Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lika ovärdigt som väntat

Embed from Getty Images
”It’s a process, it’s my philosophy …”
… and it was shit.
Det var egentligen inte oväntat, trots att säsongen hade inletts med fyra segrar och ett kryss och endast ett insläppt mål, att Swansea skulle fixa tre pinnar. Jag hade ingen bra känsla inför den här kvällen när United för första gången skulle sättas på lite prov på bortaplan.
Och det var också oundvikligt att Sergio Romero skulle synas till och att gåfotbolls-filosofin skulle få sig en törn. Swansea straffade United skoningslöst och att då inte ha en plan B av värde är under all kritik.
Nu återstår att se hur den pinsamma målvaktssituationen hanteras innan Liverpool kommer till Old Trafford och om den stora stjärna som det viskats om ansluter innan transferfönstret stänger.
Plåster på såren:

  • Att Luke Shaw ser så bedårande ut överlag. Vilken passning till Rooney! Lite väl mycket Evrajogg i samband med Swanseas båda mål, men Ayew spelade högt i utgångsläget också vilket ställde till det när Shaw var ute på offensiva räder och tappade boll.
  • Omställningen vid 1-0-målet. Shaw hade lite tur med sig, men tur förtjänar man, och så stormade tre offensiva Unitedspelare mot Swanseas straffområde med bara tre hemmaförsvarare mot sig.

Slipper prygling:

  • Morgan Schneiderlin stod visserligen för en Keane-esque tackling som gav ett onödigt gult kort och tappade även Ayew i samband med 1-1, men överlag var han oerhört nyttig i dag igen.
  • Juan Mata och Ander Herrera. De små spanjorerna skapade tillsammans liga många chanser som alla andra medspelare gjorde ihop. Synd att det inte finns någon riktig #8-roll för Ander, bara. Juan hade en fin chans i första halvlek innan han påpassligt styrde upp Shaws inlägg i taket. En klassisk skottfint där och två Swanseaspelare hade varit helt borta, men i stället kom ett mindre lyckat avslut.
  • Spelet fram till kvitteringen. Det var ingen klang- och jubelföreställning, men bortsett från ett par halvchanser såg det – precis som Van Gaal sa efteråt – ut som om man hade hyfsad kontroll på läget. Efter kvitteringen föll allt platt, dock, och spelarna såg inte ut att veta hur de skulle agera.

Konkurrerar med att, som Scholes sa, se målarfärg torka:

  • Sidledspassningarna, omstarterna á la bandylag i stället för att utmana och gå framåt. Det lastar jag inte alls spelarna för utan det är förstås helt och hållet i linje med de uppdrag de tilldelats av sin manager. Tålamod är givetvis en dygd i 90 minuters fotbollsmatcher – och några gånger i första halvlek byttes gåfotbollen faktiskt ut mot några korta anfall som nästan gav några chanser – men det här är ju på gränsen till galenskap. Att se ett lag förvandlas från risktagande till riskminimerande är inte lätt. Och inte underhållande.
  • Scotland Yard har rapporterat att deras inledande undersökning visar att bytet Juan Mata mot Ashley Young var bestämt på förhand. För även om Juan Mata inte hade någon supermatch (idag heller) så var han två klasser bättre än managerns landsman på andra kanten. Obegriplig manöver.

Ovärdigt:

  • Tre raka förluster mot Swansea. Fyra förluster på fem senaste matcherna sedan Ferguson drog. Det är ingenting annat än ett horribelt facit. Inget ont om Swansea, som är ett stundtals fint spelande lag, men kom igen … it’s Swansea.
  • Sista halvtimmen. Fellaini kom in och absolut ingenting blev bättre framåt. Snarare tvärtom. United var en Ashley ”He Could Have Killed Him” Williams-tackling från en målchans på 30 minuters ”jakt” på en kvittering.

Frågetecken/bedrövligt:

  • Memphis har varit glödande poängmässigt i CL-kvalet, men har ännu inte fått till det i ligan. I kväll var han på gränsen till oduglig efter att ha fått iväg en hyfsad frispark i inledningen och dragit igång ett anfall i mitten av första. Därefter sprang han mest omkull och hoppades att Martin Atkinson skulle vara snäll och blåsa frispark till honom. Det var han inte och det gjorde han oftast rätt i. Dags att ställa honom åt sidan efter en intensiv start på karriären i United? Eller fortsätta spela honom från start och hoppas på snabbare anpassning på det sättet? Svår avvägning.
  • Jag – och gissningsvis många av er – har bara väntat på att Sergio Romero ska avslöjas. Vid 1-1 var han inte ute och hängde tvätt, men det såg inte otagbart ut. Vid 2-1 var han pinsamt usel, liksom hans spel med fötterna allt som oftast är. Att målvaktssituationen är som den är, tre månader efter De Geas senaste ligamatch, är ingenting annat än patetiskt.
  • Efter en avstickare till himlen och Belgien var Wayne Rooney tillbaka i Premier League. Därmed var det också dags att svida om till Iskall Striker-dräkt igen. Räknade till fyra chanser av varierande värme, men han fick inte iväg ett enda farligt avslut på mål i dag heller (lobben!). Han hade dessutom flera frilägen där han inte ens lyckades avsluta!? (Det i slutet skapade han efter att tillfälligt ha förvandlats till den gamle, fantastiske Rooney) Ledsamt och alltigenom frustrerande, speciellt när man såg hur den andre mannen på planen som spelade ensam anfallare agerade. Den horribla passningen som gav Swansea omställningen till 1-1 var egentligen helt logisk. Inget mysterium att han startade i dag (det är aldrig något mysterium, men bear with me här) med tanke på hattricket, men ett gigantiskt frågetecken var varför han fick spela 90 minuter. Det är ju knappast så att han under de senaste halvåret visat sig vara en sådan som kan slå till i slutminuterna?
  • Vad tar egentligen Louis van Gaal med sig från den här matchen? Spela Fellaini från start oftare? Ska bli oerhört intressant att se hur han tar sig an Liverpool.

Epilog:

  • Herrera gick som väntat in i skadade Januzajs frånvaro, vilket var den enda förändringen i elvan. En elva som snart måste vara en av de mest samspelta startelvorna i United på 2010-talet.
  • Bara Wayne Rooney och Chris Smalling som tränats av Sir Alex Ferguson startade matchen. Det har gått snabbt på två säsonger.
  • Uniteds målskillnad på de senaste tio Premier League-matcherna (där för övrigt Wayne Rooney varit mållös) är häpnadsväckande 6-8. Uniteds mål framåt har varit: 0-0-0-2-1-0-1-1-0-1.
  • Skulle Darmian ha ställt offside vid 2-1? Tänkte på det endast vid första reprisen och har inte sett några fler. Kanske var Smalling också nedanför Gomis.
  • Det måste ha skrämt Swansea rejält när Young och Carrick kom in i jakten på kvittering. Not.
  • En enda bortaförlust mot mittenlag är absolut ingen katastrof. Fortfarande finns 102 poäng kvar att spela om innan nästa ligamästare ska koras. Men det är likväl få saker i livet som är tråkigare att se än Manchester United förlora fotbollsmatcher. Usch och fy för dessa vidriga händelser. Vi har nu några veckor på oss att slicka såren innan det är dags att börja älska, förbanna, förtvivlas och förtjusas igen.