Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Liverpool – Manchester United (right off their fucking perch)

08:39

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer drabbningen mellan Liverpool och Manchester United. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Liverpool – Manchester United 0-0 (0-0)

Premier League, omgång 8 • 2017-10-14, 13.30 • Anfield, Liverpool • publik: 52 912 • domare: Martin Atkinson


     (74) Chris Smalling
     (87) Ashley Young


Manchester United: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Darmian; Herrera, Matic; Young (Lindelöf 90+2), Mkhitaryan (Lingard 63), Martial (Rashford 65); Lukaku
Avbytare: Romero, Blind, Tuanzebe, Mata

Liverpool: Mignolet; Gomez, Matip, Lovren, Moreno; Henderson, Can, Wijnaldum; Salah (Oxlade-Chamberlain 78), Coutinho (Sturridge 79), Firmino (Solanke 87) 
Avbytare: Karius, Alexander-Arnold, Klavan, Milner

Mikael Österdahl | 18:13 Chelsea tappar, city leker

De båda Manchesterlagen och Tottenham börjar utkristallisera sig som den givna topptrion i Premier League.

För Manchester city var det lekande lätt hemma mot Stoke. Redan efter en halvtimme var det 3-0 för city. För att sedan verkligen understryka sin överlägsenhet så valde city att ge Stoke ett par mål. Därefter satte city tre mål på sju minuter och totalt blev det 7-2.

Tottenham hade hemmaplansnackdel men kunde vinna med 1-0 mot Bournemouth. Eriksen gjorde mål precis efter paus.

Fortfarande är Tottenham tre poäng efter United och fem efter city. Tittar vi åt andra hållet har de fyra poäng ner till Chelsea (Arsenal, på samma poäng som Chelsea, har dock en match till godo). De tre topplagen imponerar, lagen bakom gör det inte.

Chelsea passade idag på att förlora borta mot Crystal Palace. Inte bara förlorade Chelsea mot det Palace som hade sju förluster och noll gjorda mål. Chelsea var dessutom det klart sämre laget.

I U17-VM vinner England mot Mexiko. Det står 4-0 i slutskedet. Därmed blir det åttondelsfinal mot Japan på tisdag klockan 16.30.

Angel Gomes gjorde en fin insats. Först satte han själv 1-0 och sedan spelade han fram till 2-0. Gomes kunde, ja borde, ha fått några assists till. Han blev sedan utbytt mitt i andra halvlek.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 17:26 Betyg och vlogg

Angel Gomes har gett England ledningen mot Irak. Hans andra mål i turneringen. England har därmed 1-0 i halvtid. En klart rättvis ledning och England har bland annat missat en straff (räknar med att Gomes tar nästa straff). I förra matchen tappade England i andra halvlek (även om det blev seger), så kan vara så att de har problem med orken i värmen Indien.

I väntan på andra halvlek där ska ni givetvis läsa våra betyg!

Kolla även Muss-vloggens sammanfattning av matchen!

Mikael Österdahl | 16:19 Matic: De Gea var perfekt, som alltid

David de Gea är alltid perfekt. Så lyder Nemanja Matics analys efter 0-0 mot Liverpool.

Med det tar matchdagsbloggen paus en tid framåt. Men vi återkommer med några tankar efter 16.00-matcherna. Crystal Palace har obegripligt nog bänkat Timothy Fosu-Mensah.

Istället rekommenderar vi att ni vid 16.30 istället slår på Eurosport, för att se England mot Irak i U17-VM. Angel Gomes är äntligen med i den engelska startelvan. England är redan klara för slutspel men behöver en poäng för att vinna gruppen.

I väntan på avspark där ska ni givetvis läsa snackisarna efter Uniteds match!

Mikael Österdahl | 16:04 Mourinho: Jag hade inga alternativ

José Mourinho menar att Manchester United hade stora problem med Liverpools mittfält idag. Han tycker att trion Henderson, Can och Wijnaldum ofta fick sällskap av Coutinho och då var fyra mot två mot Herrera och Matic.

”I första halvlek, när vi hade energi på mittfältet hade vi kontroll. Vi hade inga problem, de hade en chans. Bortsett från det hade vi total kontroll. Vi hade en fantastisk chans med Lukaku. I andra kände jag att jag behöver min bänk och jag hade inte min bänk.

”Vi behövde kraft och energi [på mitten]. Vi hade inte det och jag hade ingen att byta in. Jag hade Herrera och Matic [mot fyra] och vi hade ingen på bänken. I slutändan en poäng.”

