Landslagsdebut för Olosunde; Lindelöf ska ingenstans; 50 år sedan första Europatiteln

Reservlagets Matthew Olosunde fick i natt göra a-landslagsdebut när USA vann mot Bolivia. Paul Pogba spelade landskamp igår. Victor Lindelöf har ännu inte kommit igång med träningslandskampandet och förnekar istället att han ska gå på lån nästa säsong.

Dessutom fokuserar vi på det som hände den här dagen för 50 år sedan.

Landslagsdebut för Olosunde

Jag ska inte pÃ¥stÃ¥ att det är kris i den amerikanska fotbollen. Men de misslyckades – trots en pÃ¥ pappret enkel VM-väg – med att kvalificera till VM. Och i natt fick Manchester Uniteds reservlagsförsvarare Matthew Olosunde göra a-landslagsdebut.

Inget ont om Olosunde men han har haft stora problem med att knipa en ordinarie plats i ett bedrövligt reservlag. Den gångna säsongen fick han nöja sig med tolv framträdanden. Och det är nog inte många som tror att han har en framtid i Manchester United.

Nåväl, i natt fick han landslagsdebutera när USA vann med 3-0 mot Bolivia i Pennsylvania. Olosunde (nummer 2) kom in med kvarten kvar att spela. Målen i matchen gjordes innan Olosunde fick hoppa in.

Kort inhopp för Pogba

Frankrike vann igår med 2-0 mot Irland i Paris. Paul Pogba spenderade större delen av matchen på avbytarbänken. Ett inhopp blev det till sist, efter 77 minuter.

Kieran O’Hara var inte med i Irlands trupp och fÃ¥r fortsätta vänta pÃ¥ a-landslagsdebuten.

Lindelöf ska ingenstans

Det har spekulerats i att Victor Lindelöf ska lånas ut nästa säsong. Det är emellertid skitsnack, åtminstone om vi ska tro på Lindelöf själv.

“Det är inget snack om det. Folk skriver hela tiden. Jag tillhör United och där kommer jag att spela,” säger Lindelöf till SVT.

Liverpool värvar

Monaco säljer sin mittfältare Fabinho till Liverpool.

Huruvida han någonsin var aktuell för Manchester United ska vi låta vara osagt. Det har ryktats en hel del men de ryktena har alltid förnekats av journalisterna som bevakar United. Samtidigt har de journalisterna ofta varit tvåa eller till och med trea på bollen när United har värvat spelare de senaste åren.

Den här dagen 1968…

…blev Manchester United, tio Ã¥r efter München, Europamästare för första gÃ¥ngen. United kvalificerade sig för Europacupen genom att vinna ligan 1967.

Efter en bekväm seger mot Hibernians från Malta i första omgången blev vägen framåt sedan betydligt svårare. I åttondelsfinalen ställdes United mot Sarajevo. Mållöst i första matchen. I returen gick United ifrån till 2-0 efter mål av John Aston Jr och George Best. En sen reducering från gästerna skapade viss nerv (inga bortamål på den här tiden, vid oavgjort hade det blivit omspel) men United höll ut.

Polska Górnik Zabrze stod för motstÃ¥ndet i kvartsfinalen. De var vänliga och bjöd pÃ¥ ett självmÃ¥l när timmen var spelad pÃ¥ Old Trafford. Minuten före fulltid ökade Brian Kidd pÃ¥ till 2-0 och gav United andrum inför returen. Igen blev det en tät match och igen tog hemmalaget ledningen mitt i andra halvlek. Ett defensivt United höll dock undan och tog sig till semifinal.

I semifinalen väntade giganterna Real Madrid. United inledde hemma och vann med 1-0 efter mål av George Best. Det var dock inte många som trodde att det skulle vara tillräckligt.

Semifinalreturen är en av de riktiga klassikerna. Real var precis så bra som alla trodde. Pirri gjorde mål efter en halvtimme, Gento ökade på efter 41 minuter. Ett självmål ett par minuter senare gav United hopp men när Amaro satte 3-1 före halvtidsvilan trodde nog alla att det var kört.

Men med hjälp av desperat försvarsspel höll United sig kvar i matchen. George Best nickskarvade en frispark och David Sadler volleyklackade in reduceringen från nära håll. Det återstod en kvart och United hade tillräckligt för omspel.

Best var inte nöjd. Bara några minuter senare trollade han på högerkanten och spelade bollen till Unitedspelaren som kom instormande i boxen. När Best upptäckte att det var Bill Foulkes blev han förbannad på att han inte hade gått på eget avslut. Foulkes brukade sällan ge sig in på offensiv planhalva och mål gjorde han nog inte ens på träning.

Den här dagen var det annorlunda. Foulkes, som överlevde München, sköt United till final.

I finalen ställdes United mot Benfica på Wembley. Bobby Charlton gav United ledningen på nick, tidigt i andra halvlek. Det såg länge ut att bli segermålet.

Benfica hittade dock en kvittering genom Graca. Och i matchens absoluta slutskede fick Eusébio friläge…

…Alex Stepney räddade och belönades med en applÃ¥d frÃ¥n Eusébio.

Det blev förlängning. Under vilan låg Benficas spelare utslagna. United satte full fart. Förlängningen var ett par minuter gammal när George Best gav United ledningen på nytt. Minuten senare nickade födelsedagspojken Brian Kidd in 3-1.

Matchen var över. Passande nog fick Charlton äran att avsluta målskyttet en handfull minuter senare.

Tio år efter München fick så Charlton, Foulkes och Matt Busby kliva upp för trapporna på Wembley och ta emot Europacupen.