Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Premier Leagues största nolla

Igår blev Petr Cechs redkord på 1025 minuter utan insläppt mål ett minne blott. Ny rekordhållare är nämligen Edwin van der Sar. Premier Leagues största nolla genom tiderna, självfallet på det mer glamorösa sättet.

Den rutinerade holländaren hade hållt nollan 10 matcher i rad. Så kom matchen på The Hawthorns mot West Brom. 84 minuter utan insläppt mål krävdes. The Jolly Green Giant behärskade situationen, höll nollan matchen igenom och såg sitt lag dominera och slutligen vinna med klara 5-0.

“It feels terrific. I was watching the minutes tick away towards the end and even though you’re a few goals up you still feel very nervous. When I saw the clock reach 85 minutes I started to get a good feeling”, säger van der Sar själv till MUTV enligt manutd.com.

Det tidigare rekorden hade således Chelseakeepern Petr Cech. Rekordet slogs under säsongen 2004/2005 när Jose Mourinho ledde ett taktiskt och välstrukturerat försvarsspel. Den nya rekordet är för tillfället på 1031 minuter, men redan på lördag kan van der Sar utöka sitt rekord.

Det mest imponerande med rekordet är inte antalet matcher eller minuter där United hållt nollan. Utan snarare om vilka spelare som varit involverade. Givetvis är det van der Sar som ståtar med rekordet, men hela laget ska ha cred. Med tanke på United’s digra skadelista är det inte utan att man imponeras. Rio Ferdinand har till exempel bara spelat 5 av de 11 matcherna. Där har istället Jonny Evans (född 1988) huserat. På högerbacksplatsen har ofta Rafael (född 1990) matchats och på vänsterbacksplatsen har Evra saknats under flertalet matcher, vilket inneburit att O’Shea spelat vänsterback. Endast Nemanja Vidic har spelat samtliga 11 matcher.

”Edwin is the best keeper I’ve played with. It’s as simple as that,” säger Rio Ferdinand till SkySports.

Det säger en del.