Matchdag: Basel – Manchester United (en promenad i parken)

13:56

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Champions League-matchen borta mot Basel. Vi bevakar även Uefa Youth League-matchen mellan klubbarna. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Basel – Manchester United 1-0 (0-0)

Uefa Champions League, gruppspel, 5:6 • 2017-11-22, 20.45 • St. Jakob-Park, Basel • publik: 36 000 • domare: Daniele Orsato, Italien

(83) Matteo Darmian
 1-0 (89) Michael Lang

Manchester United: Romero; Darmian, Smalling, Rojo, Blind; Fellaini, Herrera, Pogba (Matic 66); Lingard (Rashford 64), Martial (Ibrahimovic 74); Lukaku
Avbytare: J Pereira, Lindelöf, Shaw, McTominay

Basel: Vaclik; Akanju, Suchy, Balanta; Lang, Serey Dié (Fransson 80), Zuffi, Petretta; Steffen, Oberlin, Elyounoussi
Avbytare: Salvi, Ajeti, Riveros, Manzambi, Itten, Bua

Mikael Österdahl | 23:28 Godnatt!

Det blir inte alltid som en har tänkt sig och United får vänta till i december med att boka slutspelsbiljetten. Men som noteras nedan krävs det en sjumålsförlust mot CSKA för att United ska riskera att missa slutspel. Och det finns inget realistiskt scenario där det sker.

Mourinho, Blind och Darmian i videoformat:

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

Passa på att läsa snackisarna innan ni lägger er.

Mikael Österdahl | 23:17 Mourinho: Vi måste skylla på alla på planen

José Mourinho menar att Uniteds ineffektivitet i första halvlek fällde avgörandet.

”Vi förlorade för att i första halvlek borde det ha varit 5-0. Vi kunde inte göra mål trots att vi var så dominanta. Det såg ut att vara omöjligt att vi inte skulle vinna. Men erfarenhet visar att om du missar så många chanser sätter du dig i den här möjliga situationen. I andra halvlek var känslan att alla tänkte att 0-0 skulle vara okej. Sedan gör de mål i sista minuten.”

Om målet: ”Jag är för långt bort för att se. Det enda jag ser är ett lågt inlägg och att deras spelare kommer in framför Blind.”

Blind tog på sig skulden… ”Det är inte rättvist av honom att skylla på sig själv, han spelade bra. Vi måste skylla på alla som var på planen. Vi missade så många chanser att vi satte oss i den här situationen.”

Om avancemang: ”Jag vet inte vad vi behöver? Jag tror inte att vi behöver vinna. Jag tror inte ens att vi behöver spela oavgjort. Jag tror att vi kan förlora med siffror jag inte har framför mig. Men vi måste försöka vinna vår match.”

Mourinho pratade med BT Sport.

Mikael Österdahl | 23:06 Vägen till slutspel

Förlusten idag till trots är Manchester United mycket nära slutspelet. Bara en fullständig kollaps av enorma proportioner mot CSKA Moskva kan ändra på det.

Ja, faktum är att även en sexmålsförlust i avslutningen garanterar avancemang till slutspelet. Skulle United förlorar med sju mål så är inte ens det en garanti för att vi missar slutspelet. I den högst osannolika händelsen kan vi nämligen räddas om Benfica tar poäng mot Basel.

Även gruppsegern är i praktiken garanterad. United vinner gruppen om United förlorar med 3-0 eller mindre mot CSKA eller om United förlorar med maximalt fyra mål om Basel också vinner.

Mikael Österdahl | 22:51 Blind: Andra halvlek var inte bra

Bra i första halvlek, dåligt i andra halvlek. Så sammanfattade Daley Blind och Matteo Darmian Uniteds förlust när de snackade med BT Sport efteråt.

Daley Blind:

Om målet: ”Andra halvlek var upp och ner. De skapade möjligheten och slog ett bra inlägg. Han kom bakom ryggen på mig och jag var lite för sen, om det var det du syftade på.”

Om avancemang: ”Vi har tillräckligt med självförtroende. Allt blir okej.”

Om matchen: ”Första halvlek spelade vi bra. Andra halvlek var inte så bra, det måste vi acceptera. Nästa match är vi där igen.”

Matteo Darmian:

”I första halvlek spelade vi väldigt bra men gjorde inte mål. Vi åker tillbaka till Manchester med en förlust. Vi måste se framåt.”

Mikael Österdahl | 22:41 Basel – United 1-0

Efter en fruktansvärd andra halvlek förlorade Manchester United i Basel. United vandrade runt och lät Basel göra lite som de ville. Efter hand så började Basel skapa chanser och i matchens slutskede kunde Michael Lang trycka in matchens enda mål.

Avancemanget till slutspelet kommer United förstås att greja ändå, men det här var verkligen inte okej.

