Matchdag: Manchester United – Benfica (slutspelspromenaden)

13:44

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Champions League-matchen mellan Manchester United och Benfica. Dessutom bevakar vi Uefa Youth League-matchen (avspark 16.00) mellan klubbarna. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Benfica 2-0 (1-0)

Uefa Champions League, gruppspel, 4:6 • 2017-10-31, 20.45 • Old Trafford, Manchester • publik: 74 437 • domare: Gediminas Mazeika, Litauen

(77) Andreas Samaris
 2-0 (78) Daley Blind [straff] (Rashford)

Manchester United: De Gea; Darmian, Bailly, Smalling, Blind; McTominay, Matic; Mata (Herrera 68), Lingard (Mkhitaryan 46), Martial (Rashford 75); Lukaku
Avbytare: Romero, Lindelöf, Young, Shaw

Benfica: Svilar; Douglas, Jardel, Rúben Dias, Grimaldo (Eliseu 64); Pizzi (Jonas 79), Fejsa, Samaris; Salvio, Raúl (Seferovic 74), Diogo Goncalves
Avbytare: César, López, Zivkovic, Cervi

Mikael Österdahl | 23:34 Video med Mourinho, Matic och McTominay

United är fortsatt hundraprocentiga i Champions League. Benfica besegrades idag med 2-0 på Old Trafford och avancemanget till slutspelet – som gruppvinnare dessutom – är i all väsentlighet klart.

Vi avslutar den här matchdagsbloggen med intervjuerna med Mourinho, Matic och McTominay i videoformat.

Snackisar är på gång. Betyg kommer imorgon.

Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 23:09 Mourinho: Specialisterna får kommentera

Det handlade mycket om Daley Blinds straff när José Mourinho snackade med BT Sport efter Uniteds seger. Managern var annars inte så sugen på att svara på reporterns frågor och uppenbart är att han inte gillar vad som sägs och skrivs för tillfället.

Tre poäng men inte tillräckligt för att gå vidare… ”Är vi inte klara än? Fyra vinster och det är inte tillräckligt. Så vi måste ta den poängen. Två matcher, vi måste ta den poängen.”

Två förluster räcker så länge vi inte förlorar med jättemånga mål.

Så vad tycker du om matchen? ”Det är bättre för specialisterna att kommentera än att jag ger min åsikt. Jag får betalt för att arbeta. Specialisterna får betalt för att kommentera mitt arbete.”

Är du inte nöjd? ”Jag är mer än nöjd. Vi bytte många spelare. Vi förstörde den naturliga dynamiken i laget. Vi spelade en grabb från akademin. Vi gjorde två mål, vi släppte inte in. Tre poäng till, mer pengar till klubben.

”Inga signifikanta skador, bara lite på Jesses rygg, men inget allvarligt.”

Var det ditt beslut att Blind skulle skjuta den andra straffen? ”Ja.”

Varför? ”Anledningen är att Marital var spelaren som skulle ta. Han tog, han missade. Sedan var han inte på planen. Spelarna – Lukaku, Herrera – ville ta ansvar. Mitt beslut var Daley.”

Mer om straffen… ”Vi analyserar. Martial har inte missat en enda de senaste dagarna. Han missade, ibland är beslutet fel. Så Daley tog straffen.”

Mikael Österdahl | 22:55 Matic och McTominay

Mittfältsduon Nemanja Matic och Scott McTominay snackade med BT Sport efter Uniteds seger.

Nemanja Matic:

”Det var bra att fortsätta vinna. Tre viktiga poäng. Jag tycker att Benfica spelade väldigt bra. Vi visade karaktär och gjorde två mål och kunde hålla nollan. Hoppas att våra supportrar njöt.”

Om vad som hände före den andra straffen: ”Jag vet inte. Jag tror att managern bestämde att Daley skulle skjuta.”

Om Benfica: ”De överraskade mig inte, jag var där två och ett halvt år. De visade att de är ett bra lag.”

Ni är nära slutspelet nu… ”Vi måste vara fokuserade till slutet. Vi måste slåss i slutet. Vi kommer att gå för att vinna båda matcherna.”

