Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Everton

Efter den imponernade utklassningen av West Bromwich på The Hawthorns tidigare i veckan tar nu Red Devils emot Everton på Theatre of Dreams. Everton har haft ett ruggigt svårt spelschema med dubbelmöte mot rivalerna Liverpool och senast spelade man mot Arsenal på Goodison Park. På lördagskvällen skall gästerna försöka spräcka Uniteds långa svit utan att släppa in ett mål medan hemmalaget jagar sin sjunde raka vinst i Premier League.

Red Devils var i fin form tidigare i veckan då man besegrade West Bromwich med hela 5-0 på The Hawthorns. Dimitar Berbatov, Carlos Tévez och Ryan Giggs var på strålande spelhumör medan portugisen Cristiano Ronaldo gjorde sitt nionde samt tionde mål i Premier League denna säsong, något som klassar honom till en flopp i år. Laginsatsen var imponerande och samtidigt kunde man även slå nytt rekord i Premier League då man höll nollan i den elfte matchen i rad, något som försvaret och Edwin Van Der Sar självklart skall få beröm för.

Everton har som sagt ställts inför ett riktigt ruggigt svårt spelprogram under den senaste tiden, och inte gör det saken lättare att man på lördagskvällen åker för att gästa Manchester United på Old Trafford, där hemmalaget tagit 28 poäng av 30 möjliga denna säsong. När man dessutom, efter en sen kvittering av holländaren Robin Van Persie, tappade tre viktiga poäng mot Arsenal gör inte uppgiften lättare från en moralisk och mental synvinkel. Det bör även nämnas att Evertons i särklass bästa spelare under den senaste månaden, Tim Cahill kan tvingas stå över matchen p.g.a. en fotskada han ådrog sig i slutminuterna mot The Gunners medan mittfältsgiganten Fellaini som nickade in kvittering för Everton i det första mötet lagen emellan på Goodison Park, fick en smäll på skenbenet mot Arsenal och är ett frågetecken inför lördagens möte.

Everton 

Everton F.C grundades år 1878 och har som känt en tuff rivalitet mellan storklubben Liverpool. Everton har spelat fler säsonger i den högsta serien i England än något annat lag och man har lyckats vinna ligan nio gånger, fjärde mest av alla klubbar. 

Klubben har i år igen lyckats mycket bra i ligan och ligger för närvarande på en fin sjätte plats före Wigan och West Ham. Mycket beröm går till tränaren David Moyes som år efter år leder laget till framgångar och om klubbledningen skulle öppna plånboken (ordentligt) för Moyes skulle laget lätt kunna kämpa om en plats i Champions League, något man var nära att nå några år sedan. 

Trots att man ligger relativt högt i tabellen har man i år plågats av stora skadeproblem, speciellt i anfallet. För tillfället befinner sig Yakubu, Saha och Vaughan samtliga på skadelistan medan Nuno Valente är ett stort frågetecken inför lördagens möte. Däremot har försvaret lyckats mycket bra och mittbacksparet Jagielka & Lescott har varit ett av ligans mest framstående. 

Till mötet mot Man Utd saknar man alltså med säkerhet trion Yakubu, Saha och Vaughan medan Valente, Cahill och Fellaini är stora frågetecken. En sak som dock är relativt säkert är att ex-United keepern Tim Howard vaktar målet. Framför sig har han troligtvis duon Jagielka och Lescott medan Leighton Baines och Tony Hibbert(?) tar hand om vänster- respektive högerbackspositionen. Möjligtvis är Yobo också ett alternativ till högerbacksplatsen. 

På mittfältet finner vi med stor sannolikhet Phil Neville tillsammans med Mikel Arteta och Osman medan Fellaini som sagt är ett frågetecken. Om den belgiska landslagsspelaren inte är i spelskick kan den lovande Jack Rodwell ersätta honom eller så väljer Moyes att placera Pienaar på mittfältet tillsammans med Castillo i en 4-5-1 formation och använda Viktor Anichebe som ensam spjutspets (om inte Tim Cahill är spelduglig). 

