Matchrapport: Man Utd – Chelsea 2-2 (Chelsea seger 4-1 efter straffar)

Det blev ingen tredje raka Community Shield-titel för Manchester United. Efter att Wayne Rooney kvitterat till 2-2 pÃ¥ stopptid drog Chelsea det längsta strÃ¥et i den efterföljande straffläggningen. Även om det inte är samma sak som att förlora finalen i FA-cupen – eller Champions League för den delen – sÃ¥ gÃ¥r det inte att undkomma besvikelsen.

Den engelska fotbollsäsongen skulle sparkas igång med Community Shield-matchen mellan ligamästarna Manchester United och FA-cup vinnarna Chelsea, på Wembley Stadium. En (nåja) titel och en hel del prestige stod på spel för de bägge lagen.

– – –

Sir Alex valde som väntat att mönstra en stark startelva – starkaste möjliga med de skadade spelarnas frÃ¥nvaro i Ã¥tanke – och man förstÃ¥r verkligen vilken stark trupp United har dÃ¥ spelare som Anderson och Macheda inte ens fick plats pÃ¥ bänken. Foster fick förtroendet i mÃ¥l före Kuszczak, backlinjen var den väntade med O´Shea, Ferdinand, Evans och Evra. PÃ¥ mitten bildade Fletcher och Carrick innermittfält (Sir Alex förstaval den här säsongen?), flankerade av Park och Nani. Längst upp spelade Berbatov och Rooney.

– – –

Ancelotti startade också han med en stark, ganska väntad startelva. Ivanovic fick dock förtroendet till höger i backlinjen före Bosingwa och i mittförsvaret petade Carvalho Alex. I övrigt blev det den väntade startelvan. Chelsea ställde även upp med diamantformationen på mittfältet, den kommer att föredras i år före 4-3-3 eller den mer raka 4-4-2 som laget tidigare spelat.

– – –

Matchen
Chelsea öppnade starkast och Didier Drogba testade Ben Foster redan efter tvÃ¥ minuter med ett lÃ¥ngskott som Foster dock klarade utan större problem. Chelsea var sedan ytterst nära att ta ledningen pÃ¥ hörna efter sex minuter, Ivanovic nick räddades av Evra pÃ¥ mÃ¥linjen – via ribban. United kom sedan in i matchen och i den nionde minuten fick Nani bollen ute till vänster, portugisen vände bort Ivanovic och skar inÃ¥t i banan innan han avlossade ett rappt högerskott som letade sig hela vägen in i den bortre burgaveln. Ett mycket fint skott av Nani – även om Petr Cech i ärlighetens namn skulle ha räddat – och portugisen visade stundtals upp de kvaliteter som vi vet att han besitter.

United tog över spelet totalt efter mÃ¥let och under en lÃ¥ng period hade Chelsea absolut ingenting att säga till om. United trillade boll och skapade mÃ¥lchans pÃ¥ mÃ¥lchans, men problemet frÃ¥n tidigare säsonger känns igen – spelarna missar pÃ¥ tok för mycket mÃ¥lchanser. Dimitar Berbatov hade en jättemöjlighet men avslutade svagt, Ji-Sung Park hade flera bra lägen men misslyckade med att sätta bollen i nät. Darren Fletcher var dock den som var närmast att göra 2-0, skotten mötte en kort hörna frÃ¥n Nani innan han vände om och drog iväg ett fint skott mot bortre krysset som tvingade Cech till en kanonräddning. 1-0 stod sig dock halvleken ut.

– – –

Chelsea – som stundtals var riktigt bleka i den första halvleken – kom tillbaka starkt i den andra halvleken och United tappade det mesta av lagets fina spel man haft före paus. Sju minuter in i den andra halvleken kom ocksÃ¥ kvitteringen. Efter en rörig situation i Uniteds straffomrÃ¥de och en misslyckad utboxning av Foster – dock hÃ¥rt ansatt av Droga – fick Carvalho öppet mÃ¥l och kunde enkelt nicka in 1-1. FrÃ¥gan är var markeringen pÃ¥ Carvalho tog vägen?

