Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooney visade vägen mot WBA!

Efter 0-0 i halvtid bjöd Manchester United i går på fin underhållning då West Bromwich Albion besegrades med 4-0. Kalasgeneral blev den sagolike Wayne Rooney. Med sitt vackra 1-0-mål visade han vägen för hemmalaget. Dystert var däremot att Patrice Evra fick utgå med en skada. Han är i nuläget mycket tveksam till tisdagens CL-match mot Celtic på Old Trafford.

Sir Alex bjöd på ett par överraskningar i startelvan. En av dem var att Rafael da Silva startade istället för Brown och Neville. Vidare startade Park, trots allt, istället för Nani. I övrigt var laget det förmodade med bland annat eminensen Giggs och Fletcher som centrala mittfältare. På bänken återfanns varken Tévez och Anderson. Detta torde vara en god indikation på att de startar mot Celtic på tisdag.

Bortalaget skulle inte vika sig lätt, det syntes inte minst på den formation (4-5-1) som de startade med. Detta visade sig från början effektivt då United mest spelade runt bollen utan att varken utmana i djupled eller på kanterna. Egentligen var hemmalagets första riktiga chans det mål som dömdes bort i minut 21. Ronaldo, för övrigt mycket bra denna kväll, spelade snyggt fram Rooney till vänster i straffområdet. I kamp med Zuiverloon vann han bollen och chipade iskallt in bollen bakom Carson. Domare Mark Halsey bedömde emellertid situationen som att Rooney dragit ner motståndarbacken. Bedömningen går bara att beklaga i efterhand, då det inte tycks vara ojuste spel från den 22-årige engelsmannen.

Strax efteråt var Rooney ånyo nära att göra mål. En frispark från Giggs på vänstersidan nickades lågt i marken, men Carson parerade. Bortalaget begränsades till långskott, då United hade stort bollinnehav, men förutom ovan nämnda chanser var hemmalaget inte kapabla till att hota bortalaget. Evra fick efter 35 minuter utgå på grund av skada (baksidan av låret?) och ersattes av O´Shea. Fransmannen lär näppeligen vara spelklar till tisdag kväll.

Efter paus fortsatte hemmalaget med stort bollinnehav. Omställningarna i spelet gick nu snabbare, något som gjorde att kantspelarna fick mer ytor. Rooney var nära att göra 1-0 då han sköt ett farligt skott som Carson snyggt räddade till hörna. I den 56 minuten kunde han emellertid inte stå emot Rooneys ihärdighet. Engelsmannen fick bollen av Berbatov längs vänsterkanten och bröt in mot straffområdet. Efter att ha tagit sig förbi en motståndarback sköt han mycket vackert 1-0 nere vid Carsons högra stolpe. Planens gigant hade därmed fått utdelning.

Giggs passade några minuter senare snyggt fram till Rooney i djupled. Anfallaren sköt i steget, men bollen räddades av Carson. Matchen var i princip avgjord, men Sir Alex valde det säkra för det osäkra då han bytte ut da Silva till förmån för den rutinerade Neville. Brasilianaren gjord en godkänd insats, men slarvade några gånger med uppspelen, vilket gjorde att bortalaget kunde kontra (emellertid utan resultat). Mot denna bakgrund byttes han ut.

Med ungefär 20 minuter kvar kom 2-0-målet. Rooney fick bollen av Fletcher i mitten av WBA:s planhalva. Med två tillslag serverade han Ronaldo en fin boll mellan högerbacken och mittbacken. Portugisen stod för ett distinkt avslut då han rullade in bollen mellan Carsons ben. Trevligt för Ronaldo, som allt mer börja likna den spelare han var förra säsongen.

Knappt två minuter senare slog Giggs en kort hörna till inbytte Nani (istället för Park). Portugisen slog ett inlägg, som efter att ha tagit på en motståndarback hamnade hos Berbatov. Bulgaren slog instinktivt in bollen i Carsons högra kryss. Därmed hade han gjort sitt första mål på drömmarnas teater.

United såg ut att han en stor spelglädje och nöjde sig inte med detta. I den 90 minuten gjorde de 4-0 i en fin omställning. Rooney fick bollen på högerkanten i farten och slog på ett tillslag bollen mot den bortre stolpen. Carson kunde intet göra då Nani rullade in bollen i mål.

Sammantaget gjorde United en fin insats. Bäst på plan var givetvis Rooney med ett mål och två assist. Vidare skall den outtröttlige Fletcher och Giggs ha beröm för att, främst under andra halvlek, ha underlättat för sina medspelare. De som klagat på Fletcher bör se sig i spegeln vid detta lag. Även Ronaldo var duktig för hemmalaget med sin sedvanliga irrationalitet. Park var denna kväll inte alls lik sig själv. Han såg stundtals kraftlös ut. Troligen var sydkoreanen sliten efter långa resor. Berbatov är det egentligen svårt att klaga på då han gör ett mål och en assist, men bulgaren besitter ett register som gör att han torde kunna uträtta mer. Emellertid skall det inte glömmas att han är ny i laget och kommer bara att bli bättre. Det är alldeles för tidigt att kritisera honom hårt. Som Sir Alex Ferguson sa innan matchen hade han många gånger sett Gary Lineker genomföra en match utan att knappt röra bollen. Ändock gick den forne storspelaren många gånger av planen, noterad som målskytt…

United: Van der Sar, Rafael Da Silva (Neville 65), Ferdinand, Vidic, Evra (O’Shea 36), Ronaldo, Fletcher, Giggs, Park (Nani 70), Berbatov, Rooney.
Icke nyttjade avbytare: Kuszczak, Brown, Evans, Gibson.

WBA: Carson, Zuiverloon, Donk, Olsson, Robinson, Morrison, Koren (Moore 72), Borja Valero, Greening, Brunt, Bednar (Miller 53).
Subs Not Used: Kiely, Hoefkens, Cech, Barnett, MacDonald.

Mål: Rooney 56 min., Ronaldo 69 min., Berbatov 71 min. och Nani 90 min.


Av: Bukowski [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]