Archive for the ‘Nani’ Category

Nanis Niagarafall

Posted in Bebe, Nani, United at 9:16 pm

5 Comments »

Ungefär 1 minut och 10 sekunder in i klippet ovan gör Nani ett poacheraktigt mål när han reducerar till 1-2 på Rooneys delikata inspel. Vi skrev då den 29 september 2012, Nani var ordinarie i ett Manchester United som jagade sin 20:e ligatitel och så småningom skulle klara det. Men det var inte så mycket tack vare Nani som Alex Ferguson skulle go out with a bang.

För efter matchen mot Spurs har portugisen bidragit med EN YNKA poäng i ligaspelet, en assist i segern mot QPR för ett år sedan.Nu är det ju inte heller så att han fått chans på chans att misslyckas utan efter Spurs har vår #17 startat 8 av 56 ligamatcher. Som jämförelse har Anderson 10 starter under samma tidsera. Damning stats, som engelsmännen skulle kunna säga och ett tecken på att varken den förre eller nuvarande managern litar särskilt mycket på hans inflytande i en förstaelva. Så varför är han då kvar i klubben?

Om det tvistar många.

En skada gjorde i alla fall att hans säsongsdebut i United 2013/2014 dröjde till CC-vinsten mot Liverpool 1 september. Fyra dagar senare chockades nog många fans och klubbar runt om i världen när manutd.com aviserade att portugisen förlängt sitt kontrakt till 2018. Grabben skulle ju väck? Han skulle ju bort för ett år sedan? Vad var det här? Grabben hade ju inte varit Manchester United-standard egentligen sedan 2010?! Lägg till detta att David Moyes bara haft en enda match att bedöma honom ur sin egen, nya synvinkel; inhoppet mot Liverpool, men han hade tydligen sett tillräckligt av honom för att gå med på den här miljonaffären.

“I’m really pleased Nani has re-signed for the next five years. He has great ability and experience beyond his 26 years. I’ve been impressed with his approach to training and look forward to working with him in the coming seasons.”

Kan en spelare i världsfotbollen i dag få ett så lukrativt kontrakt för sin “approach to training”? Eller hade Moyes verkligen tilltro till sin egen förmåga att få ut det bästa av Nani? Det vore befängt att luta sig mot det första påståendet, men då kan vi också konstatera att Moyes felbedömt läget. För han kunde knappast ha räknat med att 26-åringen skulle fortsätta på den inslagna vägen och låta karriären gå utför istället för uppför.

Det har inte varit en lång eriksgata mot svunna storhetstider för our best winger under hösten.

Det är tack och lov inte ofta en Unitedspelare blir utbuad på grund av sin uselhet på Old Trafford. Men hur långt Nani sjunkit visades när fansen verkligen visade sitt missnöje med honom under mötet med Stoke i höstas. Ett nervvrak byttes ut efter en knapp timme och därefter vände hemmalaget till 3-2. Jag avskyr att man buar åt en egen lirare som har en dålig dag, men jag kan på ett sätt förstå frustrationen. För pojken har inte gjort sig förtjänt av ett nytt jättekontrakt. I mina ögon är inte en truppspelare ens i United värd en miljon i veckan.

Ta en titt på hans “utveckling” i ligaspelet – där han gjort sju 90-minutare sedan januari 2012 – de senaste åren:

13-14: 0+0 på 5+3 = 0 poäng i snitt per match.

12-13: 1+2 på 7+4 = 0,27.

11-12: 8+10 på 24+5 = 0,62.

10-11: 9+14 på 31+2 = 0,70.

09-10: 4+6 på 19+4 = 0,43.

På sina senaste 21 ligaframträdanden har han gjort 1 mål och 2 ass, alltså 0,14 poäng i snitt. Han har åkt Niagarafallen utför sen säsongerna 2010-2012. Då var han en av ligans mest notoriska assistmakare.

Och den stora skillnaden jämfört med exempelvis Anderson är det faktum att vi sett den magnifike Nani vid upprepade tillfällen sedan 2007. Han kan ibland bjuda på det mest oväntade, det fantastiska, det som symboliserar den fart och flärd som är Manchester Uniteds själva essens. Kalenderåret 2010 visade exakt hur bra han kan vara, men sedan dess har det varit skralt med magnifika föreställningar. Svackorna har varit mer frekventa och de är så Marianergravendjupa att han ibland knappt skulle dominera i Superettan med ett beslutsfattande som får George W att framstå som genial på området.

Hans tredje hamstringskada på ett drygt år har inte gjort situationen lättare. Nu har han inte spelat på två månader.

Som väntat ryktades det igen om Luis i januarifönstret. Men är det någonting jag till slut lärt mig: Lita inte överhuvudtaget på några skriverier om hans flytt förrän han är bortplockad som #17 på manutd.com. Han har en förmåga att suga sig kvar oavsett form, poäng och muttrande. Så jag blir inte förvånad om han fortfarande är en Unitedspelare i höst. Desto mer förvånad blir jag om han gör några poäng dessförinnan.

näni

* Och så lite statsdessert:

Tony, Nani, Young, Cleverley, Anderson, Kagawa, Giggs, Nani, Fletcher, har producerat 7 (5+2) poäng i ligan under 2013-14.

Tony, Nani, Young, Cleverley, Anderson, Kagawa, Giggs, Nani, Fletcher producerade 39 (15+24) i ligan under 2012-13.

Och då dömde jag ut den statistiken jämfört med säsongen före, fast vi vann titeln.

Summa summarum: Sedan Antonio Valencias vår 2012 har Manchester United inte haft en enda ytterspelare värd namnet i form. Ändå har Bébé inte fått chansen.

Which Nani is it?

Posted in Nani at 9:54 am

4 Comments »

nannana

Fem års förlängning är skapligt saftigt. Det hade inte många andra än Jorge Mendes fixat med United och Nani. Men nu är det som det är och portugisen har tänkt stanna i Manchester åtminstone tills han passerat de 30. Den stora frågan är dock vilken av Nani som får förnyat förtroende i form av ett (löneförhöjt?) kontrakt.

Den oduglige, speldyslektiske medelmåttan?

Den fenomenale, bollbegåvade stjärnan?

Tyvärr är det inte mycket som talar för alternativ två, honom var det ett par år sedan vi såg, utan det mesta pekar på att det blir en kombination av de båda. Men anser Moyes att han har råd att ha kvar Nani är jag inte den som protesterar med tanke på vad vi vet att han kan prestera. Jag har också en känsla av att Moyes har lite mer tålamod med grabben, vilket skulle kunna betyda att han inte petas direkt efter en frustrerande insats.

Det kan bara vara bra för Nani, Moyes, United och oss fans.

Dock kan vi undra en del var han är tänkt att användas, då han kan spela både till höger och vänster. När han varit som allra bäst har det varit från högerkanten och där finns förstås en tanke att få igång Valencia igen samt ge Wille Zaha lite Premier League-rutin. Det ultimata vore att han hittade sin roll till vänster så vi slapp se en viss Watfordprodukt där.

Men, som sagt, fem år är verkligen att ta i. Nu väntar vi spänt på vad han gör med det förtroendet.

Förhoppningsvis blir det Michael Jackson Nani good och inte Michael Jackson Nani Bad vi får ta del av fram tills 2018.

* 24 oktober släpps Alexander Chapman Fergusons senaste biografi.

Tyvärr har jag svårt att se några omvälvande stycken komma fram där så länge han är kvar i en officiell kapacitet i klubben. Men han får gärna förvåna mig.

* Såg något härmodagen om att Alan Hansen lämnar BBC och Match of the Day men kollade inte närmare på det förrän i dag.

Och då visar det sig att det är först EFTER säsongen. Det säger en del om mycket att han får det utrymme han får trots att det är nio månader kvar tills han avgår. Det är som om han avslutade sin karriär på planen och inte utanför den.

Det är svårt att föreställa sig Thomas Wernerson – är han kvar på SVT? visas Fotbollskväll fortfarande? – få samma publika uppmärksamhet om han gick ut med samma info i samma läge.

Alan Hansen har i alla fall haft den goda smaken att ta med fem United-spelare i sin drömelva från PL-eran. Tyvärr fick han med tre Chelseapojkar och det är väl en för mycket. Men med så många spelare och lag som varit “absolutely sensational” har han haft svårt att välja.

Jag kontrar direkt med denna elva, helt utan Unitedspelare då jag känner mig aningen partisk i målet:

Cech

Dixon – Campbell – McGrath – Cole

McManaman – Gerrard – Lampard – Ginola

Shearer – Henry

Inga invändningar va?

* För er som tänker avnjuta kvällens lyxmiddag från Dublin finns här en fin hyllningstext om Borås favoritson.

Själv väljer jag givetvis Rickie Lambert & co.

Jag ser hellre Southampton-Stoke än Milan-Inter. Serie A är bara en hög med illaluktande bajs som inte ens borde få tillåtelse att forslas genom avloppssystemet till reningsverket. Jag vet, min kärlek till England kanske är aningslös och gränsar till hopplös, men jag kan inte hjälpa vad mitt hjärta ropar.

Det är inget hjärnan kan påverka, jag njuter när jag ser Jonathan Walters skjuter vansinnigt usla straffar utanför, jag skrockar förnöjt när Richard Dunne gör ett träbensaktigt självmål, jag svimmar nästan av vällust när Lee Cattermole sätter dobbarna i ännu en formidabel motståndare.

Serie A framstår som en nedpissad luffare, ett söndersprängt krigsfartyg, en handikappad fiskgjuse i jämförelse.

Det är svårt att sätta ord på min passion för Premier League.

Jag älskar bara.

Jag kan inte rå för det.

Fotnot: Jag kan ha skrivit en av punkterna ovan utan att riktigt mena orden.

A new dawn

Posted in Berbatov, Liverpool, Nani, United at 8:14 pm

1 Comment »

Det ryktas – och sägs till och med från vissa håll – att Nani skrivit på ett nytt kontrakt. Det glädjer mig, i form är han ligans bäste högerytter.

Ur form är han en av ligans sämsta sett till hur bra han kan vara.

Men har han nu bestämt sig för att stanna lär han få slita för att få sin favoritplats till höger. Förhoppningsvis, that is. Det kräver ju att Valencia steppar up i sin nygamla #25 och att Wille Zaha får chansen och tar den.

Och så finns ju alltid Bébé och nosar på en startplats. Alltid.

* Ryktena i dag:

 • Herrera.
 • De Rossi.
 • Káká.
 • Baines.
 • Fellaini (som jag är övertygad om kommer, dock inte lika övertygad om att han gör succé).

Får vi ett av de namnen in i truppen innan måndag midnatt får vi vara nöjda. Själv är jag just nu mest nöjd över att Moyes väntat så länge med att värva – han tänker på oss som längtar tillbaka till det här:

Tokladdad för en helkväll framför datorn på måndag. Synd bara att Viasat slarvade bort Sky Sports, hade varit guld att ha då. Nu får vi kolla när afrotanken från Belgien filmas, sittande i baksätet på en bil på väg till Carrington på måndag. Sanna mina ord.

* Liverpool-elvan i skallen just nu:

DDG

Jones – Rio – Vida – Evra

Carrick – Cleverley

Valencia – Rooney – Giggs

RvP

Den jag tror att Moyes kör alltså, vill jag poängtera.

Och rimligen bör Chicharito sitta på bänken någon gång i höst, varför inte på söndag?

* Casillas, Valdes OCH Pepe Reina går fortfarande före DDG i landslaget.

Lite Lagerbäck-vibbar över del Bosque. Samtidigt är det ett urval som skulle få Hamrén att börja jollra och dregla om det stod till hans förfogande.

* Den nye Paisley/Shankly/Gud snackar rivalitet:

Han snackar däremot ingenting om att klubbens officiella Twitterkonto hånade Münchenolyckan. Det gör han inte. Han jämför dock hur många poäng Liverpool har tagit jämfört med United sedan lagen senast möttes.

Han undvek att tänka på att United säkrade seriesegern med fyra matcher kvar och således inte gav järnet.

Men, men, han kan väl få tro det.

The contract boys

Posted in Kagawa, Nani, Rooney at 11:25 am

17 Comments »

Ferguson fick kritik för att han inte använde Shinji Kagawa på rätt position.

David Moyes har löst det problemet genom att inte använda honom alls. Mot Swansea kan jag förstå att han inte startade eftersom han hade en Japanresa i benen, men ett inhopp kunde han ha fått.

Mot Chelsea var jag helt inne på att han skulle finnas med i startelvan, men det var nog mer en tankegång startad i hjärtat och inte i hjärnan. När Moyes väl bestämt sig för att starta Wayne fanns det ingen plats för Shinji. Okej, jag kan köpa det också, men jag kan inte för mitt liv förstå varför Ashley Young gick före som inhoppare.

Det är som att erbjudas drömlön på drömjobb och nobba det för att hellre vara arbetslös och leva på existensminimum.

Bänkar han Kagawa på söndag också börjar jag bli orolig på riktigt.

* Lika tyst som det är med spelare in och ut, lika tyst är det om kontraktsförlängningar på de spelare vars avtal löper ut efter säsongen.

När det gäller Rio och Giggs är det inte så märkligt eftersom det är en 35-åring och en 40-åring vi snackar om. Men Vidic, Evra och Carrick – tre hörnpelare i United av i dag – är inte där åldersmässigt riktigt än. Våra tre 81:or verkar dock inte särskilt oroliga över situationen och inte heller klubben så vi får väl nöja oss med det.

Då återstår dock tre snubbar: Fabio, Macheda och Nani.

Om vi börjar med Fabio så är the jury still out, men jag har svårt att se honom ta en plats i Uniteds 18-manna ens. Han ligger ett par år efter brorsan och ett par år får han inte på sig att komma ikapp. På vänsterbacken står hans hopp till att Büttner blir utlånad (snackas om Besiktas som verkar ha skrivit på något papper för att så ofta de kan ta in misslyckade Unitedvärvningar) för på högerbacken har han ju en viss bekant före sig i hierarkin.

Frågan är om United är nöjda med att ha Fabbe i laget – Rafael gjorde sin bästa säsong när brorsan var i London och så fort han återanslöt gick Rafa sönder.

Macheda kan inte vara längre från en matchtrupp än en spelare i A-laget någon gång varit. Han skulle inte ens platsa om så hela den övriga forwardsstyrkan föll död ner. Att han fortfarande är kvar kan bara bero på att United försöker suga ut så mycket cash som möjligt för honom och att då inga klubbar är beredda att slanta upp.

Ska han säljas ska det ju vara den här veckan, för sen får klubben mycket mindre betalt för honom. Vill minnas att han skulle kosta en mindre summa även på “fri transfer” då han är under 24.

Hans drömstart i klubben med målet mot Villa var nog egentligen en mardrömsstart.

Nani då?

Att portugisen inte är såld och inte har skrivit på nytt kontrakt kan tyda på flera saker. En kan vara att United kräver för mycket pengar, vilket avskräcker klubbbarna. En annan kan vara att ingen klubb som hört av sig har varit intressant för Nani. Och en tredje kan vara att han nu valt att gå på fri transfer nästa sommar.

Juventus har som bekant plockat in både Pogba och Llorente utan att betala några marknadsmässiga övergångssummor och det vore en inte helt osannolikt destination för Nani. Om han inte nu gör en drömsäsong och belönas med ett drömkontrakt av United. Det känns dock som en utopi.

* Lingard, Zaha och Januzaj var tre av de som imponerade mest på försäsongen. Det visade också samtidigt hur stor betydelse träningsmatcher på somrarna har för spelarnas chanser att få kliva ut på planen i Premier League. Efter två ligafajter har den trion exakt noll minuter att stoltsera med och vare sig Lingard eller Januzaj har ens suttit på bänken.

* Om vi går ett snäpp till och tar en titt på de som har två år kvar på avtalet hittar vi intressanta namn:

Fletcher.

Cleverley.

Valencia.

Anderson.

Amos.

Rooney.

Hur många av dessa figurer är kvar i klubben när höstsäsongen 2014/2015 startar? Jag blir förvånad om det är fler än Cleverley och valfri av Valencia och Rooney.

* Frasse Fàbregas har startat de två första matcherna för Barca och han har minsann aldrig varit inne på att lämna klubben.

Och han hänvisar till någon journalist (who? det finns väl ett hundratal som känner sig träffad) som hittat på allting:

“I have never said that I could go, nor have I talked to the president or the coach about it. What I don’t know is how this can be said to be true just because some journalist wrote it on Twitter.

“My dream is to stay here and succeed.”

Efterkonstruktioner från Cesc eller så är United väldigt förda bakom väldigt många ljus i den här affären.

* Lottning till CL i morgon kväll (ligacupmotstånd får vi redan i afton) och så här ser seedningsgrupperna ut innan kvällens avslutande omgång:

Mardrömslottning i nuläget:

PSG, Dortmund och Napoli.

Drömlottning: Marseille, Basel och Austria Wien.

* Dagens, kanske hela transferfönstrets, sjukaste rykte sett med Unitedögon är att klubben ska vara intresserad av David Luiz.

Makes sense. Verkligen. Speciellt när vi har fyra “riktiga” innermittfältare, varav en är Anderson och en annan är Darren Fletcher.

* Det här att Rooney fått två varma mottaganden av fansen, både i Swansea och på OT – hur mycket bryr han sig om det? Egentligen? Han är ju professionell fotbollsspelare, han har inte United i hjärtat utan tittar som 99,9 procent av fotbollsspelarna – och alla andra yrkesmänniskor – till sitt eget bästa i första hand.

Har fansens jubel någon inverkan på honom?

Jag vet inte, så klart, men jag är inte helt säker på att det betyder särskilt mycket. Skulle Rooney få klartecken att lämna klubben i veckan tror jag inte att han tänker “nej, fan, jag är så älskad här att jag stannar”. Och det skulle inte vara så märkligt.

* Slog mig nu att det är TRETTON DAGAR mellan Liverpool och nästa match. Och vi som precis börjat vänja oss vid riktig fotboll varje vecka.

* Och förresten: “according to reports” så har Everton accepterat ett bud på £20 mille för Fellaini.

 

My Moyes

Posted in Moyes, Nani, Rooney, United at 1:19 pm

No Comments »

Sir Alex Ferguson har blivit David Moyes och allt och ingenting är sig likt.

Det har varit underligt att se en annan tjomme påstå att han är tränare för Manchester United, men det kommer nog aldrig att kännas märkligare än i kväll. Detta trots att Fergie hållit sig nästan helt utanför mediebruset och knappt synts till mer än under Wimbledon.

Han har dock tagit emot sin efterträdare i hemmet där han återhämtar sig efter höftoperationen.

“He’ll be a great mentor for me” säger Moyes.

Precis som han ska säga och precis som Ferguson ska vara.

Efter elva år i skuggan bakom den store har han nu rundat hörnet och klivit ut i en explosion av uppmärksamhet som ingen människa kan förbereda sig på.

Han har klarat det med den äran så här långt.

Mycket har sagts om David Moyes redan och mycket kommer att sägas om David Moyes denna höst. Jag kommer att ge honom mycket tid innan han får kritik här. Det är i alla fall utgångspunkten. Efter en sån massiv omställning kan det dröja lång tid – uppemot två år säger han själv – innan Moyes gjort United till sitt.

Men vi har ändå rätt att ställa krav så klart och det här är min lista.

 • Ljug inte om spelares tillgänglighet. Det blev oerhört tröttsamt att överanalysera Fergies “han är inte redo, han är redo” varje presskonferens. Tramserier. Okej att det kan passera då och då, men varje vecka … that’s a no-no.
 • Sätt din prägel på laget, men glöm inte var du är! Det här är ingen klubb som nöjer sig med att vinna – det ska vara vackert också.
 • Därför: Spela Januzaj så ofta du kan.
 • Fortsätt att vara lika noggrann och vetenskaplig och nyfiken som du varit hela din tränarkarriär. Fergie fick alltid beröm för att han trots sin ålder hängde med i den moderna fotbollen på ett föredömligt sätt. Du är inte purung, men ändå så pass modern att du ska kunna gå i bräschen för den nya fotbollen. Gör’t.
 • Sälj spelare. Köp spelare. Det behövs för att lugna fansen, det behövs för att sparka nuvarande trupp i arslet. Det behövs inte minst för att putta upp dig ett steg till på popularitetsstegen. Nog så viktigt för dig.
 • Vinn FA-cupen, ligan eller CL inom två år. Du får den här säsongen på dig att bekanta dig. Du får inte gå två titellösa säsonger. Då får du nog inte vara kvar heller.
 • Fortsätt med dina styrkedemonstrationer som i fallet Rooney. Det gagnar dig oerhört i längden och visar att det inte går att pissa på dig eller på United.
 • Använd den där genomträngande blicken hur ofta du vill. På vem du vill.
 • Read the rest of this entry »

Literally Red Devils

Posted in Evans, Ex-Unitedtjommar, Nani, United, Vidic at 9:29 am

No Comments »

Okej, nu behöver vi ett litet break från Fergie och Moyes, eller hur?

Well, jag behöver i alla fall det.

Och med tanke på att det nu är fritt fram för domare att visa ut Unitedspelare regelbundet på Old Trafford så passar vi på att ta en titt på hur det sett ut under Sir Alex Ferguson (remember him?).

Martin Tylers alltid lika excellenta spalt med fakta tar senaste vändan upp bland annat Uniteds facit med röda ligakort på Old Trafford sedan PL-starten.

Det tar vi gärna en titt på.

Det är nämligen bara elva stycken och United har bara torskat fyra av dessa.

20 augusti 1994: Paul Parker mot QPR – 2–0.

