Archive for the ‘EM’ Category

Last words om EM

Posted in EM at 11:38 pm

2 Comments »

Märkte redan innan EM att jag tröttnat på just EM. Detta trots att det faktiskt spelats väldigt mycket bra fotboll.

Men ju längre turneringen led desto mer längtade jag i stället efter …

… yes, ni tänkte rätt.

Manchester United (formerly known as Manchester United Football Club).

Men jag kör en sista notering från EM och bjussar på min bästa och sämsta elva från turneringen. Helt utan motiveringar.

Worst:

Szczesny

Lustig – Dunne – Mexes – Willems

Milner – van Bommel – Katsouranis – Young

Rosenberg – Kerzhakov

Best:

Casillas

Arbeloa – Bonucci – Ramos – Coentrao

Pirlo – De Rossi – Xavi

Iniesta – Ronaldo – Özil

Sådärdå, då kan vi samla ihop oss

Posted in EM, Nani at 9:26 am

1 Comment »

Nani ute ur EM och därmed är alla sju av våra pojkar redo för semester.

Jag var lika övertygad om att Spanien skulle vinna straffläggningen som jag är att vi aldrig värvar Luka Modric. Idiotin i att sätta Ronaldo som femte straffskytt straffade Bento skapligt hårt. Jag kan inte för mitt liv förstå det resonemanget när det handlar om din kapten, din målskytt och lagets överlägset bäste och mest rutinerade straffskytt. Okej, han har missat några straffar genom åren, men är det i något läge en spelare som han ska leda sina trupper så är det nu.

Trist slut, för det var lite som att Spanien bad om att få stryk i går.

* Nu har Spanien och Casillas hållit nollan i nio raka EM- och VM-slutspelsmatcher. Inte sedan Zizou satte 3-1 i 90:e i VM 2006 har spanjorerna släppt in ett mål under ordinarie tid eller förlängning.

Det måste ju vara världsrekordens världsrekord.

EM 2008

Kvarten: Italien 0-0 (4-2 efter straffar)

Semi: Ryssland 3-0.

Final: Tyskland 1-0.

VM 2010

Åttondel: Portugal 1-0.

Kvarten: Paraguay 1-0.

Semi: Tyskland 1-0.

Final: Holland 1-0.

EM 2012

Kvarten: Frankrike 2-0.

Semi: Portugal 0-0 (4-2 efter straffar)

* Kom att tänka på detta helt plötsligt i går. Herregud, vem i dagens United skulle få för sig en sån grej som Keane gjorde på Baia? Rooney är ju den som står i otvivelaktigt lägst odds, men vem kommer bakom? Vem skulle kunna göra det?

Vi resonerar lite på måfå fram till en tänkbar kandidat.

Vidic? Knappast. Dels förstås för att han sällan eller aldrig kommer i det läget. Och dessutom skulle han inte ha hoppat i första läget.

Carrick? Jo tjena. Carrick hade vänt på klacken och sprungit åt andra hållet i stället. Inte hans stil att ens försöka spela fult.

Young? Yes, han hade lagt sig ned innan situationen uppstått på allvar. Han hade legat ner tio meter bredvid Baia innan bollen hade dött. Och hävdat att Baia stampade honom i fejset. Eller nåt.

Scholes? Ja, möjligen. Men han är inte så mycket för att göra fula grejer medvetet, det blir bara fel. Han är mer för att göra såna här grejer på chans och få rött (ännu ett klassiskt Jompa-klipp blir det per automatik när den odödlige gratulerar Scholes).

Evra? We have a winner! Tänk på hur mycket press Pat varit under ända sedan VM 2010 och addera att han petades i det här mästerskapet och att det snackas som aldrig förr om Baines och ersättare på väsnterbacken. Han kan spåra ur.

* Tragiska bilder på Gazza i The Sun i dag.

* Domaren i går: Det var första gången under EM jag reagerade på den konsekventa uselheten. Nani drabbades exempelvis två gånger inom kort tid i första halvlek: 1) När Ramos ytterst skickligt smygstängde honom och skulle ha haft gult kort men i stället blev det inte ens frispark. 2) Nani snurrade upp hela Spaniens innermittfält och belöningen blev att domaren struntade i fördel (ytterst sällan det händer nuförtiden) och förstörde situationen med en frispark.

* Sist: Nu håller vi tummarna för att United-Barca i Gbg i augusti blir av.

Wow.

Oh Nemanja

Posted in Arsenal, EM, Ex-Unitedtjommar, Rio d.ä at 8:53 am

4 Comments »

Englands bäste mittback de senaste tio åren, ni vet han som fick stanna hemma från EM för “footballing reasons”, har dömt ut Roys insats som förbundskapten i EM.

