Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – CSKA Moskva (konsten att undvika ett fiasko)

14:07

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Champions League-match mot CSKA Moskva. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – CSKA Moskva 2-1 (0-1)

Uefa Champions League, gruppspel, 6:6 • 2017-12-05, 20.45 • Old Trafford, Manchester • publik: 74 669 • domare: Gianluca Rocchi, Italien


 0-1 (45) Alan Dzagoev
     (57) Vasili Berezutski
 1-1 (64) Romelu Lukaku (Pogba)
 2-1 (66) Marcus Rashford (Mata)
     (73) Scott McTominay


Manchester United: Romero; Valencia (Tuanzebe 72), Lindelöf, Smalling, Blind, Shaw; Herrera (McTominay 67), Pogba; Mata; Lukaku (Martial 74), Rashford 
Avbytare: J Pereira, Lingard, Young, Darmian

CSKA Moskva: Akinfeev; V Berezutski, Vasin, Ignashevich; Fernandes, Golovin, Kuchaev, Nababkin (Khosonov 90+1); Vitinho (Zhamaletdinov 82), Chalov (Gordyushenko 66), Dzagoev 
Avbytare: Pomazun, Makarov, Olanare

Mikael Österdahl | 23:23 Tangerat klubbrekord

Manchester United har nu 40 förlustfria matcher på Old Trafford. Detta är tangerat klubbrekord. På söndag ska klubbrekordet vara 41 matcher.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Mer från matchen hittar ni på bloggen, i vloggen och i snackisarna…

https://muss.se/blogg/2017/12/05/now-onto-city/

Mikael Österdahl | 23:06 Mourinho: Jag säger sanningen

José Mourinho, till skillnad från andra managers, ljuger inte. Det var hans besked när han i BT Sport fick en fråga om läget i laget inför derbyt.

”Vi bekräftade [avancemanget] och på det sättet som vi ville. Efter första halvlek låg vi under men spelade bra. I andra halvlek hade vi en stark reaktion.”

Lukaku och Rashford fick göra mål… ”Det är bra, om jag kunde välja målskyttar skulle jag alltid välja anfallarna. Lukakus arbete för laget är galet. För Marcus var det också viktigt.

”Bra! McTominay, Axel [Tuanzebe] spelade Champions League. Luke Shaw, framför allt defensivt, var bra. Romero spelade bra.”

Om CSKA:s mål: ”Det första intrycket var offside. Men sen nej. Det som var bra var att laget visade viljan att vinna i andra halvlek. Vi spelade bra och fick ett resultat.”

Mer om Shaw: ”Han väntade en lång tid och förtjänade det under en lång tid. Det är svårt att ge speltid till spelare som inte har spelat på länge. Det här var en möjlighet för Luke att spela. Jag är nöjd med hans prestation.”

Inga nya problem inför derbyt? ”Våra motståndare har alltid problem. De har alltid stora problem sedan är de alltid redo att spela. Vi är mer ödmjuka, när vi har problem har vi problem. Jag säger sanningen.”

Mikael Österdahl | 22:50 Mata: Vi behövde vinna

Juan Mata spelade fram Marcus Rashford för segermålet. Som belöning fick de båda prata med BT Sport efter segern.

Juan Mata:

”Vi behövde vinna. Vi hade redan gått vidare, vi behövde bara en poäng, men vi vill alltid vinna. I andra halvlek gjorde vi två mål och vi är så glada.”

Nu kan ni tänka på derbyt… ”Det är alltid viktigt att vinna för självförtroendet. Det är en viktig match på söndag. Imorgon är vi lediga, på torsdag tänker vi på matchen.”

Marcus Rashford:

”Det är alltid skönt att få göra mål. Det viktigaste var att vinna och utan skador. Nu går vi in i slutspelet med bra självförtroende.”

Är ni en av favoriterna i Champions League? ”Vi måste vara det, vi har en bra trupp. Truppen räknas nu.”

Mikael Österdahl | 22:43 United – CSKA 2-1

Manchester United vandrade som väntat in i Champions League-slutspelet utan några problem. Idag blev det en 2-1-seger mot CSKA Moskva och känslan var att United hade kunnat vinna med mycket mer om spelarna hade vaknat på den sidan.

Som vi tog upp i förra inlägget tog CSKA ledningen precis före paus, genom Dzagoev.

Paul Pogba var genomgående rätt medelmåttig idag. I mitten på andra halvlek bestämde han sig dock för att spela i några minuter och så förvandlades underläge till ledning.

Först slog Pogba en briljant boll till Romelu Lukaku som äntligen fick göra mål. En briljant aktion av Lukaku!

Då pallade inte ryssarna mer och bara någon minut senare lekte Marcus Rashford in 2-1 efter förarbete av Juan Mata.

Inte på något sätt en stor fotbollsmatch men United gör det som krävs och det som behövs. Ingen energi slösades inför derbyt och inga spelare blev skadade.

