Vinst mot Derby

Manchester United är klart för final i Carling Cup på Wembley den 1 mars efter en sammanlagd seger med 4-3 över Derby County. Det blev emellertid en kostsam seger för United då flera spelare drog på sig skador under matchen.

Inför returmötet på Old Trafford var det endast en seger som gällde för att United skulle ta sig vidare till final i Ligacupen. Trots den på förhand kluriga uppgiften att vända en 1-0 förlust till avancemang valde Ferguson (sin vana trogen i Ligacupen) att ställa upp med ett reservbetonat lag. Van der Sar var en av de spelare som vilades helt, istället fick Ben Foster ta platsen mellan stolparna och polacken Kuszczak började således på bänken. Sir Alex valde att låta Vidic, som varit i lysande form den senaste tiden, vila helt och istället kom Rafael in på högerbacken vilket gjorde att kapten Neville flyttade in centralt tillsammans med Evans och till vänster fortsatte O´Shea i Evra´s frånvaro. På mitten fick Gibson en ny chans, han startade centralt tillsammans med Anderson. Nani fick en plats till vänster och till höger på mittfältet började vänsterfötternas vänsterfot, Ryan Giggs. Walesaren vandrade emellertid inåt i planen en hel del för att öppna upp kanten för Rafael. På topp startade Carlos Tevez tillsammans med Danny Welbeck, Zoran Tosic fick därav nöja sig med en plats på bänken. Uniteds startelva för kvällen såg ut så här:

Foster
Rafael(Fletcher 42) – Neville(Chester 67) – Evans – O´Shea
Giggs(Ronaldo 58) – Gibson – Anderson – Nani
Welbeck – Tevez

Oanvända avbytare: Kuszczak Scholes Possebon Tosic

Derby kom till Old Trafford från en 0-2 förlust på hemmaplan mot Queens Park Rangers tre dagar tidigare och istället för viktiga poäng i bagaget så hade man med sig ca 10 000 supportrar till ”The Theatre of Dreams” som bidrog till att skapa en härlig atmosfär på arenan matchen igenom. Nigel Clough ställde upp sitt Derby i en väntat defensiv 4-5-1 uppställning där den från det förra mötet så giftige Kris Commons fick en något friare roll mellan mittfält och anfall. Derby´s startelva såg ut som följer:

Carroll
Connolly – Albrechtsen – Todd(Barazite 62) – Stewart
Teale – Green – Addison – Davies(Savage 46)
Commons(Barnes 68)
Hulse

Oanvända avbytare: Bywater Villa Nyatanga Hines

Första halvlek:
Matchen startade i ett högt tempo och det var en intensiv öppning med något slarvigt passningsspel från bägge lagen under de första 15 minuterna. Första chansen i matchen gick till Derby och det var matchvinnaren från förra mötet, Kris Commons, som stod för farligheten. Gibson slarvade med passningen när han skulle byta kant på offensiv planhalva, Derby fick tag i bollen och skickade iväg en djupledsboll till kvicke Commons som tog med den i farten och strax utanför Uniteds straffområdet avlossade ett farligt skott som gick tätt utanför stolpen. Foster var inte helt välplacerad och hade den bollen gått på mål hade det blivit riktigt farligt… Den första kvarten präglades som sagt av ett högt tempo med slarvigt passningsspel och det kändes verkligen som en blixt från klar himmel när Nani i den 16e minuten fick bollen av Giggs på mittplan, satte fart mot målet, utmanade sin motståndare och med ett fantastiskt avslut mycket läckert satte bollen via den bortre stolpen för 1-0! Inte alls olikt det mål han gjorde hemma mot Middlesbrough förra säsongen! Målet höjde molaren på United som trummade på och tog över matchen totalt vid denna tidpunkt. Dryga fem minuter senare kom tvåan och det försvarsspel som föregick målet var inte direkt ”enligt boken”. Tevez hittade in med ett instick till Welbeck som i höjd med straffområdslinjen mycket snyggt hittade in till en framrusande John O´Shea som efter en totalt misslyckad offsidefälla från Derby försvaret ställdes helt fri med Carroll och enkelt kunde rulla in 2-0.
Förre United-målisen Roy Carroll hann sedan med att göra en kanonräddning på ett närskott från Danny Welbeck innan det var dags att hämta ännu en boll ur nätet. Efter dryga halvtimmen får United en hörna som Giggs slår kort till Rafael som tar ett tillslag och sedan skickar in ett utsökt inlägg á la Beckham som en helt omarkerad Tevez inte har några som helst problem med att styra in i mål till 3-0! Derbys fina spel från första semifinalmötet var som bortblåst och istället var det förra säsongens pinsamma försvarsspel som visade sig från sin allra sämsta sida. United avslutade halvleken med att spela ut Derby med ett snabbt och rakt spel men resultatet 3-0 stod sig halvleken ut. Rafael tvingades till ett byte med bara några minuter kvar av förta halvlek efter att ha sträckt sig under en av hans ruscher. Riktigt tråkigt för Rafael, United och matchen i sig för Rafael var första halvlekens klart bästa spelare.