Parkers utvisning var Uniteds åttonde på tretton månader. Parker hade kommit in i 70:e minuten – istället för David May – och blev utvisad fem minuter senare efter att ha sparkat ner Les Ferdinand.

28 oktober 1995: Roy Keane mot Middlesbrough – 2–0.

Roy Maurice fick elva röda kort under sin Unitedkarriär. Det här – hans andra eller tredje – fick han för att han smockade till Jan-Åge Fjörtoft.

18 april 1998: Solskjaer mot Newcastle – 1-1. 

Sällan har väl en Unitedspelare hyllats så mycket efter ett rött kort som OGS efter den här klassikern. Hade Rob Lee fått tid på sig hade han eventuellt kunnat avgöra matchen. Det fick inte hända, så Ole took one for the team som det heter.

En som inte var lika glad över det tilltaget var en viss Alexander.

“I stepped out of line and he put me in my place in front of everyone. I was called into his office next morning and had to pay a fine. He wanted us to win but he did not want us to cheat. He didn’t want to be associated with that and he was right.

17 december 2000: Luke Chadwick (!) mot Liverpool – 0-1-förlust.

Uniteds första hemmaförlust på två år kom mot ett Liverpool-lag med ett innermittfält bestående av Igor Biscan och Steven Gerrard.

Det var på den tiden Danny Murphy alltid avgjorde och den här gången satte han en frispark sedan Gary Neville – mittback tillsammans med Wes Brown om jag minns rätt – fått hjärnsläpp och plockat ned en boll med handen.

Chadwick, på gränsen till att vara en gammal kultspelare för United, hoppade in och drog ner Smicer och rök på vad som på den tiden kallades frilägesutvisning i slutminuterna.

21 april 2001: Keane mot city – 1-1.

Den har jag ett svagt minne av.

7 november 2004: Alan Smith mot city – 0-0.

Det fanns en tid då United lirade med killar som Liam Miller och Alan Smith från start medan city hade såna som Richard Dunne och Steve McManaman i förstaelvan. Smith åkte ut i slutminuterna efter att ha fått sitt andra gula kort för att ha sparkat ned Dunne.

Givetvis ett helt felaktigt domslut.

3 maj 2008: Nani mot West Ham – 4–1.

Det minns vi. “Skallningen” på Lucas Neill där Nani körde en klassiker och själv föll ihop för att försöka komma undan. Fantastisk fantasi. Vissa skulle hävda att han försökte samma grej när Arbeloa föll och turken visslade härommånaden. Inte jag.

Nani blev då offer för någonting mycket större. I maj 2008 var han bara hjärndöd.

14 mars 2009: Nemanja Vidic mot Liverpool – 1–4.

Det var på den tiden Vidic VISSTE att han inte skulle greja 90 minuter mot Liverpool.

Det var på den tiden Fernando Torres var en fantastisk anfallare.

Det var på den dagen min son Rio föddes.

19 mars 2011: Jonny Evans mot Bolton – 1–0.

Den ytterst olyckliga tacklingen på Boltons amerikanske talang Stuart Holden som tvingades till 26 stygn och dessutom fick korsbandet avsparket gav Evans ett allt annat än tveksamt rött kort. Holden spelade en match – i ligacupen – på 16 månader innan han gjorde sin “riktiga” comeback i januari i år.

Berbatov kom tack och lov in efter halvtid och avgjorde i 88:e. Det var sånt han pysslade med ibland, Blagoevgrads finest.

Fotnot: David Gills son Oliver satt på bänken. Efter säsongen la han av med bollspelandet.

23 oktober 2011: Evans mot city.

Det minns vi inte.

 

Och så Rafael då.

Chelsea it is

Posted in Nani, van Persie at 10:11 pm

No Comments »

Ni minns säkert med samma skadeglädje situationen ovan.

En helt bisarr händelse som slutade med det givna beslutet: Frispark till Jonny och gult kort till den vårdslöse ivorianen.

Det är såna här märkliga händelser vi får hoppas på i morgon kväll då resultatet i matchen är av ringa betydelse. Kanske kan Carrick tråckla in sina spindelben i Lampards ölmage och greja en straff åt oss. Typ.

Annars är det väl lite som senast: Själva höjdpunkten kommer innan pipan blåser igång matchen. Mot Arsenal var det ju det där ni vet och i morgon kommer gåshuden när Old Traffords announcer Alan Keegan ropar in mästarna.

Vilka det nu blir.

* Fergie var på sitt allra lurigaste humör när han i går pratade om Nanis framtid:

“We have no plans to sell anyone. That's a fact. There is no need for us to sell anyone. Nani played last week at Arsenal and he did well. When he is in form there are very few better than him. So I think we will bring him back in pre-season training and he will be all right,” the 71-year-old veteran explained.

Fin han är: Det är sannolikt så att det är “fakta” att United inte “har några planer” på att sälja någon. Men det hindrar ju inte att det faktiskt blir så.

Och sista meningen?! “Tror”? Och vadå “will be alright”? Är det meningen att vi ska tolka det som? Att han får ett kontraktsförslag som han “ska” vara nöjd med?

Det finns inte en sportmössa att Nani spelar kvar i United i höst om han inte skriver på nytt kontrakt. Och det snacket utelämnar Fergie helt.

Jag var i det närmaste övertygad om att Nani säljs i sommar innan SAF gjorde de senaste uttalandena.

Nu är jag helt säker.

* Det är fint att lyckas vinkla en intervju med RvP på ett så fenomenalt ointressant sätt.

Hade han bytt tröjnummer hade det varit lite spännande.

Nu ska han INTE göra det.

“I think I’ll keep it. “I have the option to take no.9 but I don’t think I’ll do that. I’ll stick with what is right and what feels good.

“Also, I don’t want to be harsh to the fans who have no.20 on their kit. I don’t want them to have to buy a new shirt. It's been a good number for me and now I can at least celebrate the 20th trophy for another year. I’ll stick with it.”

Det märks att säsongen är slut även för manutd.coms skribenter.

Fast märk väl: Han har lärt sig av Fergie och lägger skickligt in ett “think”.

* Har det inte varit 3-2-läge på ett tag så är det verkligen det i morgon.

Jag tror i alla fall att det blir en sjujäkla match.

Chelsea har allt att spela för och United har allt att förstöra för.

 

Fly on the wings of red

Posted in Giggs, Kagawa, Nani, United, Valencia at 12:12 pm

1 Comment »

Traditionellt sett Uniteds kanske vassaste anfallsvapen har den här säsongen varit Uniteds kanske trubbigaste anfallsvapen.

En titt på statistiken  visar följande siffror för de renodlade kantspringarna:

Valencia: 0+6.

Nani: 3+6.

Young: 0+3.

Totalt: 3 mål och 15 assists (liga, FA, ligacup, CL) = 18 poäng.

Jämfört med förra säsongen:

Valencia: 6+15

Nani: 8+12

Young: 8+7.

Totalt: 22 mål och 34 assists (liga, FA, ligacup, CL, EL) = 56 poäng.

Wow. Fast på ett dåligt sätt. Nu finns ju sju matcher kvar för herrarna att förbättra statsen, men jag tvivlar på att det händer något spektakulärt, speciellt med tanke på att åtminstone Ashley Young lär ha spelat klart för säsongen. Trots detta faktum vinner vi alltså ligan i år, till skillnad från i fjol. Ändå bör det förstås åtgärdas på något sätt.

Nuvarande uppställning: Antonio Valencia, Nani, Ashley Young, Wilfried Zaha (Danny Welbeck, Wayne Rooney, Shinji Kagawa, Ryan Giggs).

Finns i bakgrunden: Jesse Lingard, Gyliano van Welzen, Larnall Cole, (Adnan Januzaj).

Med Fergies 4-2-3-1-uppställning och de naturliga yttrarnas form har flera spelare, som Wayne Rooney och Danny Welbeck, skickats ut för att göra jobbet på kanterna. Inte en ultimat situation och sannolikt ingenting som hade hänt i samma utsträckning om Valencia och Young gjort de dom har betalt för. Nästa säsong kommer Zaha in vilket torde innebära att någon lämnar. Speciellt om Fergie tänkt fortsätta få in Welbeck i en startelva, vilket lär bli som winger.

Så: Nani, Tony eller Young?

Deras kontrakt går ut åren efter varandra, 2014-2016 och det mesta, eller snarare allt, pekar på att den med mest kunskap, den mest irrationelle, den mest produktive, lämnar.

> Luís Carlos Almeida da Cunha var länge en slagpåse här och på otaliga andra ställen i cyperspejs, men så plötsligt en höst så lossnade allt och han är under de tre senaste säsongerna Uniteds främste målpassare (28 hittills mot 24 för tvåan Rooney, då snackar vi i ligan).  Men den senaste tiden har han varit näst intill lika ojämn som innan genombrottet och när han valt att kombinera detta med att vara skadad också har han direkt en hotline in till Fergies kontor.

I januari förra året ska han ju ha stängt av sin mobil för att slippa säljas till Zenit och han är inte samma karaktär som OGS. Norrmannen tog inte alls illa upp av att United accepterade ett bud på honom från Spurs utan fortsatte bara kämpa stenhårt för att behålla en plats i United, vilket i förlängningen gjorde honom till en legend.

Nani däremot är mer än en humörspelare som dels behöver lyckas och dels behöver mycket förtroende slash kärlek för att just lyckas.

Han och Fergie är inte after work-polare och tyvärr verkar deras relation inte leda åt rätt håll.

> Ashley Young då? Stevenagepojken fick en rivstart på sin karriär med världens vackraste klubb med 3+6 på sina första 8 matcher innan också han började bli skadad och sluta leverera. Det gick fem månader från september 2011 till februari 2012 mellan poängen och även om han ryckte upp sig i slutet av säsongen har han egentligen aldrig känts som Unitedmaterial. Speciellt inte för 200 mille. Om man blev på gränsen till sexuellt upphetsad när en spelare som Ronaldo eller The Giggs of Old fick bollen i en snabb omställning är känslan när Young får den i samma läge ungefär som att ringa och boka tid för däckbyte.

Och när han inte heller får förtroendet vid fasta situationer är hans roll liksom lite överspelad.

Chansen/risken att han ska säljas får dock anses som marginell, speciellt med tanke på att han varit skadad så pass ofta och att han bara gjort två säsonger i klubben. United är inte känt för att sparka ut spelare efter så kort tid.

Men han är trots allt 28 år och ska vara i sina bästa år. Jag tror också att han är det, men det räcker inte till. Bänknötare 2013/2014, tack.

> But what about Tony V?

Kanchelskis v 2.0 har egentligen varit en succé ändå fram till i höstas. Den svåra fotskadan i september 2010 förstörde en hel del av hans utveckling (hur bra hade han blivit utan den liksom?) men han kom tillbaka efter en lång startsträcka och förra säsongen var han – sina begränsningar till trots – helt fantastisk.

