Archive for the ‘Bebe’ Category

city it is

Posted in Bebe, City, spekulationer om startelvan, United at 4:39 pm

3 Comments »

bejbebe

Så. 2 segrar, totalt 5-0, CL-kvartsfinal och RvP hemma i sitt kära Holland resten av säsongen. Men det var förra veckan och nu traskar vi vidare mot säsongens sista stora utmaning av betydelse (München är en helt annan femma). Förlust i derbyt och säsongen är ett enormt jättefiasko. Seger mot city och säsongen är ett mindre enormt jättefiasko, oavsett vad Carrick säger: “I don’t think it [the derby] matters. It’s just another game for us; a big game but it’s not going to repair any of the damage that’s been done in recent months by us losing games.”

Det här är vår cupfinal, hur sorgligt det än må vara. Det ger Moyes, spelarna, klubben en sista chans (bortser från Bayern igen) att rädda lite av hedern. En förlust skulle vara too much for the heart to bear. Jag vill inte föreställa mig det, men om jag är pragmatisk så är det ett kryss som jag på förhand kan se som det enda rimliga.

These are my guys up for the job:

DDG (2011)

Rafael (2008) – Rio (2002) – Jones (2011) – Evra (2006)

Carrick (2006) – Fletcher (2002)

Welbeck (2001) – Mata (2014) – Kagawa (2012)

Rooney (2004)

Varför? Därför att de fem därbak tar ut sig själva, precis som Carrick. Fletcher har ju påstått att han är helt fit så då borde han greja att starta igen och att jag tar honom för afrotanken beror enbart på hjärtat. Både Fletchers och mitt.

Framåt kan Valencia och Young – inte Nani, för han går inte från att inte ha startat en match på fyra månader till en derbyelva – kanske vilja vara med och sparka boll, men vore jag tombolan skulle de bara användas i extremfall. Welbeck tar hand om Kolarovs offensiv, Mata och Kagawa snurrar runt och Rooney täcker hela banan och gör ett hattrick. Vi såg prov på vad Roo-Mata-Kagawa kan göra om de får förtroendet tillsammans och det är ingenting Robin van Persie låg hemma och hurrade för. Januzaj då? Kanske. Men jag föredrar alltid en Manchesterpojk i ett Manchesterderby.

* Enda nackdelen är att det gynnar Liverpool om vi vinner och det skulle faktiskt svida mer om de lyckades ta titeln än om oljelaget gjorde det. Det får vi ha med i bakhuvudet om vi, Gud förbjude, skulle åka på däng igen.

* Siffrorna inom parentes ovan representerar som ni förstås listat ut året då spelarna anslöt till klubben. Jag vet inte vad jag vill visa med det.

* Lite oroväckande att Moyes ens nämner möjligheten att spela Evra som mittback:

“We gave Pat a rest but, if we have to, I think we can put him there as well and he would cope manfully. It was great that the squad mucked in and that’s the way it should be, when you are short in areas and it’s all hands to the pumps. We were short on Saturday and Michael certainly played really well.”

Kan ni föreställa er honom där? Råkar av ren instinkt följa med i ett anfall och joggar sedan bakom Yaya och Silva i en omställning.

* Vi saknar RvP – city Agüero. Det känns trots allt som en värre förlust för dom, med tanke på att spelet sett hyggligt ut med RvP sidelined. Agüero är bättre i spelet för city än RvP är för United, kan vi i all fall fastslå utan att börja någon fistfight. Vad de startar med i övrigt ger vi inte så mycket tanke åt mer än att jag tror att vi skulle vinna om Yaya spelade i United. Det bytet skulle räcka.

* Så skänker vi i dag förstås en hjärtlig tanke till Bébé som fortfarande hoppas återvända till Manchester United. Kan ni tänka er det genidraget från Moyes? Plocka hem Bébé och göra honom till en superstar. Bara det skulle vara värt ett halvdussin år till på skottens kontrakt.

* Och så för er – och mig – som inte sett Bruces reaktion till Rooneys 1-0 förrän i dag. Here:

Nanis Niagarafall

Posted in Bebe, Nani, United at 9:16 pm

5 Comments »

Ungefär 1 minut och 10 sekunder in i klippet ovan gör Nani ett poacheraktigt mål när han reducerar till 1-2 på Rooneys delikata inspel. Vi skrev då den 29 september 2012, Nani var ordinarie i ett Manchester United som jagade sin 20:e ligatitel och så småningom skulle klara det. Men det var inte så mycket tack vare Nani som Alex Ferguson skulle go out with a bang.

För efter matchen mot Spurs har portugisen bidragit med EN YNKA poäng i ligaspelet, en assist i segern mot QPR för ett år sedan.Nu är det ju inte heller så att han fått chans på chans att misslyckas utan efter Spurs har vår #17 startat 8 av 56 ligamatcher. Som jämförelse har Anderson 10 starter under samma tidsera. Damning stats, som engelsmännen skulle kunna säga och ett tecken på att varken den förre eller nuvarande managern litar särskilt mycket på hans inflytande i en förstaelva. Så varför är han då kvar i klubben?

