Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Erbarmlig insats på Anfield

Det blev en torftig insats av United mot Liverpool på Anfield i går. Bortalaget spelade fotboll i cirka tre minuter och trodde därefter att segern var klar. Detta blev kontaminerande och hemmalaget kunde sakta men säkert koppla greppet om matchen. Inhopparen Babel avgjorde efter ett försvarsmisstag tretton minuter från slutet.

United startade matchen med ett, på pappret, mycket starkt lag i en 4-3-3-formation. Tanken var att Tévez och Rooney skulle understödja debuterande Berbatov. På mitten återfanns Carrick, Scholes och Anderson. Backlinjen och målvakt var som väntat. Därmed överraskade Ferguson i två avseenden, nämligen att Anderson startade och det faktum att formationen var mycket offensiv.

I Liverpool återfanns Torrés och Gerrard på bänken. Benitéz valde att spela med en 4-4-2-formation där Kuyt kamperade med Keane på topp. På kanterna spelade Benayoun och Reira. Laget i övrigt var det väntade.

Efter cirka 180 sekunder hade Tévez, med eftertryck, hunnit göra 1-0 till bortalaget. En skarv av Anderson gjorde att Berbatov löpte med bollen vid kortlinjens högra sida. På ett utomordentligt sätt slog bulgaren bollen snett inåt banan. Då Anderson drog på sig markering genom att löpa mot första stolpen fick Tévez tid och utrymme att mäta in bollen i Reinas vänstra burgavel, ett mycket vackert mål.

Vid denna tidpunkt var känslan att United befann sig i en gynnsam position. Det måste ha varit tungt för hemmalaget, med den usla statistiken mot United på sistone, att mentalt ställa om. Samtidigt såg Uniteds lag, på pappret, mycket bra ut. Denna känsla avtog snabbt och redan efter cirka femton minuter hade Liverpool en starkare vilja och vann de flesta dueller. United verkade lama och viljelösa.

Holländaren Kuyt var nära att kvittera då han, efter fummel av van der Sar på en hörna, fick en utmärkt chans. Uniteds målvakt han emellertid täcka bollen och reparerade därmed sitt misstag. Kuyt hade även en annan chans då hans volley gick strax utanför målet. Uniteds starka defensiv stod icke att känna igen. Ytterbackarna var i det närmaste undermåliga. Detta gäller särskilt Brown som hade problem matchen igenom, främst med Reira.

Efter 26 minuter kom så kvitteringen, från ovan. Alonso sköt ett skott som täcktes av en Unitedspelare (Evra) och studsade mot van der Sar. Denne bestämde sig för att boxa bollen ut i banan istället för att greppa den eller låta ankommande Brown slå bort den. Holländarens val resulterade i att bollen tog på Browns ben och gick rakt in i mål. En sällsynt tavla av holländaren, vilken inte hade sina bästa av dagar.

Uniteds nästa chans föll sedan till Tévez, som var nära att skarva in Andersons låga inlägg från vänsterkanten. Av någon anledning hade linjedomaren emellertid flaggat för offside. Uniteds offensiva spel fick sig ett rejält bakslag då Carrick fick problem med ankeln i mitten av halvleken. Det är oklart om det är samma skada som hållit honom borta ett tag.

Halvleken slutade 1-1 med mersmak för hemmalaget. Uniteds formation var inte lyckad. Rooney och Tévez var i stort isolerade på kanterna och den förra återfanns allt för ofta i defensiva positioner. Mittfältet lyckades inte manövrera duktige Mascherano och Alonso. De två senare hade, enkelt uttryckt, en starkare vilja. Berbatovs debut blev mot denna bakgrund ingen dundersuccé. Bulgaren måste få åtskilligt mer passar för att göra sig själv rättvisa. Nämnas skall också att Tévez fick gult kort för en vansinnig tackling på Arbeloa.