Trolig startelva: Howard
Hibbert – Jagielka – Lescott – Baines
Osman – P.Neville – Fellaini – Arteta – Pienaar
Anichebe

 

Avbytare: Nash, Yobo, Rodwell, Jutkiewicz, Gosling, Cahill, Van Der Meyde 

De två frågetecknen inför matchen är som sagt duon Fellaini och Cahill, och om båda två är speldugliga kommer de att vara givna i öppningselvan. Det återstår också att se om David Moyes väljer att spela med en aningen mer defensiv 4-5-1 formation eller börja som mot Arsenal tidigare i veckan med Pienaar och Cahill (Anichebe) på topp.

Manchester United 

United visade uppåtgående målform i matchen senast mot West Bromwich och var oerhört farliga och kreativa i det offensiva spelet. Trots att man fortfarande saknar Evra, Nani, Anderson, Rooney, Evans och Rafael var uppvisningen ett riktigt styrkebesked av de regerande mästarna. Till matchen mot Everton är alltså tidigare nämnda spelare otillgängliga medan vänsterbacken Fabio är i spelskick och återvänder till truppen. 

Nemanja Vidic fick en smäll under torsdagens träning och tvingades stå över fredagens träningspass men Sir Alex hoppas att det serbiska fenomenet är spelduglig nog för att möta Everton på lördagskvällen. Trion Brown, Ferdinand, Park är alltså nu tillbaka i laget och erbjuder Ferguson alternativ till hur att ställa upp backlinjen. 

Öppningselvan då. Holländaren Edwin ”rekordmannen” Van Der Sar vaktar med största sannolikhet målet medan Rio Ferdinand och Nemanja Vidic (om spelduglig) bildar ett stenhårt mittlås. Till höger tror jag Wes Brown (eller Gary Neville) får förtroendet efter att ha hoppat in sista 20 minuterna mot West Bromwich. Till vänster ser vi O’Shea eller Fabio, och mitt tips går på den mer fysiske backen (Johnny Boy) som troligtvis tvingas hålla ett koll på Evertons starka huvuspelare (Fellaini(?), Cahill(?), Jagielka, Lescott) vid frispark- eller hörnsituationer. 

På mittfältet fortsätter portugisen Cristiano Ronaldo med största sannolikhet efter att ha pangat in två baljor i den senaste matchen. Det centrala mittfältet är otroligt svårtippat men mitt val faller på den rutinerade Paul Scholes (som vilade mot West Brom) och Darren Fletcher som även han stod över mötet på The Hawthorns. Den andra ytterplatsen tror jag faller på syd-koreanen Park som var grymt aktiv och energisk i den senaste matchen och kanske kan han med sina fina löpningar skapa oreda i Evertonförsvaret på lördagskvällen. Trots en bländande uppvisning av veteranen Ryan Giggs på The Hawthorns så tror jag Ferguson väljer att vila sina gamle guldklimp på lördagen. 

I anfallet finns det inte många alternativ, men trots det kan ingen säga att duon Berbatov & Tévez inte är skräckinjagande? Danny Welbeck återvänder troligtvis som ett tredje alternativ för Sir Alex medan Zoran Tosic, som igår besökte Moss Lane för att snurra upp några borttappade Liverpoolförsvarare, är ett intressant namn på bänken. 

Trolig startelva: Van Der Sar
Brown – Ferdinand – Vidic – O’Shea
Ronaldo – Scholes – Fletcher – Park
Berbatov – Tévez

 

Avbytare: Foster, G.Neville, Fabio, Welbeck, Carrick, Tosic, Giggs.

Gästande Everton har varit oerhört stabila (resultatmässigt) i de senaste tre matcherna mot Liverpool (2x) och Arsenal och bör absolut inte underskattas även om duon Cahill & Fellaini saknas. Men efter den fina uppvisningen senast och med ett förbättrat självförtroende (läs Ronaldo) samt då flera spelare återvänt efter skador ser jag inget hinder till varför Red Devils inte skall kunna ta tre viktiga poäng på lördagskvällen. Mittbacksparet Lescott & Jagielka har varit imponerande på sistone men med en magisk Berbatov uppe på topp skall vi inte behöva oroa oss allt för mycket. Trots förhandssnacket om att Everton verkligen kommer att bjuda upp till kamp så litar jag på att spelarna, med ett grymt bra självförtroende, inte låter gästande Everton störa den fina sviten.

Manchester United – Everton
Old Trafford, Manchester
18.30 (svensk tid)
Tips: 3-0 (Berbatov, Ronaldo 2)

Matchens sänds på Canal+ Sport 2 med start kl. 18.30

BERBATOV-TOV-TOV