Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The final surge

Embed from Getty Images
Octo to go. De 35 tidigare är i dag fullkomligt betydelselösa. Det är bara de åtta som återstår som bär någon som helst mening, precis som det på söndag förvandlas till sju, helgen därpå sex och så vidare och så vidare.
Egentligen protesterar mitt inre fortfarande. Att se fram emot en säsongsspurt där United inte längre kan vinna titeln bryter mot så många laga att det inte känns rimligt att vara lite exalterad. Men vad är alternativet? Tjura? Gå med näsan i vädret och tro att vi fortfarande är ligans bästa lag? Inte så lockande, speciellt inte när jag ska över till en match till innan klubbens andra titellösa säsong i rad är över.
Motståndet under slutfasen är uppdelat i fyra kategorier: A) ligavinnarna, B) de som kan sabba jakten på CL-platsen, C) de som inte har någonting som helst att spela för och D) de som (nog) vill undvika nedflyttning.
Bloggen tar ett pyttelitet grepp om dem, helt klichémässigt, en match i taget.
D: Aston Villa (h)
Har inte oväntat fått en liten energikick av att få den energiske Tim Sherwood som manager i stället för den gråe Paul Lambert. Slåss fortfarande för livet i Premier League och en del talar för att Sherwood faktiskt lyckas se till att Tom Cleverley bibehåller statusen som Premier League-spelare även i höst. Tyvärr kan inte The Brand lira i morgon på grund av ligans groteska regelverk, men det ska nog gå att besegra Villa ändå. Eller, det krävs en vinst. Förslagsvis med samma lag som senast (Rojo > sjuke Smalling då), men vad händer då med Di Marías skalle? Shaw är tillgänglig igen, RvP inte, men några enorma omkastningar lär inte vara aktuella nu när LvG satt både spelsystem och elvan.
Tips: 3 poäng.
B: city (h)
United har faktiskt inte vunnit ett hemmaderby sedan det där målet av kaptenen. Det är FYRA ÅR SEDAN. Det får pragmatikern i mig att nöja mig med en poäng på förhand, men med tanke på hur United spelat på sistone – och hur det de facto såg ut i höstderbyt – så är supporter-pragmatikern i mig inte alls belåten med en ynka pinne. 6-1 åt rätt håll, tack.
Tips: 1 poäng 
A (och C?): Chelsea (b)
Med lite tur – sett med Unitedögon – kan Chelsea ha två segrar till i ryggen inför det här mötet och därmed ökat chansen/risken till serieseger från 90 till 97 procent. Därmed inte sagt att det per automatik blir lättare att vinna på Stamford Bridge, men det skulle underlätta. Dock tror jag att Chelsea just här är så pass motiverat, och så pass bra, att United får inrikta sig på omställningar. Men jag misstänker att Costa och/eller Hazard myglar in någon boll tillsammans med Big Man.
Tips: 0 poäng.
C: Everton (b)
Har absolut ingenting att spela för. Har en ynklig säsong bakom sig och hamnar någonstans i mitten av tabellen. Martinez har ett hästjobb framför sig att ordna det utlovade Champions League-spelet. Här är United skoningslöst. Sanna mina ord.
Tips: 3 poäng.
C: West Brom (h)
Har inte heller någonting mer än segerpremiär och större prispengar från ligan att använda som morötter. Med Jonas Olsson i försvaret ska det inte gå att rubba United även om jag bär på en oro över att det kan vara ett potentiellt bananskal. Men nu har jag inte sett United göra mål på mina två senaste Old Trafford-besök, så det vore väl själva aptassen.
Tips: 3 poäng.
C: Crystal Palace (b)
Tredje matchen i rad mot kategori C-lag, vars stora motivation – som dock inte ska underskattas – är att sabba för motståndarna. Minns hur det gick för Liverpool i motsvarande match i fjol. Men Pardew, den ack så ödmjuke Alan, har redan fixat nytt kontrakt och det får räcka.
Tips: 3 poäng.
B: Arsenal (h)
Ojoj. Föreställ er vilken betydelse det här mötet potentiellt kan ha! Det mesta pekar på att vi här, i maj, fortfarande inte vet exakt hur det slutar bakom Chelsea och då blir det här förhoppningsvis en match det är viktigare att inte förlora än att vinna.
Tips: 1 poäng.
D: Hull (b)
Oavsett ligaposition, oavsett skadeläge, oavsett om Hull sprattlar för livet eller inte: Det här ska inte förloras om jakten på andra-tredje-fjärdeplatsen fortfarande är i livet. Otänkbart att spoliera Champions League-platsen i epilogen på KC Stadium. Helt.
Tips: 3 poäng.
 
Om min spåkula prickar rätt – oddsen på det talar vi tyst om – kommer United att nå upp till 76 poäng. Den skörden räckte till följande placering under de senaste säsongerna:
2013-14: 5.
2012-13: 3.
2011-12: 3.
2010-11: 2.
Jag hade oss som femma inför säsongen (om än innan värvningarna av Blind, Di María & co) och det finns fortfarande en risk att jag får rätt. Men jag har hellre rätt i det här inlägget än i det från augusti.