Scott McTominay:

”Som ung pojke drömmer du om kvällar då du spelar i Champions League för Man United. Det här var en dröm för mig. Jag är jätteglad att vi vann och att vi höll nollan.”

Du har varit här sedan du var fem år… ”Givetvis att växa upp i akademin och titta på a-laget och lära sig. Det här var briljant. Jag är jätteglad.”

McTominay sa ganska många ord till men pratade så snabbt att undertecknad hade problem att hänga med i översättningen. Klart var åtminstone att McTominay var på strålande humör! Får se om vi kan bjuda på en video senare ikväll.

Annars sitter Dimitar Berbatov i BT Sports studio. Det är precis så bra som ni kan föreställa er. Han får också bonuspoäng för att han säger ”vi” om United. Berbatov tycker att båda straffarna som United fick var feldömda och han tycker heller inte att det var straff när Bailly knuffade ner Benficaspelaren i första halvlek (”han behöver gå på gymmet”).

Mikael Österdahl | 22:45 United – Benfica 2-0

Manchester United står med ett ben, en fot, en knä och en del av låret i Champions League-slutspelet. Detta efter 2-0 mot Benfica på Old Trafford. Självmål av Mile Svilar på Nemanja Matics skott och straffmål av Daley Blind säkrade Uniteds seger.

Samtidigt vann CSKA Moskva överraskande i Basel. Därmed säkrades inte avancemanget ikväll. CSKA-segern var dock det bästa för United. För att United ska missa slutspelet krävs att United förlorar båda de avslutande matcherna med minst sex mål totalt. Det är givetvis uteslutet. I praktiken är även gruppsegern säkrad.

Dagens match var sömnig men väldigt händelserik. Förutom målen så kostade sig Anthony Martial på att missa straff medan David de Gea stod för flera fina räddningar i Unitedmålet.

Överlag en tämligen slarvig match av United. Detta symboliseras bäst av Eric Baillys bedrövliga passning som gav en Benficaspelare friläge. Bailly överlag var usel för dagen.

Bäst i United var vänsterspringaren Martial-Rashford, som låg bakom det mesta positiva som United uträttade i matchen.

Mikael Österdahl | 20:43 Nästa anhalt slutspelet

Om två knappa timmar ska vi skriva in Manchester United i Champions Leagues slutspel. Nu ska vi besegra Benfica på Old Trafford.

UTFR!

Mikael Österdahl | 20:36 Mourinho: Vi tror att McTominay är redo

José Mourinho snackade med BT Sport inför kvällens match. Den första frågan handlade om Scott McTominay.

”Vi har bara tre mittfältare för tillfället. Vi kunde ge Matic 60 minuters vila mot Swansea. Herrera har spelat varje match sedan vi förlorade våra mittfältare.

”Scott jobbar, han kommer, han spelar minuter. Det är ett stort tillfälle för honom. Men vi spelar honom för att vi tror att han är redo.”

Intressant. För inte alls länge sedan hade vi bara två mittfältare enligt Mourinho.

Tänkte du på Chelsea när du tog ut laget? ”Inte alls. Det viktiga är att gå vidare. För tillfället är vi inte där. Vi behöver poäng. Kan vi göra det ikväll gör vi det ikväll. Nästa match är på söndag, vi har gott om tid att vila.”

Tror du att ni får stöd av publiken ikväll? ”Jag vet inte. De brukar vara det. Vi har haft några fina stunder på Old Trafford. Den här säsongen gör vi bra resultat. Låt oss se om vi kan fortsätta så. För om vi vinner tror jag att vi säkrar avancemang ikväll.”

Mikael Österdahl | 20:23 Förutsättningarna

United säkrar redan idag avancemang till slutspelet om United tar fler poäng än CSKA Moskva. Det får faktiskt ses som det troligaste scenariot. Basel vann trots allt i Moskva och då tycker en att de ska klara åtminstone oavgjort på hemmaplan. Att United vinner mot Benfica tar jag nästa för givet.