Om det tvistar många.

En skada gjorde i alla fall att hans säsongsdebut i United 2013/2014 dröjde till CC-vinsten mot Liverpool 1 september. Fyra dagar senare chockades nog många fans och klubbar runt om i världen när manutd.com aviserade att portugisen förlängt sitt kontrakt till 2018. Grabben skulle ju väck? Han skulle ju bort för ett år sedan? Vad var det här? Grabben hade ju inte varit Manchester United-standard egentligen sedan 2010?! Lägg till detta att David Moyes bara haft en enda match att bedöma honom ur sin egen, nya synvinkel; inhoppet mot Liverpool, men han hade tydligen sett tillräckligt av honom för att gå med på den här miljonaffären.

“I’m really pleased Nani has re-signed for the next five years. He has great ability and experience beyond his 26 years. I’ve been impressed with his approach to training and look forward to working with him in the coming seasons.”

Kan en spelare i världsfotbollen i dag få ett så lukrativt kontrakt för sin “approach to training”? Eller hade Moyes verkligen tilltro till sin egen förmåga att få ut det bästa av Nani? Det vore befängt att luta sig mot det första påståendet, men då kan vi också konstatera att Moyes felbedömt läget. För han kunde knappast ha räknat med att 26-åringen skulle fortsätta på den inslagna vägen och låta karriären gå utför istället för uppför.

Det har inte varit en lång eriksgata mot svunna storhetstider för our best winger under hösten.

Det är tack och lov inte ofta en Unitedspelare blir utbuad på grund av sin uselhet på Old Trafford. Men hur långt Nani sjunkit visades när fansen verkligen visade sitt missnöje med honom under mötet med Stoke i höstas. Ett nervvrak byttes ut efter en knapp timme och därefter vände hemmalaget till 3-2. Jag avskyr att man buar åt en egen lirare som har en dålig dag, men jag kan på ett sätt förstå frustrationen. För pojken har inte gjort sig förtjänt av ett nytt jättekontrakt. I mina ögon är inte en truppspelare ens i United värd en miljon i veckan.

Ta en titt på hans “utveckling” i ligaspelet – där han gjort sju 90-minutare sedan januari 2012 – de senaste åren:

13-14: 0+0 på 5+3 = 0 poäng i snitt per match.

12-13: 1+2 på 7+4 = 0,27.

11-12: 8+10 på 24+5 = 0,62.

10-11: 9+14 på 31+2 = 0,70.

09-10: 4+6 på 19+4 = 0,43.

På sina senaste 21 ligaframträdanden har han gjort 1 mål och 2 ass, alltså 0,14 poäng i snitt. Han har åkt Niagarafallen utför sen säsongerna 2010-2012. Då var han en av ligans mest notoriska assistmakare.

Och den stora skillnaden jämfört med exempelvis Anderson är det faktum att vi sett den magnifike Nani vid upprepade tillfällen sedan 2007. Han kan ibland bjuda på det mest oväntade, det fantastiska, det som symboliserar den fart och flärd som är Manchester Uniteds själva essens. Kalenderåret 2010 visade exakt hur bra han kan vara, men sedan dess har det varit skralt med magnifika föreställningar. Svackorna har varit mer frekventa och de är så Marianergravendjupa att han ibland knappt skulle dominera i Superettan med ett beslutsfattande som får George W att framstå som genial på området.

Hans tredje hamstringskada på ett drygt år har inte gjort situationen lättare. Nu har han inte spelat på två månader.

Som väntat ryktades det igen om Luis i januarifönstret. Men är det någonting jag till slut lärt mig: Lita inte överhuvudtaget på några skriverier om hans flytt förrän han är bortplockad som #17 på manutd.com. Han har en förmåga att suga sig kvar oavsett form, poäng och muttrande. Så jag blir inte förvånad om han fortfarande är en Unitedspelare i höst. Desto mer förvånad blir jag om han gör några poäng dessförinnan.

näni

* Och så lite statsdessert:

Tony, Nani, Young, Cleverley, Anderson, Kagawa, Giggs, Nani, Fletcher, har producerat 7 (5+2) poäng i ligan under 2013-14.

Tony, Nani, Young, Cleverley, Anderson, Kagawa, Giggs, Nani, Fletcher producerade 39 (15+24) i ligan under 2012-13.

Och då dömde jag ut den statistiken jämfört med säsongen före, fast vi vann titeln.

Summa summarum: Sedan Antonio Valencias vår 2012 har Manchester United inte haft en enda ytterspelare värd namnet i form. Ändå har Bébé inte fått chansen.

Thiago in – Bébe ut?

Posted in Bebe, Januzaj, Kagawa, Rooney, Rykten at 3:41 pm

5 Comments »

Två huvudpunkter att avhandla denna den lataste av alla sommardagar:

Rooney.

Thiago. Read the rest of this entry »

Chelsea it is

Posted in Bebe, Carrick, spekulationer om startelvan at 9:02 pm

No Comments »

Firandet i går sitter i i dag och kan bli till nytt firande i morgon kväll.

En plats på Wembley, en chans att sätta Mancini och oljeshejkerna på plats igen ligger i potten när pojkarna reste till London tidigare i dag.

Med tanke på det som hände på Old Trafford i första mötet så tror jag att det är ett hyfsat revanschsuget gäng som åkte dit.

Morgondagens lag:

DDG

Smalling – Rio – Evans – Evra

Carrick – Giggs

Nani – Rooney – Welbeck

Chicharito

Med Rafael borta är Smalling/Valencia/Jones alternativen och då känns Smalls som det vettigaste med tanke på Jones skadefrånvaro och med tanke på att Valencia är någon annanstans i skallen.

Rio, Evans, Evra känns självklara, liksom Carrick och Giggs.

Framåt bör rimligen Nani peta allt motstånd på högerkanten och Rooney är lika given han. Welbecks hårda jobb och fysiska presence tar honom före Kagawa och Chicharito surar nog ihop rejält om han inte får chansen före Robban.

* Benitez valde att vila spelare i går för att satsa på att vinna cupen i stället för att lyckas bättre i striden om en CL-plats.

I fejset på Abramovich.

* Nu har Fergie till och med börjat dementera att United kan tänka sig sälja Chicharito. Det är lite som när ägarna går ut och visar sitt stöd till tränarna.

Inget bra omen.

Nu är frågan om Hernandez är lika mycket Solskjaer utanför planen som han kan vara på den. Och nöjer sig med part time-spelandet.

Jag tror det, men skulle förstå honom helt om han valde att dra. No hard feelings.

* Här är Mike.

* Och nej, vi har inte glömt dig Bébé.

Älgkliven här!

* Gary Neville som vanligt läsvärd i Daily Mail-krönikan för dagen.

T minus 5 hours

Posted in Bebe, Champions League at 3:34 pm

4 Comments »

Många olika känslor. Många gubbar som viskar i örat från axelpartiet.

De flesta är positiva. Jag tror att vi kan fixa ett bra resultat i kväll, och med det menar jag att vi måste göra mål. 0-0 är inte good enough även om det är aningen bättre än 0-2.

Som alltid är det otäckt att känna sig alltför förväntansfullt upprymd, men då jag tar mig en titt på Fergies största stund mot Real blir jag lite lugnare igen.

Det går att upprepa, med ett bättre lag.

5 av månganycklar i afton:

1) Stoppa Ronnie från en dubbel eller mer. Givetvis. Eftersom Madeirapojken snittar mer än ett mål per match i Real får vi räkna med att han gör ett i kväll också. Nyckeln blir att se till att det inte blir fler.

Rafael lär vara en gjuten starter och spelar han som han gjorde mot Everton senast lär han kunna ge även den mäktige CR7 en match. Här har Fergie/Meulensteen/Phelan stor betydelse. Rafaels fotbollshjärna måste matas med EXAKTA instruktioner hur han ska lira. Finns inget utrymme för egna sambainitiativ.

2) Fergies approach. Går han verkligen för seger? Det är inte omöjligt att den gamle faktiskt kan vara så fräck att han chockar med en offensiv för att försöka slå Real på Reals sätt. Om spanjorerna är skickliga kontringsspelare så finns det även i Uniteds gener. Kör han vidare i Queiroz gamla Europataktikspår blir det väldigt annorlunda. Tack och lov är det här laget vant vid båda spelsätten. Det mest intressanta blir att se hur laget reagerar vid ett eventuellt 0-1-mål. Tidigare under säsongen har det ju varit lika med att slå på en on-knapp och bara börja mata anfall efter anfall. När United spelade 0-0 på Bernabeu 2000 var laget väldigt avvaktande och alldeles för respektfullt. 2-3-torsken i returen var aningen bisarr då det var en match vi borde ha vunnit.

Förhoppningsvis startar han både med Rooney och Kagawa som kan växla positioner med varandra och på så sätt skapa en hel del oro i offensiven.

3) Vem spelar bredvid Carrick? Jones, Anderson, Cleverley? Här hänger en hel del på punkt 1 och 2 ovan. Med Cleverley i startelvan går han för ett mer offensivt spel då Tompas defensiv är bedrövlig, snällt uttryckt. Med Jones blir det mer fokus på att understöjda defensiven mot framförallt Reals kantattacker. Med Ando kan det bli mer flexibelt. Dels försvarsspel, dels snabba bolltransporter framåt. Därför jag hoppas på Ando och håller alla tolv tummar för att han har en sån där kväll han kan ha.

4) Pressen på Real. Hemmaplan, med världens främste fotbollsspelare, med världens mest framgångsrike tränare ur den nya generationen inför 90 000 personer. Man vet att man bör skaffa sig en ledning till returmötet, man vet att United är ett lag med betoning på just lag, man vet att man inte har samma “vi-känsla” som britterna. Mourinho och Ronaldo MÅSTE helt enkelt leverera för att säsongen inte ska bli ett fiasko, precis som Real gjorde i ovan nämnda 3-2-seger då man hamnade på femte plats i ligan men vann CL.

United har inte samma hårda tryck på sig från fansen eftersom ligatiteln bara är tre-fyra segrar bort och även en längre resa i FA-cupen finns inom räckhåll.

Det kan förhoppningsvis väga in.

5) David de Gea. Real kommer att skapa chanser. Ronaldo kommer att skjuta. DDG har en stor fördel av att ha spelat La Liga och i Atléti. Han vet vad som väntar, han vet att han inte blir satt under lika hård press som i Premier League. Håller han sin höga nivå vi vet att han har så är mycket vunnet.

Börjar han darra är å andra sidan mycket förlorat.

* Det finns en hel del att läsa för att tagga upp inför kvällen, om man nu behöver mer motivation än vad själva matchen ger.

Det jag fann mest intressant var Independents text om hur Real hjälpte United efter München-olyckan. Marängerna var alltså beredda att LÅNA UT DI STEFANO men det STOPPADES av FA som inte ville att Di Stefano skulle ta en brittisk spelares plats.

Wow.

Läs här.

* När klockan passerat 22.40 i afton kanske vi förbannar att vi inte hade den här liraren att slänga in i andra halvlek, eller ens i returen.

Genuint glad att det går så pass bra för honom. Det här är mer hans nivå.

* Ashley Young är ett namn som inte nämnts särskilt ofta som en tänkbar startare, men engelsmannen har ofta fått förtroende i stormatcherna.

Kan han vara en av överraskningarna i startelvan i kväll?

You wouldn’t bet against Fergies tombolahjul.

* Nya datum för United-matcher i april. Otäckt många måndagsmatcher, som dock kan flyttas om vi fortsätter spela i Europa.

Gör’t.

* Kvällens #hashtag på twitter?

#marängsviss

Let’s do this.

Seven points and counting

Posted in Bebe, Eftermatchbetyg at 8:25 pm

7 Comments »

Det blir aldrig tråkigt. Det blir inte som om man skulle äta oxfilé sju dagar i veckan i en månad eller vinna bensin för 5000 kronor på Bingolotto varje söndag i ett år.

Det här är en känsla som vi kan uppleva igen och igen och igen och igen och igen utan att bli övergödda.

Här sitter man och svär och förbannar och är så bortskämd att man borde få en örfil över alla framgångar – och så kommer den där lyftningen från Carrick till den enda personen vi önskade att den lyftningen kom till.

Och så är hela julen räddad.

Så enkelt och samtidigt så oerhört svårt.

Vackrast:

 • Hernandez 4-3 på stopptid. Det är så mycket känslor på en och samma gång. Euforin över ännu ett segermål på Fergie time, kombinerat med att city samtidigt låg under på SoL och att alla, i princip alla, som inte håller på United utan på något annat lag i det engelska ligasystemet fick en mycket tråkigare afton.
 • Att se Sir Alex på sidlinjen i princip hela andra halvlek. Vissa skulle säga att det är ett underbetyg till honom själv – att han inte plockat ut rätt elva, vilket han bevisligen inte hade gjort – men jag kallar det inlevelse och passion när det väl behövs. Det är inte ofta han hänger där så länge och då vet pojkarna att det är allvar.
 • Moralen i det här laget kan inte köpas för pengar. Det blir skapligt jobbigt för whoever comes next som tränare att bibehålla den. Vi får hoppas att den för alltid är fastetsad i väggarna.
 • Att city säljer Adam Johnson, tar in Scott Sinclair och så händer det där. Oh, the bitters.

Vackert:

 • Ryan Giggs andra halvlek. Han var lika usel som alla andra under de första 45, men precis som mot Wigan hemma tidigare i höst blev han betydligt bättre efter paus. Det finns trots allt lite liv i de gamla benen.
 • Två ass på Carrick. Lika usel som alla andra under de första 45, men likt en poacher som inte syns i matcherna innan han sätter en boll, dök Carrick upp två gånger om. Den andra till Javier kan vara tungan på vågen när vi kommer till maj.
 • Evra och Evans målskyttar igen! Evra är uppe i FYRA den här säsongen. Det är helt fucking unbelievable.

Lite småtrevligt:

 • Tre egna produkter från start – och fyra egna på bänken.
 • Shinji Kagawa var inte med i matchtruppen – men på uppvärmningen. Borde räcka till en bänkplats på lördag.

