Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fly on the wings of red


Traditionellt sett Uniteds kanske vassaste anfallsvapen har den här säsongen varit Uniteds kanske trubbigaste anfallsvapen.
En titt på statistiken  visar följande siffror för de renodlade kantspringarna:
Valencia: 0+6.
Nani: 3+6.
Young: 0+3.
Totalt: 3 mål och 15 assists (liga, FA, ligacup, CL) = 18 poäng.
Jämfört med förra säsongen:
Valencia: 6+15
Nani: 8+12
Young: 8+7.
Totalt: 22 mål och 34 assists (liga, FA, ligacup, CL, EL) = 56 poäng.
Wow. Fast på ett dåligt sätt. Nu finns ju sju matcher kvar för herrarna att förbättra statsen, men jag tvivlar på att det händer något spektakulärt, speciellt med tanke på att åtminstone Ashley Young lär ha spelat klart för säsongen. Trots detta faktum vinner vi alltså ligan i år, till skillnad från i fjol. Ändå bör det förstås åtgärdas på något sätt.
Nuvarande uppställning: Antonio Valencia, Nani, Ashley Young, Wilfried Zaha (Danny Welbeck, Wayne Rooney, Shinji Kagawa, Ryan Giggs).
Finns i bakgrunden: Jesse Lingard, Gyliano van Welzen, Larnall Cole, (Adnan Januzaj).
Med Fergies 4-2-3-1-uppställning och de naturliga yttrarnas form har flera spelare, som Wayne Rooney och Danny Welbeck, skickats ut för att göra jobbet på kanterna. Inte en ultimat situation och sannolikt ingenting som hade hänt i samma utsträckning om Valencia och Young gjort de dom har betalt för. Nästa säsong kommer Zaha in vilket torde innebära att någon lämnar. Speciellt om Fergie tänkt fortsätta få in Welbeck i en startelva, vilket lär bli som winger.
SÃ¥: Nani, Tony eller Young?
Deras kontrakt går ut åren efter varandra, 2014-2016 och det mesta, eller snarare allt, pekar på att den med mest kunskap, den mest irrationelle, den mest produktive, lämnar.
> Luís Carlos Almeida da Cunha var länge en slagpåse här och på otaliga andra ställen i cyperspejs, men så plötsligt en höst så lossnade allt och han är under de tre senaste säsongerna Uniteds främste målpassare (28 hittills mot 24 för tvåan Rooney, då snackar vi i ligan).  Men den senaste tiden har han varit näst intill lika ojämn som innan genombrottet och när han valt att kombinera detta med att vara skadad också har han direkt en hotline in till Fergies kontor.
I januari förra året ska han ju ha stängt av sin mobil för att slippa säljas till Zenit och han är inte samma karaktär som OGS. Norrmannen tog inte alls illa upp av att United accepterade ett bud på honom från Spurs utan fortsatte bara kämpa stenhårt för att behålla en plats i United, vilket i förlängningen gjorde honom till en legend.
Nani däremot är mer än en humörspelare som dels behöver lyckas och dels behöver mycket förtroende slash kärlek för att just lyckas.
Han och Fergie är inte after work-polare och tyvärr verkar deras relation inte leda åt rätt håll.
> Ashley Young då? Stevenagepojken fick en rivstart på sin karriär med världens vackraste klubb med 3+6 på sina första 8 matcher innan också han började bli skadad och sluta leverera. Det gick fem månader från september 2011 till februari 2012 mellan poängen och även om han ryckte upp sig i slutet av säsongen har han egentligen aldrig känts som Unitedmaterial. Speciellt inte för 200 mille. Om man blev på gränsen till sexuellt upphetsad när en spelare som Ronaldo eller The Giggs of Old fick bollen i en snabb omställning är känslan när Young får den i samma läge ungefär som att ringa och boka tid för däckbyte.
Och när han inte heller får förtroendet vid fasta situationer är hans roll liksom lite överspelad.
Chansen/risken att han ska säljas får dock anses som marginell, speciellt med tanke på att han varit skadad så pass ofta och att han bara gjort två säsonger i klubben. United är inte känt för att sparka ut spelare efter så kort tid.
Men han är trots allt 28 år och ska vara i sina bästa år. Jag tror också att han är det, men det räcker inte till. Bänknötare 2013/2014, tack.
> But what about Tony V?
Kanchelskis v 2.0 har egentligen varit en succé ändå fram till i höstas. Den svåra fotskadan i september 2010 förstörde en hel del av hans utveckling (hur bra hade han blivit utan den liksom?) men han kom tillbaka efter en lång startsträcka och förra säsongen var han – sina begränsningar till trots – helt fantastisk.
Valencia blir precis som Young 28 i sommar och ska vara i sina bästa år. Det är han inte, speciellt inte eftersom vi sett hur bra han kan vara. Att han är sönderläst håller inte som förklaring, inte heller hans uttalanden om någon höftskada. Den här freeze frame-förfalskaren som ska föreställa en av Sydamerikas främsta fotbollsspelare som vi sett den här säsongen har varit sorglig att se. Men någonstans där inne gömmer sig en spelare som med ett magert register kan få vilken världsvänsterback som helst att förvandlas till medioker – och det är det vi hoppas få se igen.
Eller snarare: Vi kräver det.
Han stannar garanterat.
> Yttermittfältet har denna säsong befolkats av spelare som inte är klassiska yttrar: Shinji Kagawa, Wayne Rooney och Danny Welbeck har gjort sina insatser där, med blandade resultat. Den som i framtiden är mest lämpad för att starta där är Welbeck, trots att han inte är en klassisk ytter (vad än Glenn Strömberg säger). Welbz har tekniken – ett artisteri som innefattar åtminstone en dribbla-omkull-sig-själv-i-straffområdet-show per match – och arbetskapaciteten både upp och ned för att klara av det.
Varken Rooney eller Kagawa är yttermittfältare. Både är som bäst i en roll strax bakom strajkern, alternativt allra längst upp.
 