Vad kunde ni ha gjort annorlunda? ”Om jag har lösningar på bänken måste jag göra saker som jag har gjort tidigare. Jag gillar inte att prata om det, för det är hårt mot Herrera och Matic. Fellaini, Carrick och Pogba är de tre mittfältarna vi saknar.

”Jag trodde att [Liverpool] skulle förändra, de gjorde aldrig det. Jag hade ingen möjlighet att göra något. Jag bytte in en fräsch Lingard och Rashford som inte alls var fräsch och skadad.”

Någon kanske borde upplysa Mourinho om att Daley Blind har rätt god erfarenhet som mittfältare…

Kunde ni ha varit offensivare? ”Det beror på din analys. Det är lätt att prata, men det är svårare när du är på sidan. Jag visste att Liverpools mittfält var väldigt starkt. De är snabbare än oss. Jag hade ingen chans att förändra matchen. Det är en positiv poäng för. Igen, vi kontrollerade dem, det var frustrerande för dem.”

Mikael Österdahl | 15:53 Video: De Geas intervju

Vi väntar på att José Mourinho ska ta sig ett samtal med Sky Sports. Tills vidare kan vi bjuda på David de Geas intervju i videoformat (textversion längre ner).

Och lite från Matteo Darmian i MUTV.

Mikael Österdahl | 15:47 Klopp: Det var en klar straff

Den bittra, förvirrade och icke-vinnande tränaren Jürgen Flopp, förlåt Klopp, pratade osammanhängande med Sky Sports efter Liverpools misslyckande att vinna. Klopp tycker att det var domarens fel att Liverpool inte vann.

”Svårt att bedöma. Prestationen var värd tre poäng, vi var bättre. De kom för en poäng och fick det, vi ville ha tre poäng. Det är svårt när ett topplag som Man United spelar så defensivt. En klar straff på Phil.”

Ingen i Sky Sports studio tycker att det var straff.

Om Uniteds taktik: ”Du skulle inte kunna spela så i Liverpool. Men i Manchester är det okej. […] Straffen, jag såg den redan i matchen, så jag tänkte att domaren skulle se det.”

Någon kanske borde upplysa Klopp om att alla Liverpools framgångar var effekten av ett starkt försvarsspel.

Mikael Österdahl | 15:41 De Gea: Liverpool spelade bättre

David de Gea stod för matchens prestation med en fin benparad i första halvlek. Efter matchen fick han prata med Sky Sports.

”Jag vet inte, jag försökte reagera snabbt. Ibland går det så fort. Jag satte dit foten och räddade.”

Var det på instinkt? ”Ja, instinkt.”

Var det bättre än räddningen på Coutinhos skott förra året? ”Jag vet inte. Varje räddning är viktig, framför allt på Anfield känns det bra. En poäng för oss, vi måste fortsätta.”

Är det okej med 0-0? ”Vi försöker alltid vinna. Idag tycker jag att Liverpool spelade bättre. En poäng borta, vi är nöjda.”

Hur rankar du räddningen? ”Jag vet inte. Det var en bra räddning. Jag måste hålla min nivå hög.”

Mikael Österdahl | 15:23 Liverpool – United 0-0

Manchester United gjorde en dålig match på Anfield men fick ändå med sig en poäng hem, efter 0-0 mot Liverpool.

Det var en match där Liverpool dominerade spelet men målchanserna var ytterst få.

United visade liten vilja att gå för segern, vilket symboliseras av att José Mourinho i slutskedet skickade in Victor Lindelöf för Ashley Young.

Mikael Österdahl | 14:25 Mållöst i halvtid

Inga mål i den första halvleken. Ont också om stora målchanser. Lagen har haft varsin. När Liverpool försökte klev David de Gea fram med en suverän benparad. Romelu Lukaku fick Uniteds chans men drog avslutet rakt på målvakten.

Liverpool dominerar spelet, mycket för att United inte får något grepp om mittfältet.

När United väl vinner bollen är Lukaku som regel för ensam längst fram. Han är heller inte så värst som targetspelare, så långa bollar där Lukaku ska möta fungerar inte. Uniteds bästa chans är annars att ge Anthony Martial bollen, i hopp om att han ska vinna en frispark i bra position.

Mikael Österdahl | 13:28 COME ON UNITED!

Tid för match. Kriga. Vinn. COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 13:19 Några godbitar

Avsparken är nära. Här är några videoklipp som garanterat kommer att göra dig på bättre humör.

Vi börjar med älskade Rafael!

Juan Mata hade uppvisning 2015.

David Beckham på frispark. Ni vet hur det slutar.

Och givetvis John O’Shea. Det blir inte bättre än så!

Mikael Österdahl | 12:55 Mourinho: Vi har inte många alternativ

José Mourinho har diskuterat Uniteds startelva i Sky Sports. Han konstaterar att han inte hade så mycket att välja på.

”Jag tycker inte att vi hade många alternativ. Fellaini, Bailly, Rashford skadade sig på landslagsuppdrag. Vi har inte många alternativ.”

En offensivare position för Young? ”När han spelar vänster eller högerback har vi behov. Vi måste hitta lösningar. Han kommer att spela på sin normala position.” Vi tolkar det som att Young lirar högerytter. Men vi får se.

När bestämde du dig för det här laget? ”När vi visste vilka vi har tillgängliga tänkte vi på våra alternativ.”

Matchplanen: ”Det är att försöka göra fler mål än Liverpool. Det är svårt.”

Om Matic: ”Matic är viktig. Han är erfaren. Han ger oss balans i en viktig position. De kommer att försöka göra samma med Henderson. Det är spelare som balanserar lagen.”

Bollinnehav: Mourinho ville inte spekulera i vilket lag som kommer att dominera bollinnehavet. ”För mig är det inte viktigt.”

Mikael Österdahl | 12:52 Juniorerna har lekstuga

Uniteds juniorer har också match idag, mot Wolves. Första halvlek är spelad och vi kan konstatera att det blir seger. United har 5-0 i paus!

Mason Greenwood (fortfarande U16-spelare) gånger två, Dylan Levitt, Nishan Burkart och Aidan Barlow har gjort målen för United.

Mikael Österdahl | 12:46 Fyra eller fem försvarare?

Eric Bailly är inte tillgänglig idag. Han har blivit skadad på landslagsuppdrag, bekräftar United. Även Marcus Rashford har fått en smäll på landslagsuppdrag, även om han är tillräckligt bra för en plats på bänken.

Bailly har ont i en ljumske, rapporterar Duncan Castles.

Det är aningen oklart hur United ställer upp. Det stora frågetecknet är om Ashley Young startar som vingback till vänster eller som högerytter. Matteo Darmian går till vänster i försvaret, antingen som en av tre centrala försvarare eller som vänsterback i en fyrbackslinje.

Mitt utgångstips var att United spelar med fembackslinje, men Mourinho indikerar att Young spelar högerytter.

Offensivt är tanken att United med snabba kontringar ska utnyttja Liverpools svaga försvar. Det kommer att gå undan när Mkhitaryan, Martial och Lukaku stormar framåt.

Mikael Österdahl | 12:30 Officiell startelva

Nu har vi även fått Uniteds officiella startelva. Mycket riktigt startar Matteo Darmian och mycket riktigt saknas Eric Bailly. Ryktena om att Anthony Martial spelar från start stämmer också.

Mikael Österdahl | 12:30 Liverpools lag

Liverpool hastar och har redan nu släppt sin startelva. Inga stora överraskningar.

Mikael Österdahl | 12:22 Startelva snart

Om åtta minuter får vi dagens startelva. I den ryktade startelvan saknas Eric Bailly. Istället går Matteo Darmian in i laget. Snart vet vi om det stämmer.

Mikael Österdahl | 12:18 There’s a Tavern in Your Town

Idag är det tydligen premiär för Kenny Dalglish Stand på Anfield. Det firar vi med en sång.

There’s a tavern in your town,
In your town,
And we’re gonna burn it down,
Burn it down,
We’re gonna hang Dalglish from the highest fucking tree,
So all you Scouse bastards can see.
(He’s a cunt!)

Annars är det här en bra dag att påminna världen om att vi har 20 titlar.

Mikael Österdahl | 11:47 MUTV gissar startelva

MUTV gissar att United spelar 3-4-3 idag. Inga egentliga överraskningar i den gissade startelvan, men offensivt noterar vi att de tror att Mkhitaryan och Martial gör Lukaku sällskap på topp.

Positivt är att de tippar på Eric Bailly i backlinjen. Förhoppningsvis betyder det att Manchester Evening News fotografer (se nedan) bara missade Bailly tidigare idag.

Mikael Österdahl | 11:41 Gamla hjältar

Vi kan förstås prata om att det bara är tre poäng som står på spel idag. Alla vet att det är nonsens. Liverpool är fienden och Liverpool ska besegras. Det måste inte vara vackert, det får gärna vara orättvist.

Pessimisten Rio Ferdinand tror på 1-1. Han räddar upp det lite med att spela Glory Glory Man United.

Rio vet hur det är att bli hjälte mot Liverpool.

Gary Neville jobbar för Sky Sports och är på Anfield idag.

Andy Cole gjorde mål när han fick bollen.

Patrice Evra… ja, Patrice Evra är Patrice Evra.

Mikael Österdahl | 11:09 Senast det begav sig

Det är nu ett år sedan Manchester United senast spelade på Anfield. Den gången var det en måndagskväll. Liverpool hade bättre självförtroende då, United sämre. Men då precis som nu var det första matchen efter landslagsuppehållet i oktober.

Ingen kan påstå att det blev en klassiker. Ett par minnesvärda ögonblick fick vi dock.

David de Gea gjorde en utmärkt räddning när Philippe Coutinho försökte.

Antonio Valencia svarade för en av säsongens bästa tacklingar.

Mikael Österdahl | 10:32 Martial från start men ingen Bailly?

Det positiva är att det rapporteras att Anthony Martial startar idag. Det negativa är Eric Bailly inte syntes till vid spelarhotellet.

Om vi börjar med Martial så är det ESPN:s Rob Dawson som tror att fransmannen är med i startelvan idag.

När det gäller Bailly så är det Manchester Evening News som har haft fotograf på plats vid spelarhotellet. Det kan förstås vara så att fotografen inte upptäckte Bailly. Den förhoppningen grusas dock en aning, då 17 utespelare fångades. Just 17 utespelare är vad José Mourinho brukar ta med sig till matcherna.

Målvakter: De Gea, Pereira
Försvarare: Valencia, Darmian, Smalling, Jones, Tuanzebe, Lindelöf, Blind, Young
Mittfältare: Matic, Herrera, McTominay, Lingard, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Martial, Rashford, Lukaku

Notabel frånvaro här även på Sergio Romero. Vilket eventuellt inte betyder någonting alls.

Att Phil Jones fångades på bild bör emellertid betyda att han är spelklar.

Om det stämmer att Bailly inte är med så öppnar det möjligen för Victor Lindelöfs Premier League-debut. Alternativet defensivt är att Daley Blind går in, antingen som tredje mittback eller tredje mittfältare. Det finns förstås också en offensivare variant, där Mourinho går för 4-2-3-1.

United kommer idag att spela i grått, vilket jag inte alls gillar. Om det också är så att Bailly inte är tillgänglig så blir min dämpas min optimism betänkligt.

Mikael Österdahl | 09:35 Lagnyheter

Det var ont om lagnyheter när José Mourinho samtalade med pressen igår. Det enda vi fick veta var att Michael Carrick inte är tillgänglig medan Romelu Lukaku kan spela.

Phil Jones diskuterades inte alls. Marouane Fellaini kom upp på den andra delen av presskonferensen. Mourinho säger att han är överraskad att Fellaini spelade i landslaget. Managern hävdar dock att han inte är arg.

Men han kan inte spela idag? ”Fellaini? Jag tror inte det.”

Vi fick inga bilder på spelare som checkade in på Lowry Hotel heller, så vi har helt enkelt inget mer att gå på.

Om Fellaini hade varit tillgänglig tänker jag att Mourinho hade valt ett mittfält med Fellaini, Matic och Herrera. Nu finns egentligen tremannamittfältet inte som alternativ. Jag tror inte att Mourinho litar på Herrera i ett tvåmannamittfält (det gör han rätt i). I brist på mittfältare blir lösningen en extra mittback.

Marouane Fellaini och Paul Pogba kommer att saknas. Kanske framför allt i de perioder där det går bättre för Liverpool. Med Pogba på planen kan bollen alltid skickas till honom och så försvinner en minut. Fellaini, tills Zlatan Ibrahimovic gör comeback, är egentligen den enda targetspelaren i laget. Det är lätt att titta på Romelu Lukaku och tänka att han är världens bästa targetspelare, men så är det ju inte.

Givet att Mourinho väljer 5-2-3 är det ganska självklart på de flesta platserna. De Gea, Valencia, Bailly, Smalling, Jones, Matic och Herrera skriver in sig själva. Det borde bli Young på vänsterkanten.

