Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Man Utd – Sunderland 1-0

I en otroligt frustrerande match där Sunderland ställde sin försvarsmur utanför eget straffområde från början var det Nemanja Vidic som slutligen kunde frälsa hemmalaget på stopptid och Red Devils kunde därmed ta tre mycket viktiga poäng på Old Trafford.

Red Devils gjorde flera byten från veckans match mot Blackburn i ligacupen. Van Der Sar tog plats mellan stolparna och försvarslinjen bestod från vänster av Patrice Evra, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand och brassepojken Rafael. Anderson fick se sig förpassad till bänked i förmån för Darren Fletcher medan Michael Carrick, Cristiano Ronaldo och Ji-Sung Park tog de övriga platserna. På topp fann vi lite överraskande nog inte Carlos Tévez utan Dimitar Berbatov startade tillsammans med Wayne Rooney.

Van Der Sar
Rafael-Ferdinand-Vidic-Evra
Ronaldo-Carrick-Fletcher-Park
Berbatov-Rooney

Bänk: Kusczcak, Neville, Anderson, Giggs, Nani, Evans, Tévez

Sunderland inledde med Martin Fulop i målet då förstekeeper Gordon var skadad. I backlinjen tog Anton Ferdinand plats bredvid Collins medan Bardsley och Chimbonda tog hand om vänster respektive högerbackspositionen. På mittfältet startade gamle Unitedlegenden Dwight Yorke som defensiv mittfältare framför mittförsvaret medan Andy Reid, Dean Whitehead, Steed Malbranque och El-Hadji Diouf tog de övriga platserna på en ordentligt tät mittfältsformation. Ensam på topp startade Mr Djibril Cissé.

Fulop
Chimbonda-Ferdinand-Collins-Bardsley
Malbranque-Whitehead-Yorke-Reid-Diouf
Cissé

Bänk: Colgan, Leadbitter, Murphy, Edwards, Tainio, Jones, Nosworthy

Första halvlek
Sir Alex Ferguson var ute efter sin 500:e vinst under hans ledning för klubben och det var inte många som trodde att The Black Cats skulle ha något att sätta emot. Matchen inleds också med mycket bollinnehav från hemmalagets sida och första halvchansen skapar Wayne Rooney som lyfter bollen till Berbatov men bulgaren hinner inte upp bollen som går till Fulop. Redan under de första minutrarna lägger man märke till vad Sbragia berättat sina spelare att göra, nämligen försvara. En mer eller mindre köttmur bildas utanför straffområdet och även om de röda har bollen och rullar den runt från ena sidan till den andra lyckas man inte ta sig igenom.

I den 11:e minuten driver portugisen Ronaldo in från högerkanten men avlossar ett skott som går högt över och förbi. Några minuter efteråt är trollkarlen från Madeira åter i farten då han snyggt fintar sig förbi två spelare innan han fälls utanför straffområdsgränsen. Ett bra frisparksläge från 20 meter och självklart inväntar vi på kanonbössan men istället drar Ronaldo till med en sidledspass åt Rooney som trycker till bollen som går farligt lågt mot den vänstra stolpen men Fulop är där och lyckas rädda.

Det enda som gästerna lyckas åstadkomma under de första 45 minuterna är långbollar. Laget har inget logiskt spel som man följer utan kastar en massa ”hoppas Cissé kan nå dem” bollar mot Vidic och Ferdinand som självklart inte har några problem med fransmannen.

Efter 24 minuter börjar det hända saker. Först ger Rafael ett lågt inlägg som dock bryts men några minuter senare blir det mycket farligt då Rooney spelar fram Park som får en tå på bollen men Fulop kommer bra emot och täcker upp. Sedan är det Michael Carrick som gör en utmärkt brytning på Sunderlands planhalva men kontringen kommer aldrig riktigt igång då passningen till Rooney är alldeles för hård.

United fortsätter att fullständigt dominera matchen medan det enda Black Cats gör är att försvara sitt eget mål. En trist match så att säga men vad gör man? När det är spelat 33 minuter blir det kalabalik i straffområdet efter ett inlägg men Parks skott tar på en motståndare och går till en resultatlös hörna.

Sunderlands enda vettiga chans under hela matchen kommer i första halvlek då Dean Whitehead, som för övrigt lade ner sig vid varje tillfälle han kunde för att spela tid, får en frispark ca 22 meter från mål. Andy Reid och Cissé figurerar bakom bollen och det slutar i att Reid spelar till sidan åt Cissé som drar på men rakt på muren.

Hemmalaget lyckas inte skapa några farligheter under slutminuterna och därmed blir första halvlek mållös. En rätt så frustrerande halvlek där United definitivt borde ha lyckas knäppa upp gästernas försvar på ett bättre sätt. Även om man hade några farliga inlägg så får man inte riktigt till det framför mål och gästernas målvakt Fulop har varit hyfsat bra.

Andra halvlek
Strax in på andra halvlek blixtrar Wayne Rooney till då han utanför straffområdet drar iväg ett lurigt skott som dock går rakt på målvakten. Sedan är det mycket nära att United tar ledningen men efter ett inlägg av Rafael från högerkanten så är det Fletcher som skjuter men skottet är dåligt och går rejält förbi. Carrick testar skott i den 52:a minuten men åter igen är Fulop i vägen.

