Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Some Goals Are Bigger Than Others [II]: Norman Whiteside mot Everton 1985

Den 18 maj 1985, Everton-Manchester United, final i FA-cupen (på Wembley i London).
Målskytt: Norman Whiteside.

Det är svårt att tänka sig idag, men 1985 var Everton faktiskt Englands bästa lag. Liverpoollaget hade inte bara vunnit ligan, de hade också besegrat Rapid Wien i Cupvinnarcupfinalen och så hade de tagit sig till finalen i FA-cupen, i jakt på en historisk trippel. Evertons motståndare var, förstås, Manchester United, som åtta år tidigare hade krossat Liverpools trippeldrömmar på Wembley. United tog till finalen genom att besegra Liverpool i semifinalen. Det var dock ingen tvekan om att de, överlägsna, engelska mästarna Everton, som tidigare under säsongen hade besegrat United med 5-0, var favoriter.

På läktarna var det livat. Den officiella publiksiffran är 100 000 (fullsatt med andra ord), det troliga är dock att den faktiska publiksiffran var närmare 130 000. I en tid då saker var annorlunda och mindre kontrollerade valde många med biljett till matchen att, efter att ha passerat biljettkontrollen på Wembley, helt sonika skicka ut sin använda men orörda biljett till biljettlösa supportrar utanför. Andra biljettlösa supportrar mutade sig in.

Själva matchen var länge ganska händelselös, så som finaler ofta är. I den 79:e minuten blev det dock liv i matchen, då Uniteds Kevin Moran blev den första spelaren någonsin att bli utvisad i en FA-cupfinal. I dagens fotboll hade det utan tvivel varit ett givet rött kort på Moran, men fotbollen var hårdare då och utvisningen är lika kontroversiell som historisk. Med bara tio spelare såg det ut som att United i bästa fall skulle kunna hoppas på ett omspel (på den tiden avgjordes inga FA-cupmatcher på straffar).

Manchester United har emellertid en förmåga att alltid prestera som bäst i utsatta lägen och utvisningen på Moran blev mer tändvätska än något negativt. Efter 90 minuter stod det 0-0 – förlängning. Uniteds tio kämpade och slet.

Norman Whiteside är historisk. Han var bara 16 år gammal när han debuterade för United, han gjorde sitt första mål en dryg vecka efter sin 17-årsdag. Whiteside är också den yngsta spelaren någonsin i en VM-turnering och 1983 blev han den yngsta spelaren någonsin att göra mål i en FA-cupfinal.

Med tio minuter kvar av förlängningen vinner United bollen på egen planhalva. Bollen letar sig till Mark Hughes som för bollen framåt för att sedan servera Norman Whiteside långt ute på högerkanten. Whiteside driver in mot mitten, i närheten av straffområdet. Han har bara försvararen Van den Hauwe mellan sig och Evertonmålvakten Southall. Istället för att utmana försvararen väljer Norman att avlossa ett vänsterskott förbi Van den Hauwe, som i samma ögonblick skymmer sikten för Southall. Det går en evighet … men till slut letar sig bollen in vid Southalls högra stolpe.

Whitesides mål blir matchens enda. United vinner FA-cupen.