Matchrapport: Tottenham – Man Utd 1-3

United gjorde en mycket stark match och vände tidigt 1-0-underläge till seger med 3-1, detta trots att Paul Scholes visades ut med halvtimmen kvar. Wayne Rooney avgjorde med ett mycket läckert mål när kvarten återstod.

Lagen:
Harry Redknapp fick som väntat tillbaka Gomes och Jenas, bÃ¥da fanns dock pÃ¥ bänken frÃ¥n start, Ledley King och Sebastien Bassong kom ocksÃ¥ som väntat till spel. Lite överraskande startade han med 3 anfallare, fast med Robbie Keane i nÃ¥gon slags fri roll, vart han spelade ”pÃ¥ papperet” kunde man inte avgöra, men han placerades pÃ¥ vänsterkanten i ”TV-grafiken” innan match, dock kan jag inte pÃ¥stÃ¥ att han befann sig där särskilt ofta. Tom Huddlestone startade bredvid Palacios centralt, annars var det den förutspÃ¥dda laguppställningen.

Sir Alex valde som väntat ett lag som ingen människa kunde förutse, hur ofta gÃ¥r det egentligen att gissa rätt pÃ¥ en United-uppställning? Han valde nÃ¥gon form av 4-3-2-1 där Fletcher spelade lite till höger och Evra skötte hela vänsterkanten själv. Giggs och Berbatov lÃ¥g lite framför mittfältet och nÃ¥got bakom Rooney, fast pÃ¥ ”TV-grafiken” var det 4-4-2 med Giggs till vänster… John O’Shea kom oväntat till spel, däremot inte en smÃ¥skadad Brown. Rio Ferdinand var tillbaka och startade ihop med Vidic för första gÃ¥ngen den här säsongen. BÃ¥de Scholes och Anderson startade centralt, med Carrick pÃ¥ bänken.

Första halvlek:
Den första halvleken hade knappt börjat innan det första målet hade kommit. Ett inlägg från vänster av Palacios gick mot den bortre stolpen, där fanns Crouch och Vidic som gick upp i duell. Vidic fick dock aldrig en chans att komma upp i duellen riktigt med Crouch högt uppe i ryggen och bollen hamnade istället hos Defoe, som med en cykelspark slog in 1-0 till hemmalaget. En chockstart för United kunde man tro, men det blev det helt omvända.
Istället för att spela krampartat efter Spurs ledningsmål så tog United tag i spelet helt och var det klart bättre laget från minut 2 och framåt egentligen. Berbatov låg bakom mycket för United, han var lysande i första halvleken, så bra att hemmapubliken tröttnade på att bua åt honom till slut. Han fick mycket boll att arbeta med och det gick inte med schyssta medel att ta bollen ifrån honom.
Fletcher hade en fin chans strax efter ledningsmålet, Fletcher är bra på mycket men avsluta är inte en utav sakerna, hans skott räddades till hörna av Cudicini.
United fortsatte att spela mycket bra och fint anfallsspel, hemmalaget hade dock ett par halvfarliga chanser från Crouch och Defoe (i solklart offsideläge) som man stack upp med ibland. Just Crouch hade United lite problem med, framför allt Vidic, vilket man inte bör ha.
Efter 24 minuter fÃ¥r äntligen Palacios se det gula kortet, efter att ha haft minst 4:a liknande incidenter tidigare. Den efterföljande frisparken slog Ryan Giggs mycket elegant in vid Cudicini’s vänstra stolpe. United tog ännu mer tag i händelserna efter mÃ¥let, man spelade väldigt bra och hemmalaget hade lite att säga till om.
Berbatov hade 2 mycket bra chanser att göra 1-2 pÃ¥. Vid den första tog han emot bollen, vände pÃ¥ en 5-öring och volleysköt med ”fel fot”, Cudicini gjorde dock en mycket fin räddning uppe vid det vänstra krysset. Den andra kom efter att United presterat ett fantastiskt kombinationsspel där man hade flera chanser att göra mÃ¥l. Evra löpte fint pÃ¥ kanten, slog in bollen i mitten där Rooney avslutade men Cudicini räddade fint, returen gick till Berbatov som avslutade, pÃ¥ mÃ¥llinjen stod Bassong och räddade. Bollen hamnade Ã¥terigen hos Berbatov som avslutade strax över ribban.
När klockan passerat 40 minuter sÃ¥ tog United ledningen. En hörna hamnade sÃ¥ smÃ¥ningom hos Scholes som sköt ett misslyckat skott, bollen hamnade hos Anderson som sköt in 1-2 otagbart för hemmamÃ¥lvakten. Brassens första mÃ¥l i ”open play” för United i tävlingssammanhang.
Vidic varnades korrekt i slutet på halvleken, återigen dåligt av Vidic, han skall inte behöva det mot Crouch.