Och indirekt sågade – också – han Jordan Henderson.

“Phil Jones is one of the most adaptable players we have in our country and where was he? When we need to take the ball from midfield, run 40 yards with it and put the other team on the back foot, he is the man for the job. Instead, we stayed cautious and Jordan Henderson was used instead. That’s not a criticism of Jordan, he is a different player to Phil, but I thought it showed we were being too conservative.”

Samtidigt som det är lätt att förstå Rios – och allas sågning – av England så är det ändå ett faktum att det här laget var en straffsparksläggning från semifinal. Ett lag som hade spelare som Henderson och Carroll, två lirare som inte direkt satt Premier League i brand, att sätta in från bänken. Lägg till att Roy haft några veckor som fk att få ihop det hela. Kvartsfinal är ju ett mer än godkänt resultat.

* Mannen som tidigare hade #7 i vår älskade klubb har sagts vara på väg till Stoke och nu senast till Förenade Arabemiraten. Men av det senare blev det inget heller sedan Al-Shabab sagt så här:

“The physical demands of Michael Owen does not correspond with the club.”

In your face, Michael.

Gå till Tranmere i stället. Mer din nivå.

* Arsenal fortsätter göra allt de inte gjorde vid den här tiden förra sommaren. Senaste namn in är Montpelliers skyttekung Oliver Giroud. Nu har Wenger tagit in både honom och Podolski och då är den stora frågan vad som händer med …

… Park.

* Fabio Capello kunde inte låta bli att ge en känga till Rooney, han heller:

After seeing the latest game (against Italy) I think Rooney only understands Scottish. That’s because he only plays well in Manchester, where Sir Alex Ferguson speaks Scottish

Fint att du förklarar att Ferguson pratar skotska.

* Nemanja is back!

Och på måndag börjar försäsongsträningen för alla utom EM-spelarna.

Yiha!

Tre veckor till första träningsmatchen i Durban!

Yiha!

Ashleys EM-fakta

Posted in EM, Young at 10:50 am

No Comments »

Allas vår Ashley Young hade inget roligt mästerskap. Han fick förtroende hela tiden, men tackade inte direkt med några mästerinsatser.

Just look at the stats:

Mot Frankrike: 12 av 14 passningar rätt. 0 skott. 0 av 1 dribblingar lyckades.

Mot Sverige: 22 av 29 passningar rätt. 2 skott, inget på mål. 1 av 4 dribblingar lyckades.

Mot Ukraina: 18 av 22 passningar rätt. 1 skott, inget på mål. 1 av 2 dribblingar lyckades.

Mot Italien: 23 av 34 passningar rätt. 1 skott, inget på mål. 1 av 2 dribblingar lyckades.

Totalt: 75 av 99 passningar rätt (76 procent). 4 skott avlossade, 0 mål på mål. 3 av 9 dribblingar lyckades.

Han har ju varit lika upp och ner i United som han varit i England och frågan är hur stukad han är när han återvänder till Carrington senare i sommar. Dels med tanke på straffmissen (snacka om krydda på moset!) och sina egna stinker-matcher och dels med tanke på att Kagawa mycket väl kan göra att Young får vänja sig vid bänken.

Han har lite Nani och hockeytjecker över sig och behöver självförtroende för att glänsa. Nani har varit marginellt bättre även om Portugal varit vassare i spelet. Han har åtminstone träffat mål med ett par skott och varit mer delaktig i spelet.

Att inte Young utmanar mer beror en hel del på att han hellre drar sig in i banan och letar inlägg. Men att bara utmana 9 gånger på en hel turnering … titta på Ribéry som 38 gånger försökte gå förbi sin gubbe (han lyckades 16 gånger). Det är ytterspel det. Sen att det var lönlöst eftersom Frankrike bara hade en anfallare och han tyckte inte så mycket om att vara het i straffområdet är en annan femma.

Apropå gårdagen: Pirlo har försökt Panenkan tidigare.

och England har åkt på den tidigare.


 

Oh England, England

Posted in EM at 12:01 am

1 Comment »

Inga konstigheter alls i att England åker ur ett mästerskap på straffar. Det blev nästan för mycket för dom när Montolivo missade sin straff så då skickade Roy fram en av planens – och Englands i hela EM:s – svagaste spelare i Ashley Young. Ash hade sinnesnärvaro nog att inse att han varit värdelös så han gick på kraft. Men han gick där också på en mina och när sedan Cashley bommade var det bye-bye.

Bra för United förstås som nu bara har en spelare kvar i turneringen i Nani. Resten kan åka på semester och sen komma fulltankade till en ny härlig säsong. Viktigt! Speciellt för Phil Jones som dels har “sluppit” spela och dels fått all denna erfarenhet från ett stort mästerskap.

