Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

One man team?


One man team-“pÃ¥hoppen” är ett märkligt släkte. Alla vet ju att ett uselt lag inte vinner nÃ¥gonting om man har en superstjärna.
Inte ofta i alla fall, det är klart att det finns undantag.
Manchester Uniteds framgångar genom åren har ju fått de så kallade ABU:arna att uppfinna nya sätt att försöka komma till tals med sin egen avundsjuka. Det har varit allt från att domarna är köpta av Fergie, att FA också är köpt och blablabla.
Sedan van Persie anslöt i somras “anklagas” United titt som tätt för att vara ett one man team. Det finns BARA EN enda spelare som styr skutan rätt. Utan van Persie skulle United vara pÃ¥ nedflyttningsplats och utslagna ur alla cuper innan avspark.
Det är ju märkligt i sig på det sättet att van Persie faktiskt ju bara är en del i laget, om än en mycket bra sådan, trots att många verkar tro att han är tio-elva man i en kropp. Men ett lag är ju inte bättre än sin svagaste länk. Skulle van Persie spela med medelmåttor skulle United mycket väl kunna vara på nedflyttningsplats. Tack och lov finns det lite kvalitet i andra spelare, som Cleverley, Rooney, Rio med flera. Dom är, faktiskt, rätt duktiga bollsparkare dom också.
Men ska vi ändå titta rent statistiskt på påståendet?
Ja, varför inte.
Jag kollar hur många procent av målen van Persie gjort för United i ligan och jämför med de andra lagens toppskyttar. Assists skiter jag, det här är målskyttar vi snackar om.
*brb*
 
 
 
… så, nu är jag tillbaka.
Här är det jag hittade:
1) Demba Ba, Newcastle – 48 % av lagets ligamål.
2) Luis Suarez, Liverpool – 44 %.
3) Michu, Swansea – 42 %.
4) Steven Fletcher, Sunderland, 38 %.
5) Christian Benteke, Aston Villa, 35 %.
6) Rickie Lambert, Southampton och Robin van Persie, 30 %.
8) Arouna Kone, Wigan, 27 %.
9) Jermain Defoe, Spurs, 26 %.
10) Romelo Lukaku, WBA, Jon Walters, Stoke, Adel Taarabt, QPR, 24 %.
13) Marouane Fellaini, Everton, 23 %.
14) Edin Dzeko, city, 22 %.
Där ser man. van Persie har alltså 18 procent upp till ledande Ba (som dock inte lär rycka sedan han blev kompis med Torres nyligen) och bara 4 procent ned till Defoe. Och säg den som ens skulle komma på tanken att kalla Spurs för ett one man team och syfta på Jermain Defoe. Eller Wigan och Kone. Finns inte.
Däremot skulle vi kunna bli MER ett one man team om/när vi börjar utnyttja van Persies löpningar ännu mer. Det tar förstås ett tag för spelet att sätta sig med en ny medspelare, men jag tycker att vi sett prov på flera lägen där ett mer direkt spel på holländaren har resulterat. Som när Hernandez serverade honom till 2-0 mot Wigan och så drömmålet mot West Ham senast.
Men att säga att United I DAG är ett lag som fokuserar helt och hållet på en spelare är uppåt väggarna. Vi borde snarare fokusera mer på honom.
* En snabbtitt på de tre topplagen i Spanien:
1) Falcao, 45 % av lagets ligamål.
2) Messi, 44 %.
3) Ronnie, 36 %.