Mikael Österdahl | 21:35 Mållöst i halvtid

Inga mål i den första halvleken. Underhållningen är inte stor men United gör en utmärkt bortamatch i Champions League. Basel har inte tillåtits skapa någonting medan United, utan att anstränga sig överdrivet mycket, har skapat tillräckligt för att vara besvikna på resultatet.

Totalt sett har United fullständig kontroll. Ser vi bara till att undvika stora misstag kommer det här att sluta bra.

Mikael Österdahl | 20:39 Nu kör vi

Strax avspark. Minst en poäng för gruppseger. Må vårt spel få det schweiziska försvaret att likna en schweizerost.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 20:31 Mourinho: Spelarna förtjänar chansen

De för dagen nya spelarna i Manchester Uniteds startelva förtjänar att spela, sa José Mourinho när han snackade med BT Sport inför matchen.

Många ändringar, är det för att ni har ett så bra utgångsläge?

”Nej mitt förtroende för spelarna. Jag litar på spelarna. De förtjänar att spela och även i stora matcher. Det är fallet med Romero. Förra säsongen var han fantastisk för oss i Europa League. Han förtjänar det, det är bara ett exempel på hur jag litar på spelarna. Det blir en svår match.”

Engelska lag brukar ha problem här… ”Jag hade problem med Chelsea här också. Basel har skaffat sig en tradition i europeiska fotboll av att skaffa sig fina resultat. Vi vet att det blir svårt men vi har många matcher att spela. Jag måste ge vissa spelare vila och jag måste ge vissa spelare chansen.”

Mikael Österdahl | 20:04 Pogback

Paul Pogba från start för andra matchen i rad. Otvivelaktigt goda nyheter, då det innebär att hans kropp bedöms klara det. Det han kan ge oss fick vi se prov på mot Newcastle.

Mikael Österdahl | 19:50 Pogbas lag

Så är vi tillbaka där vi var i september. Manchester United mot Basel med Paul Pogba som lagkapten. Frågan är om han startar som nummer 10 eller om det är ett tremannamittfält med Pogba, Marouane Fellaini och Ander Herrera.

I backlinjen noterar vi framför allt att Marcos Rojo gör comeback. Kul!

Inte alls lika roligt är att Axel Tuanzebe inte ens får plats på bänken. Bedrövligt, bedrövligt. Tuanzebe borde ha varit given i startelvan idag.

I mål Sergio Romero och Joel Pereira får chansen som avbytarmålvakt.

Offensivt är det Jesse Lingard och Anthony Martial som ska hjälpa Romelu Lukaku.

För Lingard är det 100:e matchen för United.

Mikael Österdahl | 19:38 Uniteds startelva

Marcos Rojo gör comeback. Jesse Lingard får också chansen från start idag. Vi noterar förstås också att Paul Pogba startar.

Mikael Österdahl | 19:18 CSKA mot seger

Det ser inte ut att bli något med Uniteds chans att nå slutspel redan före avspark ikväll. CSKA går nämligen mot en säker seger hemma mot Benfica. Efter en timmes spel leder de med 2-0.

Det resultatet innebär att Basel måste gå för seger ikväll, så det skulle kunna öppna ytor för United att kontra på.

Startelvorna väntas om sisådär en kvart. De ska komma 75 minuter före avspark i Champions League men Uniteds startelva dyker av okänd anledning ofta upp sent.

Mikael Österdahl | 19:07 Lagnyheter, del 2

MUTV har gissat startelvor. De tror på Paul Pogba i startelvan på nytt, i vad som är en tämligen ordinarie startelva. Inga ungdomar (Marcus Rashford räknas inte längre) i den gissade elvan.

MUTV ger sig även på att gissa Basels startelva.

När det gäller Basel så har de tappat försvararen Gaber på lån till USA. Övergången genomförs dock först den 1 januari, så han är fortfarande tillgänglig för Basel. Just nu har han dock skadeproblem och han får ytterst sparsamt med speltid, så han lär oavsett inte medverka idag.

Om ni missade presskonferensen igår så kan ni se José Mourinho prata här:

Och Chris Smalling här:

Förlust för U19 tidigare idag, som vi rapporterade om. Nicky Butt var inte alls nöjd med insatsen och med undantag för Lee O’Connor tycker Butt att alla spelare är underkända. Det kan ju tänkas bero på att United spelade med fembackslinje och var i numerärt underläge på mitten. Jag kan ju tycka att det hade varit bättre att låta juniortränaren Kieran McKenna ta hand även om Youth League-laget.

Mikael Österdahl | 18:30 Grattis Chris och Marouane

Happy birthday to you
Happy birthday dear Chris and Marouane,
Happy birthday to you.

