Matchrapport: Man Utd – Everton 1-0

Matchrapporten tagen från Svenska Fans den här gången…

En hektisk månad med mycket matcher, flertalet skador, ett ryck i ligatoppen samt avancemang i både FA- och Ligacupen fick sitt slut igår då ett formstarkt Everton kom på besök till ”the Theatre of Dreams”.

United gick in i matchen med ett starkt självförtroende efter en 5-0 seger borta mot WBA några dagar tidigare och med en viss Cristiano Ronaldo på väg mot storformen. Det nya rekordet i antalet matcher utan insläppta mål skulle utökas och tre poäng skulle bärgas, så SAF valde således en stark startelva; Van der Sar; Neville, Ferdinand, Vidic, O´Shea; Ronaldo, Fletcher, Carrick, Park; Tevez, Berbatov.

Everton hade inför matchen mot mästarna nio raka matcher utan förlust, senaste torsken David Moyes gäng åkte på var hemma mot Aston Villa den 7 december efter att Ashley Young sänkt de blå i slutsekunderna. Matschemat därefter har varit minst sagt tufft för Everton med matcher mot bl.a. Man City, Chelsea, Liverpool x2 och Arsenal. Everton började säsongen väldigt trögt men de senaste veckorna har poängen trillat in och Liverpool-laget har nu häng på fjärdeplatsen i ligan. Både Cahill och Fellaini var osäkra till matchstart p.g.a. mindre skador men när matchen sparkades igång fanns bägge med i startelvan som såg ut så här; Howard; Hibbert, Jagielka, Lescott, Baines; Osman, Arteta, Neville, Pienaar; Fellaini; Cahill.

Första halvlek
United tog kommandot direkt i inledningen av matchen mot ett Everton som låg väldigt lågt i sina utgångspositioner. United rullade inledningsvis runt en hel del på offensiv planhalva utan att komma igenom det täta Everton-försvaret. Bortalaget visade dock när de hade bollen att dem är ett lag med självförtroende, man rullade runt när man hade chansen och United satte ingen högre press utan tillät Everton trilla boll. Inledningen på matchen påminde lite om en handbollsmatch då lagen växelvis tillätts rulla mellan lagdelarna. Första farligheten i matchen var hemmalagets, då Park hittade in med ett inlägg från högerkanten som blev väldigt farligt då varken Berbatov eller hans bevakare fick en fot på bollen som tog en studs i marken precis framför Tim Howard som fick sträcka ut och göra en bra räddning.

Efter 12 spelade minuter kom nästa farlighet då Carricks fantastiska cross hittade ut till Ronaldo på vänsterkanten som slog in ett mycket fint inlägg mot Berbatov på bortre stolpen, bollen nickades dock undan men inte bättre än att Park kunde stöta fram den till Tevez som i ett trängt läge precis framför mål fick på ett snabbt skott som Howard räddade med en strålande fotparad. Lite senare i halvleken nickar Vidic in i bakhuvudet på Fellaini, vilket uppenbarligen inte var lika mjukt som det ser ut då vår försvarsbjässe började blöda ur munnen. Vidic vore dock inte Vidic om han inte sekunder senare gav sig in med full kraft i en ny tuff nickduell med den gänglige belgaren, mod saknar han sannerligen inte, den där Nemanja.

I den 26e matchminuten drar Ronaldo iväg en lurig tåpaj strax utanför straffområdet, oturen grinar dock portugisen i ansiktet då bollen tar i insidan av stolpen och går ut till en offside-stående Tevez. Nytt united-anfall dryga minuten senare och återigen är det Ronaldo som står för avslutet, stillastående en bit utanför straffområdet drar han på ett skott som dippar på vägen mot mål och ställer till bekymmer för Howard men den f.d. United-målvakten klarar dock att tippa bollen över ribban ut till en hörna som blir resultatslös. Det blev sedan lite stiltje i matchen då Everton låg djupt och tätt på United-spelarna som inte hade en enkel uppgift när det gällde att vaska fram målchanser. I den 33e minuten lyckas dock Ronaldo bryta mönstret då han elegant chippade fram bollen mot Michael Carrick som tagit en djupledslöpning in i straffområdet, mittfältsmotorn försökte med ett svårt nummer då han sög ned bollen på bröstet och slog till med en vänstervolley som tyvärr inte träffade målet.

