Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United lyckades inte utnyttja spelövertaget

Det blev mållöst på White Hart Lane när United mötte Tottenham. United förde spelet till större delen och hade de fletsa chanserna, men som vanligt så ineffiktiviteten enorm framför mål.

Harry Redknapp fick undvara Ledley King, mittbackens knä höll inte och han fick sitta på läktaren, i hans ställe ersatte Michael Dawson. I övrigt var det exakt samma lag som jag förutspådde i införrapporten, d.v.s:

Gomes
Corluka, Woodgate, Dawson, Ekotto
Betley, Zokora, Jenas, Lennon
Modric
Pavlyuchenko

Bänk: Cesar, Gunter, Bale, O’Hara, Huddlestone, Boateng, Bent

Sir Alex fick klartecken för Ferdinand, Carrick, Ronaldo och Berbatov, samtliga 4 frågetecken kunde alltså spela, även om det framför allt på Ronaldo märktes att han var hämmad av sin höftskada. Detta innebar att jag för första gången på mycket länge lyckades pricka in en helt rätt startelva, även bänken var helt korrekt, undra när det händer nästa gång?

Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, O’Shea
Park, Carrick, Fletcher, Ronaldo
Tevez, Berbatov

Bänk: Kuszczak, Neville, Evans, Anderson, Scholes, Giggs, Nani

Första halvlek
United tog tag i taktpinnen från start, men hade väldigt svårt att skapa några direkta farligheter. Ji-Sung Park’s skott i inledningen tog på en back och seglade strax över Gomes ribba.
David Bentley’s hade hemmalagets första chans efter några minuter. Han försökte lobbskjuta över Van der Sar, likt han gjorde mot Almunia i Arsenal, Van der Sar var dock mer vaken och tippade till en resultatlös hörna.
Spurs tvingades till ett tidigt byte när lagkaptenen Jonathan Woodgate tvingades utgå efter att ha landat illa i en luftduell mot Carlos Tevez. Han ersattes av Tom Huddlestone, vilket innebar att Corluka gick in i mitten och Zokora ner på högerbacken.
United fortsatte att äga klart mest boll och vara det lag som verkligen ville göra mål, men särskilt närma kom man inte. Tevez var närmast då han slet sig förbi och in straffområdet, avslutet från väldigt liten vinkel missade dock precis målet och gick istället till inkast.
Hemmalaget hade sedan 2 nya chanser. Först var det Lennon som sköt ett lågt skott som Van der Sar räddade fint nere vid sin högra stolpe, returen sköts över av en i klar offsidestående Pavlyuchenko. Sedan var det Modric tur när Rafael tappade markeringen på honom, hans nick efter inlägg från Bentley gick dock strax utanför.
United var det spelmässigt bättre laget i första halvleken, men det var hemmalaget som hade de bättre chanserna. 0-0 i halvtid.

Andra halvlek
United kom ut betydligt piggare till den andra halvleken och var ännu mer överlägnsa spelmässigt än i den första. Man hade längre anfall och skapade betydligt mer, den främsta orsaken var att Berbatov kom ut som en helt annan spelare till den andra halvleken.
Det var just Bulgaren som mycket vackert slet sig igenom Spurs mittfält och nästan var igenom mot Gomes, i sista stund sparkade dock Dawson undan bollen till hörna. På hörnan gjorde faktiskt United mål då Ronaldo sköt upp bollen i nättaket. Domare Dean blåste dock av för hands, vilket kan diskuteras. Följer man regelboken så skall det blåsas av om bollen ”ändrar bollbana” eller ”förhindrar en målchans”. Inget av detta inträffade dock i detta fallet, visst tog bollen på Ronaldo’s arm, men den ändrade inte bollbana, Ronaldo hade gjort mål ävenom den inte träffat armen. Men som sagt, det tål att diskuteras, personligen lägger jag ingen större vikt i detta utan har inga problem med avblåsningen.
United spelade stundtals väldigt bra, men mycket längre än till straffområdet kom man sällan. Ronaldo började värva upp så smått och gjorde många fina saker, dock var han denna eftermiddag FÖR osjälvisk och spelade många gånger istället för att avsluta själv. Detta tror jag berodde på att han inte vågade chansa mot hemmalagets försvar för mycket med tanke på hans skadade höft.
Bentley hade en farlig frispark i mitten av halvleken från 25 meter som Van der Sar tvingades göra en högklassig räddning på. Rafael varnades i situationen som ledde till frisparken då han kapade Lennon.
Med 20 minuter kvar så byttes Giggs och Scholes in på bekostnad av en relatvit misslyckad Tevez och Darren Fletcher. Bytet fick den konsekvensen att resten av matchen var det spel mot ett mål.
Vidic hade en nick som han inte riktigt fick fart på, efter ett inlägg av Giggs, Gomes räddade fint vid stolpen. Strax efter detta var Ferdinand millimeter från att nicka in bollen efter en hörna från Giggs.
Ji-Sung Park, bäst i United för dagen, sköt ett fint volleyskott som Gomes tippade över sin ribba. Ryan Giggs hade matchens sista chans när hans mycket fina frispark räddades uppe vid krysset av Gomes.
Matchen slutade 0-0, i en ganska chansfattig match.