Lottning på måndag klockan 12.00. United vann ju gruppen och får därmed spela mot en grupptvåa (som inte är engelsk och inte Basel) och United får dessutom fördelen av att börja borta.

 

Mikael Österdahl | 21:42 Halvtidstankar

CSKA Moskva tar ledningen precis före halvtidssignalen, då domaren på ett korrekt sätt tillämpar reglerna. Detta förklaras klart och tydligt på sidan 96 i regelboken.

Annars är det en väldigt ointressant fotbollsmatch. United har mestadels ställt ut skorna i väntan på slutsignal. Det räcker egentligen, då CSKA är rätt dåliga på fotboll. Trots det låga tempot borde United har rullat in ett par bollar.

Luke Shaw ser pigg ut offensivt men hans defensiv lämnar en del att önska då och då.

 

Mikael Österdahl | 20:41 Inga dumheter

Avspark om några minuter. Så länge vi inte hittar på något dumt säkrar vi Champions League-slutspel ikväll.

COME ON UNITED!

 

Mikael Österdahl | 20:35 Mourinho: Det är inte nu eller aldrig

José Mourinho snackade precis med BT Sport inför dagens match. Han fick emellertid ingen fråga om Henrikh Mkhitaryan.

Om laget: ”De vi sparar är de som behöver sparas. Matic är skadad, många andra skador. De andra är på bänken, vi har inte många andra alternativ.”

Om Shaw: ”Det handlar inte om att imponera, jag vill inte sätta någon press på det. Det är en bra chans för Luke Shaw men det är inte nu eller aldrig. Folk kämpar för att få en chans, det är inte ett prov. Förhoppningsvis fokuserar de på laget och inte på individerna.”

Om Rojo: ”Marcos är väldigt trött, han var ute i sju månader. Vi funderade på att inte spela honom två matcher i rad. Men det hände för att vi inte har Bailly och Jones. Han behöver vila, han var inte ens ett alternativ.”

Mikael Österdahl | 19:58 Hängslen och livrem

José Mourinho väljer att spela med hängslen och livrem ikväll. United har råd att förlora stort. Trots det vågar managern inte ge Axel Tuanzebe och Scott McTominay chansen i startelvan. Trots det vågar han inte vila Romelu Lukaku, Antonio Valencia och Chris Smalling.

Det kanske mest anmärkningsvärda är ändå att Henrikh Mkhitaryan inte är med i matchtruppen. Det kan förstås tänkas att Mkhitaryan har blivit skadad men känslan är ändå att han helt enkelt är petad.

Mourinho väljer att matcha ryssarnas uppställning, med tre centrala försvarare. Daley Blind går in istället för Marcos Rojo medan Victor Lindelöf och Chris Smalling startar på nytt.

Det mest spännande blir förstås att se hur Luke Shaw sköter sig som höger vingback.

Mikael Österdahl | 19:44 Dagens lag

Luke Shaw och Victor Lindelöf startar för United idag. Däremot ingen Axel Tuanzebe och ingen Scott McTominay.

United: Romero; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind, Shaw; Herrera, Pogba; Mata; Lukaku, Rashford

Mikael Österdahl | 19:33 CSKA:s startelva

CSKA Moskva har redan presenterat sin startelva för kvällen. Det är en startelva fri från överraskningar.

Vi väntar fortfarande på Uniteds elva.

 

Mikael Österdahl | 18:59 Shaw i startelvan

ESPN:s Rob Dawson tror på många förändringar i Uniteds startelva, trots att José Mourinho igår sa att det inte skulle bli för många.

Mest intressant är kanske att Dawson tror att Luke Shaw äntligen får chansen att lira boll. I så fall första gången den här säsongen som vi ser Shaw i startelvan.

Mourinho bekräftade igår att Sergio Romero startar i mål och att Paul Pogba kommer att spela.

 

Mikael Österdahl | 18:11 Seger i Youth League

Joshua Bohuis straffmål i första halvlek räckte till seger mot CSKA Moskva i Uefa Youth League. Nyligen comebackande Tahith Chong fortsätter att imponera och det var Chong som ordnade straffen åt United.

Mindre positivt var att Angel Gomes tvingades kliva av skadad efter en halvtimme. De första rapporterna pekar ändå på att det inte ska vara något allvarligt.

United slutar tvåa i gruppen, på samma poäng som gruppvinnaren Basel, och går för första gången vidare från gruppspelet i Uefa Youth League. Nu väntar playoff med  Ajax, Salzburg (som är regerande mästare), Inter, Nitra (Slovakien), Brodarac (Serbien), Zeljeznicar (Bosnien), Honvéd (Ungern) och Molde (Norge) som potentiella motståndare. Playoff avgörs i en match och United kommer att spela på bortaplan. Lottning på måndag. Vinnaren från playoff går till åttondelsfinal.