Slutsats: Av spelarna i bakgrunden är det väl ingen som har en framtid som renodlad winger, som jag ser det. Cole och Lingard är lovande, javisst, men det är ingen av dom som fått oss att tappa andan när de väl fått chansen på försäsongen eller i CoC.
Januzaj har ju utgångsposition på kanten, men är inte heller en kantlirare i ordets rätta bemärkelse även om han har lite Iniestaroll i U18/u21.
Den stora frågan är hur Fergie tänkt sig framtiden. Ska han ha en 4-2-3-1-elva med tre offensiva allt-i-allon bakom en strajker? Ska han återgå till 4-4-2 med två renodlade yttrar? Ska han fortsätta alternera? Ska han köra helt vinglöst? Ska han köra med en winger på ena sidan och en Iniesta-typ på andra sidan?
Om vi ponerar att höstens uppställning med yttrar endast består av Young, Valencia och Zaha – där den senare lär matchas sparsamt – så lär den gamle nog fortsätta att använda Welbeck och Rooney i deras nya roller.
Och så finns ju alltid The Wizard from Wales att tillgå.
Det ska dock inte uteslutas att den gamle tar in en lovande ytter till för framtidenes skull. Dock har jag svårt att se en spelare som James Rodriguez nöja sig med att vara en bit-part-player. Men underligare saker har hänt.
Vi kan i alla fall konstatera att 2012/2013 har sett skickligare upplagor av klassiskt ytterspel i Manchester United.
2013/2014 kan knappast bli sämre.
 
Fotnot: Ashley Young har en mållös säsong bakom sig i proffskarriären. 2004-2005 i Watford. Antonio Valencias senaste var i Villarreal/Recreativo 2005-2006.
Tidigare läsning: Om backlinjen här. Om innermittfältet här.