Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Magnifikt United krossade Chelsea!

Ett på dagen överlägset Manchester United stod för en gedigen laginsats då de slog Chelsea med 3-0 i söndagens toppmöte. Målskyttar blev Vidic, Rooney och Berbatov. Många trodde nog att tillställningen skulle bli åtskilligt tuffare för hemmalaget då Sir Alex startade med veteranen Giggs och Fletcher på innermittfältet. Emellertid stod dessa för utmärkta insatser som grundlade segern.

Att många tappade hakan då United presenterade sin startelva råder det inga tvivel om. I startelvan fanns ingen Ferdinand och både Giggs och Fletcher startade på innermittfältet. Ferdinand klarade enligt uppgift inte tester innan matchen och i dennes ställe spelade Evans. I övrigt var startelvan väntad. Chelsea å sin sida svarade inte med några större överraskningar. I mittlåset kamperade Terry med Carvalho och på mittfältet återfanns fem man. Därmed spelade Drogba ensam på topp.

Redan efter tre minuter får Lampard ett gult kort för en förseelse mot Ronaldo. Domare Webb sätter därmed nivån på matchen tämligen omgående. Matchinledningen kännetecknas av två lag som tar ut varandra. Merparten av spelet ger inga direkta målchanser och Giggs och Fletch står upp väl mot Ballack, Mikel och Lampard.

Egentligen är det inte förrän i den 22 minuten som matchen tänder till på allvar. Ronaldo slår ett inlägg från högerkanten som tydligt träffar Cole på armen, kroppsföringen är allt annat än naturlig från engelsmannen. Domarteamet bedömer situationen som om att det är frispark, inte straff. Den efterföljande frisparken slår Giggs mot bortre hörnet, men bollen pareras av Cech. Park slår efter detta in bollen till Rooney som blir fälld av Joe Cole och United får ännu ett bra frisparksläge, ännu mer centralt. Ronaldo lyckas emellertid inte förvalta läget, utan bollen tar i muren och går till en hörna. Matchbilden är att United nu börjar skapa chanser och dominera.

Efter ytterligare några minuter fälls Rooney på vänsterkanten av Bosingwa (gult kort). På den efterföljande frisparken tycks Ronaldo dras omkull av Carvalho och det uppstår ett mindre argument i straffområdet dem emellan. Domare Webb ger gult kort åt båda och vill inte höra på tiraderna om att det skulle ha varit straff.

Nästa farliga chans faller till den hittills nästan osynlige Berbatov. Efter en fin rusch av Evra spelar Rooney fram bulgaren som, efter ett misstag av Carvalho, får ett bra läge centralt i straffområdet. Avslutet är emellertid mycket svagt med vänsterfoten. Det måste gå att kräva mer i ett sådant läge.

Litet senare spelas Park magnifikt fram av Ronaldo, genom en klackspark till vänster i straffområdet. Sydkoreanen får till ett relativt bra avslut, men bollen täcks till hörna av Terry. United har en bra period i sitt spel och får minuten innan halvtid en hörna från höger. Denna tas snabbt av Rooney och Giggs. Walesaren slår, efter en kort variant, in bollen till Ronaldo som tror han nickar in 1-0. Linjemannen har inte blivit informerad av Rooney att han ämnar ta hörnan snabbt och därför får den gå om. På nästa variant från Giggs når Vidic högst (efter skarv av Berbatov) och nickar in 1-0, Cech kan inte hålla bollen och styr in den i målets vänstra hörn. Resultatet får sägas vara rättvist mot bakgrund av de chanser United presterat.

I halvtid byter Chelseas tränare, Scolari, ut Deco till förmån för Anelka. Därmed spelar också bortalaget med fyra spelare på mittfältet. Matchbilden är inte särskilt förändrad. United är det bättre laget och får i den 62 minuten utdelning igen. Ronaldo klackar (igen) fram Evra som slår ett snyggt inlägg mot första stolpen. Vid denna missar Berbatov marginellt, men Rooney dyker upp bakom ryggen på Ashley Cole och trycker in 2-0 längs marken. Detta är momentet som definitivt avgör matchen. Olyckligtvis skadar sig Evra (ut till förmån för O´Shea några minuter senare)i situationen, men Chelsea är helt utan chans. Med tio minuter kvar byttes eminensen Giggs ut mot Carrick.

United kan utan några problem hålla ledningen, men gör även 3-0 i den 87 minuten genom Berbatov. Ronaldo slår en frispark, från vänster, som Berbatov möter vid första stolpen. Bulgaren hanterar situationen bra, men markeringen är väl svag av Chelseas försvar.

Nämnas skall också att Rooney, Park, Terry och Belletti blev varnade i matchen.

Sammanfattningsvis gör United en mycket fin insats. Mest ros skall Rooney, Vidic, Evans, Giggs och Fletcher ha. De två senare är själva fundamentet i denna seger. Giggs smarta positionsspel tillsammans med Fletchers löpande förstörde Chelseas chanser till ett vinnande passningsspel. Mittförsvaret har också del i denna solida insats. Att unge Evans kan gå in och se så komfortabel ut är imponerande. Detta kan mycket väl vara en mittback i klubben den närmsta 10-15 åren. Vidic, där finns inget att tillägga. Han är en hjälte. Vad gäller Rooney: Han är en gud.

United: Van der Sar, Neville, Vidic, Evans, Evra (O’Shea 66), Ronaldo, Fletcher, Giggs (Carrick 79), Park, Berbatov, Rooney.
Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak, Anderson, Scholes, Welbeck, Tevez.

Chelsea: Cech, Bosingwa (Belletti 64), Carvalho, Terry, Ashley Cole, Mikel, Joe Cole (Di Santo 85), Lampard, Ballack, Deco (Anelka 46), Drogba.
Avbytare som inte nyttjades: Cudicini, Ivanovic, Ferreira, Kalou.

Mål: Vidic 45 min., Rooney 62 min. och Berbatov 87 min.


Av: Bukowski [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]