I den andra halvleken start byttes Giggs in istället för skadade Carrick. Därmed tog Anderson ett steg in i banan. Grundformationen var således densamma som i första halvlek. Inbytte Giggs var nära att ge United ledningen då han utnyttjade slarv av Liverpools innermittfält och sköt en volley mot mål. Reina gjorde emellertid en fin räddning.

Ungefär vid denna tidpunkt byttes Scholes ut till förmån för Hargreaves. I undertecknads ögon ett märkligt byte då den förre är en erkänt bättre passningsspelare än Hargreaves. Förvisso kan det argumenteras för att Scholes inte var särskilt bra denna eftemiddag, men att detta skulle gagna Uniteds spel var inte troligt. Hargreaves lyckade heller inte med det han är bäst på, nämligen att vinna närkamper och underlätta för de bättre passningsspelarna. Detta var ungefär samtidigt som Gerrard och Babel byttes in för Liverpool.

Chanserna i matchen var inte många som framgår av ovanstående, men det var Liverpool som i den 77 minuten avgjorde matchen. Efter en tilltrasslad situation lyckades varken Vidic eller Giggs slå bort bollen till hörna och Mascherano kunde enkelt ta åt sig bollen i den högra delen av straffområdet. Argentinarens tilltag resulterade att Kuyt kunde slå in bollen till en centralt positionerad Babel. Holländaren slog enkelt in bollen i van der Sars nättak. Misstaget av främst Giggs var fatalt, i det närmaste obegripligt med den rutinen eminensen besitter. Detta var definitivt ridå för United. Med den bedrövliga inställning spelarna visade stod det klart att detta var det troliga slutresultatet.

Fergie valde efter målet att byta in Nani, vilken inte hann sätta avtryck i matchen. Han ådrog sig emellertid ett gult kort, då han försökte stoppa Mascherano. Hemmalaget var nära att göra 3-1, men Kuyt missade ett jätteläge efter Keanes fina pass. För att ytterligare spä på ynkedomen visades Vidic ut för en armbåge i en luftduell med Alonso. Serben hade tidigare fått gult kort då han fällde Keane då denne bröt framåt i banan. Därmed missar Vidic nästa veckas match mot Chelsea på Stamford Bridge.

Sammanfattningsvis har säsongen inte startat väl för United. Förvisso är bara tre matcher spelade, men att förlora på detta visa är inte särskilt meriterande. Främst är det den totala avsaknaden av vilja som är frapperande. United förlorade i princip alla jämna närkamper, vilket inte kan förklaras med annat än en loj inställning. Det får inte hända i en match av denna karaktär.

Vidare blir det intressant att se hur Fergie skall formera laget framöver. I går var inte 3-5-2-formationen särskilt välbringande. Tévez och Rooney deltar alldeles för lite i spelet och måste få bättre understöd av mittfältet. På sätt och vis framstår det nästan som paradoxalt att detta inte lyckades då United startade med Scholes, Anderson och Carrick. Går Ferguson tillbaka till 4-4-2-formationen mot Chelsea sätter han troligen in mer renodlade kantspelare såsom Nani, Giggs, Park och Ronaldo. I sådana fall blir han tvungen att förvisa någon av Rooney, Tévez och Berbatov till bänken. Helt klart står i alla fall att United inte har råd att förlora mot Chelsea nästa söndag. Vid förlust kan säsongen te sig svår att omsätta i någon vidare framgång. I vart fall vad gäller Premier League.

Liverpool: Reina; Arbeloa, Carragher, Skrtel, Aurelio; Benayoun (Gerrard 68), Alonso, Mascherano (Hyypia 87), Riera (Babel 71); Kuyt, Keane.
Icke använda avbytare: Cavalieri, Torres, Ngog, Dossena.

United: Van der Sar; Brown, Ferdinand, Vidic, Evra; Carrick (Giggs 46), Anderson (Nani 78), Scholes (Hargreaves 66); Berbatov, Rooney, Tevez.
Icke använda avbytare: Kuszczak, O’Shea, J. Evans, Fletcher.

Mål: Tévez 3 min, självmål 26 min. och Babel 77 min.


Av: Bukowski [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]