10 minuter senare inträffade då situationen som kom att avgöra matchen. Tevez tar emot en passning av O´Shea och skarvar den vidare till Carrick som drar en tunnel på Arteta på väg in i straffområdet, spanjoren fäller dock ut sitt ben då Carrick gått förbi honom och engelsmannen tappar balansen och brakar in i Hibbert som kommer glidande. Straffen såg väldigt billig ut när man såg händelsen live, men när jag nu vevar reprisbilderna blir jag allt mer övertygad om att det är straff. Carrick är förbi Arteta som sträcker ut ena benet för att få tag i Carrick eller bollen, vilket av de båda är oklart, denne tappar balansen och går i backen. Straffen från Ronaldo är mer säker, portugisen stannar av lite i sin löpning mot bollen och låter Howard göra det första draget för att sedan enkelt lägga in bollen i mål. Var det januari månads mest nöjda leende som följde därefter månne?

Andra halvlek
I inledningen på den andra havleken kunde – och borde – United haft ännu en straff då det ännu en gång är Carrick som tar en djupledslöpning i in straffområdet och nås av O´Sheas lysande passning men Lescott kommer emellan och trycker till Carrick regelvidrigt. Straffen är solklar, Halsey har fri sikt mot händelsen men väljer att fria – svagt gjort. Tevez har några minuter senare en fin möjlighet då han tar en liten tur runt försvaret och avlossar ett vasst skott som dock inte träffar mål. United hade bra koll hela den andra halvleken och Everton såg ganska tunna ut. Bortalaget rullade som sagt bra när man fick tag i bollen men en sådan här match var avsaknaden av en naturlig forward ganska stor. I den 56e matchminuten gick en för dagen misslyckad Gary Neville ut (har rapporterats om en sträckning där) och ersattes av Wes Brown som efter ett långt skadeuppehåll gjorde en glädjande comeback i senaste matchen mot WBA borta.

Everton kämpar på och har några halvchanser, mestadels skott utifrån, men inget som orsakar VDS några större problem. En Fellaini något ur balans byts ut i den 68e minuten till förmån för Victor Anichebe som tog plats som spets i anfallet viket gjorde att Tim Cahill föll tillbaka ett snäpp i banan. Strax därpå jobbar Tevez sin vana trogen tillbaka bollen strålade på offensiv planhalva och sätter fart mot mål, dock kommer han inte särskilt långt innan han blir stoppad av försvaret men Carrick får tag i bollen och blir nedgjord av Pienaar innan han hinner avlossa ett skott. Halsey håller fortsatt i korten, undrar om han hade några med sig? Bra frisparksläge för Ronaldo men det är Tevez som något överraskande tar hand om frisparken, skottet tar i muren och tar en jobbig skruv mot Howard i målet som störs av Wes Brown och med visst bekymmer tippar amerikanen bollen över målet. Fem minuter senare gör SAF sitta andra byte för dagen då en ganska anonym Darren Fletcher ersätts av eminensen Ryan Giggs som omgående briljerar med kvicka dragningar och smarta passningar. Vilken spelglädje han visat upp på senare tid Giggs, väldigt roligt att se!

Det händer inte jättemycket i matchen och United verkar ha stenkoll på läget. Efter drygt 80 minuter får Everton en frispark i bra läge, Arteta lyfter in i straffområdet mot Cahill som i kamp med både Brown och Vidic försöker på en cykelspark, bollen letar sig i tumultet fram till Lescott som i hård kamp med Rio Ferdinand går i backen. Everton-spelarna ropar på straff och reprisbilderna visar att Rio har armen runt nacken på Lescott och drar något i Everton-backen. Halsey friar men hade mycket väl kunnat blåsa för straff där. Park sticker sedan emellan med ett jätteläge men hans skott räddas av en välplacerad Tim Howard. Everton orkar aldrig med någon riktig slutforcering och antalet målchanser från bortalagets sida var väldigt få matchen igenom. Slutsignalen ljuder och Manchester United har tagit tre nya poäng och fixat ännu en försvarsnolla, vilket innebär att vi nu har 12 (!) raka matcher utan ett enda insläppt mål i ligan, fullkomligt lysande!

Spelarkritik
En mycket bra genomförd match av United som kontrollerade tillställningen från början till slut. VDS hade inte några större problem med att freda sitt mål då försvaret med Nemanja Vidic i spetsen står för en ny stark insats. Gary Neville var dock en liten besvikelse på högerbacken och nu när Wes är tillbaka så får Neville det tufft att hålla sin plats. Rio och Vida är stabila i mitten och vår stenhårda serb är definitivt världens bästa mittback för tillfället. O´Shea fortsätter att spela bra i Evras frånvaro och förutom stabil defensiv gjorde han även ett gott jobb offensivt med flera smarta pass och löpningar. Park är även han tillbaka efter skada och bidrar som vanligt med massor av energi och evigt löpande. Ronaldo är som sagt på väg mot storformen och fick kröna sin insats med ännu ett mål. Fletcher gör en stabil insats men han kan mycket mer. Hans partner på det centrala mittfältet, Michael Carrick, var ”man of the match” och stod för en lysande insats. Sedvanligt passningsspel av yppersta klass blandades med viktiga försvarsbrytningar och sylvassa djupledslöpningar. Berbatov däremot hade en tystlåten match på topp och han har setts mycket bättre. Det gjorde dock inte så mycket att Berba hade en mellandag då Tevez igen spelade väldigt bra. Det ska bli intressant att se vilket anfallspar som får starta om en vecka då United gästar West Ham på Upton Park, Wayne Rooney är nämligen spelklar då.

Wes Brown gör ett starkt inhopp och bjöd på stenhårda tacklingar såväl som några tricks på högerkanten. Riktigt skönt för United att min personliga favorit är tillbaka i spel, Wes var strålande förra säsongen och han kommer definitivt behövas nu när de tuffa matcherna i bl.a. Champions League närmar sig med stormsteg.

Sammanfattning
Tre nya, mycket härliga poäng i titelracet kammades hem igår kväll. United har nu hela fem poäng ner till jagande Chelsea och Liverpool som möts i eftermiddag på Anfield. Ett kryss i den matchen och United ligger fyra poäng före sina huvudkonkurrenter med en match mindre spelad, låt oss hoppas på oavgjort i eftermiddag alltså.

United kontrollerade matchen mot Everton som aldrig var riktigt nära att skaka hemmalaget. Efter 5-0 vinsten mot WBA föll vi dock tillbaka i gamla ”synder” med ännu en 1-0 seger. Inga problem att vinna med 1-0 (vill man se mål ska man gå på hockey, eller?) men vi får inte bränna så många lägen som vi gör i de flesta matcherna den här säsongen. Målformen var dock god innan mötet med Everton och det känns som att målskyttet kommer ta fart återigen i matcherna framöver. Nu väntar välbehövlig vila för United som inte spelar igen förrän nästa söndag då man alltså möter West Ham på Upton Park. Rooney, Evra och Nani väntas samtliga vara spelklara till den matchen och skadeläget håller nu på att klarna betänkligt. Det ser minst sagt, ljust ut.


You´ve been Serbed!

MANCHESTER UNITED-EVERTON FC 1-0 (1-0)
1-0 [44 straff] Cristiano Ronaldo

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – Neville (Brown 56), Ferdinand, Vidic, O’Shea – Park, Carrick, Fletcher (Giggs 75), Ronaldo – Berbatov, Tevez
Avbytare: Kuszczak, Fabio, Gibson, Eckersley, Welbeck
Varningar:

EVERTON FC: Howard – Hibbert, Jagielka, Lescott, Baines – Osman, Neville, Arteta, Pienaar – Fellaini (Anichebe 68) – Cahill
Avbytare: Nash, Yobo, Jacobsen, Castillo, Gosling, Rodwell
Varningar:


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS