Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The tipper and the spillerbørs

Embed from Getty Images
Dags för säsongssummering, som sig bör veckan efter slutet. Jag har så mycket att säga att det får vänta till en annan dag med ord och känslor. I stället kör jag rakt av på hard stats. Mitt tips (innan transferfönstret bommade igen) hur ligan skulle sluta såg ut så här:  (minustecknen visar hur många placeringar fel jag var)
1) Manchester City -1
2) Chelsea -1
3) Arsenal RÄTT!
4) Liverpool -2
––––––––––––––––
5) Manchester United -1
––––––––––––––––
6) Everton -5
7) Tottenham -2
8) Southampton -1
9) Stoke RÄTT!
10) Newcastle -5
11) Swansea -3
12) Sunderland -4
13) West Bromwich RÄTT!
14) Hull -4
15) QPR -5
16) Leicester -2
17) West Ham -5
––––––––––––––
18) Crystal Palace -8
19) Aston Villa -2
20) Burnley -1
Totalt blev det alltså 52 minuspoäng. Satt i jämförelse med kvällisarnas ligabiblar inför säsongsstart:
Expressens Sebastian Mattsson: 51 minuspoäng.
Aftonbladets Johan Linderstam: 58 minuspoäng.
Slutkommentar: Helt okej, har jag max fyra minus åt något håll brukar jag vara nöjd. Och det är alltid något eller några lag som överraskar åt ”fel” håll. I det här fallet var det Palace och Everton, framförallt.
 
Jag har för första gången satt betyg på spelarna under säsongen, åt united.no. Bortsett från Cambridge (då jag befann mig i Norge på redaktionsträff) har jag satt nuffror på killarna efter varje 90-minutare. Mitt snitt, bland de som spelat fler än två-tre matcher, slutade så här:
1) Michael Carrick 6,91 (18 kamper)
2) David de Gea 6,76  (42 kamper)
3) Ander Herrera 6,66 (29 kamper)
Kommentar: Inga som helst konstigheter, förutom möjligen en viss förvåning över att Carrick har ett högre snitt än De Gea. Å andra sidan har De Gea 24 matcher där han flera gånger haft alldeles för lite att göra för att få ett högre betyg än 6 så det är en förklaring. Herreras debutsäsong kan inte kallas succé, men den har varit mycket bra och tryggheten i att ha åtminstone en – hyfsat ung – mittfältare av hög klass ska inte underskattas.
4) Daley Blind 6,52 (28 kamper)
5) Ashley Young 6,43 (27 kamper)
Chris Smalling 6,43 (27 kamper)
7) Phil Jones 6,36 (22 kamper)
8) Juan Mata 6,35 (30 kamper)
9) Ángel Di María 6,29 (29 kamper)
10) Luke Shaw 6,26 (17 kamper)
Kommentar:Ytterligare tre nyförvärv kvalar in på topp 10, varav 700-miljonerkronorsmannen är den ena. Och det är fanimej inte högt nog! Di María ska givetvis – Championship Manager-style – snitta drygt 7,50 för att motivera hajpen. Av de övriga gubbarna är det mest häpnadsväckande, och på flera sätt beklämmande, att jag har Daley Blind som fyra och Ashley Young som femma. Detta i ett lag med spelare som tjänar tre-fyra, ja till och med fem gånger så mycket som holländaren. Ashley Young får sägas ha motiverat sina £120,000 i veckan.
11) Marouane Fellaini 6,23 (28 kamper)
12) Marcos Rojo 6,22 (23 kamper)
13) Wayne Rooney 6,2 (37 kamper)
14) Rafael 6,19 (8 kamper)
15) Paddy McNair 6,09 (16 kamper)
Kommentar: Det som givetvis sticker ut är det faktum att Wayne Rooney anses (av ingen annan än mig) vara endast den 13:e bäste spelaren för säsongen. Och det bara i United! Visst, han har spelat defensiv mittfältare också, men det anses han ju klara så det är ingen ursäkt för de låga siffrorna. Framåt har han snittat ett mål var 240:e minut! Hans hittills sämsta säsong i klubben. Fellainis kurva kunde inte gå åt många andra håll efter tiden under Moyes och det är många på klotet som anser att han varit ”strålande” och ”fenomenal”. Jag är inte en av dessa. Jag ser självklart nyttan med honom, men bara då och då. Alltför ofta är han meningslös.
Rojo får anses ha infriat ungefär de förväntningar jag hade på honom. Han tröttnade under våren, vilket var att vänta med tanke på att det var hans första säsong i klubben och att han var tvungen att anpassa sig till det skadeläge United avkräver av samtliga spelare.
Paddy McNair var ungefär som förväntat och blandade finfina insatser med så usla framträdanden att han byttes ut innan paus.
Rafael? Där har vi en kille som älskar klubben som tränas av en spelare som är en av få som inte uppskattar brassens gung-ho-inställning.
16) James Wilson 6,06 (9 kamper)
17) Antonio Valencia 5,98 (33 kamper)
18) Falcao 5,9 (21 kamper)
19) Robin van Persie 5,89 (27 kamper)
20) Adnan Januzaj 5,77 (15 kamper)
Kommentar: I det här segmentet hittar vi tre anfallare och något överraskande, kanske, är att James Wilson är högst av dem. Valencia, Falcao, Van Persie och Januzaj får alltså underkänt för sina säsonger. Egentligen inte superförvånande i något fall. Valencia och Van Persies insatser gick att förutspå, Falcaos var alltid osäker med tanke på hans försök att skynda på rehaben efter korsbandet – och Januzaj löpte alltid risken att drabbas av ”andrasäsongssyndromet”.
21) Tyler Blackett 5,61 (9 kamper)
22) Jonny Evans 5,38 (17 kamper)
Kommentar: Det är så klart inspirerande att Louis van Gaal ser någonting i Tyler Blackett, men det är svårt att se exakt vad det är. Han är inte snabb, har ingen övertygande vänsterfot och hans positionsspel är i klass med Patrice Evras ointresse under dennes sista säsong i klubben. Ändå belönades Blackett med ett nytt kontrakt. Jonny Evans karriär i barndomsklubben kan däremot vara över efter en fullkomligt katastrofal säsong.
End of season-awards, then: 
Bäste back: Chris Smalling.
Bäste mittfältare: Michael Carrick.
Bäste anfallare: Wayne Rooney.
Sämste back: Jonny Evans.
Sämste mittfältare: Adnan Januzaj.
Sämste anfallare: Robin van Persie.