Detta bästa för United är nog trots allt att CSKA vinner. Det är ju inbördes möte som gäller i Champions League och United har tremålssegrar att gå på mot Basel och CSKA.

Även vid en förlust idag så har United ett bra utgångsläge inför avslutningen. För Benfica är det bara vinst som gäller, om de har några tankar på fortsatt Europaspel den här säsongen. Därmed ska det kunna öppnas luckor för United.

Seger mot Benfica:

• Basel vinner: United är klara för slutspel. United säkrar då gruppsegern genom minst oavgjort mot Basel i nästa omgång. Vid förlust med mindre än 3-0 mot Basel vinner United gruppen genom att matcha Basels resultat i sista omgången.
  • Oavgjort mellan Basel och CSKA: United är klara för slutspel. För gruppseger räcker det en poäng på de två sista matcherna, så länge det inte blir förlust med mer än 3-0 mot Basel.
  • CSKA vinner: United är inte klara för slutspel men har i praktiken vunnit gruppen. Med största sannolikhet räcker det med två tvåmålsförluster under avslutningen för att vinna gruppen.

Oavgjort mot Benfica:

• Basel vinner. United är klara för slutspel. Seger i Basel ger gruppseger. United vinner också gruppen vid oavgjort mot Basel om vi sedan matchar Basels resultat i sista omgången.
  • Oavgjort mellan Basel och CSKA: United inte klara för slutspel. För att säkra slutspel räcker det med poäng mot Basel eller en förlust med mindre än 4-1 mot CSKA.
  • CSKA vinner: United behöver ta poäng i någon av de två avslutande matcherna för att säkra slutspel. Två förluster kan räcka.

Förlust mot Benfica:

• Basel vinner: United behöver ta poäng i någon av de två avslutande matcherna för att säkra slutspel. Två förluster kan räcka.
  • Oavgjort mellan Basel och CSKA: Poäng mot Basel och bättre än 4-1-förlust mot CSKA räcker till slutspel. Förlust mot Basel och poäng mot CSKA räcker till slutspel. Två förluster lär inte räcka.
  • CSKA vinner: United behöver ta poäng i någon av de två avslutande matcherna för att säkra slutspel. Två förluster lär inte räcka.

Som ni märker krävs det extremt mycket för att United ska missa slutspel.

(Med reservation för fel.)

Mikael Österdahl | 20:13 Champions of Europe

Den allra största matchen mellan Manchester United och Benfica spelades på Wembley den 29 maj 1968. Den gången var det final i Europacupen (ungefär det som vi idag kallar för Champions League, men då till skillnad från nu var du faktiskt tvungen att vara mästare för att få ställa upp).

Efter en mållös första halvlek tog United ledningen genom Bobby Charlton. Jaime Graca kvitterade dock för Benfica med mindre än kvarten kvar att spela. Eusébio fick sedan en gyllene chans att avgöra men Alex Stepney räddade, vilket fick Eusébio att applådera.

I förlängningen var United starkast. George Best slog till när förlängningen var ett par minuter gammal. Två minuter senare satte Brian Kidd 3-1 och ytterligare fem minuter senare punkterade Charlton tillställningen med sitt andra mål i matchen.

Tio år efter München stod United så som Europamästare.

Mikael Österdahl | 19:57 McTominays stora chans

Ingen tvekan om att Scott McTominays position i Uniteds startelva är det mest intressanta på förhand. I övrigt är det relativt väntat. Det blir en 4-2-3-1-formation idag och i ytterbacksrotationen har det snurrat till Darmian och Blind.

Offensivt får vi ånyo se Jesse Lingard centralt, med Juan Mata som högerytter. Förmodligen. Det kan förstås vara så att Lingard spelar på kanten och Mata centralt men så verkar inte José Mourinho resonera.

Att Lingard spelar betyder att Henrikh Mkhitaryan är petad. För nog är han petad och inte vilad inför matchen mot Chelsea?

Annars noterar vi att Victor Lindelöf får nöja sig med en plats på bänken. Aningen märkligt, kan jag tycka. Ja, egentligen tycker jag ju att Axel Tuanzebe skulle ha startat idag. Men Mourinho är Mourinho.

