Matchrapport: Man Utd – Valencia 2-0

United besegrade Valencia med 2-0 efter mål av Wayne Rooney och Tom Cleverley.

1-0 [52] Wayne Rooney. Valencia (spelaren i United, inte motståndarlaget) avancerade på högerkanten och slog ett perfekt inlägg som Rooney enkelt nickade in i mål.
2-0 [72] Tom Cleverley. Valencia (fortfarande spelaren, som för övrigt var bäst på planen) kom igen runt på högerkanten och slog ett inlägg som Macheda stoppade utan att lyckas kontrollera i oredan framför mål. Den unge Cleverley tog bollen framför Macheda och avancerade en meter i straffområdet innan han kyligt placerade bollen i mål.

United: Foster (Kuszczak 46) – De Laet (Fabio 63), Ferdinand, Evans (O’Shea 46), Evra – Valencia (Nani 80), Fletcher (Gibson 63), Carrick (Anderson 63), Tosic (Cleverley 46) – Rooney (Macheda 63), Owen (Berbatov 63)

Valencia: Cesar – Saltor, Marchena, Dealbert, Mathieu – Baraja, Albelda – Joaquin, Mata, Michel – Villa

Sir Alex hade en del ”bekymmer” inför gÃ¥rdagens match. United har 4 högerbackar, 3 av de är skadade (O’Shea den ende som inte är det), vilket gjorde att Sir Alex gav unge Richie De Laet chansen frÃ¥n start. Ferdinand och Evans utgjorde de väntade mittbacksparet i skadade Vidic frÃ¥nvaro, Evra lika väntat till vänster. PÃ¥ mitten fick Tosic chansen till vänster, resterande 3 var mer väntade i form av Valencia, Carrick och Fletcher. PÃ¥ topp spelade Rooney ihop med Owen för första gÃ¥ngen under försäsongen.

Unai Emery valde också att blanda i laget en del och vilade bl.a Silva, Pablo och Alexis från start. Han startade med Cesar i mål istället för Moya, en smaksak då båda målvakterna håller hög klass.

Första halvlek:
Valencia var det bästa laget United mött hittills under säsongen, det märks att det är ett klasslag i sina bästa stunder. Man hade en hel del boll och tog sig ofta fram pÃ¥ United’s planhalva pÃ¥ ett bra sätt, de bästa chanserna föll dock oftast till hemmalaget United. Owen hade 2 bra chanser. Den första nickades över efter ett inlägg frÃ¥n Evra, en andra efter en genial genomskärare frÃ¥n Rooney där Owen inte riktigt hann fram utan hans chip gick strax utanför Cesar’s stolpe. Rooney hade ocksÃ¥ en mycket fin chans när han efter ett inlägg längs marken frÃ¥n duktige De Laet sköt nÃ¥gon decimeter utanför.
Valencia’s bästa chans fick Michel dÃ¥ han sköt i ribban ett par meter utanför straffomrÃ¥det efter fint växelspel pÃ¥ högerkanten.

Andra halvlek:
Emery valde att göra 10 byten i paus, alla utom målvakten blev ersatta. In kom bl.a Miguel, Vicente, Silva, Alexis, Pablo och Carleto. Den sistnämnde skadades ganska tidigt, något som innebar att Emery inte hade någon spelare att sätta in. Ingen utespelare i alla fall, reservmålvakten Moya hoppade in som defensiv mittfältare och gjorde det med den äran.
Sir Alex satte in Kuszczak, O’Shea och Cleverley i paus, pÃ¥ bekostnad av Foster, Evans och Tosic. Senare kom även Fabio, Gibson, Anderson, Macheda, Berbatov och Nani in.

Den andra halvleken blev inte riktigt lika underhållande spelmässigt, men nu kom i alla fall målen. 7 minuter in kom 1-0 av Rooney. Antonio Valencia tog sig fint fram på högerkanten och slog inlägget som Rooney nickade in otagbart bakom Cesar.
Owen hade ytterliggare 2 bra chanser i den andra halvleken. Ett skott som gick strax utanför efter att Valencia återigen legat bakom, den andra chansen räddade Cesar.
2-0 kom efter 72 minuter och återigen var det denne Valencia som låg bakom. Ett inspel från högerkanten hittade till slut fram till unge Tom Cleverley som satte bollen i mål.
Darron Gibson inhopp blev lyckat, han visade Ã¥ter att han är alldeles för bra för att agera 6:e val pÃ¥ United’s centrala mittfält. Han hade ett rungande skott i ribban och Cesar gjorde en jätteräddning pÃ¥ ytterliggare en projektil frÃ¥n den unge irländaren.
Valencia hade svårare att producera något framåt i andra halvlek, men Kuszczak tvingades trots allt till ett par räddningar, bl.a ett svårt markskott från David Silva.

Sammanfattning:
United vann till slut rättvist, Valencia hade väl så mycket boll som United men hemmalaget hade betydligt fler chanser.
Antonio Valencia var bäst pÃ¥ plan. Han gjorde i princip allt rätt, tog sig fram fint pÃ¥ kanten, slog fina inlägg och tog framför allt en mycket bra defensivt jobb. Tänk sÃ¥ skönt att ha en ytter som faktiskt jobbar hem efter att United tappat boll i anfallet…
Wayne Rooney var även han helt fenomenal. Att han skulle ta över Ronaldo’s ”stjärnroll” var väntat, det var det ocksÃ¥ att han knappast kommer göra det sämre. Hans roll i laget är nu mer central, vilket passar honom mycket bättre.
I försvaret var Rio Ferdinand outstanding, han avstyrde mängder med farligheter tillsammans med Jonny Evans, som för övrigt nu verkar vara ännu bättre än ifjol. Unge De Laet gjorde även han en mycket fin match, en spelare som (likt O’Shea) kan spela överallt i backlinjen.

United bytte igÃ¥r in 9 spelare, dÃ¥ skall man i Ã¥tanke att 8 A-lagsspelare inte deltog överhuvudtaget av olika orsaker. Det är en fröjd att se de unga spelarna ta för sig sÃ¥ bra, kul att se. Ytterliggare ett bevis pÃ¥ United’s fantastiska ungdomsakademi.

Nästa match är mot Chelsea i Community Shield, matchen spelas på söndag eftermiddag.