Uschanbuschan:

 • 0-1 igen. 16 gånger av 25 den här hösten/vintern. Men nu är vi samtidigt så inne i det att 0-1 inte känns lika jobbigt längre. Det är liksom standard att ge handikapp.
 • Apropå Carrick så kombinerade han och DDG ytterst uselt i samband med 0-1. Carrick tappade bollen på helt fel ställe och DDG körde ut returen till helt fel ställe. Ajabaja.
 • DDG:s boxning i andra halvlek när han var helt oattackerad följdes av att Evans slog ut uppgivet med armarna. Inget bra tecken.
 • Det kan ha varit sista gången Paul Scholes och Ryan Giggs startade en ligamatch tillsammans. Det borde nog vara det också. Kan det här ha varit Scholes motsvarighet till Nevilles upplevelse på The Hawthorns? Inte lika tydlig som när Neville blev överkörd, men det här var tydligt nog i min värld. Att inte kunna dominera ett mittfält där motståndet innehöll pojkar som James Perch och Anita måste givit our Ginger Prince en rejäl tankeställare. Det är i alla fall sorgligt att man som United-supporter ens kan tänka “åh nej” när man ser dom två tillsammans i en startelva.
 • Från kvitteringen till 1-1 i mitten av första halvlek dröjde till nästa kvittering till 2-2 innan United hade ett skott på mål. Ytterst svagt.
 • Smalling var inte helt bekväm som högerback.

Helt åt fanders:

 • Första halvlek. Det var bland det värsta jag sett på Old Trafford. Framförallt från mittfältet som var så genomvidrigt dåligt att det var ett smärre mirakel att det bara var 1-2 i paus. Och det mot ett Newcastle som saknade Tioté, Cabaye, Ben Arfa och Gutierrez just på mitten. Det verkar ju vara omöjligt att få Fergie att inse att det behövs några innermittfältare och inser han inte det efter dagen gör han det förmodligen aldrig. Det blev lite snabbare och mer tryck sen Scholes lämnade över till Cleverley.
 • Antonio Valencia. Han kan bara inte få starta på lördag. Eller så får han det för sin slutkvart som var helt okej. Men fram tills dess … Bébé hade inte gjort det sämre.
 • Smalling-Valencia i första halvlek var inte direkt Neville-Beckham. Kan ha varit en av de sämre högerkantsinsatserna United gjort det här millenniet. Jösses.
 • Wayne Rooney är alltså skadad igen. Borta “two or three weeks” enligt Alexander, vilket kan betyda antingen att han är tillbaka på lördag eller först i mars. Tack och lov att vi har en mexare och en holländare som levererar. Tänk er samma situation pre-van Persie – usch.
 • Mike Deans insats. Fy för den lede, vilken dynga. Vi, som ju som bekant alltid får domsluten med oss, fick det verkligen inte i dag heller. 1-2-målet känns tveksamt i kubik. Gamle domaren Graham Poll påstod på twitter att Cissés position inte spelade någon roll eftersom han inte rörde bollen, men det känns ju helt vansinnigt. Hade inte Cissé stått där – och dessutom dragit Evans i armen – hade (förhoppningsvis) inte Evans snubblat in bollen. Och straffen när Hernandez boll hade letat sig mot krysset men stoppades av en arm (Coloccinis?) var solklar. Well, well, vi fortsätter att få det där emot oss och ändå vinna.

Annars:

 • Passningsstatistik har blivit ett vanligt vapen att ta fram när man antingen vill hylla eller dissa en spelare. Och det kan ju vara lurigt. Scholes, till exempel, satte 47 av sina 49 passningar i dag till rätt adress vilket är en procent på fantastiska 96. Men sen kan vi läsa ett steg till och se att matchens vanligaste passnings-kombo i dag var när Scholes slog sina passningar till Rio. 14 av de 47 ovan gick från den gamle till den inte riktigt lika gamle. Och inte ens hälften, 20, gick framåt. Inte särskilt produktivt i alla lägen.
 • Talande för Kiko Macheda att han inte ens tog en plats på bänken i dag utan att Fergie hellre körde utan strikers där.
 • Newcastle saknade en hel del lirare, men känn på den här. Dessa saknades HELT i Unitedtruppen i dag: Rafael – Jones – Young – Ando – Nani – Kagawa – Rooney – Welbeck. Det är åtta spelare som (förhoppningsvis) inte skulle göra bort sig i en startelva. Lägg till att vår kapten satt på bänken i 90 minuter.
 • Rafael ska alltså ha ådragit sig en muskelskada. Det var liksom oundvikligt.
 • Och Jones var också borta på grund av någon skada han drog på sig mot Swansea. Men både han och Young ska vara redo för West Brom.
 • Rutinerat av van Persie att ta Coloccini ur bilden genom att vifta med handen i fejset på honom alldeles innan eftermiddagens tredje kvittering.
 • Newcastle hade två i virket. Det ska vi inte glömma.
 • Fergie gjorde ett enda byte i en sån här match (plus Fletcher då, men det var ju på stopptid och endast för att sinka Toon). Säger en hel del om bänken. Inte riktigt lägen att slänga in Wootton eller Büttner. I dag hade han tre backar där – i söndags hade han en.

* Sist: Dagens tråkigaste nyhet kom just in.

Tiago Manuel Dias Correia, alias Bébé, lämnar oss för Rio Ave i Portugal. Lån i första hand, men jag kan lova er allihop att vi sett det sista av honom i Unitedtröjan.

Och det sista, i tävlingssammanhang, blev den allt annat än imponerande 1-0-seger över Crawley Town för snart två år sedan. Han blir för övrigt den sjätte spelaren ur den startelvan att lämna klubben (övriga Brown, O’Shea, Gibson, Obertan och Fabio).

Bye bye, Bébé. And good luck!

Säljes: x antal spelare

Posted in Anderson, Bebe, Chicharito, Evra, Giggs, Macheda, Nani, Scholes, United at 10:21 am

9 Comments »

Januari coming up = inga affärer in för United.

Däremot kan det bli business ut.

I sommar lär det bli åt båda håll.

Bloggen kollar vilka spelare Fergie kan tänkas – och/eller måste – sälja innan höstsäsongen 2013 drar igång.

Fabio da Silva.

Inte i närheten av samma progress som brorsan och som så ofta när det handlar om Unitedspelare som lånas ut till ett PL-lag så blir det fiasko. Skadad och hamnat i ett skitlag som dessutom bytt tränare. Här lär Fergie tänka både en och två gånger innan han avgör framtiden. Att Büttner kommit in underlättar inte för Fabios framtid och jag kan inte tänka mig att han blir kvar i sommar.

Bébé.

Kultspelaren som drog till med ett oväntat mål i U21-laget i går. Vår hemlöse favorit kom till klubben i augusti 2010 – för över 80 miljoner! – men har fortfarande inte startat en ligamatch och i när han väl fått chansen i typ ligacupen har det sett ut så här. Jag minns att jag för något år sedan skrev att spelare som Giggs och Nani måste trott att det var något slags skämt när Bébé dök upp på träningarna. Lite som när Matt Le Tisser minns tillbaka på Ali Dia. Bébé = Ali Dia av i dag. Det ligger en hel kennel hundar begravna i den här affären.

Kiko Macheda.

Det är märkligt, men ibland kan det faktiskt vara så att en spelare slår igenom för tidigt. Alla minns ju hur Kiko vände och skickade in 3-2-målet (alltid 3-2!) på Aston Villa för ett antal år sedan. Veckan efter blev han träffad av ett skott mot Sunderland och fick således ytterligare ett viktigt mål till sitt namn.

Sen dess: Nada. Utlåningar till Sampdoria och QPR (?) har gett nothing och det är lite Kuszczak över att han fortfarande finns på Uniteds lönelista. Det här är en kille som för sitt eget bästa borde dra redan i januari. Kanske till någon Serie B-klubb och sen får vi läsa ett FourFourTwo-rep om tio år om vad som egentligen hände.

Anderson.

Både jag och Alexander har haft stort tålamod med vår älskade gourmand. Men med tanke på att han kostade en kvarts miljard och varit här i fem och ett halvt år är det ytterst svårt att påstå att United fått valuta för stålarna.

Det har sett ut så här i princip hela hans karriär på OT:

Ur form – i form – skadad.

Ur form – i form – skadad.

Och det är ju så innerligt trist att han aldrig får en 15-20 matcher lång period att verkligen visa vad han går för. Tiden rinner sakta men säkert ut.

Javier Hernandez.

Den lilla ärtan är tvåa i Uniteds skytteliga men inte i närheten av att vara en garanterad startare i matcherna. Det ryktades om Chelsea inför säsongen och nu har det börjat skrivas en del om att Chicharito är missnöjd med speltiden. Jag har svårt att föreställa mig honom i en annan PL-klubb och han har ju i alla år pratat så oerhört gott om United. Men med tanke på att Fergie verkligen föredrar Welbeck och att han dessutom har två hyfsade val till kan jag tänka mig att Javier funderar en, två och tre gånger på sin framtid om det inte blir mycket speltid under våren.

Eller så blir han helt enkelt 2010-talets Ole Gunnar. Det hoppas jag givetvis på igen, men jag skulle inte harbour any hard feelings mot Hernandez om han såg till sig själv först och främst.

Patrice Evra.

Det snackas om PSG för Paddy och om United – igen – för Leighton Baines. Evra har lyft sig aningen efter två magra säsonger, men han lär aldrig komma upp på den nivå han var på innan VM 2010.

Med tanke på att Evras kontrakt går ut nästa sommar står Fergie inför två val efter säsongen och det blir spännande att se vilket han väljer. Och vad Evra själv vill. Han var ju på väg till Real för några år sedan men övertalades av Sir att stanna. Det var väl ett sisådär val ur bådas synvinkel.

Luis Nani.

Om ryktena stämmer är han garanterat ingen Unitedspelare nästa höst. Och det är ju tragiskt på ett sätt med tanke på hans enorma högstanivå. Men stämmer det att han och Fergie är på kollisionskurs är “that’s them dead” som Fergie sa om spelare som spårar för mycket.

Hans kontrakt går ut 2014 och precis som med Evra har Fergie två val här och allt pekar på att han inte har världens vackraste tröja med #17 på i höst.

Rio Ferdinand.

Hans kontrakt går som bekant ut i sommar och här hänger mycket på om Rio verkligen accepterar en ettårsförlängning. Han lär ha fullt med alternativ: USA, Kina och med stor sannolikhet QPR om de lyckas hålla sig kvar. Harry har ju längtat efter Rio i flera år och var ju och ryckte i honom när han coachade Spurs.