Sammanfattning
United var det spelmässigt bättre laget genom hela matchen, både bollinnehav, skott på mål och hörnstatistiken talar för detta. Spurs hade dock nästa lika bra chanser, jag tänker främst på Betley’s båda chanser, Modric nick och Lennon’s skott, men United’s chanser i andra borde ha gett bättre utdelning.
Resultatet kanske får betecknas som rättvist i slutändan ändå, men United låg klart närmast segern. Man vinner dock inga matcher på att hela tiden missa stora mängder chanser, vi har sett det allt för ofta under säsongen med flera poängtapp som följd. Newcastle hemma, Everton och Arsenal borta, är de jag på rak arm kommer på just nu. Det håller kanske inte i slutändan att missa så mycket.
United har nu mött 9 av de 10 översta (United borträknat) från förra året på bortaplan, ett spelschema som Gud glömde, inget snack om saken. Ännu värre blir det när man tänker på att man haft bortamatch i samtliga omgångar efter Champions League… United har tagit 13 poäng av 27 möjliga på dessa 9 matcher, exakt samma utdelning som ifjol, så de som tror att det inte går att vinna ligan får nog tänka om både en och två gånger.

Spelarkritik
Det var ingen större match från någon av United’s spelare individuellt igår. Inget ont om Park som spelare, men är han bäst i en match som denna så var inte de andra offensiva spelarna särskilt lyckade. Berbatov var helt misslyckad i första halvlek men mycket bra i andra och spelade upp sig till ett klart godkänt betyg, kanske hämmades även han av sin skada? Tevez gjorde 2-3 bra saker men var i övrigt helt misslyckad, det känns inte som han passar ihop med Berbatov på något sätt. Ronaldo var, som jag var inne på tidigare, för osjälvisk denna dag och vågade inte sig på så mycket i offensiven som han brukar, här såg man helt klart att höftskadan hämmade honom. Michael Carrick var brilljant defensivt men misslyckad i passningsspelet, 79% passningar rätt är för honom underkänt. Fletcher märkte man faktiskt knappt av under den tid han spelade, är det bra eller dåligt? I försvaret gjorde O’Shea en fin match på vänsterbacken, den bästa vi sett på länge, han var bäst i försvaret denna dag. Vidic och Ferdinand var sitt vanliga säkra jag i mitten och hade inga som helst problem med varken Pavlyuchenko eller inhoppande Bent. Rafael gjorde en helt ok match defensivt mot lille snabbe Lennon, offensivt vill vi dock se mer av honom. I mål så räddade Van der Sar United ett par gånger och visade varför han fortfarande tillhör världstoppen bland målvakter.

Nu reser United till Japan för att inleda ”VM för klubblag”, där inleder man på torsdag kl.11.30 (svensk tid) genom att möta vinnaren mellan Adelaide och Gamba Osaka. Vinner man där så går finalen på söndag, match om 3:e pris går också på söndagen, så United får 2 matcher oavsett vilket. Personligen hoppas jag på spel för de som spelat sparsamt på sistone. Nani, Anderson, Tevez och Evans tänker jag främst på, men även spelare som Scholes, Neville och Ben Foster. Evra måste spela då han är avstängd 4 matcher framöver. Det bästa vore om spelare som Ferdinand, Van der Sar och Carrick vilades helt från spel i båda matcherna, samtliga har haft småproblem under hösten.


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]