Valencia blir precis som Young 28 i sommar och ska vara i sina bästa år. Det är han inte, speciellt inte eftersom vi sett hur bra han kan vara. Att han är sönderläst håller inte som förklaring, inte heller hans uttalanden om någon höftskada. Den här freeze frame-förfalskaren som ska föreställa en av Sydamerikas främsta fotbollsspelare som vi sett den här säsongen har varit sorglig att se. Men någonstans där inne gömmer sig en spelare som med ett magert register kan få vilken världsvänsterback som helst att förvandlas till medioker – och det är det vi hoppas få se igen.

Eller snarare: Vi kräver det.

Han stannar garanterat.

> Yttermittfältet har denna säsong befolkats av spelare som inte är klassiska yttrar: Shinji Kagawa, Wayne Rooney och Danny Welbeck har gjort sina insatser där, med blandade resultat. Den som i framtiden är mest lämpad för att starta där är Welbeck, trots att han inte är en klassisk ytter (vad än Glenn Strömberg säger). Welbz har tekniken – ett artisteri som innefattar åtminstone en dribbla-omkull-sig-själv-i-straffområdet-show per match – och arbetskapaciteten både upp och ned för att klara av det.

Varken Rooney eller Kagawa är yttermittfältare. Både är som bäst i en roll strax bakom strajkern, alternativt allra längst upp.

 

Slutsats: Av spelarna i bakgrunden är det väl ingen som har en framtid som renodlad winger, som jag ser det. Cole och Lingard är lovande, javisst, men det är ingen av dom som fått oss att tappa andan när de väl fått chansen på försäsongen eller i CoC.

Januzaj har ju utgångsposition på kanten, men är inte heller en kantlirare i ordets rätta bemärkelse även om han har lite Iniestaroll i U18/u21.

Den stora frågan är hur Fergie tänkt sig framtiden. Ska han ha en 4-2-3-1-elva med tre offensiva allt-i-allon bakom en strajker? Ska han återgå till 4-4-2 med två renodlade yttrar? Ska han fortsätta alternera? Ska han köra helt vinglöst? Ska han köra med en winger på ena sidan och en Iniesta-typ på andra sidan?

Om vi ponerar att höstens uppställning med yttrar endast består av Young, Valencia och Zaha – där den senare lär matchas sparsamt – så lär den gamle nog fortsätta att använda Welbeck och Rooney i deras nya roller.

Och så finns ju alltid The Wizard from Wales att tillgå.

Det ska dock inte uteslutas att den gamle tar in en lovande ytter till för framtidenes skull. Dock har jag svårt att se en spelare som James Rodriguez nöja sig med att vara en bit-part-player. Men underligare saker har hänt.

Vi kan i alla fall konstatera att 2012/2013 har sett skickligare upplagor av klassiskt ytterspel i Manchester United.

2013/2014 kan knappast bli sämre.

 

Fotnot: Ashley Young har en mållös säsong bakom sig i proffskarriären. 2004-2005 i Watford. Antonio Valencias senaste var i Villarreal/Recreativo 2005-2006.

Tidigare läsning: Om backlinjen här. Om innermittfältet här.

Tomheten – och Wayne Rooney

Posted in Champions League, Evans, media, Nani, Rooney, United at 10:43 am

7 Comments »

Den bästa strajker jag sett, som dessutom spelat i båda lagen, får inleda förmiddagens dagen efter dagen före-blogg:

Dagen efter, några timmar senare bara egentligen, är besvikelsen nästan aningen värre. När allt adrenalin försvunnit återstår bara … nothing.

Gary Neville beskriver det bra på Twitter nu på morgonen:

“Been going to OT since age of 5 and I’ve never seen the whole ground as in disbelief as they were last night at a decision!”

Chocken avspeglades rätt mycket i spelet också. Mourinho reagerade blixtsnabbt, satte in Modric och på bara tio minuter var steken vänd. United var helt off balance efter det röda kortet.

Jag kan fortfarande inte förstå att det finns de som försvarar domarens beslut att dela ut ett rött kort, i alla fall inte om man inte annars vill att domaren ska gå strikt efter regelboken i VARJE situation. Visar domarna ut spelare varje gång en liknande situation uppstår (som om Lopez knytnävar i huvudet på Vidic skulle vara mindre våldsamt?) är jag med på noterna. Men då ska det delas ut varningar så fort en spelare tar upp bollen och springer iväg med den en bit när motståndarna fått frispark, det ska bli straff vid varje tröjdragning i straffområdet och inkastet ska gå över till motståndarna hela tiden när inkastaren stjäl mark.

Visst, det är farligt spel, men det är mer vårdslöst än våldsamt och då är det gult kort. Inget snack.

Att det inte var några Real-spelare mer än Sergio Ramos (vad jag minns) som var framme vid domaren efter incidenten säger en hel del också.

Well, well, inget att göra någonting åt mer än för nye vd:n Ed Woodward att kapa banden med Turkish Airlines så kan vi lägga det här bakom oss. Och konstatera att United sannolikt hade fixat det här med lite marginaler på sin sida. Dessutom visade vi att vi har ett nytt storlag.

Om nu någon tvekade.

* Den andra stora så kallade snackisen i går var förstås Fergies val att peta Wayne Rooney.

Den här åttondelsfinalserien har inte blivit vad han tänkt sig.

Som om det inte var illa nog att bli utslängd på vänsterkanten på Bernabeu. Nu fick han inte ens starta utan i stället valde Fergie en 22-årig Manc, en ojämn Nani och en 39-årig trollkarl. Fergie har ju haft sina duster med Rooney genom åren, förutom skandalen hösten 2010 så valde han som bekant att peta Roo efter att denne käkade ut för tätt inpå matchday. Och att han den här säsongen flera gånger upprepat Rooneys behov av att spela flera matcher för att komma i form är något nytt.