Jag är mer och mer inne på att Rio drar i sommar efter sin testimonial.

* Och så har vi ju två legender som med största sannolikhet lär ta farväl i sommar.

Scholes är 99,9 procent att lägga av igen – det antydde ju Fergie redan i somras och i dag “avslöjar” The Sun just det – medan jag skulle uppskatta det till 60-40 att Giggsy gör detsamma. Alternativt avsluta karriären i födelsestaden även om det känns lagom sannolikt. Lite som Scholes till Oldham-snacket under många år.

* Potentiellt kan alltså tio spelare lämna Manchester United. Det innebär givetvis inte att det kommer in nio. Fergie lär plocka upp någon eller några – typ Tunnicliffe, King (om han inte också drar förstås) och någon eller båda Keane-bröderna – allt närmare bänken.

Men det lär göras en hel del affärer in också i sommar.

Tuesday afternoon

Posted in Anderson, Bebe, Rooney, Rykten, Sir Alex at 3:25 pm

No Comments »

Fortfarande njuter vi av efterdyningarna, men så smått börjar vi rikta om fokus på en av de matcher jag sett fram emot mest den här säsongen.

Sunderland hemma.

Sunderland som firade så här när beskedet kom att Agüero gjort 3-2 på Wastelands:

Fergie sa efteråt:

“I said to those Sunderland fans who were cheering for City: ‘Remember the day. We won’t forget that. I am telling you’.”

Snart är timman slagen. Och kör inte Rooney & co över de där svarta katterna nu så … jag låter det stanna vid ett tomt hot.

Wazza har i alla fall också firandet i skallen:

“When the final whistle went, we didn’t really know what the score at City was. But then we heard the Sunderland fans cheering.

“It was sad to see that because they should be supporting their own team really.

“They didn’t have the best of seasons so for them to be cheering like that was sad.

“It was something myself and a lot of the players won’t forget.”

Det kan knappast behövas något brandtal från Sir Alex inför det här.

Speciellt inte om Vidic är tillbaka. Och så får han gärna ta med That Japanese lad, åtminstone på bänken.

* Gareth Barry riskerar avstängning efter att ha skällt ut linjedomaren som dömde bort Ashley Youngs helt korrekta mål.

Ironin i det.

* Sky Sports visade efter derbyt hur Uniteds attacker dels sett ut under säsongen och dels vilken sida av planen man attackerade city från. Anmärkningsvärt.

* Andersons skada häromveckan var mer väntad än mjuka paket från mormor på julafton. Nu sägs det att hamstringen var värre däran än som först rapporterades och Ando kan vara borta till februari.

För en spelare som snart varit här i sex år ock kostade en kvarts miljard balubas så har klubben fått en värdelös avkastning för sin investering och jag vet inte hur många gånger jag skrivit att det varit sista chansen.

Nu kan det vara det igen. Kommer han tillbaka först efter åtta veckor som det ryktas om har han inte lång tid på sig att rädda sin karriär. Han har kontrakt till 2015, men vill United sälja honom och få hyfsade stålar lär dom göra det i sommar.

* Wesley Sneijder till United till slut? Med Fergie vet man aldrig sedan han väntade tills van der Sar var 50 och Blanc 70 innan han värvade dom.

Men nej, det finns inte på kartan längre. Börjar bli till åren, snordyr, skadebenägen, inte samma magi längre.

* Vinnie Jones snackar filmare i Daily Mail och är well worth a read (trots att han hyllar Gerrard som ju länge varit en av de stora filmarna i ligan, men som hamnat i bakvattnet sedan Fuskaren från Uruguay anlände).

Skulle vara stort att ha en spelare av i dag som kör en sån här grej:

“I’ll tell you a story: when I was at Wimbledon, one of our players – who shall remain nameless – went down with a dive in the area. I walked over, picked him up by his hair on the back of his neck and told him “we don’t do that here, son. Got it?” I promise you he never did it again.

* Det är skönt att vi i alla fall har en ledare som fortfarande skrämmer sina spelare och rädslan för tidernas hårtork finns kvar efter att vi tappat 8-poängsledningen i våras.

“I think Ferguson is going to sack everyone if we did that. I’m serious. It would not be funny, for the fans, for the players, for everyone.”

“I remember what happened last year. We were eight points clear and in the end we lost the league, so a six-point lead means the league is not finished yet.

“There is a long way to go, but I really mean now we have to make sure we are ready for Sunderland on Saturday.”

När Fergie drar måste ett monster in.

* I dessa mikrobloggstider får man till och med veta att Wayne Rooney är sjuk i dag. Av honom själv. I love it.

Men han better be frisk tills på lördag. Utgår ifrån att det är något Lowry-hotell-besök i går som gör att den ende Scouser vi kan leva med är lite bakis.

* Vilka som fixade U21-lagets 2-0-vinst i går?

Yes.

Bébé and Macheda. Bröderna Brothers.