 

Mikael Österdahl | 17:27 Tony Martial 22 år

Tony Martial came from France,
English press said he had no chance,
50 million down the drain,
As Tony Martial fyller år again.

Idag gratulerar vi Anthony Martial, 22 år gammal.

Han har hunnit göra en hel del fina grejer i sin karriär… här är några höjdpunkter!

Mikael Österdahl | 16:22 Mourinho och Lindelöf

Victor Lindelöf och José Mourinho pratade igår med media inför dagens match. Missade ni det då kan ni se det i de inbäddade klippen. Föredrar ni att läsa kan ni göra det här.

Mikael Österdahl | 15:26 Lagnyheter

Vi bjöds inte på någon överraskning när Manchester Uniteds checkade in på Lowry Hotel inför dagens match. Phil Jones och Zlatan Ibrahimovic tränade igår men kommer inte att medverka i dagens match.

Målvakter: Romero, Pereira, O’Hara
Försvarare: Valencia, Darmian, Tuanzebe, Smalling, Lindelöf, Young, Shaw
Mittfältare: Lingard, McTominay, Herrera, Pogba, Mata
Anfallare: Lukaku, Rashford, Martial

Daley Blind och Henrikh Mkhitaryan ansluter med största sannolikhet till truppen, rapporterar Manchester Evening News. Marcos Rojo verkar dock ha fått ledigt och det har David de Gea också fått.

Som alltid intressant att se hur José Mourinho resonerar kring startelvan. Jag hoppas verkligen att han ger Axel Tuanzebe chansen idag. Både Chris Smalling och Victor Lindelöf skulle nog må bra av vila inför derbyt.

Mikael Österdahl | 14:27 Playoff i Uefa Youth League

Manchester Uniteds U19-lag kommer den här säsongen spela playoff i Uefa Youth League. Detta står klart sedan Basel idag fick 0-0 borta mot Benfica. Basel säkrade därmed förstaplatsen i gruppen och de säkrade samtidigt Uniteds andraplats.

United spelar mot CSKA Moskva senare idag (16.00) men resultatet saknar alltså betydelse. Vid seger slutar United på samma poäng som Basel men då slutar Basel före på fler bortamål i de inbördes mötena. United är oavsett resultat minst en poäng före Benfica och CSKA slutar sist i gruppen.

Andraplats i Uefa Youth League ger playoff mot ett lag från Domestic Champions Path. Där avgörs det hela i en match och United kommer att spela på bortaplan.

Lagen att undvika i lottningen på måndag ser ut att vara Ajax, Salzburg (som är regerande mästare) och Inter. Övriga potentiella motståndare är Nitra (Slovakien), Brodarac (Serbien), Zeljeznicar (Bosnien), Honvéd (Ungern) och Molde (Norge).

I skrivande stund verkar det inte som att Uniteds match mot CSKA (i Youth League) kommer att visas någonstans. Därmed kommer vi heller inte att liveblogga den matchen.

Mikael Österdahl | 14:09 Konsten att undvika ett fiasko

Vägen till Champions League-slutspelet är rak. Vägen är enkel. Och Manchester United har gott om tid att hinna fram. Så länge vi inte snubblar på våra egna ben kommer vi att vara där.

Vi kommer dessutom att vara där som gruppvinnare. Det betyder inte att lottningen i nästa runda nödvändigtvis är enkel men i alla omständigheter får du fördelen att sluta hemma om du vinner gruppen.

Kvällens drabbning mot CSKA Moskva är en ren formalitet, där det handlar om att ge speltid till rätt spelare*. För laget är matchen oviktig, för de individuella spelarna kan den vara väldigt viktig.

Är du en Ander Herrera handlar det om att visa lagkamraterna att du duger och att du är någon att lita på i Paul Pogbas frånvaro. Är du en Luke Shaw handlar det om att visa managern att du är världens bästa vänsterback och på så sätt vinna lite mer speltid** det här kalenderåret. Är du en Henrikh Mkhitaryan handlar det om att visa att polletten har trillat ner någonstans i botten av frysboxen.

Ikväll spelas en Unitedmatch där individen för många spelare är viktigare än kollektivet. Skulle vi fråga dem skulle de så klart ljuga och säga att det inte stämmer. Innerst inne skulle Mkhitaryan förstås välja en 2-4-förlust där han är bäst på planen framför en 10-0-seger där han inte uträttar någonting.

Roligast ikväll är att vi får se Paul Pogba spela fotboll. Tråkigast ikväll är att vi varje gång Paul Pogba gör något fantastiskt kommer att påminnas om att han inte får spela mot Manchester city.

* Axel Tuanzebe är rätt spelare. Hör du det, José Mourinho?
** Ja, inte mot Manchester city, förstås. Men om Shaw är världens bästa vänsterback ikväll kanske han kan få en kvart mot Bristol City.