Den stora frågan är förstås hur Rooney själv och hans slajmige rådgivare Paul Stretford reagerar efter detta. Kan inte vara särskilt upplyftande att vet att man inte anses tillräckligt bra för Uniteds största match i Europa på ett och ett halvt år.

Fru Rooney reagerade så här i går (en tweet hon senare tog bort):

Kollar dom läget med PSG? city igen?

Det här lär i alla fall inte läka några eventuella sår mellan Roo och Fergie och signaler som det här pekar i alla fall på att United inte tänker börja förhandla om någon förlängning av det 5-årskontrakt han lurade till sig 2010. Ska han säljas lär det bli i sommar.

Irriterar mig fortfarande en hel del på att han missade sitt kanonläge i går. Fanns ingen anledning att skjuta så tidigt, ingen attackerade honom så han kunde ha väntat ut bollen och dunkat in den och gett oss några minuters spänning.

* Det var aningen gåshud när Cristiano presenterades i går. Men sen hörde jag inga Viva Ronaldo under matchen, tack och lov, och det var en hel del burop mot honom under spelet.

Han var lite tagen av det hela, Crille, men inombords bubblade han garanterat av glädje.

Straff? No? Ska bli skönt att få in David Gill i Uefa.

Minns hur Evans kickboxade Drogba i bröstet för tre-fyra år sedan. Resultat? Gult på Drogba.

Marcas förstasida i dag:

* En annan som har rätt att vara lite sur, och som surat förr, är Anderson som inte ens hamnade på bänken.

* Och re: Keanes kommentarer i går: Hur många av er tror att en aktiv Keane INTE hade jagat upp domaren på läktaren efter det domslutet?

* Nu väntar vi med spänning på Fergies första ord efter den här skandalkvällen.

Och Rios första tweet.

Fergie knows his stuff

Posted in Nani, Sir Alex, United at 9:46 am

1 Comment »

Att påstå att Sir Alex Ferguson är rutinerad är lika kontroversiellt som att påstå att Francis Jeffers inte var den fox in the box Arsene Wenger sökte.

I går kväll (23.30 närmare bestämt, vilket kvällstidningarna hade fått till “UPPGIFTER I NATT”) la manutd.com ut det vi väntat på länge; Fergies tankar om Nanis framtid. Och här gäller det att läsa mellan alla rader som finns.

Det är inte lätt att analysera allt och dessutom göra det rätt.

Ett försök i alla fall:

“We want to keep him, there’s no doubt about that. He’s capable of scoring incredible goals. His goal against Everton, when he dinked the keeper after playing a couple of one-twos, was incredible. And the goal against Tottenham the year before, where he dinked the goalkeeper after playing a one-two, was another one. The boy has an incredible talent for winning matches. He’s one of the best match-winners in the game, and I include the whole of Europe in that.”

Kommentar: Här putsar han rejält på Nanis ego, han visar för honom att han minsann minns hans vackra mål och lyfter honom till den absolut högsta nivån i Europa. Då garderar sig Fergie från allt resonemang från Nani-lägrets sida om exempelvis att han inte är uppskattad. Dessutom garderar han sig på ytterligare ett sätt: Han visar för andra managers i Europa att han håller Nani högt och vill ni ha honom får ni betala för er.

“David Gill’s been speaking to his agent for quite a few weeks. It’s entirely up to the boy – he has a year and a half left. I think he wants guaranteed first-team football. He can guarantee himself that. Performances like the other night can guarantee that. We’re trying our best to keep him because he’s such a match-winner.”

Kommentar: Standard-påtryckningen “it’s entirely up to the boy”. Det är inte första och inte sista gången SAF kör den. Och så sätter han Nani i dålig dager med “I thinks he wants guaranteed …” vilket majoriteten av fotbollsfans av i dag tycker är vansinne. Samtidigt vill han se Nani höja sin jämnhet ytterligare ett snäpp och det är här utmaningen ligger. Kan Nani spela som senast i 10-15 matcher i rad är nog Fergie beredd att beordra Glazyrerna att slanta upp.

“Nani was out with an injury for six weeks or more. We sent him back to Portugal for treatment and tried to get the injury to settle. He’s never really had an injury. Now he’s back fit, training well, he’s a consideration. There’s no doubt about that. It gives me a headache because Antonio Valencia has been a fantastic player for us and I know Nani likes playing on the right.

Kommentar: Här förklarar han varför Nani inte spelat och utesluter på så sätt att det skulle ha att göra med någon petning, men drar ändå in Valencias form i ekvationen utan att för den skulle hylla Tonys insatser den här säsongen. Inte ett ord om att Nani inte ens platsade i matchtruppen mot Madrid.

“We like to play Nani on the left sometimes. We also have Ashley Young who can play on the left and we have Ryan Giggs who can play there if we want him to play in a different way.

Kommentar: Läs: “Ska du spela till höger ska du vara bra, annars straffar vi dig med vänsterytterpositionen och där är det inte direkt tomt. Till och med en 40-åring kan gå före dig. Men det är där du hamnar om du inte håller högre nivå hela tiden. Eller så säljer jag dig för jag har redan alternativ.

Magkänslan är densamma som tidigare och den säger ändå att Nani säljs och att Fergie värvat Zaha som ersättare. Och om inte Zaha räcker så finns det ju en annan gubbe att ta in som winger.