Noteringar från matchen annars:

  • Flera svenska journalister (från TT och Offside bland annat) dömde helt ut Danny Welbeck. Jag förstår inte alls varför. Welbz var inte sämre än någon annan och han hade flera fina touchar, slet i försvarsarbetet och skapade kanske Englands vassaste chans när han väggade med Rooney och sköt över.
  • Den Palenka-straffen från Pirlo … Jeez. I fejset på Joe Hart som ju ska vara så fantastiskt bra på straffar, men inte var särskilt nära någon. Kul förresten att Henke sa i TV4 att Pirlo bestämt sig långt innan att han skulle slå den så dagen efter att jag såg Zizou berätta om sin straff i finalen 06. “Jag bestämde mig tio sekunder innan jag slog den”.
  • Jordan Henderson. Jag såg på fullaste allvar inte honom röra bollen. Rörde han bollen? Seriöst?
  • Straffskyttarna var ingen skräll i min värld. Tippade Gerrard, Rooney, Cole, Young och Glen J innan. Hoppas vi får veta vem som skulle ha tagit den femte. Att Bojan sitter i TV4-studion och dömer ut valet av Cole säger en del om den studion. Cole satte straffar både mot oss i finalen i Moskva 2008 och mot Bayern i finalen härommånaden. Bland annat.
  • Rooney har fortfarande inte fått göra ett helt mästerskap utvilad och i full shape. Helt bisarrt egentligen. 04 gick han sönder samtidigt som han kanske peakade, 06 var han trasig inför, 08 missade England EM, 10 gick han sönder igen och hade en värdelös uppladdning och nu var han avstängd i två matcher och hade knappt spelat på flera veckor. Så kan det vara.
  • Jordan Henderson kom in i 94:e minuten. Han bjöd på detta.
  • Pirlo mot Özil i semi. Kan bara sluta på ett sätt ändå. Özil är i mina ögon en kanske 30 procent bättre spelare.

Go Wazza, go!

Posted in EM, Rooney at 10:53 pm

2 Comments »

Zzzzzz-match på Zizous 40-årsdag eftersom Spanien-Frankrike var som att se Glenn Hyséns P14-lag spela mot svenska mästarinnorna Jitex.

Klasskillnaden var huge.

Det lär inte bli offensivare och roligare fotboll i morgon när Marcus Birro Italien ställs mot England. Men vi gör som Waynes gamla flamma Jenny och håller tummarna för britterna. Mest för att reta upp Birro.

* Tänk att Roy Keane och JAMIE CARRAGHER (!!!) sitter och analyserar EM tillsammans. Den meningen för tio år sen …

Pojkarna sammanfattade i alla fall Frankrike alldeles utmärkt i det här korta inslaget. Nannskog, Frändén och Pops och låtsasfansen i bion – take heed.

Skämskudden redo?

Posted in EM, Nani at 5:56 pm

1 Comment »

Turkish Airlines hjärta United skapar denna video.

Det är inte alls krystat.

Jag lovar.

* I kväll håller vi alla jävla tummar vi har för Nani. Vad vi än tycker om honom kan det bara hjälpa honom i United om han äntligen får ett större genombrott på den internationella scenen än han redan har fått.

Hoppas att han kan leda Portugal hela vägen.

* Schysst av Nani förresten att dra åt den magsjuke Fletchers bälte runt just magen.

* Årets EM-bild?

Här.

 

Den smällen gjorde inte ont

Posted in EM, Rooney at 8:12 am

3 Comments »

Sverige slog sin namnkunnigaste motståndare i ett EM på över 20 år – i en för “oss” betydelselös match. Men det gjorde inte ont att se grodätarna åka på däng och det kommer inte att göra ont att se dom åka ur med dunder och en väldig massa brak mot spanjorerna i kvarten.

Jag har tidigare gillat Les Bleus, men efter att ha läst om vår gamle Larry Whites arrogans och sett honom fjanta sig med att inte kunna uttala Zlatan försvann all min respekt för töntarna i blått. Och så petar dom Evra för Clichy som rödlök på moset.

Och Chippen!

Tänk vad Nantes och Boltons fans måste häpna och undra vad det var för en lirare som  Hamrén skickade in efter paus. Chocken måste ha varit av samma storlek som när Aston Villas fans såg Allbäck snurra upp Casillas och Puyol på läktaren i den klassiska Spanien-segern för några år sedan.

* Och Rooney kom tillbaka lagom ringrostig och nickade in matchens enda mål från ett avstånd som hade gjort Dirk Kuyt avundsjuk.