Mikael Österdahl | 19:41 Uniteds startelva

McTominay från start, bredvid Matic, men ingen Lindelöf för United. Bailly och Smalling bildar mittbackspar.

United ställer idag upp med följande elva: De Gea; Darmian, Bailly, Smalling, Blind; Matic, McTominay; Mata, Lingard, Martial; Lukaku.

Födelsedagsbarnet Marcus Rashford bänkas alltså.

Mikael Österdahl | 19:38 Benficas lag

Benfica har nu meddelat sin startelva. Den unga målvakten Svilar får en ny chans.

Vi väntar fortfarande på United. Alla andra lag som spelar Champions League ikväll har meddelat sin startelva. Men den som väntar på något gott och så vidare…

Mikael Österdahl | 19:06 McTominays stora chans

Mycket tyder på att Scott McTominay får chansen i Uniteds startelva idag. MUTV gissar emellertid på en mer ordinarie uppställning, med Ander Herrera och Nemanja Matic på mittfältet.

Inte heller Victor Lindelöf får plats i elvan som MUTV gissar på.

Nej, jag köper nog inte MUTV:s elva. Och de spekulerar samtidigt i att McTominay kan få chansen. Det ligger också mer i linje med andra spekulationer jag har sett under dagen.

Är det så att McTominay får chansen så är det hans stora chans att visa upp sig. Ligacupen, träningsmatcher och avslagna Premier League-matcher i all ära, en Champions League-match är något annat.

Mikael Österdahl | 18:23 Lagnyheter

Det verkar som att Phil Jones och Antonio Valencia står över kvällens match. De båda försvararna syntes åtminstone inte till när Manchester United checkade in på Lowry Hotel. Det gjorde däremot Luke Shaw, Scott McTominay och Axel Tuanzebe.

Månne borgar det för att José Mourinho idag kommer att matcha ett reservbetonat lag, något ESPN:s Rob Dawson tror på.

Enligt Manchester Evening News var det 19 spelare som checkade in på hotellet. Troligen ska vi addera Daley Blind till den skaran.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Darmian, Smalling, Bailly, Tuanzebe, Lindelöf, Shaw, Young (Blind)
Mittfältare: Matic, Lingard, Herrera, McTominay, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Lukaku, Martial, Rashford

Exakt vad Mourinho hittar på idag är svårt att veta. Jag misstänker att det blir en 3-4-1-2-formation även ikväll. Vi har spelat så i de två senaste matcherna och kommer sannolikt att spela så även i bortamatchen mot Chelsea (om inte Mourinho går ännu defensivare då). Därmed känns det naturligt att spela så även ikväll.

De Gea torde vakta målet. Eric Bailly, Chris Smalling och Victor Lindelöf kan vara en trebackslinje. Fick jag välja så skulle Axel Tuanzebe gå in istället för Smalling (på grund av vila) eller Lindelöf (på grund av att Tuanzebe är bättre). Smalling – som närmar sig 2015-formen, då han var bäst i ligan – har spelat varenda minut efter uppehållet och skulle nog må bra av vila.

På kanterna känns det som att det är upplagt för Matteo Darmian och Daley Blind. Sexigt värre. Tuanzebe finns möjligen som joker och Ashley Young är alltid ett alternativ.

På det centrala mittfältet kan det tänkas att Ander Herrera eller Nemanja Matic vilar till förmån för Scott McTominay.

Offensivt skulle det vara lämpligt att vila Romelu Lukaku. Men som Mourinho har pratat kan jag inte se det hända. Juan Mata har varit bänkad i de två senaste matcherna och går nog in från start. Marcus Rashford startade senast, så då blir det väl Anthony Martial ikväll. I en 4-2-3-1-uppställning kan det tänkas att Jesse Lingard kompletterar offensiven.

Mikael Krekula | 18:01 United – Benfica 1-1 (Uefa Youth League)

Matchen slutar alltså 1-1. Ethan Hamilton gav United ledningen redan efter tre minuter efter en hög press där Hamilton vann bollen högt upp i planen och han kunde sedan enkelt sätta dit bollen i nät. Benfica kvitterade tio minuter senare via ett långt inlägg som stöttes in vid bortre stolpen. Båda lagen hade sedan chanser, särskilt i den andra halvleken, att få ett segermål men matchen slutar, ganska rättvist sett över 90 minuter, 1-1. Resultatet betyder att United fortsatt är i ledning i gruppen men både Benfica och Basel skuggar tätt efter. United har åtta poäng, Basel sju och Benfica sex. En utförligare rapport från matchen kommer senare.

Mikael Krekula | 17:56 Slut 1-1

Matchen slutar 1-1. Trots Benficas försök till segermål på slutet kan United ganska enkelt hålla undan och knipa en poäng.

Mikael Krekula | 17:51 United försvarar

United försvarar bara nu, tre minuter kvar av stopptiden och Benfica går för en seger.

Mikael Krekula | 17:46 Byte igen…

Millen Baars ersätter Nishan Burkart, som varit ganska osynlig. Tre minuter kvar.

Mikael Krekula | 17:43 Nytt byte

Fortfarande 1-1 och United gör ett byte. Ethan Hamilton går ut och Brandon Williams ersätter. Sju minuter kvar av matchen.

Mikael Krekula | 17:23 Benfica kontrar!

Benfica får ett jätteläge på kontring när anfallaren kommer fri, Williams hinner emellan men blir bortlurad och avslutet träffar stolpen. United kan sedan rensa undan. Matchen har verkligen tänt till nu när det gått 65 minuter.

Mikael Krekula | 17:19 Hamilton med bra läge

Hamilton får ett bra läge men avslutar svagt! United har verkligen fått effekt på sitt byte och är det bättre laget för tillfället. 62 minuter spelade.

Mikael Krekula | 17:17 Laird också varnad

Tydligen har Ethan Laird också blivit varnad samtidigt som en Benficaspelare kom undan med en ful tackling precis innan. Känns som att McKennas kritik mot domaren är rimlig. 59 minuter spelade och fortfarande 1-1.

Mikael Krekula | 17:14 Tidigt byte

United byter efter 54 minuter. Thomas Sang går ut och Angel Gomes kommer in. Ett offensivt byte alltså.

Och det ger nästan effekt direkt. Gomes spelar fram Burkart till ett friläge men han skjuter över!

Mikael Krekula | 17:07 Sang varnad

Andra halvlek är igång och Sang varnas tämligen omgående. Två av mittfältarna med gula kort nu då Hamilton har ett gult kort sedan tidigare.

Mikael Krekula | 16:50 Paus

1-1 i paus. Ethan Hamilton gav United ledningen i den tredje minuten och tio minuter senare kvitterade Benfica. Bortalaget har varit spelförande och också närmast ett ledningsmål, främst på hörnor där United har problem. United fick halvlekens sista chans där Barlow slog en svag frispark från ett jättebra läge.

Får vi se Gomes i den andra halvleken för att få fart på Uniteds anfallsspel?

Mikael Krekula | 16:38 Gult till Hamilton

Målskytten Hamilton får ett gult kort efter 35 minuter. McKenna är inte nöjd med domaren och man kan tydligt höra honom tala med fjärdedomaren om att det är precis likadan tackling som Benficaspelarna tillåts utföra matchen igenom.

Det är fortfarande ont om målchanser. Benfica är spelförande, men skapar inte mycket. United har svårt att få till något vettigt anfallsspel. Barlow, Bohui och Burkart är inte alls med i matchen.

Mikael Krekula | 16:31 Fortfarande 1-1

27 minuter spelade och fortfarande 1-1. Det är inte många målchanser just nu och matchen står och väger. Vi kan i alla fall notera att Kieran McKenna coachar laget, vanligtvis är det Nicky Butt men han blev utvisad i den förra matchen. Även Indy Boonen blev utvisad och är därför inte med här.

