Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Everton, alltså

David Moyes blev Roberto Martinez och Alex Ferguson blev David Moyes. Everton blev bättre på allt medan United blev sämre på (nästan) allt.
Martinez Everton gör fler mål, tar fler poäng slutar högre upp – Moyes United gör färre mål, tar färre poäng och slutar längre ned.
Vi har inte varit före de blå i ligan sedan 20 september. Everton har vunnit sina sju senaste i ligan och är efter Liverpool (som har tio raka!) formstarkast i hela Premier League. Vinner de även på söndag talar mycket för att Martinez kvalar in sina nya grabbar i Champions League till hösten medan United inte ens når Europa League-spel. Samtidigt som Evertons framgångar inte är särskilt överraskande, de fick en tränare på uppgång, med en tydlig filosofi till ett lag som hängde i samma skikt av tabellen i fjol, så är Uniteds fall desto mer häpnadsväckande.
Men det vet vi tillräckligt om redan och vi lär inte få några svar på vem som tar tag i försäsongen förrän ligan är färdigspelad i maj. Om Glazyrerna – som ju egentligen skiter i pokaler så länge det går att håva in fler fiskpinnesponsorer i Laos – tänker kicka ut Moyes sker det inte förrän då.
Goodison är ingen favoritarena på senare år. Fergie lyckades bara ta hem en trepoängare på sina sista fem år som tränare och med tanke på vad som ligger i potten här ser jag Everton som hyfsat klara favoriter. Men om Moyes nu missat flera chanser att ställa åtminstone lite till rätta – city, Liverpool och Bayern har alla gått honom ur händerna – så får han ytterligare ett läge här. Tre poäng på sin gamla arbetsgivare skulle betyda att han inte är helt lost när det handlar om stormatcher på bortaplan. För det här räknas som en nu.
Evertons magnifika hemmafacit – som Moyes var med och drog igång – sträcker sig nu till ynka två nederlag på drygt två år. Märkligt nog är en av de matcherna mot Sunderland den här säsongen. Ligans fjärde bästa hemmalag mot ligans bästa bortalag borde bli one for the neutrals.
* Statistik på Evertons förbättring och Uniteds försämring jämfört med PL i fjol?
Javisst, håll till godo!
Everton
Hemmapoäng: Snittade 2,21 då – snittar 2,44 nu. BÄTTRE!
Bortapoäng: Snittade 1,11 då – snittar 1,59 nu. BÄTTRE!
Mål hemma: 1,74 då – 2 nu. BÄTTRE!
Insläppta hemma: 0,89 då – 0,81 nu. BÄTTRE!
Mål borta: 1,16 då – 1,24 nu. BÄTTRE!
Insläppta borta: 1,21 då – 1,06 nu. BÄTTRE!
Mål total: 1,44 då – 1,61 nu. BÄTTRE!
Insläppta totalt: 1,05 då – 0,94 nu. BÄTTRE! 
United:
Hemmapoäng: 2,53 då – 1,5 nu. SÄMRE!
Bortapoäng: 2,56 då – 1,94 nu. SÄMRE!
Mål hemma: 2,37 då – 1,38 nu. SÄMRE!
Insläppta hemma:  1 då – 1,19 nu. SÄMRE!
Mål borta: 2,16 då – 2 nu. SÄMRE!
Insläppta borta: 1,26 då – 1,12 nu. BÄTTRE!!!!!
Mål total: 2,26 då – 1,70 nu. SÄMRE!
Insläppta totalt: 1,13 då – 1,15 nu. SÄMRE! 
Kommentar: Medan Everton förbättrat allt har United försämrat allt utom insläppta mål på resande fot. Alltid något att ta med i cv:t för The Chosen One.
* Dat Guy, The Brand och Ashley Young bötfälls av klubben. Inte på grund av uselheten på planen, även om åtminstone någon eller kanske ett par av namnen skulle förtjäna det, utan för att de är ute och slirar.
Sådana böter måste alla någon gång få. Det hör till.
Apropå Cleverley noterar jag att både han och Antonio Valencia har kontrakt som går ut nästa sommar. Deras framtid ligger dock antagligen längst ned i att göra-högen på Edwards skrivbord.
* Dagens bästa rykte: Maxwell till United. Är det ens möjligt att få en av Maxwell och Zlatan? Måste inte de opereras isär först?
* Liverpool har torskat 1 av 18 matcher under 2014. De har alltså vunnit eller kryssat i 94,5 av matcherna. United? 52,3. För helvete.
* I dag släpptes listan över vilka idrottsklubbar i världen som är mest givmilda vid lönesamtal. Inte särskilt förvånande så behåller city tätplatsen. Fellainis intåg har också lyft United ett par placeringar.
Skärmavbild 2014-04-15 kl. 14.27.43