England-Italien är på förhand den mest ovissa och mest emotsedda kvarten i min värld. Helt och hållet 50-50 i dagsläget. Med en skarpladdad revolver mot tinningen skulle jag säga 51-49 i engelsk favör enbart på grund av Rooneys comeback.

 “I hope there is the belief we can go past the quarter-finals this time. It will be a difficult game against Italy and it will be quite evenly matched in terms of the way we play. It can go either way but we’re looking forward to it. We’re feeling confident and we’ve got players in the team who can score goals.”

Vilket apflyt dom hade förresten, med tanke på att Big Man faktiskt misslyckades med att rensa undan bollen och Ukraina skulle ha haft 1-1 (eller kanske inte med tanke på att det var offside i uppbyggnaden). Men med tanke på Lampards “mål” mot tysken i Sydafrika för två år sedan så jämnar det ut sig.

Så brukar det heta från de gynnades och Rio Ferdinands sida.

* Unitednytt senaste dagarna då? Nope. Eller tja, lite smånotiser då:

  • Att Rafael är på väg att skriva nytt kontrakt kanske. Men det visste vi ju sedan tidigare. Och att Fabio får stanna i PL med QPR är alldeles utmärkt. Nu är det bara att hålla tummarna för att han får 25-30 matcher och att han, som jag föreslagit tidigare, opererat in titan i stället för skelett i kroppen.
  • Att Nani försöker få så mycket cash som möjligt av United i sitt nya kontrakt är inte heller direkt nyheter, men det skrivs ändå.
  • Tompa Kuszczak har också hittat en ny klubb i Brighton. Vilket gör att båda Unitedspelare jag språkat med inte längre är Unitedspelare.

Zzzzzzzzzz

Posted in EM, landslagsfotboll at 10:38 pm

5 Comments »

Okej, det var varmt, men va fan … Något av lagen kunde väl ha försökt vinna matchen i andra halvlek. Eller?

Två Unitedpojkar ledde anfallslinjen i England och det såg väl så där ut. Young hade en magnifik framspelning till James Milner och Danny Welbeck “slet förtjänstfullt” för att damma av en ryggmärgsklyscha.

Som det såg ut i kväll är det ändå England och Frankrike som går vidare till slutspel. Båda lär väl vara utvilade dessutom.

* Sverige led garanterat av att vara så hajpat i Sverige. Trots att det var premiärmatch mot hemmanationen trodde “alla” att Sverige minst skulle greja ett kryss.

Gemene man trodde säkert på seger.

Men tji fick dom.

Mot ett Ukraina som på sin höjd skulle kunna hävda sig i Championship i England.

* En märklig syn att se Evra i Frankrike. Arg och gestikulerade flera gånger åt lagkamrater. Ytterst sällan det sker i United. Verkar inte vara en arbetsmiljö vår Pat gillar i Les Bleus.

* Coolt dock med Sheva. En gentleman på och utanför planen.

Det här unnar jag honom.

* Fördelen för Sverige i det här läget är att ingen tror på kvartsfinal längre.

Fast nackdelen är kanske att spelarna själva inte gör det heller.

“I have to live with Rio call”

Posted in EM, Rio d.ä, Young at 4:17 pm

1 Comment »

Ja, jäklar vilken superskräll dansken bjöd på i går. Dessutom utan Anders i mål.

Att tysken skulle ta Portugal var inte lika chockartat, men det kändes bra att ha Portugal som outsider. Dom var minst lika farliga som tyskarna i går och borde med det spelet spöa både Holland och Danmark.

I kväll håller vi på Spanien och Irland så klart.

* Karim Benzema säger att United har försökt köpa honom “de senaste tre-fyra säsongerna”. Jag håller det för tämligen osannolikt eftersom vi aldrig köpt en spelare från Real Madrid förut.

* Roy Hodgson har uttalat sig – igen – om den andra petningen av Rio d.ä. “I have to live with Rio call” säger han.

Och det ska bli så innerligt intressant att i framtiden höra om Roy verkligen använder sig av Sir Alex-utspelet om Rios svårighet att spela flera matcher tätt.

Det tas i alla fall upp titt som tätt.

Det tas dock inte upp lika ofta vad Fergie sa en vecka innan ovan nämnde utspel.

Han säger att bakom Terry, Ferdinand och Cahill så finns det inte mycket annat före Smalling och Jones.

Says it all att Roy trots frånvaron av Smalling och Cahill lyckas att INTE ta med Rio.

* Ashley Young? En filmare?

Tror ni han skulle erkänna det i så fall (pardon the pun)?

Så här säger han om det: “At the end of the day, the referees came to the decisions they did. I’m not a cheat. I’m not a diver. I won the penalties. The matter’s been left now.”

Jag sätter mitt korsbandshela högerknä på att Ashley ramlar lätt åtminstone två gånger i morgon.