Mikael Krekula | 16:16 1-1

Benfica kvitterar till 1-1 efter 14 minuter. United pressar högt men Benfica spelar sig loss, och ett långt inlägg från högerkanten stöts in vid den bortre stolpen. Kändes som att Fojticek kunde kommit ut på den…

Mikael Krekula | 16:07 1-0 United!

United pressar högt, Hamilton vinner boll precis utanför Benficas straffområde och kommer fri med målvakten. Skotten gör inget misstag och sätter 1-0 till United. En aning kontroversiellt, då portugiserna vill att det ska vara frispark innan men jag tycker domaren gör rätt.

Uppställningen är precis som jag spekulerade i. Laird spelar vänsterback och Tanner högerback (båda är högerfotade).

Mikael Krekula | 15:36 Laguppställningar i Youth League

Laguppställningarna för dagens Youth League-match mot Benfica har kommit. Det är lite oklart vilken uppställning som United väljer, men UEFA tror på en 4-3-3. Rimligtvis spelar Williams och Warren mittbackar med Tanner och Laird på kanterna. Tremannamittfält med Sang, Hamilton och Garner. Men jag ska försöka reda ut detta senare. Matchen börjar 16:00, cirka 25 minuter kvar alltså. United leder gruppen på sju poäng före just Benfica som har fem poäng. Basel har fyra poäng medan CSKA Moskva är poänglösa.

Övrigt noterbart är att Angel Gomes är på bänken efter att precis ha kommit tillbaka från Inidien där England tog guld i U17-VM.

Mikael Österdahl | 15:01 Not Nineteen Forever

Pull yourself together, Marcus Rashford. Du är inte 19 år för evigt. Jag vet att det känns konstigt men saker de förändras.

Ja, faktum är att Marcus Rashford aldrig mer kommer att vara 19 år. Idag blir pojken från Wythenshawe, som liksom Manchester är röd, 20 år gammal.

Det enda sättet att fira det på är att gå till slutspel i Champions League. Sen om han får göra det som startspelare eller som inhoppare återstår att se. För speltid får han ju alltid.

Mikael Österdahl | 14:34 Mourinho: Hoppas att ni njuter mer än senast

”Jag hoppas att ni njuter mer av matchen än några av er gjorde mot Tottenham,” skriver José Mourinho i Manchester Uniteds matchprogram. Han fortsätter därmed sin offensiv mot Uniteds supportrar.

I matchen mot Tottenham uttryckte en del supportrar missnöje när Marcus Rashford byttes ut till förmån för Anthony Martial. Det tolkade Mourinho uppenbarligen som en attack på Romelu Lukaku. Det är jag rätt säker på är felaktigt. Snarare handlar det nog om ett önskemål att Martial och Rashford ska få mer speltid tillsammans.

Det hela känns så onödigt. Mourinho skapar en konflikt som inte finns.

Mikael Österdahl | 13:45 Slutspelspromenaden

Manchester United ska idag promenera in i Champions Leagues slutspel. För det krävs en seger mot Benfica samtidigt som CSKA Moskva inte vinner i Schweiz (oavgjort för United och förlust för CSKA funkar också men det är en alldeles för pessimistisk attityd). Chanserna för detta är givetvis goda. Benfica är ju sämst i gruppen och Manchester United är bäst.

Ja, José Mourinho tycker förstås att Benfica är mycket bättre än Basel och CSKA, men det måste vara någon form av portugisisk patriotism som ligger bakom det. Jösses, Benfica har tre förluster och 1-8 i målskillnad. Så ser det inte ut för ett lag som är mycket bättre. Inte ens i ligan går det speciellt bra för Benfica. Bara en tredjeplats och fem poäng upp till Porto.

Så länge Uniteds spelare gör jobbet ska det bli en klar seger idag. Detta även om Mourinho väljer att vila några spelare.

Den här säsongen kommer Manchester United för första gången sedan David Moyes ärofyllda dagar att vara med i Champions Leagues slutspel. Inte illa alls. Sen att den allra bästa slutspelslottningen förmodligen bjuder på svårare motstånd än någon motståndare i den här gruppen, ja det får vi ta då.