* Roberto Mancini älskar som bekant att snacka ner city och snacka upp United. I alla fall till engelska tidningar. Till Sky Italia sa han så här efter matchen:

“United have more experience but we have a much better team and play much better football.”

Moraliska vinnare då, eh?

* Apropå fotboll in general måste jag bara lyfta fram det idiotiska, som jag irriterar mig på VARJE match, i att domaren stoppar hörnläggaren om det knuffas och hålls i tröjorna i straffområdet. Och så går han dit och säger åt spelarna att sluta upp.

Varför?

Finns det någon som helst logisk förklaring till det? Det är väl bara att blåsa frispark eller straff när bollen sen sätts i spel?

Seventh heaven?

Posted in Bebe, City, Nani at 10:52 am

2 Comments »

Så här ser vårt program ut den närmaste månaden:

28 oktober: Chelsea (b)

31 oktober: Chelsea (b)

3 november: Arsenal (h)

7 november: Braga (b)

10 november: Aston Villa (b)

17 november: Norwich (b)

20 november: Galatasaray (b)

Sex av de sju närmaste kamperna spelas alltså bortanför Old Trafford. Nu har vi sån tur att det på papperet “bara” är Chelsea på Stamford Bridge som är aptufft. Och att COC-matchen mer är en kul grej än en viktig fajt.

Och tar vi en poäng i Portugal – vilket vi bör greja – blir matchen i Helvetet inte heller särskilt betydelsefull.

Aston Villa och Norwich ska vi kunna köra över. Men den här upplagan av United kan som bekant överraska åt båda håll. Vi kan köra över Chelsea och sen torska i Birmingham.

Att Arsenal hemma inbringar 3 poäng utgår jag ifrån. Arsenal vinner aldrig längre mot oss. Aldrig. Det är sex år sen dom vann på OT.

Ändå ingen make-or-break-del av säsongen. Bortaprogrammet följs dessutom av hemmamöten med QPR och West Ham. Får vi be om friska pojkar så kan det här bli roliga månader poäng- och spelmässigt.

* United har släppt in 15 mål i liga, CL och COC.Det är inte att leka med när vi tittar på antalet matcher som spelas på Old Trafford.

City har släppt in 20.

Ändå har vi haft samma skadehelvete som förra säsongen i backlinjen, alternerat målvakter och saknar dessutom “världens bäste burväktare” som ju står i det blå laget.

Ändå är det United som är i “defensiv kris” och det skrivs om rykten att DDG vill hem till Spanien och vi ska jaga Mignolet från Sunderland.

Så kan det vara.

* Schysst att Nani nu börjar göra som sin aningen mer framstående ex-kompanjon på Uniteds yttermittfält och lägga sin framtid i händerna på ett fantasiväsen.

Bara Oden vet om jag kommer att fortsätta med den här bloggen, säger jag.

* Gårdagens STORA händelse var förstås att vår forgotten man från Portugal nätade för reservlaget. Bébé och Macheda spelade båda från start när Stockport slogs tillbaka.

Det andra målet gjorde Angelo Henriquez, en lirare jag är väldigt nyfiken på att se. Kanske på Stamford Bridge nästa vecka?

* Det ryktas att Alex kör ett år till efter detta innan han lägger sig på sofflocket och tjatar hål i öronen på Cathy.

Oavsett när Fergie calls it a day givetvis har United redan kört igång sitt spaningsarbete på ersättare. Mourinho och Guardiola (kanske Moyes) lär vara favoriterna att ta över, som det ser ut i dag.

Spekulationerna börjar så smått dra igång. Läs här om Guardiola, som sägs vara Fergies favvo i dagsläget.

Robbie hel

Posted in Arsenal, Bebe, Ex-Unitedtjommar, Giggs, van Persie at 9:01 am

2 Comments »

Vi kör ett kort inlägg innan Alexanders presskonferens som börjar klockan 13.

Fifa.com har nämligen konstaterat att Robbie van Persie är fit inför morgondagens match mot Wigan.

Viktigt. Och oväntat att dom drar fram den grejen.

* Mikael Silvestre har vunnit fem Premier League, en FA-cup, två ligatitlar, en Champions League.

Nu är han på TRIAL hos Big Fucking Sam Allardyce i West Ham. Nog för att han var dyngusel sista tiden i United och fortsatte kurvan nedåt i Arsenal (minns inte att vi var så himla upprörda över att vi sålde honom till Wenger) och i Werder Bremen så är det så ovärdigt att det inte är klokt.

* Vår störste spelare ever går nu ut med årtusendets mest kontroversiella uttalande:

“What happened last season was tough for everyone but you just have to come back in the right manner, which is what we hope to do.

“It is going to be tough because there are a lot of quality teams out there but you are always determined. We want to get it back.

Giggs har inte startat en match än. Läge i morgon? Inte osannolikt alls.

* Lite Bébé hittar vi här i dag också.

* Laddar inför pk:n med att läsa Wazzas senaste alster. Fortfarande händer det att jag imponeras storligen av modern teknik. Han twittrade i går att “i dag släpps min bok”. Fem minuter senare hade jag den i handen iPaden. Helt sjukt.