Andra halvlek:
I paus plockade Redknapp ut Palacios, ett smart drag dÃ¥ killen var nära, och borde ha, att visas ut efter upprepade misstajmade tacklingar. Istället var det Scholes som med sin första tackling varnades, helt korrekt dock. Det kan man inte säga om hans andra gula… Scholes och Huddlestone satsade bÃ¥da hÃ¥rt pÃ¥ en lös boll, Scholes drog dock in benen och försökte undvika tacklingen, Huddlestone däremot fullföljde, ändÃ¥ var det Scholes som varnades och därmed visades ut.
Innan detta hade dock inhoppande Jenas haft en bra chans då han försökte placera in bollen, Foster gjorde dock en mycket fin räddning och tippade till hörna, en hörna som Crouch sedan nickade i överkanten på ribban. Keane hade också ett avslut som blockades från nära håll av Vidic, en mycket viktig tackling.
Detta var dock i princip det sista man såg från Spurs i anfallsväg. Man kan tycka att man borde gjort bättre av det övertag man hade efter Scholes utvisning, istället kontrollerade United matchen ännu mer.
Berbatov, bäst i United tillsammans med Anderson, Rooney och Fletcher, spelade snyggt fram Rooney, som blÃ¥stes felaktigt av för offside, av samme assisterande som missade Defoe’s solklara i första halvlek. Detta var det sista Berbatov gjorde innan han byttes ut till förmÃ¥n för Carrick, för att säkra upp efter Scholes utvisning.
Carrick hittade Rooney i djupet som fint avslutade lÃ¥gt vid Cudicini’s höga stolpe, mÃ¥lvakten gjorde dock en mycket bra räddning och tippade via stolpen till hörna. Evra avslutade kort senare eftt fint anfall genom att skjuta i burgaveln.
Med 12 minute kvar av ordinarie tid så avgjordes matchen. Fletcher slog en lång boll i djupet som Rooney tog hand om, han gjorde bort 2 försvarare innan han vackert slog in 1-3 bakom Cudicini. En enastående spelfrekvens från United och ett avslut i absolut världklass.
United fortsatte att dominera även efter mÃ¥let. Rooney hade ett liknande avslut som tidigare nere vid stolpen, denna gÃ¥ng framspelad av en ”överallt-spelande” Fletcher.

Sammanfattning:
United vann helt rättvist, man var det klart bättre laget från start, det borde kanske blivit något mål till ytterliggare.
Det var många spelare som utmärkte sig i United den här dagen. Som nämnts så var Berbatov lysande, framför allt i första halvlek. Evra gjorde en fin match och raderade helt bort Aaron Lennon, från matchen. Anderson gjorde sin bästa match på länge och fick kröna sin insats med sitt första spelmål. Fletcher var som vanligt mycket bra, trots att han spelade en del på högerkanten under matchen, som vanligt fanns han överallt på planen. Rooney arbetade som vanligt mycket bra och gjorde ett världsklassmål som avgjorde matchen. I försvaret tycker jag dock att Vidic gjorde en mindre bra match. Han hade problem med en spelare som Crouch, som han inte bör ha. Crouch tuffa spel med armbågar och händer i luftspelet störde Vidic mycket och gjorde att han också fick spela mer så än brukligt. Ferdinand var något ringrostig men annars stabil som vanligt.

Domarinsatsen:
Jag berömde domare Marriner innan matchen, detta var väl dock ingen av hans bättre matcher. Om Scholes blev utvisad sÃ¥ borde definitivt Palacios ocksÃ¥ ha blivit det, men det var väl det enda större misstagen han hade. Den assisterande domaren ”till vänster” var dock under all kritik. Han missade en solklar offside pÃ¥ Defoe som sÃ¥ när resulterade i 2-0 i första halvlek, i andra halvleken blÃ¥ste han felaktigt av Rooney minst 2 gÃ¥nger för liknande händelser.

Nästa match är på tisdag mot Besiktas på bortaplan i Turkiet, en match som sänds på TV6 med start 20.45

TOTTENHAM
Cudicini – Corluka (Hutton 69), King, Bassong, Essou-Ekotto – Lennon, Palacios (Jenas 46), Huddlestone – Keane (Kranjcar 72) – Defoe, Crouch
Avbytare: Gomes, Naughton, Bentley, Pavlyuchenko
Varningar: King, Palacios, Jenas
MANCHESTER UNITED
Foster – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Fletcher, Scholes, Anderson (Nani 81), Giggs – Rooney, Berbatov (Carrick 62)
Avbytare: Kuszczak, Evans, Fabio, Valencia, Owen
Varningar: Vidic
Utvisning: Scholes (2 gula)
Domare: Andre Marriner (godkänd) | Arena: White Hart Lane (London) | Publik: 35785