Ja, det är klart att vi ska sjunga idag. Chris Smalling och Marouane Fellaini fyller ju år.

Ett extra grattis till Marouane, som blir 30 år just idag. Chris – eller Mike – blir 28, vilket inte alls är lika speciellt.

Sjunger är precis vad Red Army gör i Basel.

Mikael Krekula | 17:53 Kort summering

United gör en svag match och går in med en alldeles för defensiv grundinställning, något som inte är det här lagets styrka. United är bra med i den första halvleken men i den andra halvleken är det spel mot ett mål och Basel vinner rättvist. Fojticek, målvakten i United, och Angel Gomes var lagets bästa spelare. Tyrell Warren gjorde målet, på nick från en Gomes-frispark.

Basel tar över förstaplatsen på tio poäng, United är tvåa på åtta och Benfica trea på sex poäng. Mer om det och mer om matchen kommer senare i en längre matchrapport.

Mikael Krekula | 17:49 Slut

Där blåser domaren av, ungefär en minut för tidigt. Men slut är det och Basel vinner med 2-1.

Mikael Krekula | 17:47 Inne på stopptid

Vi är inne på stopptid och inget talar för att United kommer tillbaka i matchen. Basel har boll och vinner frispark på frispark mot ett United som agerat otaktiskt matchen igenom.

Mikael Krekula | 17:29 Fojticek räddar

Jätteräddning av Fojticek. United är veka i försvaret och både Williams och Warren blir enkelt bortvända men Fojticek är med och gör en kanonräddning. Kan nog bli en händelserik avslutning på den här matchen…

Mikael Krekula | 17:27 2-1

United reducerar! 2-1 nu! Gomes slår en stenhårt inåtskruvad frispark och Warren skarvar in den i mål. Drygt 20 minuter kvar och United satsar än mer offensivt, Tanner byts ut och Millen Baars kommer in.

Mikael Krekula | 17:22 Straff Basel

Straff Basel… och mål. 2-0 Basel. Tanner missbedömer ett inlägg helt och drar istället ned spelaren. Helt onödigt. United har varit katastrofala i den andra halvleken.

Mikael Krekula | 17:18 1-0 Basel

Basel tar ledningen med 1-0, med ett skott utanför straffområdet som borrar sig in i bortre krysset. Man kan säga att det inte är orättvist då United spelar defensivt och bara försvarat sig. Samtidigt gör United ett dubbelbyte i den 60:e minuten, Ercolani går ut och Burkart ersätter samt Garner ut och Sang in. Offensivt byte alltså och United byter förmodligen till fyrbackslinje nu.

Mikael Krekula | 16:47 Paus!

0-0 i paus, väldigt chansfattigt hittills och inte mycket att rapportera om. United är nog väldigt nöjda med det här resultatet.

Mikael Krekula | 16:10 Gomes fina yta

Gomes har hittat en fin yta inledningsvis och kommit loss två gånger, nu testar han målvakten rejält som räddar till hörna. Sju minuter har spelats och Basel har tvingats till ett tidigt byte på sin striker, så klar fördel United hittills.

Mikael Krekula | 16:00 Butt bekräftar trebackslinje

Tränare Nicky Butt bekräftar att det blir en trebackslinje i U19-matchen, med Warren, Ercolani och Williams som mittbackar. Precis som jag förutspådde tidigare. Gomes spelar som offensiv mittfältare bakom Bohui och Boonen som bildar anfallspar.

Matchen startar nu kl 16:00 och visas live på MUTV!

Mikael Krekula | 15:15 Laguppställningar U19

Dagens startelva i Youth League-matchen är släppt:

Det ser ut att bli en trebackslinje med Williams, Ercoalni och Warren som mittbackar med O’Connor och Tanner på kanterna men det återstår att se. Noterbart är att Ethan Laird, född 2001 och därmed en av de yngsta i turneringen, inte är med idag för första gången. Laird har dock spelat mycket på sistone och kanske helt enkelt vilas.

Mikael Österdahl | 15:00 Förutsättningarna i Uefa Youth League

Vägen till slutspel i Uefa Youth League är nästan lika rak som vägen till slutspel i Champions League. En poäng idag garanterar slutspel och en seger garanterar gruppseger.

Först en repetition av reglerna:

• Gruppvinnaren går till åttondelsfinal.
  • Grupptvåan går till playoff mot ett lag från domestic Champions route. Vinnaren i playoff går till åttondelsfinal.

En titt på tabellen:

United fick stor hjälp då CSKA tidigare idag överraskande vann mot Benfica. Därmed är United garanterade förstaplatsen i gruppen vid seger idag.

