Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Bournemouth (upp på hästen igen)

14:05

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Premier League-match mot Bournemouth. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Bournemouth 1-0 (1-0)

Premier League, omgång 17 • 2017-12-13, 21.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 74 798 • domare: Graham Scott


 1-0 (25) Romelu Lukaku (Mata)
     (28) Dan Gosling
     (43) Romelu Lukaku
     (64) Harry Arter


Manchester United: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Shaw (Young 83); Matic, McTominay; Mata, Lingard (Herrera 71), Martial (Rashford 66); Lukaku
Avbytare: Romero, Blind, Lindelöf, Ibrahimovic

Bournemouth: Begovic; A Smith, Francis, Aké, Daniels; Stanislas (Afobe 71), Gosling (L Cook 77), Arter, Fraser; King; Wilson (Defoe 71)
Avbytare: Boruc, S Cook, Surman, Ibe

Mikael Österdahl | 23:36 Godnatt!

United får med sig tre poäng efter en seger som inte var vacker men viktig. Avståndet uppåt är fortfarande elva poäng medan det är tre poäng ner till Chelsea på tredjeplatsen. Tittar vi längre ner i tabellen har United dock sju poäng till Tottenham, Liverpool och Burnley.

Det verkar helt enkelt redan vara klart att United ska sluta tvåa eller trea i ligan och det är ju effektivt samma sak. Så länge vi sköter oss under vintern ska vi kunna satsa fullt ut på Champions League, på samma sätt som vi satsade på Europa League förra säsongen.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

 

Mikael Österdahl | 23:28 Jones: Jag vill tacka fansen

Phil Jones riktade ett stort tack till Manchester Uniteds fans när han snackade med MUTV efter Uniteds 1-0-seger mot Bournemouth.

”Det var [en viktig seger]. Det skulle alltid vara svårt efter derbyförlusten. Vi var så besvikna. Vi ville vinna den matchen.

”Det var viktigt att kämpa och vara modig ikväll. Det var inte vackert men det viktigaste var tre poäng.

”Jag vill tacka fansen för det var svårt för dem i söndags. De stöttade oss idag igen, vi behöver det, tack för det.”

Det måste vara skönt att vara tillbaka… ”Det var en konstig skada jag hade. Det kändes bra och jag är nöjd med de tre poängen.”

Om målet: ”[Lukaku] gjorde det bra. Det är vad han gör. Han hade en tuff period.”

Det var tufft i slutet… ”Vi borde ha gjort två eller tre [mål] till slut. Vi försvarade oss bra, det var tufft i slutet. Det handlar om tre poäng och vi fick tre poäng.”

Det är viktigt att hålla nollan… ”Givetvis är det så. Släpper du inte in mål förlorar du inte. Vi måste fortsätta med det.”

Om McTominay och Shaw: ”Scott [McTominay] tog sig in i matchen och var riktigt bra i andra halvlek. Jag tycker att Luke [Shaw] var utmärkt på vänsterkanten. Jag är glad för båda.”

 

Mikael Österdahl | 23:22 Bailly allvarligt skadad

Eric Baillys skada är ”allvarlig” säger José Mourinho. Det kan bli så att ivorianen tvingas till operation. Någon prognos för när han kan vara tillbaka har vi inte i nuläget men det låter onekligen inte bra.

Mikael Österdahl | 23:16 Mourinho: De var fräschare än oss

José Mourinho förklarar Bournemouths dominans i slutet på matchen med att gästerna hade längre vila än Uniteds spelare.

”Vi missade stora chanser att göra 2-0. I slutet var de fräschare än oss, en mer dag att vila. Totalt tycker jag att prestationen baserades på en stor insats och det var tre viktiga poäng.”

Om målet: ”Bra inlägg och en fantastisk nick. Vi hade bra lägen i andra, med Martial och Marcus [Rashford] med det hårda skottet.”

Om McTominay och Shaw: ”Båda väldigt bra. Luke [Shaw] var väldigt bra och blev bättre. Han kände lite kramp och det var viktigt att få in Ashley Young.

”Det såg inte ut som att det var annorlunda för Scott [McTominay på den här nivån]. Han är redo att spela. Han fick 90 minuter idag.”