Andra halvleken kändes som en spegelbild av den första och efter Chelseas 1-1 var det istället de blåklädda som dominerade händelserna. Dryga 15 minuter senare kom så också kvitteringen, en minst sagt kontroversiell sådan. United hade bollen då Michael Ballack valde att trycka upp en armbåge i ansiktet på en framstormande Patrice Evra som gick i backen och blev liggande. När United strax därefter tappade bollen vägrade Chris Foy, som sett händelsen tydligt, att blåsa av för huvudskada och Chelsea kunde gå till kontring vilket slutade med att Frank Lampard satte 2-1 via stolpen. Lampard lämnades ensam på högerkanten eftersom Uniteds vänsterback låg ner efter på planen. Foy hade strax dessförinnan blåst av spelet medan United hade bollen i anfallet eftersom Ballack gått i backen (ingen huvudskada) efter en närkamp med Evra. Otroligt irriterande att Foy inte kan döma konsekvent. Precis som Ferguson sa efteråt, det domslutet kostade oss matchen.

Ferguson svarade med att göra fyra byten på en gång. In kom Owen, Fabio, Scholes och Giggs. Ut gick Berbatov, Fletcher, O´Shea och Park. Dessförinnan hade Nani tvingats byte med en befarad axelskada, Valencia ersatte honom. Evra hann sedan med att hämnas på Ballack då fransmannen satte in en stenhård tackling på tysken men trots att Evra träffade bollen först fick han gult kort.

Det såg ut att bli en förlust för United men Wayne Rooney ville annat. Djupt in på stopptiden bröt Ryan Giggs (vilken fantastisk fotbollsspelare) mönstret och hittade in med en perfekt djupledspass till Rooney som fri med Cech avslutade säkert med vänstern och satte 2-2.

– – –
Matchen gick alltså till straffar och där var det aldrig något snack. Giggs och framförallt Evra stod för två usla straffar och eftersom Foster aldrig var nära på Chelseas straffar blev det förkrossande 4-1 till London-laget i straffläggningen.
– – –

Sammanfattning
Matchen i sig var jämn med United som var klart bättre i den första halvleken och Chelsea dominanta i den andra. Det är fortfarande en vecka kvar till premiären och allt för stora växlar ska inte dras efter en sÃ¥dan här match – Ã¥t nÃ¥got hÃ¥ll. United borde dock ha gjort fler än ett mÃ¥l när man hade pressen i den första halvleken och skapade chanser pÃ¥ löpande band. När Ronaldo och Tevez nu lämnat är det viktigt att effektiviteten höjs. Det är tveksamt om vi har rÃ¥d att missa fyra-fem klara mÃ¥lchanser per match även den här säsongen.

Spelarkritik
Ben Foster gjorde några bra räddningar men det är långt ifrån samma säkerhet där bak som när Van der Sar står. Det ska bli väldigt intressant att se vem som får förtroendet nästa söndag, Foster övertygade nog inte Sir Alex. I backlinjen skötte samtliga sig bra utan att glänsa, John O´Shea bjöd dock på sommarens höjdpunkt då han tunnlade Ashley Cole sönder och samman i den första halvleken. På mitten var Fletcher riktigt bra och Nanis första halvlek lovade gott inför säsongen. Berbatov var dock en besvikelse. Bulgaren missade ett jätteläge samtidigt som han inte var särskilt delaktig i de övriga spelet. Känns som att han alltid drar ned på tempot när han får bollen.

Rooney var bra, dock utan att glänsa, och det känns som att Wazza kommer att höjas ett snäpp i Ronaldos frånvaro. Det ska bli väldigt intressant att följa honom under en hel säsong i en central roll.