Red Devils gör sitt första byte i den 57:e minuten. Ji-Sung Park går ut och argentinaren Carlos Tévez kommer in.

Efter bytet får hemmalaget en fin chans då Ronaldo samspelar med Berbatov och får tillbaka bollen men skottet går högt över i en läge där Ronaldo även skadar sig. Några minuter senare gör sedan hemmalaget sitt andra och även tredje byte då Ronaldo och Fletcher kommer ut och in springer Anderson och Ryan Giggs.

Efter bytena har United åter igen ett hyfsat läge då Rafael kämpar fint på sin högerkant och lyckas få iväg ett bra inlägg som går över ända till Giggs som dock missar helt och skottet skruvar sig till en målspark. När det är 75 minuter spelat är det dags för ett gyllene läge för bulgaren Berbatov som dock inte lyckas få ner nicken efter ett fint inlägg av Carrick från vänsterkanten.

Nemanja Vidic visar sedan sin suveräna högerfot då han med en fin men samtidigt turlig kross får bollen till Rooney som spelar vidare till Tévez som skjuter men en meter utanför. Någon minut senare får Vidic ett fint läge efter en hörna spelas bollen in på nytt av Giggs och serben får nicka ostört men rakt på Fulop. United fortsätter med att bombardera straffområdet med inlägg och inspel men Sunderland lyckas reda ut stormen gång efter gång.

I slutskedet av matchen får United flertal hörnor men lyckas inte skapa något farligt. Sunderland får även efter en kontring hörna som självklart de inte har någon panik med att lägga och tiden verkar rinna ut. Dock segrar rättvisan i slutminuterna. Michael Carrick skjuter ett lågt skott från ungefär 25 meter som tar på en motståndarspelare, skottet skruvar sig i den högra stolpens insida och studsar rakt fram åt Nemanja Vidic som trycker in bollen, 1-0. Serben visar sin glädje liksom det övriga laget och det är tre mycket viktiga poäng man slutligen lyckades knipa.

Sammanfattning & Spelarkritik
Även om United inte spelade någon fantastisk fotboll, mycket dock p.g.a. Sunderlands spelarbuss man ställde framför straffområdet, så visade man vilja och kämpaglöd för att orka fortsätta pressa på. Gästernas prestation var alltså ett av de fegaste jag nånsin sett på Old Trafford. Flera lag ställer sig självklart defensivt då de gästar Theatre of Dreams men den finns inte många lag som spelar lika försvarsinriktat som Sunderland. Djibril Cissé lär nog inte vara speciellt glad efter matchen efter att han på egen hand tvingats kämpa emot världens bästa mittbackspar Vidic/Ferdinand.

Edwin Van Der Sar var säker mellan stolparna men tvingades heller inte till någon egentlig räddning under matchen. Vidic och Ferdinand styrde i mittförsvaret och hade flera fina uppspel. Dessutom blev ju serben matchhjälte då han i slutminuterna avgjort matchen. Patrice Evra var en frisk fläkt och bidrog mycket offensivt liksom Rafael på högerkanten som stod för flera fina inlägg.

På mittfältet kontrollerade Carrick och Fletcher matchen på ett bra sätt även om Sunderland spelade med en tätt fem-manna formation. Carrick delar ut flera delikatpass och inlägg och är för tillfället Uniteds i särklass bästa innermittfältare. Cristiano Ronaldo har en relativt mörk dag på jobbet och portugisen har inte riktigt kommit igång under de senaste matcherna. Ji-Sung Park kämpar vilt ända tills han blir utbytt mot Tévez. Syd-koreanen gör sällan en dålig match och klarar sig bra även mot Sunderland.

Wayne Rooney gör en bra match på topp och är involverad i mycket av Uniteds farligheter. Dimitar Berbatov däremot tycker jag gjorde ett bottennapp. Lyckas inte med mycket och förutom ett bra nickläge och en fin pass åt Ronaldo står inte bulgaren för bakom några farligheter. Berba såg lite loj ut men visst skall vi komma ihåg att även de bästa kan emellan misslyckas.

Sammanfattningsvis är de tre poängen man lyckas ta genom Vidic mål i slutminuterna otroligt viktiga. Chelsea och Liverpool tog samtliga tre poäng och det är viktigt att United kan hålla sig nära de två i tabelltoppen. Fastän segern satt hårt mot Sunderland tycker jag inte man skall skylla hemmalaget för dåligt anfallsspel utan istället rikta blickarna på Sbragia och Sunderland, är det verkligen det här ni kallar fotboll? Att spela med 10 man utanför eget straffområde och då man får tag i bollen tjongar man upp den åt en ensamstående Djibril Cissé som desperat försöker få tag i bollen. Det var nästan så man tyckte synd om honom…

Men som sagt lyckades Red Devils ta tre poäng och förhoppningsvis kan man fortsätta den positiva trenden på Theatre of Dreams på onsdagen då man tar emot Aalborg i Champions League.

What’s that coming over the hill?
Is it Nemanja?
Is it Nemanja?

UNITED FOREVER

/ Nico Selenius, Svenska Fans


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]