Längst fram hittar vi Lukaku. Ser vi till hur det har sett ut den här säsongen får han sällskap av Mkhitaryan. Då återstår en plats. Jag föredrar Martial men misstänker att Mata får chansen och om inte Mata så Rashford.

Ja, det här förutsätter förstås att Jones verkligen har gjort sig själv tillgänglig. Är han inte det så är det inte lika självklart. Lindelöf eller Blind är de naturliga alternativen i backlinjen då. Men det är möjligt att Mourinho i så fall hellre väljer en fyrbackslinje.

https://muss.se/blogg/2017/10/13/its-that-time-of-the-year-again/

Mikael Österdahl | 08:40 Right off their fucking perch

”My greatest challenge,” sa Sir Alex Ferguson. ”Was knocking Liverpool right off their fucking perch.”

Det var i september 2002. Den verkliga detroniseringen skulle komma några år senare. När Ferguson tackade för sig hade Liverpool också förlorat sitt trumfkort. Det som hade varit 7-18 var nu 20-18.

Tiden efter Sir Alex har (i relativa termer) varit svår för Manchester United. Liverpool kan kolla på tabeller och se att de har varit bättre två gånger av fyra. De är alltså ikapp…

Ha! Ligaplaceringar i all ära. I tiden efter Fergie har United samlat på sig en FA-cupseger, en Europa League-vinst och en ligacupvinst. Ja, även två Community Shields, icke att förglömma. Liverpool kontrar med… ja, ingenting. Förstås.

När vi har vunnit idag är vi tio poäng före. Ordningen definitivt återställd. De hade sin chans men Gerrard ramlade.

Tittar vi på trupperna är det klasskillnad. Ärligt talat, vilka Liverpoolspelare skulle ens förstärka Uniteds trupp?

Ingen av målvakterna. Sergio Romero skulle vara förstamålvakt i Liverpool. Någon av försvararna? Nä. Jordan Henderson skulle kanske vara en uppgradering på Michael Carrick. En spelare som Adam Lallana är väl bättre än Jesse Lingard. Men då jämför vi nyckelspelare i Liverpool med reserver i United.

Philippe Coutinho tycker jag är kraftigt överskattad. En bra spelare, förstås. Men ingen spelare någon vettig människa ska betala 200 miljoner pund för. Ännu dummare än att erbjuda 200 miljoner för Coutinho är att nobba det erbjudandet. Liverpool hade ju fått en hel jävla backlinje för de pengarna! (Okej, det funkar inte riktigt så. Men ändå.)

Nu är väl Coutinho en spelare som skulle kunna slåss om en plats i Uniteds startelva. Han är dock ingen spelare som skulle göra någon väsentlig skillnad. Sadio Mané är bra – Liverpools klart bästa spelare om ni frågar mig – och Mohamed Salah också. Igen är det dock inga spelare som skulle förvandla United till en Champions League-utmanare.

I övriga topplag hittar vi spelare som skulle göra skillnad i United. Om Mendy och De Bruyne vill byta till rött så är de varmt välkomna! Harry Kane må vara det sista vi behöver men givetvis hittar vi en position för honom. Vi kan plocka fler spelare från Spurs. Eden Hazard får en plats. Ja, till och med Arsenal skulle kunna ge oss en spelare i Alexis Sánchez. (Listan är inte komplett.)

Vänder vi på det skulle Liverpool givetvis plocka ett gäng lirare från United. De Gea och Romero till att börja med. Bailly förstås. Jones om de inte ser honom som skadat gods. Valencia kanske de skippar. Matic och Pogba givna, liksom Lukaku. Klopp skulle förstås plocka Rashford, Martial, Mata och Mkhitaryan också, även om de knappast behöver alla fyra.

Vi är helt enkelt mycket bättre än Liverpool.

Så här på förhand är jag övertygad om att det blir seger. Jag kan inte ens se att det här Liverpoollaget är ett lag som höjer sig markant bara för att det är United som står på andra sidan planen.

I vanliga fall har jag ont i magen flera dagar före en match mot Liverpool. Nu är jag bara förväntansfull.

Den enda egentliga farhågan jag har är att José Mourinho får för sig att 0-0 är ett okej resultat. Jag räknar ändå med att han efter att ha kollat på Liverpools matcher inser att så inte är fallet.

Så jag är inställd på att vi idag ska ta en bekväm seger. Det är hög tid att Romelu Lukaku gör sitt första hattrick som Unitedspelare.

”And you can print that.”