Det var tufft i slutet… ”Målet var att vinna matchen mer bekvämt. När du inte kan göra det är det [viktigt att hålla nollan].”

Mourinho pratade med MUTV.

Mikael Österdahl | 23:09 Dagens snackisar

Jacob har knappat snabbt på tangenterna och är redan ute med dagens snackisar. Läs dem!

Vi väntar vidare på reaktion från spelare och manager, men då matchen inte visades på engelsk teve lär vi få nöja oss med MUTV:s superkritiska frågor.

 

Mikael Österdahl | 23:01 Andra resultat

Manchester city vann förstås enkelt, 4-0 på bortaplan mot Swansea. Positivare att både Liverpool (hemma mot West Brom) och Arsenal (borta mot West Ham) spelade 0-0. Tottenham kunde dock vinna med 2-0 mot Brighton.

Mikael Österdahl | 22:59 Juniorerna utslagna

Uniteds juniorer fick kämpa heroiskt för att nå straffläggning mot Derby men där uppträdde de som ett Unitedlag och förlorade med 3-1. Inget avancemang i FA Youth Cup den här säsongen heller. En mycket stor besvikelse.

Mer om den matchen imorgon.

 

Mikael Österdahl | 22:55 United – Bournemouth 1-0

United håller ut och vinner med 1-0. Bournemouth får, med betoning på får, en frispark i utmärkt läge i slutskedet. Ashley Young tillåts dock vara tre meter från bollen när frisparken skjuts och det slutar med ett skott i magen på David de Gea.

Det blev till slut en seger. Det skriver vi in i den positiva kolumnen. Annars var det på intet sätt någon imponerande insats.

Bäst i United var Phil Jones för mig. Även Juan Mata, Scott McTominay och Luke Shaw vill jag plussa för.

 

Mikael Österdahl | 22:49 4 minuter tillägg

Fortfarande 1-0 när vi går in på tilläggstiden som aviseras till fyra minuter. United tvingas just nu kämpa förtvivlat för att vinna matchen. Ingen kontroll alls.

 

Mikael Österdahl | 22:41 Young för Shaw

David de Gea gjorde precis en viktig räddning då han höll ihop benen på Defoes skott. Mourinho gör därefter sitt sista byte, då Ashley Young kommer in för, en förmodat trött, Luke Shaw. Ingen Zlatan Ibrahimovic idag alltså.

83 minuter spelade.

 

Mikael Österdahl | 22:33 Ribba

United igen mycket nära ett 2-0-mål, då Marcus Rashford drar ett stenhårt skott i ribban. Den här matchen borde verkligen vara avgjord nu.

75 minuter spelade.

 

Mikael Österdahl | 22:30 Herrera för Mata

Mourinho gör sitt andra byte, då Ander Herrera ersätter Jesse Lingard.

71 minuter spelade och vi noterar att Juan Mata fortfarande är kvar på planen.

 

Mikael Österdahl | 22:24 Rashford för Martial

José Mourinho gör sitt första byte, då han kastar in Marcus Rashford för Anthony Martial.

 

Mikael Österdahl | 22:20 Öppet mål

United får en gyllene chans att utöka till 2-0, då Anthony Martial får öppet mål från nära håll. Han träffar emellertid bollen på smalbenet och den flyger högt över. Måste vara mål!

61 minuter har gått.

 

Mikael Österdahl | 21:54 Förlängning i Youth Cup

I FA Youth Cup blir det förlängning, sedan Aidan Barlow kvitterat för United på nick. Derby var nära att avgöra i slutskedet men Fojticek revanscherade sig för sitt misstag på Derbys 2-1-mål genom att rädda friläge.

Det är en tuff match med många varningar och de yttre omständigheterna är nu bedrövliga. Planen är mer vit än grön.

 

Mikael Österdahl | 21:50 Halvtid: United – Bournemouth 1-0

United leder med uddamålet efter första halvlek. Romelu Lukakus nickmål skiljer lagen åt i en match som inte alls är välspelad.

Bournemouth var nära att kvittera på ett missriktat inlägg på tilläggstiden men David de Gea hann dit med händerna. Annars har United tagit över efter målet, utan att på något sätt spela ut motståndaren.

Mikael Österdahl | 21:31 1-0 Lukaku

United tar ledningen efter 25 minuter. Romelu Lukaku når högst på Juan Matas inlägg och sätter 1-0 på en tung nick.