Andra halvlek:
Derby hade inte mycket till val och till andra halvlek kom man ut med en 4-4-2 uppställning där Robbie Savage byttes in på mittfältet istället för Steve Davies och Commons gick upp på topp bredvid Hulse. Det gjorde dock inte någon större skillnad inledningsvis för Derby utan istället fortsatte United sitt fina spel från den första halveken. Carroll gjorde en kvalificerad räddning på en frispark från Giggs i inledningen, bara någon minut senare fick Tevez ett mål bortdömt för offside, en väldigt knapp sådan, och Derby såg i det här läget väldigt små ut.

Efter 57 spelade minuter tvingas Ryan Giggs att utgå och något överraskande byttes Cristiano Ronaldo in istället vid ledning 3-0. Troligtvis såg Sir Alex en chans att få igång Ronaldo´s självförtroende mot det otillräckliga Derby-försvaret. Ronaldo tog plats i anfallet och Welbeck fick snällt rätta sig och ta några steg ner till Giggs position till höger på mittfältet. 10 minuter senare var det dags för nästa veteran, G. Neville, att bytas ut p.g.a. en smäll och in kom 19-årige reservlagsspelaren James Chester vars första uppdrag i matchen blev att räcka över kaptensbindeln till John O´Shea.

Derby hade endast skapat någon halvchans under den andra halvleken när Evans trampade snett i en närkamp och oro spred sig i United eftersom alla tre bytena var förbrukade. Evans linkade visserligen in på planen igen, klart haltande, och United tvingades då avsluta matchen med en 19-årig debutant samt en 21-åring men en och en halv fot i mittlåset. När klockan närmar sig 80 minuter kommer Evans in lite fel i en närkamp med Paul Green som något enkelt går i backen och Mike Dean pekar på straffpunkten, ett tveksamt domslut som han inte hade tagit vid ställningen 0-0. Inbytte Giles Barnes slår en bra straff som Foster dock går rätt på men är oförmögen att styra undan och reduceringen till 3-1 gav nytt hopp till Derby som i detta läge endast var ett mål ifrån en förlängning. Ronaldo får sedan ett kalasläge efter ett läckert pass av Nani men avslutet är svagt och Carroll klarar även returen från Nani. Barnes och Barazite sticker sedan emellan med två halvfarliga lägen innan det i 87e minuten är Uniteds tur att bli tilldelade en straff. Ronaldo och Nani har lekstuga med Derby-försvaret innan Tevez serveras ett friläge där Roy Carroll kommer ut och river ner argentinaren. Domslutet är lika odiskutabel som straffen från Ronaldo är säker, 4-1 var ett faktum och United såg ut att få en lugn avslutning på matchen. Giles Barnes ville annat och skickade in 2-4 med ett läckert frisparksmål men tiden därefter var för knapp, Derby fick inga fler målchanser och United stod efter mycket om och men klara för en ny final på Wembley!

Spelarkritik:
Alla får godkänt efter gårdagens match, Foster i målet gör en stabil insats och de två målen (straff och frispark) är inte mycket han kan göra något åt. Rafael var lysande under de 40 minuterna han fanns på planen, explosiva löpningar blandades med stenhårda närkamper och om bara tvillingbrorsan Fabio är hälften så bra så har United två ytterbackar av klass för många år framöver. I mitten gör både Neville och Evans stabila matcher, fram till deras respektive skador. O´Shea är säker matchen igenom och bidrar även med ett kyligt mål. På mitten fick Gibson 90 minuter och stod för en härlig kämpainsats och överglänste faktiskt Anderson centralt som inte alls kommer upp till förra årets nivå. Giggs upprepade inte sin magiska prestation från mötet med Chelsea med frånsett en del slarviga passningar gjorde han sitt jobb bra. Nani var stundtals riktigt vass och han gör sin bästa match på mycket länge. Oerhört tjusigt mål dessutom. Welbeck är livlig i första halvleken men försvinner nästan totalt i andra då han tvingas ner på mittfältet till förmån för Ronaldo. Tevez stod för en mycket bra insats, slet som vanligt oerhört, var delaktig i tre av de fyra målen och stod själv för ett. Alla inhopparna får godkänt och Ronaldo fick även göra mål till slut vilket var viktigt både för han själv och laget.

Sammanfattning:
Det var en underhållande match och United spelade stundtals riktigt bra fotboll, framförallt då i den första halvleken. Segern blev dock kostsam och flertalet nya skador slår hårt mot Uniteds på förhand breda trupp. Rafael gick av i första halvlek med en sträckning i baksida lår och missar minst två veckor. Evans drog på sig en ankelskada och missar med största sannolikhet matchen mot Tottenham i FA-cupen på lördag, oklart dock hur länge han blir borta. Neville, Giggs och Nani drog samtliga på sig smällar och det återstår att se huruvida de kan medverka i helgen. Allvarligast är läget med Anderson som fick en smäll i slutet på matchen, spelade klart för att sedan bäras ut på bår EFTER slutsignalen. Anderson såg bedrövad ut medan han bars ut från planen och han skickades direkt till sjukhus för en röntgen. Vår breda trupp kommer nu att bekänna färg, framförallt är det i de bakre leden vi har problem.

Mot Tottenham saknas definitivt Brown, Rafael, Rio, Evans och Patrice Evra samtidigt som det är oklart om Neville kan spela eller ej. Kvar är då bara Vidic och O´Shea av de ordinarie försvarsspelarna i truppen. Tottenham på lördag blir nog en svårare nöt att knäcka än vad många hade förväntat sig.

Matchrapport tagen från Svenska Fans


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS