiken. Ethan Laird spelar nämligen högerback medan George Tanner spelar vänsterback.

Mikael Krekula | 16:13 1-0 United

United tar ledningen redan efter fem minuter. Joshua Bohui slår ett inspel från kanten där Aidan Barlow dyker upp, och via målvakten, lite turligt, går hans skott in. En fantastisk start från United!

Mikael Österdahl | 15:51 U19:s startelva

Uniteds U19 kommer idag till spel med en stark startelva, även om Ro-Shaun Williams saknas på grund av skada.

Avbytare: Fojticek, Dunne, Kenyon, B Williams, Garner, Baars, Burkart

MUTV tror på en 4-3-3-formation men det skulle också kunna vara en variant med Aidan Barlow i en offensivare position.

Warren, som är kapten idag, och Hamilton är de överåriga spelarna i laget (Ro-Shaun Williams är den tredje överåriga spelaren i truppen). De klassas som U20-spelare. Gomes, Barlow, Tanner och O’Connor är U18-spelare medan Boonen, Bohui, Moutha-Sebtaoui och Sang är U19-spelare. Vänsterback Ethan Laird, född i augusti 2001, är ensam U17-spelare i startelvan.

Akademichef Nicky Butt har tagit på sig manageransvaret i turneringen.

Mikael Österdahl | 15:48 U19 mot Basel

Om en kvart är det avspark mellan Manchester United och Basel i Uefa Youth League. I Sverige kan det vara svårt att se matchen, då sändningen på Mutv.com förefaller vara regionslåst. Har du konto kan du emellertid komma åt sändningen med hjälp av VPN.

Uefa Youth League är Uefas U19-turnering. De 32 lagen som är med i Champions League deltar och gruppspelet är parallellt med det i Champions League. Dessutom deltar de 32 juniormästarna i de högst rankade länderna (om samma klubb är i Champions League går platsen vidare nedåt i systemet) i ”Domestic Champions Path”.

Gruppvinnaren i Uefa Youth League går till åttondelsfinal. Grupptvåan går till playoff, där möte med ett lag från Domestic Champions Path väntar.

Mikael Österdahl | 15:06 Lagnyheter

Ashley Young kan idag göra comeback för Manchester United. Young, liksom Marouane Fellaini var bland spelarna som checkade in på Lowry Hotel igår kväll. Däremot syntes inte Anthony Martial till, utan att det nödvändigtvis betyder någonting. Han kan ha anslutit separat, rapporterar Manchester Evening News.

Inte heller Luke Shaw sågs till vid hotellet och känslan, baserat på hans prestationer i reservlaget (vilket inte alltid är en bra indikation), är att han fortfarande är en bit ifrån matchformen.

Totalt var det 19 spelare, varav 3 målvakter, som checkade in på hotellet. Vanligen brukar José Mourinho ta ut 20 spelare, så rimligen ingår även Anthony Martial i truppen.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Darmian, Smalling, Valencia, Lindelöf, Blind, Young
Mittfältare: Fellaini, Matic, Carrick, Herrera, Pogba, Lingard, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Rashford, Lukaku

Tidigare under säsongen har spelarna sovit hemma inför hemmamatcherna. Huruvida hotell gäller enbart i Champions League eller om försöket med övernattning hemma är skrotat återstår att se.

De Gea står i mål, har Mourinho bekräftat. Lika bekräftat är att Lindelöf och Smalling startar i mittförsvaret och rimligen startar Valencia till höger. På vänsterbacken är det nog fördel Blind mot Darmian.

En gissning är väl att Mourinho nu återgår till 4-2-3-1, vilket torde betyda att Herrera försvinner till bänken till förmån för Mata. En annan gissning är att Mourinho spelar sitt bästa lag, vilket betyder att Pogba, Matic, Lukaku och Mkhitaryan startar. Sedan Martial eller Rashford på den sista platsen.

Jag vill personligen se en startelva där både Rashford och Martial (med Mata eller möjligen Mkhitaryan på bänken) ingår men det förefaller inte vara aktuellt just nu.

Mer uppsnack i vår införrapport!

Även bloggen har snackat upp matchen!

https://muss.se/blogg/2017/09/11/karleken-forde-oss-samman/

För mer allmän information om Basel rekommenderas vår granskning av Champions League-motståndarna. Förutom Basel är det ju CSKA Moskva och Europacupfinalförlorarna 1968 vi ska tampas med i gruppspelet.

Mikael Österdahl | 14:19 Les Grandes Equipés, the Champions

Idag gratulerar vi Uefa Champions League som äntligen får äran att uppleva Manchester United på nytt. Turneringen kan nu stoltsera med att vara på samma nivå som ligacupen!

Ce sont les meilleures équipes,
Es sind die allerbesten Mannschaften,
The main event,

Die Meister,
Die Besten,
Les grandes équipes,
The champions,

Une grande réunion,
Eine grosse sportliche Veranstaltung,
The main event,

Die Meister,
Die Besten,
Les grandes équipes,
The champions,

Ils sont les meilleurs,
Sie sind die Besten,
These are the champions,

Die Meister,
Die Besten,
Les grandes équipes,
The champions.

Det är onekligen en hymn som ger gåshud.

Jag har emellertid svårt att verkligen ta gruppspelet i Champions League på allvar. Detta trots att United har misslyckats med att gå vidare två gånger på de fyra försöken. Så ingen tvekan om att kvällens match verkligen är viktig.

Men ärligt talat, när spelade vi senast en minnesvärd gruppspelsmatch i Champions League? Kanske var det när Wayne Rooney debuterade med ett hattrick. Men då handlade det ju enbart om att den nya anfallaren debuterade med ett hattrick.

Våren 2003 slog vi Juventus hemma och borta, det var riktigt fint! Kvalitetsfotboll på riktigt. Skillnaden då var ju att det var I det andra gruppspelet, med endast 16 lag.

Gruppspelet i Champions League är en transportsträcka att ta sig igenom. Att det är just en transportsträcka understryks av att United har haft problem att sälja ut Old Trafford inför den här matchen.

Misslyckas vi med att gå vidare har vi ändå inte i turneringen att göra.

United ska vinna mot Basel. United ska vinna mot Benfica. United ska vinna mot CSKA Moskva.

Vi ska vinna nu, så att vi får vara med när det roliga börjar i vår. För slutspelsfasen i Champions League är fortfarande alldeles underbar. När jag skriver det här kommer jag att tänka på Patrice Evras mål mot Bayern München och jag får genast ett leende på läpparna.

Sen… var det ju inte lika skoj.

Men jag vill ju se United mot Bayern, mot Real Madrid, Barcelona, Juventus… och alla de andra.

Ska vi få se de matcherna… ja, då måste Basel, Benfica och CSKA dammas av.