Annars är det Bournemouth som har haft det mesta av spelet och Lukakus avslut var faktiskt Uniteds första på mål.

Notabelt är att Lukaku inte firade efter målet.

 

Mikael Österdahl | 20:59 Nu kör vi

Manchestervädret är perfekt. Spelarna är taggade. Bournemouth ska krossas.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 20:49 Underläge för juniorerna

Juniorlaget ligger under efter första halvlek i FA Youth Cup. Derby tog en tidig ledning. United kvitterade efter uppvisning av Tahith Chong. Derby kunde dock återta ledningen efter en grov miss av Uniteds målvakt Alex Fojticek.

Mikael Österdahl | 20:13 McTominays stora chans

Scott McTominay får verkligen sin stora chans idag. Den unga mittfältaren går före Ander Herrera på mittfältet. McTominay får Nemanja Matic att hålla i handen, så det blir mycket intressant att se hur det fungerar.

Även i backlinjen en hel del att orda om. Phil Jones gör comeback och skickar Victor Lindelöf till bänken. Chris Smalling är förstås given. Till vänster får Luke Shaw chansen, vilket blir mycket intressant.

Offensivt blir det bänken för Marcus Rashford. Juan Mata går in till höger med Jesse Lingard centralt och Anthony Martial till vänster. Romelu Lukaku fortsätter på topp och måste verkligen leverera nu.

Ingen Marouane Fellaini i truppen.

 

Mikael Österdahl | 20:02 Bournemouths elva

I Bournemouth noterar vi att Jermain Defoe är bänkad.

Mikael Österdahl | 20:01 McTominay startar

Scott McTominay är den stora överraskningen i Uniteds startelva idag!

Luke Shaw får också chansen från start.

Mikael Österdahl | 19:52 Fellaini, Jones och Shaw

Om några minuter har vi startelvan. Ryktet säger att Marouane Fellaini (om han bedöms vara spelklar), Phil Jones och Luke Shaw alla kommer att starta för United.

Mikael Österdahl | 19:46 Nytt kontrakt för Gomes

Fantastiska nyheter! Angel Gomes har idag signerat ett proffskontrakt med Manchester United! Därmed är risken att han ska göra en Paul Pogba borta.

Det framgår inte hur långt kontraktet är.

Mer om detta imorgon!

 

Gomes är för närvarande ute med en skada och kommer därför inte till spel i FA Youth Cup mot Derby ikväll.

Avspark 20.00 och matchen visas på Uniteds Facebook.

Mikael Österdahl | 18:52 United mot Bournemouth

När Manchester United skulle välja ut de tre bästa hemmamålen mot Bournemouth fanns inte så värst mycket att välja på. Förra säsongen blev det 1-1 på Old Trafford och i maj 2016 vann United med 3-1. Övriga hemmamål är för gamla att kvala in.

Wayne Rooney, Marcus Rashford, Ashley Young och Marcos Rojo har skjutit mål på Bournemouth. En ska bort och det blev Young.

Mikael Österdahl | 18:02 Foulkes debut har blivit pensionär

Idag är det 65 år sedan som Bill Foulkes gjorde sin Manchester United-debut. Foulkes, som överlevde Münchenkatastrofen, gick vidare och gjorde 688 matcher för United, med vilket han är fjärde bäst någonsin.

Meritlistan inkluderar fyra ligatitlar, FA-cupen 1963 och Europacupen 1968. Foulkes är kanske mest känd för att han sköt målet, ett av bara nio mål han gjorde för United, som tog United till final i Europacupen 1968.

Bill Foulkes avled i december 2013.

Mikael Österdahl | 17:13 José och pressen, del 2

Ja, José Mourinho anklagade igår reportrarna på presskonferenserna för att ställa fel frågor. Journalisterna är förstås snabba att slå tillbaka (det finns väl ingen annan grupp som är så kritikskygg som journalister).

Mirrors David McDonnell tycker att Mourinho är ”ohyfsad och oärlig” medan BBC:s Simon Stone nöjer sig med att konstatera att bråket mellan United och city är vad läsarna vill läsa.