Om United idag spelar oavgjort så har laget fortfarande gruppsegern i egna händer inför avslutningen. Vad som behövs beror på hur det går mellan Benfica och Basel (den matchen spelas före Uniteds match, som det ser ut nu). Om Benfica tar poäng är gruppsegern Uniteds (United leder på inbördes möte mot Benfica och vid oavgjort idag så har United även bättre inbördes möte mot Basel). Om Basel vinner så behöver United vinna för att vinna gruppen.

Vid förlust idag så beror det igen på hur det går mellan Benfica och Basel. Men en seger garanterar i alla omständigheter avancemang.

Avspark 16.00. Matchen visas på MUTV men det kan tänkas vara så att den inte görs tillgänglig i Sverige (så var det senast MUTV sände Youth League). Oavsett kan matchen följas här i matchdagsbloggen!

Mikael Österdahl | 14:36 Förutsättningarna i Champions League

Vägen till slutspelet är nu enkel och kort. Detta är vad United behöver för att säkra avancemang ikväll:

• Poäng för Benfica mot CSKA. Ja, den får faktiskt komma först, då den matchen ju börjar redan 18.00. United kan alltså vara slutspelsklara innan bollen ens är avsparkad ikväll.
  • Skulle Benfica inte hjälpa till så går United vidare om United undviker förlust.

För gruppseger gäller:

• Om United tar poäng är gruppsegern säkrad.
  • Även vid förlust kan gruppsegern faktiskt säkras. Då krävs att Benfica tar poäng mot CSKA och att United förlorar med 4-1 eller mindre (United vann ju med 3-0 hemma mot Basel och skulle då vara före på bättre inbördes möte).

Om United mot all förmodan inte grejar avancemang ikväll så finns ett antal räddningsplankor i den sista omgången. De exakta förutsättningarna gick vi igenom efter segern mot Benfica.

Mikael Österdahl | 14:22 Lagnyheter

Truppen fick vi redan igår, men det kan vara på sin plats med en repetition.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Tuanzebe, Darmian, Lindelöf, Rojo, Smalling, Shaw, Blind
Mittfältare: Pogba, McTominay, Matic, Herrera, Fellaini, Lingard, Mkhitaryan
Anfallare: Rashford, Ibrahimovic, Lukaku, Martial

José Mourinho bekräftade igår att Chris Smalling startar och att Zlatan Ibrahimovic börjar på bänken. I övrigt gav han inga ledtrådar kring startelvan. Uniteds utgångsläge är dock sådant att han har råd att experimentera och besluten han fattar bör baseras på vilka som behöver speltid.

Personligen skulle jag skriva in Axel Tuanzebe och Scott McTominay som givna i dagens startelva. Jag är inte alls säker på att Mourinho tänker likadant.

Det kan tänkas vara tid för Sergio Romero att vakta målet.

I backlinjen skulle det också vara skoj om Marcos Rojo fick chansen och Victor Lindelöf kan må bra av en match till. Det skulle då ge Tuanzebe till höger, Rojo till vänster med Lindelöf och Smalling centralt. Men magkänslan säger att Blind och Darmian ligger bra till för speltid.

På mittfältet hänger det helt på om det är bäst för Paul Pogba att spela eller att vila. McTominay, Marouane Fellaini och Ander Herrera är alla i behov av speltid, så varför inte tre mittfältare?

Offensivt är det Jesse Lingard och Henrikh Mkhitaryan som behöver speltid och förmodligen startar Romelu Lukaku, det gör han ju alltid.

Ofta är det tämligen enkelt att lista ut vad Mourinho ska hitta på. Den här gången känner jag mig faktiskt rätt vilsen.

Mikael Österdahl | 13:57 En promenad i parken

Manchester United står med ett ben och ganska mycket till i Champions League-slutspelet. På parken St. Jakob i Basel ska United idag promenera in även det andra benet.

Slutspel i Champions League, det var minsann inte igår. Faktiskt blir det första gången sedan David Moyes ärofyllda dagar, tänka sig.

Med tanke på hur Manchester city ångar på kan det mycket väl vara Champions League som är bästa chansen till en stor titel den här säsongen. United är på intet sätt favoriter att gå hela vägen och vi är fortfarande inte på samma nivå som de bästa europeiska lagen. Men ett José Mourinho-lag har alltid chansen att genta sig till en seger över två matcher.

Dagens match kan är inte av den digniteten. Är Basel på samma nivå som i matchen på Old Trafford kommer United att vinna enkelt, även om Mourinho skulle vila några av sina bästa spelare.

Så det handlar inte så mycket om hur det går ikväll. Viktigare blir att följa Axel Tuanzebe och Scott McTominay, som måste vara med i startelvan ikväll. Viktigare blir att se hur det går för Zlatan Ibrahimovic i den andra matchen efter skadan. Viktigare blir att se om Marcos Rojo och Paul Pogba får speltid.