Oavsett rätt och fel (jag tycker att journalisterna regelbundet ställer bedrövliga frågor på presskonferenserna) så har Mourinho svårt att vinna en kamp mot media. Att journalisterna nu kommer att leta efter en möjlighet att sätta dit Mourinho är uppenbart.

Mikael Österdahl | 16:36 FA Youth Cup ikväll

Manchester Uniteds match mot Bournemouth visas inte i direktsändning på svensk teve. Den går att se i efterhand på Viaplay med klockan 23.20. Även MUTV visar matchen i efterhand men först klockan 05.00 (efter det borde den finnas tillgänglig on demand och den visas även då och då under morgondagen).

Att fulstreama matchen mot Bournemouth är ett alternativ, då den visas på teve i bland annat USA och Asien, då de marknaderna har rätt att visa alla Premier League-matcher i direktsändning. Muss kan tyvärr inte hjälpa dig med att hitta en fulstream.

Ett alternativ är att från klockan 19.30 istället följa Uniteds juniorer i bortamatchen mot Derby i FA Youth Cup. Det rör sig om omgång 3. På MUTV visar de uppladdning inför a-lagsmatchen men United kommer att sända FA Youth Cup-matchen live på Facebook.

Vi kommer givetvis, som alltid, att rapportera både från a-laget och juniorlaget. Om du har tänkt se a-lagsmatchen i efterhand så bör du undvika den här matchdagsbloggen, då vi som vanligt kommer att resultatrapportera direkt efter slutsignal.

(Varför bädda in en tweet när det handlar om Facebook? Jo, Facebooklänken var inte sugen på att bli inbäddad.)

Mikael Österdahl | 15:59 José och pressen

José Mourinho var inte så värst snacksalig på gårdagens presskonferens. Hela sessionen var över på 5 minuter och 53 sekunder eller på 6 minuter och 11 sekunder (beroende på om vi räknar orden Mourinho sa efter att presskonferensen var avslutad). Som en jämförelse snackade Pep Guardiola i en halvtimme igår.

Den första delen av presskonferensen bjöd vi på igår. Här kommer fortsättningen.

Vad menar du med meningsskiljaktighet (diversity)?

”Meningsskiljaktighet i beteende, i åsikter, i utbildning. Ni vet…”

För han sa att det var okej men du tyckte inte det, så det var en meningsskiljaktighet där?

”Exakt. Det vi gjorde på Arsenal Stadium, det är fullständigt annorlunda det som hände efter den matchen. Sättet som vi betedde oss på som vinnare.”

Har inte klubbarna en skyldighet att bete sig ansvarsfullt vid vinst och förlust?

”Jag har inget mer att säga.”

Uniteds presschef ber journalisterna att gå vidare till frågor om Bournemouth.

Vad gäller titelstriden, tror du att Champions League kan vara en mer realistisk väg till en titel nu eller tror du att…

”Jag säger att mot Bournemouth har vi 50 procents chans att vinna. Vi ska göra allt vi kan för att förvandla de 50 procenten till 100 procent och ta tre poäng. Efter Bournemouth är det Premier League och efteråt är det Bristol. När Bristol kommer är det ligacupen som är den viktigaste turneringen för oss, och så vidare, och så vidare.

”Så nu är Champions League bara februari och mars. Om jag inte har fel spelar vi mot Sevilla innan vi spelar mot Chelsea och sedan spelar vi mot Sevilla på Old Trafford innan vi spelar mot Liverpool. När den stunden kommer tänker vi på Champions League.”

Här tar Mourinho fel, då matchen mot Liverpool kommer helgen före hemmamatchen mot Sevilla.

Är du orolig för Lukakus form?

”Nej! Det är jag inte. Jag är väldigt nöjd med Lukaku.”

Det faktum att FA kan straffa er…

”Straffa vem?”

De kan straffa Manchester United för vad som hände…

”Varför?”

De utreder vad som händer…

”Jag tror att du jobbar för en annan klubb och inte för pressen.”

Jag vill prata om Lukaku. I pressen står det att han kastade en flaska. Vill du försvara honom?

”Vad?”

I pressen har Lukaku anklagats för att ha kastat en flaska. Vill du försvara honom?

”Anklaga, anklaga, bevisa. Visa bevis och straffa honom.”

Är du säker på att dina spelare beter sig på rätt sätt?

”Jag vet. Jag är inte säker, jag vet.”

Här avslutar presschefen presskonferensen.

”Okej. Hej då.”

Men Mourinho var inte klar och på vägen ut går han till attack…

”Hej då.

”Ni gillar inte Bournemouth va? Ni respekterar dem inte. Ni respekterar dem inte, ni tycker inte att de är ett lag kapabelt att komma till Old Trafford och göra det bra? Ingen respekt för Eddie Howe, ingen respekt för spelarna…”

Vi fick ingen chans att fråga…

Mikael Österdahl | 15:21 Lagnyheter

Varken Marouane Fellaini eller Marcos Rojo syntes till när Manchester Uniteds spelare checkade in på Lowry Hotel inför dagens match, rapporterar Manchester Evening News. Även Henrikh Mkhitaryan förefaller återigen vara utanför truppen.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Lindelöf, Jones, Smalling, Blind, Young, Shaw
Mittfältare: McTominay, Matic, Herrera, Lingard, Mata
Anfallare: Martial, Rashford, Ibrahimovic, Lukaku

En sista notabel frånvaro är Matteo Darmian medan Axel Tuanzebe som vanligt inte får managerns förtroende. Paul Pogba är avstängd, Eric Bailly och Michael Carrick är långtidsskadade.

Det kan tänkas att ytterligare en spelare är med i matchtruppen, José Mourinho brukar välja 20 spelare och det var bara 19 spelare som syntes till vid hotellet.

David de Gea fortsätter förstås i mål. I backlinjen blir det intressant att se om Phil Jones är tillbaka i startelvan. Det vore verkligen önskvärt, då Uniteds defensiv har varit skakig på slutet, med sex insläppta på de fyra senaste matcherna och bara en enda nolla på de åtta senaste.

Ja, överlag har försvaret det tufft utan Jones och Bailly. United har bara släppt in fyra mål med Bailly och/eller Jones på planen, vilket ger ett snitt på 0,3 insläppta per 90 minuter. Utan den skadedrabbade duon har vi släppt in 13 mål för ett snitt på 1,0 per 90 minuter. Då ska också konstateras att Bailly och/eller Jones (oftast båda) har spelat mot sju av de elva målfarligaste lagen i ligan.

Antonio Valencia lär fortsätta som högerback och Chris Smalling är given i mittförsvaret. Om Jones får fortsätta på bänken får Victor Lindelöf platsen bredvid Smalling. På vänsterkanten kan det kanske vara dags för Luke Shaw, även om jag personligen skulle gissa på Ashley Young.

Ander Herrera och Nemanja Matic är enda tillgängliga centrala mittfältare (Mourinho räknar ju inte Scott McTominay, som säkerligen skulle vara ett bättre alternativ än Herrera i nuvarande form).

Framåt har vi heller inte så mycket att laborera med. Det kan mycket väl bli samma anfallskvartett som mot city. Det är möjligen Juan Mata som kan komma in, då ingen annan offensiv Unitedspelare trivs på högerkanten. Romelu Lukaku är givetvis given på topp, många supportrars protester till trots. Zlatan Ibrahimovic är långt ifrån att vara redo för att starta i Premier League.

 

Mikael Österdahl | 14:06 Upp på hästen igen

Det är dags för Manchester United att reagera på den patetiska förlusten i Manchesterderbyt, då Bournemouth gästar Old Trafford. Söndagens match gör mig fortfarande förbannad. Jag begriper inte hur José Mourinho kan spela på 0-0 när vi ligger åtta poäng efter city.

Idag tänker jag att han går lite offensivare. Inte ens Mourinho kan vara rädd för Bournemouth.

Men vi har hamnat i ett läge där det inte längre spelar någon större roll. United kommer att sluta topp 4 den här säsongen och vi kommer inte att vara nära förstaplatsen. Vi är i mitten av december och ligan är effektivt död.

United får gå all in på Champions League.

Med det sagt ska vi givetvis göra vårt bästa ikväll och i alla ligamatcher som återstår. Gör vi inte det så räcker det inte ens till en topp 4-placering.

Vi möter Bournemouth i ett bekvämt läge. De har fyra ickevinster i rad och lär inte vara så värst sugna på att resa till Old Trafford en regnig decemberkväll.